Aktuellt 17

Familjekonflikter här hemma och politiska konflikter i världen

 • 29 min
 • 1 mån. 1 d

Fadern som knivhögg sitt treåriga barn till döds i Borgå i måndags har häktats misstänkt för mord.

Barn som upplever familjevåld skvallrar sällan, och har därför svårt att få den hjälp de sku behöva, visar en ny rapport. Därför behövs det mycket tid. Men just tid är en stor bristvara inom barnskyddet.

I Libanon hoppas man nu att premiärministern ska få lämna Saudiarabien och resa till Frankrike, för att få ett slut på den politiska krisen- Libanon är ändå bara en liten spelbricka i det stora politiska spel som pågår i Mellanöstern.

I Zimbabwe fortsätter läget att vara kaotiskt och spänt. Allt pekar på att envåldshärskaren Mugabes dagar är räknade. Istället är det hans blodiga röda hand som ser ut ta över makten. Men frågan är om Mugabe ge ifrån sig makten utan motstånd.

Afrika kämpar med en växande flyktingkris. Nya konflikter och allvarliga naturkatastrofer har drivit 20 miljoner afrikaner från sina hem. Samtidigt skärs det i biståndsmedlen.

I Ryssland kan nu utländska journalister börja klassas som agenter - det här efter en nystiftad agentlag. Vad det här innebär t.ex för finländska medier är ändå oklart.

Sändningar

 • to 16.11.2017 17.00 • Yle Vega

Avsnitt

 • Sju veckor efter det svenska valet är regeringsbildningen fortfarande på hälft. Moderaternas ledare Ulf Kristersson lyckades inte samla de borgerliga partierna till en regering och nu går regeringssonderarens uppgift vidare. Talmannen har idag träffat partiernas företrädare för samtal och resultatet av dem är att socialdemokraternas Stefan Lövén får försöka bilda regering.

  För ett år sedan startade kampanjen hashtag Metoo som riktade sig mot sexuella trakasserier. Den blev ett globalt fenomen. Under det här året har män, mest män, anklagats för att ha trakasserat, mest kvinnor men även andra män. Några har dömts och några har fått sitt rykte förstört. Men det viktigaste kan sägas vara att tystnaden kring sexuella trakasserier har brutits.

  Allt fler familjer väljer privatundervisning för sina barn - det här är uppgifter vi får via di bolag som sysslar med det. Åtminstone ett ger privatundervisning på svenska - i hela landet - och man stoltserar med hundratals kunder. Men hur gick det så här? Skulle inte grundskolan garantera jämställd utbildning för alla barn?

  President Donald Trump tror fortfarande inte på vetenskapsmännen bakom larmrapporterna om jordens klimat. I en intervju för CBS-programmet 60- minutes meddelade presidenten att han inte vill låta USA komma i ekonomiskt underläge pga en eventuell klimatförändring, och offra triljoner av dollar och miljoner av amerikanska arbetsplatser. Den här politiken passar republikanerna som alltid har ansett rykande fabriksskorstenar vara tecken på ökande välstånd.

 • Statsminister Sipiläs beslut igår att tvinga riksdagen att rösta om förtroendet för regeringen i frågan väcker förvåning på fackligt håll.

  Samtidigt som fackförbunden förbereder fler politiska protester mot regeringens planer på försämrat uppsägningsskydd höjs röster för att förbjuda politiska strejker. Politiska strejker har ändå ett starkt stöd i internationella konventioner. Påståendet om att Finland skulle ha en mer liberal lagstiftningn stämmer inte, säger experter.

  Nya avslöjanden har framkommit kring den saudiska journalisten som försvann i Istanbul i tisdags.
  Turkiet säger sig, enligt Washington Post, ha bild - och ljudbevis på att Jamal Khashoggi faktiskt mördades på det saudiska konsulatet i Istanbul. Den här historien blir nu allt mer pinsam - inte bara för Saudiarabien, utan också för USA.

