Aktuellt 17

ti 21.11.2017

 • 30 min
 • 3 mån. 5 d

Vem tar det politiska ansvaret för att åtgärda de akuta bristerna som barnskyddet nu larmar om?
Den frågan ställde över 1000 professionella inom barnskyddssektorn i går i ett öppet brev till alla partier. Svenska Yle förde frågan vidare till riksdagspartierna, som än en gång lovar arbeta för saken.

När försvarsminister Jussi Niinistö bjöd in USA till en internationell militärövning gick det inte enligt protokollet. Det var inte hans uppgift att göra det.
Idag tillrättavisade riksdagens utskott honom. Den högsta politiska ledningen och överbefälhavaren presidenten var nämligen inte tillräckligt informerade.

Fredsförhandlingarna mellan Västbanken och Gaza fortsätter i Kairo.
Den decennielånga splittringen kan vara på väg att gå över. Hamas och Fatah har enats om att Palestinska myndigheten tar över Gazaremsan från den 1 december, har egyptiska myndigheter meddelat. Björn Brenner mellanösternforskare på Svenska Försvarshögskolan.

Sändningar

 • ti 21.11.2017 17.00 • Yle Vega

Avsnitt

 • En ny Panamaläcka visar vilket kaos som uppstod bakom kulisserna, efter skandalen kring skatteparadisläckan för två år sedan. Paniken spred sig snabbt bland kunder, banker och jurister.

  Det värsta dammet kring den kritserade aktiveringsmodellen börjar lägga sig. Men fortfarande råder en hel del förvirring, både bland arbetssökande och myndigheter.

  Efter åtta år av djup ekonomisk kris ska Grekland i augusti stå på egna ben igen. Men klarar Grekland av det? Blir det ett slut på det grekiska skulddramat? Vanliga greker är optimistiska.

  Men är Euroländernas finansministrar lika optimistiska när de i dag ska ta ställning till den sista utbetalningen åt Grekland. Det mesta tyder på det, menar Yle Nyheter Europakorrespondent Daniel Olin.

  Frankrikes förra president Facoise Hollande, som ersättes med en yngre, vackrare och populärare president, har nu tagit till pennan och skrivit av sig sin bitterhet. Vi träffade honom i Paris.

  På söndag sällar Saudiarabien sig till resten av världen. Från och med då får saudiska kvinnor för första gången sätta sig bakom ratten. Ett förändringen av enorm symbolisk, men också praktisk betydelse.

 • Ett maktskifte håller på att ske i den finlandssvenska fondvärlden. Konstsamfundet för i höst en ny vd.
  Den nya herren på täppan heter Stefan Björkman. Men vem är den här dåldisen från finansvärlden och vad vill han? Tillsvidare är han väldigt förtegen.

  Robotarna kommer! Och de ser ut att ta över en allt större del av våra jobb. En miljon finländare kan tvingas tillbaka till skolbänken för att uppdateras, visar Arbets- och näringsministeriets färska rapport.

  I dag på internationella flyktingdagen, samtidigt som flera röster höjs för att hjälpa flyktingarna, meddelar USA att man lämnar FN:s råd för mänskliga rättigheter. I bakgrunden ligger inrikespolitiska intressen, säger Martin Scheinin, professor i folkrätt. Han vill inte jämföra USA med de mest odemokratiska länderna, men konstaterar att landet har blivit allt mera oförutsägbart i sin politik, vilket är farligt.

  När Turkiet nu under helgen går till ett av sina viktigaste val någonsin, liger just mänskliga rättigheterna och demokratin i fokus igen. Vinner president Recep Tayyip Erdogan och hans AKP valet, träder en grundlagsändring som ökar presidentens makt i kraft.

  Mänskliga rättigheter handlar inte bara om politik, utan är också något som du och jag bär ett ansvar över - inte minst när vi reser till poplära tursitmål som just Turkiet.

