Vegas sommarpratare podcast

Johannes Ekholm 2017

 • 33 min
 • tillsvidare

Författaren, dramatikern och den tidigare grafiska designern Johannes Ekholm lyfter fram fenomenet "culture wars" eller kulturkamp i sitt sommarprat.
Det handlar om att ifrågasätta normativa perspektiv inom konsten och alltid, alltid som konstarbetare ställa sig frågan: På vilket sätt påverkar det här arbetet yttervärlden?
Den kamp och den diskussion som Ekholm efterlyser inom ( i det här fallet ) teatervärlden i Finland, handlar om en konflikt mellan konservativa och progressiva värden, ett skifte och en polarisering i frågor om till exempel olika minoriteters rättigheter. Vem har rätt att säga vad om vem? Vem har tolkningsföreträde? Och vems syften tjänar ett konstverk?

Red. Heidi Grandell-Sonck

Sändningar

 • ti 15.8.2017 7.00 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Artisten Lill Lindfors föddes mitt under brinnande världskrig år 1940 i Helsingfors. I sitt sommarprat minns hon såväl barndom som tonårstid på olika ställen i Finland.
  Vi följer med på en tågresa från Helsingfors till Åbo (familjen ska vidare till Åland) då tågets fönster täcks för med luckor vid Porkkala udd. Vi följer med på dans ute på Pentala söder om Helsingfors och flera år senare tappar vi kjolen tillsammans med Lill på eurovisionsschlagerfinalen i Göteborg.
  Jag hade en lycklig barndom med en stark känsla av att mina föräldrar skulle skydda oss vad som än hände.

 • Patrik Hagman från Åbo miste sin son i cancer och kort därefter sin fru i en stroke. I ett starkt och insiktsfullt sommarprat berättar han om det här och hur han har gått vidare i livet. Att tålamod, vänlighet och omtanke hör till ett gott liv hör till insikterna.
  Den viktigaste dygden när vi möter sjukdom och död, tror jag är tacksamheten. Givetvis inte så att jag skulle försöka vara tacksam över Joels tumör eller Kikas stroke. Jag menar tacksamhet för allt det andra som också finns i livet. Så mycket hänger på att vi när mörkret väller in i livet, förmår se ljusglimtarna. Det är de som hjälper oss navigera vidare.

  Red. Elisabeth Morney

 • Från beatlemania till Belgrad, från Brasilien till Banda Aceh. Utrikesjournalisten och ledarskribenten Yrsa Grüne tar oss i sitt sommarprat på en resa genom såväl arbetslivet som det personliga. Musiken har en viktig plats i Grünes sommarprat, och det blir mycket sextiotal, men också lite nyare musik. Vi får lära känna Yrsa Grüne som den musik- och språkälskande, rätt så rotlösa ordbrukaren, som besökt och arbetat på flera ställen runt jorden.
  Som journalist rapporterade Grüne bland annat från Belgrad i slutet av nittiotalet under natos bombningar. Men hon har också rest till kriszoner med Röda Korset. Bland annat till Banda Aceh, efter tsunamikatastrofen 2004.

  Red.Heidi Grandell-Sonck

 • Författaren, dramatikern och den tidigare grafiska designern Johannes Ekholm lyfter fram fenomenet "culture wars" eller kulturkamp i sitt sommarprat.
  Det handlar om att ifrågasätta normativa perspektiv inom konsten och alltid, alltid som konstarbetare ställa sig frågan: På vilket sätt påverkar det här arbetet yttervärlden?
  Den kamp och den diskussion som Ekholm efterlyser inom ( i det här fallet ) teatervärlden i Finland, handlar om en konflikt mellan konservativa och progressiva värden, ett skifte och en polarisering i frågor om till exempel olika minoriteters rättigheter. Vem har rätt att säga vad om vem? Vem har tolkningsföreträde? Och vems syften tjänar ett konstverk?

  Red. Heidi Grandell-Sonck

 • Marcus Sandell: Min njure krossades mot stenröse i skidbacken

  Inom loppet av några sekunder såg alpinisten Marcus Sandell att det skulle gå illa i skidbacken. Han hoppades att farten skulle ta honom över stenröset, men det gjorde den inte. I stället landade han i full fart i stenröset.

  Han kunde inte röra sig och hade svårt att andas. Han hade brutit några ben och hans njure var krossad vilket ledde till att magsäcken fylldes med blod. Lyckligtvis blev han hämtad med helikopter. En läkare bedömde att det skulle ha varit för sent att rädda hans liv om han skulle ha kommit 10 minuter senare till sjukhuset.

  Det är ett under att Marcus kan gå igen. Men inte nog med det. Nu siktar han på vinter OS i Sydkorea 2018. Om det här och om sin skidkarriär berättar Marcus Sandell från Helsingfors i sitt sommarprat i Yle Vega.

