Aktuellt 17

ti 21.11.2017

 • 30 min
 • utgått

E-post: aktuellt@yle.fi

Sändningar

 • ti 21.11.2017 17.00 • Yle Vega

Avsnitt

 • Kommunikationsminister Anne Berners styrelsepost i en svensk storbank väcker debatt och frågor om eventuellt jäv - juridiskt finns det inga problem men frågan är vad som är politiskt klädsamt.

  Idag presenterade regeringen sitt åtgärdspaket för att bekämpa sexövergrepp på unga - och det är särskilt de utlandsfödda som ligger i fokus här. Vi diskuterar åtgärdspaketet med en rättspsykolog.

  President Putin skiftar fokus och skippar den utrikespolitiska stormaktsretoriken - i sitt tal till federationen idag delade han frikostigt ut löften om en bättre vardag för ryssarna.

 • De unga utslagna blir färre i Finland visar regeringens färska statistik - de som konkret jobbar med de unga ser ändå inte mycket ljus i tunnel utan snarare mer långvariga och komplicerade problem.

  Dags för Svenska Yles intervjuserie med partiledarna inför riksdagsvalet i april.

  Först i turen står Sannfinländarnas Jussi Hallaaho som anser att vi lever i kränkthetens tidevarv. Han vill stoppa globaliseringen, strypa asylmottagningen men aktar sej för konkreta vallöften i till exempel ekonomiska frågor. Hör honom och en anayls av Sannfinländarnas läge om en stund.

 • Skogsjätten Stora Enso är inblandat i marktvister i delstaten Bahia i Brasilien.
  Vår reporter har träffat arga marklösa bönder som anklagar det delvis statsägda bolaget för korruption och våld.
  Hör Stora Enso svara på kritiken, och hur försvaret låter i öronen på en expert på företagsansvar

  Här hemma är det svårt för våra beslutsfattare att fatta hållbara beslut om våra skogar eftersom beräkningsmodellerna för kolsänkor och skogsavverkning ger så varierande resultat.

  Förväntningarna på den årliga stora säkerhetskonferensen i München var lågt ställda och visade hur kalla relationerna är mellan stormakterna. En orsak till de frostiga relationerna kan man hitta i Vita huset. En som förlorar på det här är Europa.

 • Barnskyddet behöver begränsa antalet klienter per socialarbetare - och satsa på teamarbete. Det föreslår en färsk utredning vid Social- och hälsovårdsministeriet.

  Den tidigare ordföranden för riksdagens grundlagsutskott - samlingspartisten Kimmo Sasi - är starkt kritisk till att riksdagen böjer sig för professorer som twittrar. Riksdagens plenum skickade idag tillbaka spaningslagarna till utskottsbehandling. Enligt Kimmo Sasi är det här kränkande mot den demokratiska processen.

  President Trump hotar med undantagstillstånd för att få medel till sitt murbygge mot Mexiko. Det är ett polititskt maktmedel som ingen amerikansk president hittills tagit till för att få pengar till ett politiskt mål som kongressen vägrat gå med på. Däremot pågår som bäst ett trettiotal undantagstillstånd i USA.

  EU har knutit många handelsavtal och det senaste med Singapore röstades genom i Europaparlamentet på onsdagen. Avtalet ska avskaffa tullar och fungera som en inkörsport till handelsavtalen med länder i sydostasien. Avtalet är ändå väldigt komplicerat och det är inte så entydigt som man kunde tro...

 • Underrättelselagarna skall ta ytterligare ett varv via både förvaltningsutskottet OCH försvarsutskottet. Det beskedet gav riksdagens talman idag.

  Varuhuskoncernen Stockmann förbättrade sitt resultat bara en aning under fjolåret. Det justerade rörelseresultatet var ca 28 miljoner euro, alltså bättre än år 2017 då summan var ca 12 miljoner euro.

  Ministerrådet och EU-parlamentet har idag kommit överens om innehållet i det planerade upphovsrättsdirektivet. Men EU-parlamentet ska ännu rösta om upphovsrättsdirektivet i vår, så det är inte helt avgjort än.

  Till direktör för Näringslivets delegation EVA valdes Tidskriften Talouselämä:s chefredaktör Emilia Kullas. Till ny vd för Näringslivets forskningsinstitut ETLA valdes Nordeas chefsekonom Aki Kangasharju.

 • Riksdagen skjuter upp behandlingen av underrättelselagarna - eftersom det finns misstankar om att dom strider mot grundlagen. Riksdagens talman Paula Risikko, som förberedde lagarna under sin tid som inrikesminister, fick kalla fötter eftersom grundlagsexperter i sociala medier underkännt de färdiga lagförslagen.

  Medan kommunerna sitter och väntar på om det alls blir en vård- och landskapsreform, som skulle ändra på deras roll och uppgifter, tvingas många av dem klara sig med allt mindre pengar. Kommunernas ekonomi ser nämligen riktigt dålig ut. Resultatet för år 2018 kommer att vara negativt i 196 kommuner, alltså två tredjedelar av kommunerna i landet.

  Pär Stenbäck var med när privatiseringen av vården började ta fart. Han satt i Esperi Cares styrelse åren 2010 - 2016. Han är kritisk till utvecklingen, men menar att om kommunerna inte vill
  övervaka internationella vårdbolag så kan de ta hand om vården själva. Men det blir dyrare.

  I Estland ser det nationalkonservativa partiet EKRE ut att nå stora framgångar i parlamentsvalet i början av mars, genom att elda på de främlingsfientliga grupperna i samhället. Invandrare i Estland vittnar om rasistiska påhopp och angrepp, både på gatan och i sociala medier.