 • Den mastodonta vårdreformen har inte ens hunnit träda i kraft, när följande stora reform redan hägrar.
  Förnyelsen av hela socialskyddet har potential att bli en ännu större politisk soppa än vårdreformen, och är väldigt ideologiskt laddad.

  Framtiden för polisbranschen ser dyster ut. Allt fler poliser är slutkörda och överväger att byta bransch. Arbetsbördan har vuxit i takt med att resurserna har krympt.

  Rekryteringen av folk med invandrarbakgrund går het. Efterfrågan på ny arbetskraft är stor. Men det krävs ett specialkunnande, nätverk och tillit för att man ska lyckas rekrytera folk med invandrarbakgrund. Det vet också Ahmed Hassan som har ha ett eget rekryteringsföretag.

  Att se flyktingar och invandrare som en potentiell resurs blir allt viktigare. Antalet flyktingar i världen fortsätter nämligen att öka. Och det är världens fattigaste länder som bär den största flyktingbördan, inte Europa eller USA, visar UNHCR:s färska rapport.

  Ett land som redan länge varit beroende av utländsk arbetskraft är USA. Där man nu tagit till nya hårda metoder för att täppa till gränserna. Det här har fått flyktingdebatten blossat upp också inom president Trumps egna led. En av dem är Trumps tidigare kommunikationschef Anthony Scaramucci, som själv har italienska rötter.

 • Valfriheten inom vården skjuts upp med ett år. Det här lovar regeringen i sitt svar på grundlagsutskottets kritik.

  Regeringens luddiga formulering om den svenska servicens framtid får ändå kritik av SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson. - Svensk service är inte något som bara "borde främjas", utan som bör främjas i de nya landskapen, säger hon.

  Diskussionerna om den rådande världsordningen har fortsatt under Gullrandasamtalen i Nådendal. Fokus har legat på hur EU ska hävda sig när de globla spelreglerna hotar att skrivas om av de mäktigaste i världen.

  Också FN:s trovärdighet och roll har diskuterats i Gullranda. Enligt ordföranden för FN:s generalförsamling Miroslav Lajcak, borde FN förnya sig på många punkter, och håller också på att göra det.

  Hur ska man och får man behandla människor som är på flykt? Den här frågan debatteras nu intensivt både i Europa och i USA.

  I Tyskland avvaktar det tyska regeringspartiet CSU med sin plan att strama åt landets migrationspolitik. Det här ger Angela Merkel två veckors paus i vad som beskrivs som hennes värsta kris någonsin som förbundskansler.

  Samtidigt går nu flyktingdebatten hetare än på länge i USA, efter att det visat sig att Trumps administration har tagit tusentals flyktingbarn från sina föräldrar och placerat dem i interneringsläger.

  Enligt Susanna Mehtonen, vid Amnesty Finland, finns det oroväckande tecken på att länder här i Europa också är redo att gå inför liknande omoraliska och ohumana metoder.

 • Egentliga Finlands tingsrätt har gett sin dom för knivattacken i Åbo centrum den 18 augusti i fjol.
  Den 23-årige marockanen Abderrahman Bouanane döms till livstids fängelse för två mord och åtta mordförsök, alla begångna i terroristiskt syfte. Det här är i och med domen Finlands första terrorismbrott.

  Nu krävs det regler för vad en nyutexaminerad finländsk läkare ska kunna. Kommunikation med patienten är A och O och de färdigheterna borde också kunna prövas. Det framkommer ur en utredning över de fem utbildningsprogram i medicin som erbjuds i vårt land.

  En miljon finländare går inte till tandläkaren och till en början kommer vårdreformen inte att ändra på det här. De privata aktörerna på marknaden har nu aktiverat sig i den här frågan eftersom de anser att uträkningarna för vad tandvården ska kosta efter vårdreformen är helt underdimensionerade.
  Budskapet är att kostnaderna blir lägre på sikt om alla får vårda sina tänder i tid.

  De Gröna samlas till partikongress under veckoslutet. På agendan är att finslipa och godkänna ett nytt politiskt program för de kommande åren.

