Radio Suomi Lappeenranta

Frisbeegolf-riita ratkeaa

 • 12 min
 • tillsvidare

Heinäkuussa avattu frisbeegolf-rata on nostanut kärhämän Lappeenrannassa. Mielipiteet ovat lennelleet yleisönosastokirjoituksissa ja sosiaalisessa mediassa. Ne ovat tylyttäneet uutta rataa melusta ja vaaranpaikoista. Nyt saman radalle lähtevät kiistan osapuolet selvittämään asiaa toimittajan Elli Sormusen johdolla. Paikalla ovat radan lähellä sijaitsevan talon taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Marjatta Buuri, Lappeenrannan kaupungin liikuntatoimenjohtaja Ilkka Oksman ja Willimiehen disc golf ry:n puheenjohtaja Timo Mäntylä.

Sändningar

 • ti 22.8.2017 12.35 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Suvaitsevaisuus otetaan vakavasti myös Liiga-joukkueiden keskuudessa. SaiPassa valmentajat eivät näe, että jääkiekkojoukkueiden sisällä olisi ongelmia esimerkiksi homoihin suhtautumisessa vaan paineet tulevat ulkoa päin. Keskustelu syttyi aiheesta, kun tubettaja Tuure Boelius teki jääkiekkoilijoiden homoutta käsittelevän "Lätkäjätkä-Ville"-biisin/hitin. Laulun julkaisun jälkeen tubettaja on saanut jopa tappouhkausia. Miia Roivaisen kanssa aiheesta puhumassa olivat SaiPan B-junioreiden valmentaja Ville Hämäläinen ja taitovalmentaja Sami Nikkinen.

 • Jouko Tykkyläinen äänitti viitakerttusta Parikkalassa kesällä 2010.

 • Jos ihminen haluaa, hän pystyy itse torjumaan ilmastonmuutosta.

  Tämä oli ratkaiseva oivallus, kun Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkijaryhmä selvitti yksilön mahdollisuuksia vaikuttaa ilmastonmuutoksen hidastamiseen. Kuluttajan ostopäätösten taakse kätkeytyy tutkijoiden mukaan iso, toistaiseksi käyttämätön mahdollisuus.

  Tästä ja ostamattomuuteen ohjaavasta älypuhelinsovellutuksesta Antje Tolpon kanssa keskustelee ympäristötekniikan professori Lassi Linnanen.

 • Kevään 1918 yksi verisimmistä rintamista oli vanhan Viipurin läänin alueelle sijoittunut Karjalan rintama. Sen taisteluissa kuoli yli kolmannes kaikista sodan kaatuneista.

  Joutsenosta kotoisin oleva Tampereen yliopiston Suomen historian dosentti Marko Tikka on perehtynyt verisen kevään tapahtumiin. Hän on kirjoittanut aiheesta mm. kirjan "Koston Kevät: Lappeenrannan teloitukset 1918" yhdessä Antti O. Arposen kanssa.

  Kalle Schönberg ja Marko Tikka perehtyvät kolmeosaisessa sarjassa Karjalan rintaman syntyyn, tapahtumiin ja merkitykseen vuoden 1918 kannalta.

  Näytteet kirjasta "Koston Kevät: Lappeenrannan teloitukset 1918".

  Kuvat: Finna.fi

 • Marjo-Riikka Mäkelä tekee uraa Los Angelesissa, jossa hän ohjaa ja kouluttaa näyttelijöitä Mihail Tšehov -tekniikan avulla. Lappeenrantaan hän saapui ohjaamaan Lappeenrannan kaupunginteatteriin Anton Tšehovin näytelmän Lokki. Marjo-Riikka Mäkelä oli Yle Lappeenrannan lähetyksessä Sirkka haverisen vieraana.

 • Ruokolahdella on vuodesta 2011 lähtien kokoontunut läskisoosikerho. Kerran kuukaudessa kymmenet ihmiset saapuvat syömään lsäkisoosia niin paljon kuin jaksaa. Petri Kivimäki kävi seuraamassa läskisoosikerhon kokoontumista keskiviikona 24.1.2018.

 • Jouni Hynynen viimeistelee levyä ja kaikkailee ympäri Suomea. Mari Hynynen puolestaan esiintyy näyttelijänä useissa eri tuotannoissa. Perjantaina 19.1.2018 molemmat ehtivät yhtä aikaa vieraaksi Yle Lappeenrannan radiolähetykseen ennen illan Jouni Hynysen haukkumisiltaa. Hynysiä haastatteli Sirkka Haverinen. Kuuntele haastattelu tästä.

 • Luumäen ja Imatran välisen junaradan perusparannusta on kohdannut poikkeuksellinen maksukiista. Lappeenranta ja Imatra ovat kieltäytyneet maksamasta Liikenneviraston heille esittämiä osuuksia radanvarren melusuojauksesta. Kuntien kanta on, että melun aiheuttaja, eli valtio maksaa kustannukset. Yle Lappeenrannan Anne Laine, Vesa Winberg ja Juha-Pekka Taskinen selvittävät mistä tapauksessa on kyse. Asiaa Liikennevirastosta kommentoi Maija Salonen ja Lappeenrannan kaupungilta Pasi Leimi.