 • Tua Forsström axlar manteln som ledamot i Svenska Akademien och Moira von Wright blir rektor för Åbo Akademi.

  Det är symboliskt jättestort att en finlandssvensk nu för första gången tar plats i Svenska Akademien, säger litteraturprofessor Ebba Witt-Brattström i Aktuellt-17.
  Den stora vinnaren idag är ändå Svenska Akademin som institution.

  I Spanien inleddes årtiondenas rättegång idag - en rättegång som beskrivs som ett stresstest för det spanska rättsväsendet och för demokratin.

 • Många aktörer har grundat bolag för att ta för sig av den åldrande befolkningens behov av tjänster. Samtidigt haltar övervakningen betänkligt och vi får ständigt veta om vanvård och misstag inom äldreomsorgen. Det är oftast i upphandingen det brister, när man inte lyckas erbjuda fullgoda tjänster till rimligt pris - och det beror på att varken upphandling eller övervakning fungerar i dag.

  Nu vill också den nya svenska regeringen införa språk- och kunskapstester för invandrare som ansöker om svenskt medborgarskap. Förespråkarna anser att testerna ökar integrationen, medan motståndarna menar att testerna är odemokratiska och ser dem som ett straff för invandrarna.

  Politisk reklam på sociala medier är ofta skräddarsydd för att passa just dig. Finländska partier struntar nämligen i många fall i att göra reklam för alla väljare och riktar istället budskapet till mindre grupper för att nå ut ännu bättre. Det visar Svenska Yles kartläggning.

 • Det är "mycket sannolikt" att finländska frivilliga i den tyska SS-divisionen Wiking var delaktiga i mord och andra övergrepp på judar, civila och krigsfångar åren 1941-43. Det här kommer fram ur den utredning som statsrådets kansli beställde efter att det internationella Simon Wiesenthal-centret hade gjorde en förfrågan om saken till president Sauli Niinistö.

  Regeringen vann som väntat riksdagens förtroende i interpellationsomröstningen om äldreomsorgen. Rösterna föll 99 för förtroende och 88 mot. 12 ledamöter var frånvarande.

  Det visade sig att basinkomsten inte hade den sysselsättande effekt man hade hoppats på. Däremot mådde dom som fick basinkomst bättre än referensgruppen. 2000 finländare valdes ut för försöket - dom fick 560 euro i basinkomst varje månad i två års tid, 2017 och 2018.

  Förhandlingarna mellan USA och talebangerillan har lett till framsteg och parterna möts på nytt i slutet av februari. Den senaste fredtrevaren avslutades i Moskva i onsdags - där möttes en rad mäktiga afghanska politiker med representanter för talibanerna.

 • Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo medger i dag öppet att det är hans fel att hans parti backar ordentligt i Yles senaste partimätning. Samlingspartiet har nu ett stöd på strax över 17 procent - medan socialdemokraterna stöds av strax över 20 procent av väljarna.

  Däremot har Sannfinländarna ökat sitt understöd till 12 och De Gröna till 14,6 procent.

  Björn Wahlroos lämnar sin post som styrelseordförande för Nordea.

  Lantbruksproducenterna och handeln saknar gemensam vision och aktörerna grälar. Man kunde rentav säga att jorbruket i Finland är i en strukturell kris.

  Tiotusentals nigerianska kvinnor har lämnat Ogonområdet i Nigeria för ett bättre liv i Europa. De flesta av dem far illa som prostituerade i Italien. Men Finland skickar dem som sökt hjälp här tillbaka till Italien eller Nigeria.

 • Regeringen och oppositionen drabbade samman i riksdagen, då regeringen besvarade interpellationen om läget i äldromsorgen. Oppositionen kräver en klart inskriven personaldimensionering i lagen, och att lagen ska ändras redan under denna regeringsperiod. Men det blir det inget av.

  I debatten om problemen inom äldreomsorgen har många frågat sig varför fler vårdare inte anmäler om missförhållanden och hur anmälningsskyldigheten ser ut.

  I Sverige kräver lagen att vårdpersonalen anmäler alla missförhållanden som uppdagas inom äldreomsorgen. Den här lagparagrafen kom till för 20 år sedan, då den då 23 åriga vårdaren Sarah Wägnert fick nog av missförhållandena inom äldreomsorgen, och valde att avslöja bristerna och problemen vid vårdhemmet Polhemsgården, i Solna där hon jobbade. Det ledde till Lex Sarah.

  Biskopsvalskandidaterna prästen och journalisten Lisa Enckell, direktorn SIxten Ekstrand och kyrkoherden Bo-Göran Åstrand och kyrkoherden Harry S. Backström i debatt.

 • Samlingspartiet verkar sälla sig till partierna som tycker att minimiantalet vårdare kan skrivas in i lag. Gav partiet efter för trycket från de andra partierna och i så fall varför?

  Idag synar vi kärnkraften som seglat upp som det klimatsmarta alternativet i debatten, men är det ett realistiskt alternativ - om det är experterna oeniga.

  Och flera EU-länder har tagit ställning för oppositionsledaren i Venezuela och därmed mot presidenten Det är ett speciellt tilltag, säger den expert vi har talat med.

  Hur står det till med läget i nationen USA? I natt håller president Donald Trump sitt tal till nationen och han får svar på tal av ett av demokraternas stjärnskott. Vad kan vi vänta oss av de här talen?

Lyssna också