 • Migrationsverket medger att det finns brister i hur asylbeslut har fattats. Migrationsverket har gjort en egen utredning och den innehåller ett trettiotal åtgärdsförslag. Migrationsverket anser ändå inte att de fel som begåtts är så allvarliga.

  På fredag faller domen i det så kallade knivdådet i Åbo. Dagen innan publicerade Olycksutredningscentralen sin rapport om varför det gick som det gick och hur vi ska undvika liknande fall i framtiden.

  Flyktingarna ombord på räddningsbåten Aquarius på Medelhavet har blivit en bricka i det politiska spelet. De flyr från våld och fattigdom, men när de kommer till Europa är det inte sagt att de får någon hjälp. Bland annat Italien har fått skarp kritik får sitt agerande.

  Man brukar säga att idrott och politik inte ska blandas ihop, men trots det sker det gång på gång. När fotbolls-VM för herrar kör i gång i Ryssland kan man förvänta sig en sportfest, men samtidigt är politik ett av de hetaste samtalsämnena.

  Åland har hittills klarat sig undan kommunsammanslagningar, men nu har ett kommunkrig blossat upp på fredens öar. Förslaget är att kommunantalet ska sjunka från sexton till fyra, men än finns det många som vill uttala sig i frågan.

 • När marknaden för trafiktjänster avregleras kan det betyda sämre service för dem som behöver transporttjänster.

  Tyskland skrotar diselbilar i tusental, till synes av miljöskäl. Men tillverkarna premierar nya stora bensinslukande modeller. De ger större vinster.

  Ett principiellt viktigt rättsfall, som handlar om gränserna för yttrandefrihet, inleddes idag när personerna bakom sajten MV-lehti står åtalade.

  Storbritanniens premiärminister Theresa May får det allt mer hett om öronen inför landets utträde ur EU. De politiska partierna är ytterst splittrade i brexitfrågan och inom Mays eget parti bubblar upproret mot brexit. Igår undvek regeringen och May med nöd och näppe en allvarligt förlust i en omröstning i det brittiska underhuset om det lagpaket som ska ta Storbritannien ut ur EU.

  Åland introducerar ett svenskspråkigt forum för samhällsdebatt kallat Alandiva Debatt.

 • Mötet i Singapore mellan Donald Trump och Kim Jong-un är över och frågan nu är vad som egentligen blev resultatet av showen. Själva avtalet var i tunnaste laget. Vi ger reaktioner av Song-Hak Ra i Singapore, Bengt Östling i New York, USA-forskare Oscar Winberg och utrikespolitiker i Finland. Överlag är kommentarererna rätt så positiva, även om många betonar att det är svårt att veta hur avtalet ska förverkligas i praktiken.

  Kan nya IT-system leda till stora inbesparingar inom vården i framtiden? Det finns det stor oenighet om för tillfället. Debatten har pågått redan en tid, men fick ny fart den här veckan efter att Jyväskylä universitet publicerade en rapport som kom fram till att det är realistiskt att dra ned på kostnaderna med fyra miljarder euro på tio år, med hjälp av ny teknik.

  Finländarna oroar sig mest i Norden för sin ekonomi. Nästan var tredje finländare är varje vecka osäker på om pengarna skall räcka till. Det kommer fram i en undersökning som Danske bank har gjort.

 • I Singapore förbereder man sig för det historiska toppmötet mellan Nordkoreas ledare Kim Jong-un och den amerikanska presidenten Donald Trump. Själva mötet kommer att ske imorgon kl nio lokal tid. Det vill säga kl. fyra på morgonen finsk tid.
  Vår utsände Song Hak-ra rapporterar.

  Innan han åkte till Singapore hann Donald Trump ändra sig vad beträffar resultatet från hans förra möte, G7-mötet i Kanada. I en tweet på planet efteråt sade han upp det avtal länderna kommit överens om och skällde ut Kanadas utrikesminister Justin Trudeau för att vara både oärlig och svag.

  Risken finns för ett handelskrig mellan EU och USA och handelskrig gynnar alltid stora länder mera än små. För Finland är det inte en lycklig utveckling.