  På måndag har det gått ett år sedan sexuella trakasserier blev det stora samtalsämnet i och med hashtaggen Metoo. Sverige lyfts ofta fram som det land där #metoo-rörelsen har fått störst genomslag i hela världen. I Norge tog #metoo fart först efter att flera politiker tvingades att avgå på grund av sexuella trakasserier. I grannlandet Danmark blev däremot #metoo ett ganska marginellt fenomen.
  Hillevi Ganetz medieforskare med inriktning på genus, vid Stockholms universitet, säger att det var samarbetet mellan traditionella och sociala medier som gjorde att metoo blev så stort i Sverige.

  Så till Tysklands delstatsval. De gröna väntas göra ett mycket bra val då man i tyska Bayern går till delstatsval nu på söndag. Bakom den väntade framgången ligger bland annat ett i Bayern mycket omdiskuterat problem, nämligen att byggande och markanvändning sker utan hänsyn till miljöaspekter.

 • Statsminister Juha Sipilä meddelade för en stund sen att förslaget om att luckra upp uppsägningsskyddet i små företag blir en förtroendefråga för regeringen. Hela regeringens förtroende står alltså på spel än en gång. Det har exeptionella förfarandet har använts förut i liknande situationer när man behövt riksdagen stöd för regeringen linje, konstaterade Sipilä.

  I dag uppmärksammas FN:s internationella flickdag. På flickornas hus - utrymmen där flickor och unga kvinnor i åldern 10-29 år kan träffas - har det sedan i fjol pågått ett projekt där man lagt speciell fokus på sexuellt våld mot flickor. Målet med projektet har varit att skapa en omgivning där flickorna och kvinnorna kan tala om övergrepp och sedan få hjälp med att gå vidare....

  I förra kommunalvalet tog jämställdheten stora kliv framåt. Då röstades fler kvinnor än någonsin in i kommunerna och rekordmånga kvinnor valdes också till fullmäktigeordförande. Men ändå är det svårt att avgöra om politiken i sig blivit mer jämställd trots den lagstiftade kvoteringen på 40 - 60 som redan har funnits i 20 år.

  En konsekvens av det varmare klimatet är de omfattande skogsbränderna i Sverige i somras. Vi har träffat Björn Brink, som förlorade 80 procent av all sin skog i den stora skogsbranden i Kårböle i mellersta Sverige. Skogsbruket har varit familjens levebröd i sex generationer, och nu är det oklart om sonen Olof kan ta över.

  Under de fyra år som gått sedan 2014 med Maidanrevolutionen och Rysslands annektering av Krimhalvön har Ukraina gått igenom hårda reformer för att överleva som land. Ukraina fanns tidigare högt på listan över korrumperade länder, men har gjort mycket för att ta itu med den starka oligarkin.
  Det finns ändå risker för att förnyelserna inte blir bestående - en del av folket har tröttnat på den strama ekonomin, och vem som kommer att vinna valet nästa vår är oklart.

  Ytterligare ett steg i byggandet av en självständig nationell identitet är kravet att den ukrainska ortodoxa kyrkan borde avskiljas från Moskvas patriarkat för att istället bli en självständig kyrka under Konstantinopels patriarkat. Dit även den finländska ortodoxa kyrkan hör.

 • - Det är bråttom om vi ska rädda klimatet slog FN-rapport fast i måndags.
  Idag frågar vi oss vad det här helt konkret betyder för oss konsumenter.
  Kan vi rädda världen med våra konsumtionsval?

  - I Bayern står maktpartiet CSU plötsligt inför ett nederlag i söndagens delstatsval. Invandringslinjen är en orsak.

  - Utvecklingen i Ukraina går åt rätt håll efter att landet länge utmärkte sig när det gällde korruption. Frågan är bara om förändringarna håller i sig.

 • Skogen borde få växa i lugn och ro för klimatets skull, uppmanar den senaste klimatrapporten från FN - ska Finland då fortsätta sin skogspolitik där skog i allt högre grad blir bränsle?

