Vega Lördag

lö 9.12.2017

 • 57 min
 • utgått

Sociala medier är en del av så gott som alla livsområden i dag. Melissa Castrén från Sällskapet för mediefostran besöker studion och berättar vad som kännetecknar den digitala verkligheten och hur vi ska förhålla oss till exempelvis källkritik. Varför säljs antikviteter på online-auktion och hur ska man gå till väga om man vill börja samla på anrik, gammal konst? På bland annat dessa frågor svarar Helena Laakos, specialist på Stockholms Auktionsverk.

Sändningar

 • lö 9.12.2017 10.03 • Yle Vega Östnyland

Avsnitt

 • Om hem, händelser och hobbyer.

 • Författaren och forskaren Sabira Ståhlberg är Kike Bertells lördagsgäst. Hon ger tips på lättlästa äventyr för att motivera och förbättra vår läsförståelse. Medielandskapet har förändrats från svartvit tv till robotjournalistik och algoritmer. Professor emeritus i journalistik Tom Moring berättar vad vi kallar nyheter idag?

 • Leena Krohns framtidsroman "Tainaron" har satts upp som teaterpjäs på Nationalteatern i Helsingfors. På scenen står skådespelaren Kati Outinen och musikern Aino Venna. Venna är känd för sin chanson-inspirerade musik och hon besöker studion strax efter kl.10.00.

 • Att avstå från sin bil är inte så lätt ifall man är van att ha den som sitt primära fortskaffningsmedel. Om det regnar och busstidtabellerna är krångliga att avläsa är frestelsen stor att ta bilen. Niklas Nylund valde ändå att prova på en bilfri vecka. Med och diskuterar är trafikplaneraren Marek Salermo. Hur ser trafiken ut i framtiden och kommer vi fortsättningsvis att använda oss av privatbilen på det sätt vi gör idag? I Efter Nio radio utmanar Sonja och Mårten sina gäster till att utmana sig själva.

 • Om hem, händelser och hobbyer.

 • Skådespelaren Jessica Raita, aktuell i Viiruspjäsen Den Stora Elden, är Kike Bertells lördagsgäst. Hon pratar bland annat om drivkraft och självkritik.

 • Hur kan vi minska på den cocktail av tusentals kemikalier som omger oss i vår vardag, inte minst i våra hem? Ann Nedergård, en av arrangörerna för mässan Kemikaliekoll Åland, berättar hur vi kan detoxa våra hem och vår vardag. Ikväll koras vinnaren i årets Melodi Grand Prix, låtskrivartävlingen får barn och unga. Musikproducenten Erik Nyholm, som till vardags jobbar med Finlands största popstjärnor, har finslipat finallåtarna tillsammans med barnen. Han berättar om arbetsprocessen vid 10.30.

 • Andrea Reuter är journalist, moderator, filmvetare och numera också filmskapare. Hon är rätt långt sinnebilden av en urban självständig människa som är van vid att klara sig själv. I och med sin urbana livsstil behöver hon inte bil i vardagen och det har lett till att hon, som haft körkort i över tjugo år, numera tycker det är jobbigt och svårt att köra bil. Det här har också gjort att hon kör själv allt mer sällan. Nu har hon antagit utmaningen att ta tag i sitt körande igen under en veckas tid, för att komma över den osäkerhet som hon känner när hon ska sätta sig bakom ratten. Hur fixar hon backstart, biltvätt, rusningstrafik och att backa med släpvagn? Som coach och expert medverkar också bilskoleläraren Johan Forssell.

 • Om hem, händelser och hobbyer.

 • Johanna Gullichsen pratar bland annat om hantverkets uppsving och om vad den finska och japanska designen har gemensamt.

 • Idag går äventyrsmarschen Expedition Dragsvik av stapeln i Raseborg. Ett hundratal idrottsentusiaster rör sig i skog och mark, på cykel och till fots och utför olika uppgifter under loppets gång. Kike Bertell ringer upp en av arrangörerna för att pejla stämningarna. Varför görs det så lite nyheter för barn i en värld där fake news får en allt större genomslagskraft? Fanny Fröman, producent för Lasten Uutiset, berättar om hur man kan skildra viktiga nyhetshändelser för en barnpublik.

 • Sitt artistnamn till trots odlar musikern och journalisten Markus Bergfors alias Månskensbonden, inget annat än basilika i en kruka på balkongen. Under en veckas tid försöker han leva på enbart lokala råvaror. Att leva så kräver en del planering. I kylen fanns nämligen endast en morot och ett ägg och Reko-ringen hade leverans först om tre dagar. För att lyckas med utmaningen fick han tips och idéer av Maria Österåker som själv lever på självhushållning. Produktion: Parad Media.

Klipp

 • Gåkampen närmar sig sitt slut. Har Yle Vegas soffpotatisar Karisn, Mirja och Synnöve fått bättre kondition?

 • Michelle Gustafsson i Karis som tog time-out med studierna.I stället satsar hon det här året på att resa runt i världen och bekanta sig med sådant som ligger nära hjärtat. Som till exempel naturskydd. I slutet av augusti blev det en resa till Afrika och Botswana

 • Tiinas soffpotatisar presenteras, första länken, Gåkampen2016 kör igång. Lite coachning av Ian Granström, före detta soffpotatis numera aktiv motionär och idrottare.

 • Nu är det dags för soffpotatisarna Karin Svahnström, Synnöve Lindholm, Mirja Koponen och hennes man Arto att testa konditionen under ledning av idrottsinstruktör Heikki Kiili.

 • Soffpotatisarna Karin Svahnström och Synnöve Lindholm begrundar resultaten på sina konditionstest. En ny PT presenteras.

 • "Välkomna på föräldramöte allihopa! Vi samlas först i matsalen och sedan i de enskilda klassrummen." Den nya läroplanen uppmanar till större föräldradelaktighet i skolan, ändå är det alltid lika obekvämt när klassföräldrarna skall väljas. Följ med på terminens första föräldramöte i Kårböle lågstadium och träffa både föräldrar och lärare.

  Antti är en pappa som på grund av sitt jobb inte hinner göra mycket mer än läxor med sina barn. Läraren Klaus Grönqvist säger att lite tvång ibland är nödvändigt för att få med föräldrarna och rektorn Mia Förars Pöytäniemi säger att skolan måste bli bättre på att hitta de former som fungerar för både föräldrar och lärare.
  Red. Heidi Grandell-Sonck

Lyssna också