  Här hemma vill THL, institutet för hälsa och välfärd, lägga ner sitt internationellt erkända laboratorium i biokemi och börja köpa hälsouppgifter av andra leverantörer i stället. Det här oroar personalen stort. THL:s biokemilaboratorium står bakom flera nationella folkhälsoundersökningar som till exempel Finhälsa, Finrisk och Finger.

  I Vasa samlas tusentals österbottningar för att kräva krafttag mot den ökande vargstammen.

 • Inte ens var femte finländare stöder vårdreformen och de flesta vill se den begravas, visar en ny undersökning av Alma Media. Resultatet är otrevlig läsning för regeringen, som lagt allt på spel för reformen.

  Varför väljer man att gå mot väljarnas vilja, med bara ett knappt år kvar till nästa val? Enligt Åsa von Schoultz, professor i statsvetenskap, är de politiska insatserna för stora för att backa i det här skedet.

  För Samlingspartiet och Centern finns det mycket att fundera på under helgens partikongresser.

  USA:s och Rysslands högsta militärledning samlades idag till ett hemligt möte i Vanda. Det enda vi vet är att säkerhetsläget i världen står på agendan.

  Varför möts de just här och just nu? Enligt Mike Winnerstig, säkerhetspolitisk analytiker, vittnar det här om de båda ländernas försämrade relationer och hela det spända geopolitiska läget.

  Den som trodde att vargdebatten skulle lugna sig, nu när ny fakta lagts fram, trodde fel. På måndag ordnas en stor vargdemonstration i Vasa, dit folk skjutsas med skattebetalarnas pengar. Rätt eller fel? Beror på vem du frågar.

 • Utredningen kring den tragiska plankorsningsolyckan i Skogby är nu klar, och den kommer med kritik.

  Trafikverket kritiseras för alla de direkt farliga plankorsningar som fortfarande finns kvar runtom i landet.

  Försvarsmakten kritiseras för att man inte har tagit riskerna med plankorsningar på större allvar, och för bristerna med säkerhetsbältena.

  Olycksutredningscentralen kommer nu att övervaka noga att rekommendationerna i rapporten börjar följas, säger direktör Veli-Pekka Nurmi.

  Kritik riktas också mot den krishjälp som anhöriga fick eller inte fick genast efter olyckan. I vissa kommuner dröjde krishjälpen allt för länge.

  I Sverige har domen nu fallit i den uppmärksammade rättegången mot mannen bakom terrordådet på Drottninggatan. Rakhmat Akilov döms till livstids fängelse, och blir utvisad på livstid från Sverige.

  Det råder inget uppror inom Samlingspartiet kring den hotade valfriheten i vård- och landskapsreformen. Det var budskapet från riksdagsgruppens möte i dag. Något besked om tidtabellen för hela vårdreformen kom inte ännu.

 • Vargdebatten fortsätter att gå het och väcka starka känslor. Men nu finns det ny fakta på bordet. Vargstammen växer stadigt och rör sig västerut. I Österbotten har den redan fördubblats, visar en färsk rapport.

  President Sauli Niinistö och en skara utvalda journalister samlades idag kring samma bord för en gemensam lunch. Det världspolitiska läget, vårdreformen, och nyval stod på menyn. Nyval är ändå något Niinistö helst vill undvika.

  Den allmänna arbetslöshetskassan växer så det knakar, samtidigt som facken fortsättar tappa medlemmar. Den stora frågan är hur facket ska hållas relevant och intressant för unga.

  Kvinnor har börjat placera mera, men uppmanas ta ännu större risker, för att kunna knappa in på männens förmögenhetsförsprång.

  När är det okej att filma istället för att hjälpa? Debatten går het efter en kontroversiell incident i samband med en drunkningsolycka i Sverige. Frågar man en socialantropolog hänger vår etik inte med i den teknologiska utveckling. Och frågar man en polis, kan det ändå i vissa falla vara befogat att filma.

Lyssna också