  I Bryssel försöker EU:s miljöministrar enas om nya och stränga utsläppsgränser för bilar

  Och vi ska höra några av dem som drabbas hårdast av klimatförändringen

  En del av dem bor vid Turkanasjön i Kenya där de som bidrar minst till världens koldioxidutsläpp drabbas mest.

  Hör också om de senaste turerna kring Danske Bank och den enorma penningtvätthärva som nu rullas upp - vems ansvar är det egentligen att penningtvätten kunde pågå så länge och vem ska stå för fiolerna då banken får böta?

 • Jorden och dess invånare lever i elfte timmen - enligt den färska FN-rapporten krävs nu aldrig tidigare skådade radikala åtgärder för att stoppa något som beskrivs som en klimatkatastrof.
  Kan ny teknologi rädda klimatet? Vad betyder egentligen "radikala åtgärder" för dej och mej?
  Kan klimatfrågan bli ett valtema i riksdagsvalet i vår?

  Bland annat dehär frågorna söker vi svar på idag i Aktuellt 17 måndag.

  Vi tittar också närmare på valresultatet i det brasilianska presidentvalet där mannen som kallas för Brasiliens Donald Trump gick till andra omgången.

 • Nobels fredspris går i år till gynekologen Denis Mukwege och till människorättsaktivisten Nadia Murad. Nadja Murad är en av de tusentals kvinnor som kidnappades och såldes som sexslavar när terrorgruppen IS anföll kurdiska områden i norra Irak 2014.

  Den andra pristagaren - Kongolesen Mukwege - har i flera år funnits med i spekulationerna inför fredspriset - han har i årtionden hjälpt kvinnor som har utsatts för sexuellt våld under konflikten i Demokratiska republiken Kongo.

  Arbetsminister Jari Lindström och fackrörelsens fotfolk är besvikna på varann. Enligt Lindström har han själv jobbat hårt för komma emot löntagarna i lagförslaget om uppsägningsskydd. Inom FFC tycker man att det inte räcker och menar att Lindström har glömt sina donar-rötter.

  Bosnien-Hercegovina, en av de stater som bildades när Jugoslavien föll sönder i början av 1990-talet, går till val nu på söndag. Bosnien är den mest etniskt blandade delen av det forna jugoslavien och också den där motsättningarna är djupast. I "Republika Srpska", den serbiska delen av Bosnien-Hercegovina höjs de nationalistiska tongångarna inför söndagens val. Den lilla delrepubliken med 1,2 miljoner invånare försöker hålla en hög profil gentemot centralregeringen i Bosnien, men de största problemen är dålig ekonomisk utveckling och arbetslöshet. Sanimir Resic, docent i balkanstudier vid Lunds Universitet kommenterar.

  En månad återstår till det amerikanska kongressvalet. Det hålls halvvägs i presidentens mandatperiod, och betrakas i år som en förtroendeomröstning för Donald Trump. Han för en ihärdig kampanj med möten runtom i USA där retoriken är mycket aggressiv.

 • SDP och Vänsterförbundet ser enligt Yles senaste partimätning ut att ha allt starkare medvind bland väljarna. Socialdemokraterna är mätningens stora vinnare och nu landets klart största parti.
  Men också en förlorare hittas - nämligen de Gröna.

  Vi har hört hårda ord om påtryckningar mellan partierna och idag kom det ytterligare en anklagelse.
  Centerns riksdagsledamot Pekka Puska kommer att rösta mot att Vasa Centralsjukhus ska få omfattande jour. Han har vikit sig för påtryckningar från Samlingspartiet och sin egen grupp. Det hela handlar om klara linjedragningar från regeringspartierna: grupperna ska vara eniga i allt som gäller vårdreformen, och hör sen.

  Dagens icke-nyhet var att Nobelpriset i litteratur inte delades ut idag. Svenska Akademien möts ikväll för att ta ställning till ledamot Katarina Frostenssons fortsatta medlemskap i Akademien.

