Yle Åboland

Radio Vega Åboland: Kulturcentret Alma vill bryta språkgränserna

 • 9 min
 • utgått

Det nya kulturcentret Alma i Åbo centrum vill sänka tröskeln för alla som vill börja en ny hobby. De riktar sig till olika folkgrupper - oberoende om du talar svenska, finska, engelska eller varför inte italienska!
Johanna Karvonen och Mia Lindeman berättar om vad de har på gång på det nygrundade kulturcentret.

Sändningar

 • ti 5.9.2017 14.29 • Yle Arenan

Klipp

 • På mötet diskuterades bland annat aktuella jordbruksfrågor och klimatet. Här intervjuas jordbrukare Mickel Nyström och Andreas Johansson av reporter Pontus Nyqvist.

 • Janne Wennström och Charlotta Rosenberg resonerar kring nyårslöften, matsvinn, flygskam, vitsvanshjortar och det varma vädret. I studion Jesper Alm.

 • I Åbo kallas man till rådgivningskontroll då man är 1 år, 2, 3, 4, 5, 6 och då man fyller 75 år. Under år 2020 kommer alla 75-åringar i Åbo för första gången att kallas till rådgivning. Åboborna Anita Jansson och Tryggve Forssell är två av dem som fyller 75 i år. I inslaget hörs också Jaana Koskenniemi, Laura Viikari och Tarja Eronen från geriatriska polikliniken vid Åbo stadssjukhus. Redaktör är Linus Hoffman.

 • Man har sagt att Hitis-Rosala totalt invaderats av vitsvanshjort de senaste åren. Jägarna tror att de skärmts iväg från fasta Kimitoön på grund av vargarna. Jaktchef Sune Fromholz berättar hur det påverkat orten. Redaktör: Amanda Vikman.

 • Nytt för i vår är att det går att bjuda hem handledaren i datastöd för att lära sig mer om sin smarttelefon, pekplatta eller dator. Enda kravet är att minst två behöver hjälp - hjälpen är gratis. Yle Åboland träffade handledare Luisa Blumenthal i Åbo då hon hjälpte pensionären Eva Holmberg med en krånglig räkning (ses på bilden). Dessutom berättar Arbis rektor i Åbo, Sixten Westerby, och Kombis rektor i Pargas, Cecilia Hindersson, om hur arbetarinstituten samarbetar. Redaktör: Marie Söderman.

 • Kvinnor 3 är en kort turnépjäs där man får en inblick i tre olika liv i olika åldrar. Pjäsen är skriven av Jessica Edén och är regisserad av Tove Appelgren. Svenska Yles recensent Camilla Lindberg besökte studion och berättar om pjäsen. Redaktör Andy Ödman.

 • Beatles tributbandet She's leaving home har haft en livlig höst med spelningar bland annat i Liverpool och i Brasilien. I januari bär det iväg till St. Petersburg och efter det blir det ännu spelningar i Finland.
  Riddo Ridberg och Anton Elmvik från bandet besökte Yle Åbolands studio och berättade om deras upplevelser utomlands.
  I studion Andy Ödman.

 • Emma Kantola, Alina Finnberg, Alissa Klåvus och Linnea Lapintie berättar om gåvorna de gjort till en tomte och om fönstret som de dekorerat på sitt dagis, tillsammans med barnträdgårdslärare Minna Holmström på daghemmet Lyckobo i Åbo. Reporter: Marie Söderman.

 • Efter höstens stora strejker och Arkeas strejk inom Åbo stad vill inte Åbo riskera att det bryter ut fler arbetstvister inom staden. Därför upphäver man nu vårens beslut om att dotterbolaget Kuntec får byta kollektivavtal våren 2020. Redaktör: Jasmine Nedergård

 • Det nya och mycket omtalade psykiatriska sjukhuset i Åbo kommer inte att bli så stort och fint som det var tänkt.
  Sjukhuset har bantats ner till ungefär hälften av det som ursprungligen planerades. Orsaken är bland annat att pengarna från sjukvårdsdistriktets medlemskommuner inte räcker till.
  Eeva Siivonen som är verksamhetsledare för Föreningen för mental hälsa i Åbo, Itu ry, är väldigt besviken.
  Redaktör: Marie Söderman.

 • Forskaren och författaren Patrik Hagman har tillsammans med forskaren Eetu Kejonen undersökt under 36 år gamla kvinnliga och manliga präster i både Finland och Sverige och kommit till att det finns klara skillnader i hur man ser på prästarbetet. Patrik Hagman intervjuas av Nilla Hansson.

 • Blanka Henriksson är forskare i ämnet folkloristik vid Åbo Akademi. Många faktorer kan ligga bakom det dalande intresset för Lucia och ett är sannolikt sättet att utse Lucia.
  Åbolucia 2018 Linnéa Gyllenberg: Att vara Lucia var 100 procent värt det Linnéa Gyllenberg berättar om sina tankar och erfarenheter av att ha varit Åbolucia 2018. Redaktör: Annika Holmbom.

Lyssna också