 • Lappeenrannan teknillisen yliopiston prosessori Karl-Erik Michelsen on valittu vuoden professoriksi. Professoriliitto perustelee valintaansa sillä, että Michelsen on edistänyt tieteiden välistä yhteistyötä ja vuoropuhelua. Liiton mukaan Michelsenin tutkimustyö teknologian ja muiden tieteenalojen sekä yhteiskunnan vuorovaikutuksesta on ajankohtaista ja laajasti kiinnostavaa. Intohimoisen opettajan ja koripallomiehen tapasi Kalle Schönberg ja intohimoisen koripallomiehen kanssa puheeksi tulivat luonnollisesti myös Lauri Markkasen edesottamukset NBA:ssa.

 • Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote päätti itsenäisyyspäivän aattona käyttää Suomen oloissa erittäin harvinaista toiminpidettä. Eksote otti haltuunsa uuden K-sairaalan rakennustyömaan, kun sen mielestä työmaan pääurakoitsija ei olisi kyennyt saattaamaan urakkaa loppuun. HL-rakentajat oy:n toimitusjohtaja Mikko Juuti ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen Yle Lappeenrannan radiohaastattelussa.

 • Imatralainen näyttelijä Pekka Räty on asunut Hämeessä sekä Pohjanmaalla. Nykyisin omien sanojensa mukaan täysin puhdasverinen imatralainen rakastaa urheilua ja juoksee viikottain pitempiä lenkkejä. Maratonejakin on kertynyt yli 30.
  Rädyn mukaan ihminen on osa luontoa, ja siitä saa voimaa esimerkiksi näyttelijän työssä. Pekka Rätyä haastattelee Jenni Silvennoinen.

 • Suomen ja Venäjän välistä rajaa pidetään herkeämättä silmällä Suomen ja Venäjän viranomaisten voimin. Partiot kulkevat rajan tuntumassa jatkuvasti ja valvontaa suoritetaan myös teknisillä apuvälineillä. Valvonnasta huolimatta rajalla eletään myös arkista elämää. Kalle Schönberg vieraili Imatralla rajan pinnassa. Hänen haastateltavina ovat rajavartija Ossi Manninen ja rajan tuntumassa koko elämänsä asunut Joel Sikiö.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Maajoukkuepelaaja Vilma Kesänen palaa naisten Korisliigaan muutaman ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen. Lappeenrannan Catz saa kovan ja tutun vahvistuksen, sillä Kesänen pelasi Catzin paidassa kausina 2007-2012.
  Toimittaja Ville Toijonen vei Kesäsen Lappeenrannan Urheilutalolle puhumaan ammattilaisuudesta ulkomailla.

 • 1.11.2017 Ruokolahden Eukkoaukiolla paljastettiin leijonapatsas muistuttamaan kesällä 1992 Ruokolahdella tavatusta leijonasta. Toimittaja Petri Kivimäki tapasi kesällä 1992 jahtipäällikkönä olleen Antti Väisäsen patsaanpaljastuksen yhteydessä.

 • Saksan pääkaupuki Berliinistä on tullut lukuisten suomalaisten suosittu matkakohde sekä parin tuhannen suomalaisen uusi koti. Lappeenrannan Joutsenosta kotoisin oleva Nea Auhtola saapui Berliiniin ensimmäisen kerran vuonna 2009 ja huomasi yhtäkkiä asuvansa Berliinissä vakituisesti. Lähde Nea Auhtolan ja toimittaja Petri Kivimäen kanssa puolen tunnin kävelyretkelle Berliiniin.

 • Kansanedustajat Kaj Turunen Jani Mäkelä kertovat olevansa hyvissä väleissä edelleen, vaikka savonlinnalainen Turunen siirtyi Sininen tulevaisuus -ryhmään ja Mäkelä jäi Perussuomalaisten riveihin. Miehet olivat Yle Lappeenrannan radiohaastattelussa maanantaina aamupäivällä. Toimittajana on Juha-Pekka Taskinen.

 • Suomalainen ryhmä vieraili 18. maaliskuuta 1973 Svetogorskin rakennustyömaalla. Toimittajana Kosti-Heikki Lahti.

 • Poliisi on jatkanut Imatran ampumatapauksen tutkintaa. Poliisi on kuulustellut esitutkinnan aikana yli kymmentä todistajaa ja käynyt läpi valvontakameran tallenteita tapahtuma-alueelta. Kuuntele tästä tutkinnajohtaja Saku Tielisen haastattelu. Toimittajana on Jari Tanskanen. Haastattelu on tehty Imatralla 5.12.2016 puolen päivän aikoihin.

 • Imatran kaupunginjohtaja Pertti Lintunen jätti maanantaina 24.10.2016 eronpyyntönsä Imatran kaupunginvaltuustolle. Hän jää eläkkeelle syksyllä 2017. Pertti Lintunen vieraili tiistaina Radio Suomen vieraana Imatran studiolla. Haastattelussa hän kertoo ajatuksiaan Imatran kouluista sekä ruotii aikaansa Imatran kaupunginjohtajana. Toimittajina Juha-Pekka Taskinen ja Ani Malmi.

Lyssna också