  På söndag går Bosnien till val men landet befinner sig i en svår ekonomisk situation. Sedan kriget slutade för 23 år sedan har utvecklingen uteblivit då politikerna från de olika etniska delarna har svårt att samarbeta. Korruption och nepotism är vanligt vilket gör att folket har tappat tilltron till politikernas förmåga att förbättra situationen. Det märks speciellt ute på landsbygden i Bosnien.

 • Med rösterna 178 -13 godkände riksdagen alltså idag en grundlagsändring som tillåter att underrättelselagarna kan stiftas i snabb takt. Vänsterförbundet röstade emot liksom Eva Biaudet från Sfp.

  I dag onsdag strejkar tiotusentals arbetstagare från fyra fackförbund i protest mot regeringens planer på försämrat uppsägningsskydd i små företag. Företagarna vill riva den här frågan och prisar regeringen för att vilja försämra anställningsskyddet. Men få av dem vill uttala sig i frågan. Vi har talat med Markus Seppänen som driver en bokföringsbyrå. Han har sett hur svår den nuvarande arbetslagstiftningen är att tolka.

  Premiärminister Theresa May höll idag ett viktig tal inför sina konservativa anhängare i Birmingham.
  Den som förväntade sig någon ny information om hur May tänker genomföra sin brexitvision - redan nedskjuten av EU som omöjlig - fick än en gång bli besviken.

  Vilka känslor väcker Alexander Stubb som de konservativas kandidat för EU-kommissionens ordförandepost? Hans främsta motkandidat är bayraren Manfred Weber.

 • I dag blev det klart att Alexander Stubb söker jobbet om EU-komissionens ordförande.

  Regeringen har gjort ändringar i sitt förslag om att försämra uppsägningsskyddet i små företag - men facken är fortfarande inte nöjda

  Finlands största polisrättegång inleddes i dag - Bland de åtalade finns några av landets högsta polischefer som alla skyllde på varandra i Helsingfors tingsrätt i dag.

  Bokaktuella Pär Stenbäck talar om demokratins utmaningar - ur demokratins synvinkel är det ett problem att den etablerade politiska eliten inte visar att man faktiskt bryr sig om det pyrande missnöjet.

  Finland borde vara bättre på att bedriva handel med Afrika - och inte bara närma sig Afrika ur biståndssynvinkel. Hör några entrepenörer som redan bedriver handel på den afrikanska kontinenten.

  Bland det här

 • Flera fackförbund har börjat förverkliga sin protest mot regeringens föslag på försämrat uppsägninsskydd i småföretag. Professor emeritus Niklas Bruun säger att förslaget är dåligt berett. I Sverige dömdes kulturprofilen Jean-Claude Arnault till fängelse för våldtäkt. Nobelpriset i fysiologi eller medicin går till cancerforskarna James P. Allison och Tasuku Honjo.

 • I USA är blickarna riktade mot Washington, där den republikanske domaren Brett Kavanaughs öde ska avgöras. Är han våldtäktsman eller offer för häxjakt? Är #metoo tandlöst mot det politiska spelet i Washington, eller blir det här kvinnornas år i amerikansk politik? Vi analyserar med USA-experterna Oscar Winberg och Frida Stranne.

  Vasa centralsjukhus ser ut att bli en propp i röret för arbetet med hela social- och hälsovårdsreformen. Inom det ansvariga utskottet grälar man nu igen.

  Hovrätten har nu sagt sitt om Nordiska motståndsrörelsen - den nazistiska rörelsen är olaglig och måste upplösas. Rörelsens öde är nu definitivt avgjort, säger Kimmo Nuotio, professor i straffrätt.

  EU vill skärpa utsläppskraven för nya bilar. Trots att de flesta säger sig värna om miljön, väntas häftig debatt när EU-parlamentet snart möts. I bakgrunden ligger den enorma bilindustrins intressen.

  Konkurrensverket reagerar nu på alla klagomål efter taxireformen, och börjar med att fråga företagarna varför inte FPA-taxin eller skolskjutsen fungerar.

Lyssna också