Vega Lördag

lö 9.12.2017

 • 57 min
 • utgått

Melissa Castrén från Sällskapet för mediefostran besöker studion och berättar vad som kännetecknar den digitala verkligheten och hur vi ska förhålla oss till exempelvis källkritik. Varför säljs antikviteter på online-auktion och hur ska man gå till väga om man vill börja samla på anrik, gammal konst? Helena Laakos, specialist på Stockholms Auktionsverk, svarar.

Sändningar

 • lö 9.12.2017 10.03 • Yle Vega

Avsnitt

 • Filmen Pihalla som hade premiär redan 2017 på Frameline-festivalen i San Francisco fick förra helgen biopremiär i Finland. Regissören Nils-Erik Ekblom besöker studion. 10-åriga Siri Stenius uppträdde i veckan på julkonserten Decemberkväll i Helsingfors. Idag hör vi henne beskriva en perfekt julstämning.

 • Janette Grönfors är en av de få otraditionella romska kvinnorna i Finland som har jobbat med mänskliga rättigheter i 20 år. Antirasism står högst på hennes agenda och det kommer väl till pass nu då Finland enligt en färsk EU-rapport är Europas mest rasistiska land. Janette besöker studion.

 • Psykisk ohälsa bland ungdomar har ökat de senaste åren. Hur kan föräldrar hjälpa sina tonåringar att minska på stressen och förstärka tron på framtiden. Emma Fabricius är sakkunnig inom ungdoms- och skolverksamhet och besöker studion. Idag på Sibelius födelsedag firar vi den finländska musikens dag. Vi hör en kort historik över Jean Sibelius liv. Dessutom öppnar vi den åttonde luckan i Yle Vegas samhällsjulkalender.

 • Hur får man så många elever som möjligt intresserade av skolgymnastiken? Det här har gymnastikläraren Pia Kaijärvi funderat mycket på. I korthet är avsikten med skolgymnastiken att få eleverna att röra på sig så mycket som möjligt. Idag vill man dessutom sporra unga till att hitta sina egna sätt att röra på sig samtidigt som man vill kunna erbjuda varierande skolgymnastik som stöder eleverna både fysiskt, mentalt och socialt. Under de senaste decennierna har finländarnas hälsa blivit sämre och sämre och med att påverka inställning till motion redan i ung ålder vill man kunna komma åt det här. Men hur gör man det konkret? Med och diskuterar är också Mikaela Wiik som är sakkunning inom hälsofrämjande verksamhet på Folkhälsan.

 • Yle Vegas samhällsjulkalender drar i gång. Bakom den första luckan döljer sig berättelsen om aktivisten Rosa Parks. Vad betyder "svenskspråkig Bokstävercock"? Manne Railo och Taru Staudinger fascineras av felöversatta stående uttryck och har tillsammans skapat den humoristiska boken "Jalokiviä porsaille - Kielipuolisia norjahduksia" (ung. Ädelstenar åt grisarna vrickade språkfel). De besöker studion.

 • Kim Gustafsson alias Madame de la Menopaux är vår lördadsgäst.

 • Hur kan du som förälder undvika konflikter genom att märka och stärka det goda i ditt barn? Nina Mahlberg, som är psykolog på Barnavårdsföreningen, ger konkreta råd i hur man bättre kan bemöta barnets behov.
  Luciadagen infaller om mindre än två veckor. Ännu hinner du rösta på din favorit i Karleby. Lokaltidningen Kokkola-lehti satsar i år på Special Lucia och sex kandidater med funktionsnedsättning ställer upp i omröstningen. Kike Bertell ringer upp socialarbetaren Mirka Johansson, som vill slå ett slag för likabehandling och står bakom idén.

 • När artisten Tika Sevón Liljegren flyttade till Helsingfors insåg hon att det hade blivit dags att lära sig att hålla ordning och reda hemma. Speciellt klädhögarna på sovrumsgolvet krävde en ordentlig strategi. Marthaförbundets hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson gick hem till Tika för att hjälpa henne att reda upp i kaoset - och att upprätthålla ordningen i mer än några dagar. Tika antecknade och gick sedan ut och skaffade en klädställning. Varför är det så svårt att hålla ordning hemma? Gäller den gamla regeln om var sak på sin plats? Och måste man faktiskt julstäda alla garderober om man inte tänker fira jul i dem?

 • Svenska singer-songwritern Jennie Abrahamsson har en spelning på Korjaamo i Helsingfors i kväll. Hon gästar studion.

 • Systrarna Stefanie och Stella Hagelstam besöker studion. Båda drivs av sporten - den ena av motionsformen crossfit och den andra av ridsporten dressyr. Att nå toppnivå är det enda alternativet för systrarna och den mentala träning de ger varandra är en stor del av deras goda prestationer.

 • Drygt 100 000 finländska barn lever i mindre bemedlade familjer. Anne Bjaerre från Barnavårdsföreningen besöker studion för att berätta hur fattigdomen syns i vårt samhälle. Vardagstips i familjeekonomi utlovas. BUU-dagen brakar loss i Vasa i dag. Kike ringer upp programledarna för att höra mer om vad som står på dagens eftertraktade program.

 • Ira Hammermann älskar godis och äter snask i stora mängder varje dag. Hur ska man göra för att tygla sitt godisbegär och vad finns det för hälsosammare alternativ? Marthaförbundets hushållsrådgivare Solveig Backström har gett henne tips och idéer på hur man kan tänka ifall man vill dra ner på sockret och det ständiga småsnaskandet. Märkte Ira Hammermann någon skillnad efter en vecka utan godis? I Efter Nio radio utmanar Sonja och Mårten sina gäster till att utmana sig själva.

Klipp

 • Gåkampen närmar sig sitt slut. Har Yle Vegas soffpotatisar Karisn, Mirja och Synnöve fått bättre kondition?

 • Michelle Gustafsson i Karis som tog time-out med studierna.I stället satsar hon det här året på att resa runt i världen och bekanta sig med sådant som ligger nära hjärtat. Som till exempel naturskydd. I slutet av augusti blev det en resa till Afrika och Botswana

 • Tiinas soffpotatisar presenteras, första länken, Gåkampen2016 kör igång. Lite coachning av Ian Granström, före detta soffpotatis numera aktiv motionär och idrottare.

 • Nu är det dags för soffpotatisarna Karin Svahnström, Synnöve Lindholm, Mirja Koponen och hennes man Arto att testa konditionen under ledning av idrottsinstruktör Heikki Kiili.

 • Soffpotatisarna Karin Svahnström och Synnöve Lindholm begrundar resultaten på sina konditionstest. En ny PT presenteras.

 • "Välkomna på föräldramöte allihopa! Vi samlas först i matsalen och sedan i de enskilda klassrummen." Den nya läroplanen uppmanar till större föräldradelaktighet i skolan, ändå är det alltid lika obekvämt när klassföräldrarna skall väljas. Följ med på terminens första föräldramöte i Kårböle lågstadium och träffa både föräldrar och lärare.

  Antti är en pappa som på grund av sitt jobb inte hinner göra mycket mer än läxor med sina barn. Läraren Klaus Grönqvist säger att lite tvång ibland är nödvändigt för att få med föräldrarna och rektorn Mia Förars Pöytäniemi säger att skolan måste bli bättre på att hitta de former som fungerar för både föräldrar och lärare.
  Red. Heidi Grandell-Sonck

Lyssna också