Vega Lördag

lö 9.12.2017

 • 57 min
 • utgått

Sociala medier är en del av så gott som alla livsområden i dag. Melissa Castrén från Sällskapet för mediefostran besöker studion och berättar vad som kännetecknar den digitala verkligheten och hur vi ska förhålla oss till exempelvis källkritik. Varför säljs antikviteter på online-auktion och hur ska man gå till väga om man vill börja samla på anrik, gammal konst? På bland annat dessa frågor svarar Helena Laakos, specialist på Stockholms Auktionsverk.

Sändningar

 • lö 9.12.2017 10.03 • Yle Vega Östnyland

Avsnitt

 • Riksdagsledamot Eva Biaudet är Paula Salovaaras gäst i serien Paula möter. Biaudet berättar bland annat om skandalen kring det så kallade "kickelikortet" år 1990. Vi får höra hur president Tarja Halonen kommenterade saken våren 2018 och hur skandalen påverkade det finska samhället.

 • Underhållande och inspirerande samtal om hem, händelser och hobbyer.

 • De flesta har sett hans illustrationer i landets största tidningar, och kanske också hans seriestripp "Fakta från världen", med alternativa sanningar. Han heter Karstein Volle, en norrman som kom till Finland på 1990-talet och som är förmiddagens lördagsgäst. Emma Vepsä har rest från Moskva till Afghanistan. För att visa att det finns hyggligt folk överallt genomförde hon resan liftandes. Strapatserna har nyss kommit ut i boken "Asfalttivolgaa etelään", dvs. söderut längs asfaltvolgan. Svenska countrylegenden Mats Rådberg uppträder i Liljendal på lördag, men före det ringer programledaren Kike Bertell upp honom med frågor om hur nordisk country skiljer sig från annan country, om det nu finns någon skillnad.

 • I Efter Nio radio utmanar Sonja och Mårten sina gäster till att utmana sig själva. Att pensionera sig är inget Thomas Elfgren ser fram emot, tvärtom! Men faktum är att det börjar bli dags för honom att ta farväl av arbetslivet. Under en vecka har Thomas Elfgren bekantat sig med vad livet som pensionär skulle innebära. Produktion: Parad Media.

 • Underhållande och inspirerande samtal om hem, händelser och hobbyer.

 • Underhållande och inspirerande samtal om hem, händelser och hobbyer.

 • Vad innebär "internationellt stickmys"? Det reds ut med ett samtal till verksamhetsledare Mikaela Smedinga vid Juthbacka kulturcentrum i Nykarleby. På lördag firas nämligen World Wide Knit in Public day. På lördag 16.6 börjar en ny serie där journalisten Paula Salovaara går igenom betydelsefulla händelser i Finlands närhistoria med gäster, men innan det får Paula själv vara lördagsgäst. Vad fick henne att glida in på en journalistisk karriär? Sebastian Jägerhorn har skrivit en bok om de finska ryttarna - hakkapeliterna - under 30-åriga kriget. Var de så skräckinjagande som ryktet säger, och varför? I studion: Sonja Smederevac.

 • Att vara förälder kan vara utmanande men som adoptivförälder har man sina helt egna prövningar. Hur stöder man ett barn att orka bära sin ryggsäck då hen har ett svårt förflutet? Om barnet har en annan hudfärg eller avvikande utseende får man förbereda sig på många frågor och även kränkande kommentarer. Hur förbereder man sig för sådana situationer? I veckans Efter Nio radio medverkar också Muluken Cederborg som själv kom som adoptivbarn till Finland från Etiopien på 1980-talet. Produktion: Parad Media

 • Underhållande och inspirerande samtal om hem, händelser och hobbyer.

 • Underhållande och inspirerande samtal om hem, händelser och hobbyer.

 • Visste du att "Den blomstertid nu kommer" egentligen härstammar från en hungersnöd som härjade på 1600-talet? Kike Bertell diskuterar ursprunget till denna kära sommarpsalm med historikern Tuomas Lehtonen.
  Musikalartisten Ksenia Timoshenko är född i Volgograd och uppvuxen i Oravais, tills musiken och teatern tog henne vidare till Vasa, Göteborg, Köpenham, Stockholm, och nu Helsingfors - där hon är aktuell med musikalen Chess på Svenska Teatern.
  Regissören och manusförfattaren Elin Grönblom berättar om den nya Arenan-serien Steffi för 8-12-åringar.

 • Annika Jansson är Marthaförbundets nya verksamhetsledare. Hon utmanas av förbundets egen ekologirådgivare Anita Storm att leva ett kemikaliefritt liv. Det betyder bland annat att tandkrämen, tvättmedlet och hårschampot byts ut. Annika lär sig också göra sin egen ringblomssalva och hårschampo av ägg och honung. Hur mycket kemikalier utsätts vi för under en vanlig dag och vad kan var och en göra för att minska på mängden kemikalier? Produktion: Parad Media

Klipp

 • Gåkampen närmar sig sitt slut. Har Yle Vegas soffpotatisar Karisn, Mirja och Synnöve fått bättre kondition?

 • Michelle Gustafsson i Karis som tog time-out med studierna.I stället satsar hon det här året på att resa runt i världen och bekanta sig med sådant som ligger nära hjärtat. Som till exempel naturskydd. I slutet av augusti blev det en resa till Afrika och Botswana

 • Tiinas soffpotatisar presenteras, första länken, Gåkampen2016 kör igång. Lite coachning av Ian Granström, före detta soffpotatis numera aktiv motionär och idrottare.

 • Nu är det dags för soffpotatisarna Karin Svahnström, Synnöve Lindholm, Mirja Koponen och hennes man Arto att testa konditionen under ledning av idrottsinstruktör Heikki Kiili.

 • Soffpotatisarna Karin Svahnström och Synnöve Lindholm begrundar resultaten på sina konditionstest. En ny PT presenteras.

 • "Välkomna på föräldramöte allihopa! Vi samlas först i matsalen och sedan i de enskilda klassrummen." Den nya läroplanen uppmanar till större föräldradelaktighet i skolan, ändå är det alltid lika obekvämt när klassföräldrarna skall väljas. Följ med på terminens första föräldramöte i Kårböle lågstadium och träffa både föräldrar och lärare.

  Antti är en pappa som på grund av sitt jobb inte hinner göra mycket mer än läxor med sina barn. Läraren Klaus Grönqvist säger att lite tvång ibland är nödvändigt för att få med föräldrarna och rektorn Mia Förars Pöytäniemi säger att skolan måste bli bättre på att hitta de former som fungerar för både föräldrar och lärare.
  Red. Heidi Grandell-Sonck

Lyssna också