  Red. Elisabeth Morney

 • Den pensionerade teaterchefen och producenten Isa Stenberg har jobbat på flera olika teatrar både i Finland och i Sverige. Länge jobbade hon tätt ihop med dramatikern Lars Norén, känd för sin nattsvarta samtidskritik.
  I sitt sommarprat berättar hon bland annat om pjäsen 7:3, där Norén och hon samarbetade med några av Sveriges farligaste fångar, som också skulle komma att spela rollerna som sig själva i pjäsen. Det hela slutade dock med en händelse som skakade hela Sverige.
  Men i Stenbergs sommarprat ryms också en hel del annat. Teaterfinland- och Sverige för den delen, på 70- och 80-talet var inte stort, och många kända figurer är med. Bland andra Birgitta Ulfsson, Tove Jansson, Lasse Pöysti, Vivica Bandler och Dario Fo.

  Red. Heidi Grandell-Sonck

 • I november 2015, mitt i mörka smällkalla vintern, kom Celina Alshareef till Åland som kvotflykting.
  I dag har hon läst tre kurser i svenska och berättar i sitt sommarprat på Yle Vega om sitt hemland och sin hemstad Aleppo, som det var - före kriget.
  Jag vill att folk ska veta och känna till att Aleppo var känt för två saker, maten och ekonomin. Staden var ekonomiskt centrum för hela Mellanöstern före den jämnades med marken.
  Även om sommarpratet till sin ton är ett hyllningsprogram till en av världens äldsta städer och Unescos världsarv, finns här också en mörk underton.
  Varför kommer galningar och kriminella till mitt hemland för att kriga för att etablera en islamsk stad? frågar sig Celina.

  Red. Heidi Grandell-Sonck

 • Idrotten på toppnivå är sjukligt resultatfixerad. För mig handlar det om resan – inte resultatet. Resultatet är en konsekvens av en lyckad resa. En sån resa ska vi göra med finska damlandslaget i ishockey med siktet inställt på OS i Korea 2018.
  Pasi Mustonen är förbundskapten för finska damlandslaget i ishockey. Han anser som sin uppgift att stöda yngre spelare att förverkliga sina ambitioner med hjälp av idrott och att få laget att tillsammans sträva efter gemensamma mål.
  Han har inte alltid sett sitt uppdrag på samma sätt, men händelser i livet och en äktenskapskris har gjort honom ödmjuk och fått honom att sätta egot åt sidan. Det har gjort honom till en bättre tränare.
  I sitt sommarprat berättar han om sin filosofi i träningen, men också om hur orättvisa förutsättningarna kan vara inom manlig och kvinnlig idrott.

  Red. Elisabeth Morney.

 • Om någon hade sagt på skolgården att hon en dag blir professor vid ett svenskspråkigt universitet och att hon kommer att byta modersmål till svenska för att försvara språket och dessutom hade påpekat att hon kommer att vara gift med självaste Svenska Folkpartiets ordförande, skulle hon ha skrattat en vecka. Elina Pirjatanniemi är född i en förort till Tammerfors. Idag är hon professor i internationell rätt vid Åbo Akademi och i sitt sommarprat berättar hon om sin resa och sin identitet och om hur det är att vara gift med en finlandssvensk toppolitiker.

  Red. Elisabeth Morney.

 • Janne Strang: Stora förändringar kommer i grupp. Frilansjournalisten Janne Strangs sommarprat är en färggrann livsresa som börjar i ett soligt Göteborg hösten 1995 och slutar i Helsingforsvardagen 22 år senare.
  Trots att Strangs motgångar ofta kommit samtidigt, precis som Murphy vill ha det, har han alltid kommit stärkt ut på andra sidan.
  Redan tidigt var det klart för Strang att det finaste man kunde bli i Svenskfinland var ledarskribent på Hufvudstadsbladet, och det skulle han också bli, men då hade redan tiderna förändrats och "Husis med dem". Hösten 2016 fick Strang besked om uppsägning.
  Strang bjuder på några funderingar kring mediebranschen och dess utmaningar i dag, men sommarpratet är också samhällskritiskt i vidare bemärkelse, bland annat får samhällets trygghetsmani sig en ordentlig släng.

  Red. Heidi Grandell-Sonck

 • Conny Karlsson: Livet tar inte slut med en påse på magen.
  Kulstötaren Conny Karlsson hade en lovande karriär framför sig då läkaren gav honom beskedet som satte stopp för allt.
  Diagnosen han fick var Colitis Ulcerosa, en av två sjukdomar som går under benämningen IBD, eller inflammatory bowel disease. Det vanligaste symptomet är blodiga diarréer som inte går att få stopp på. En följdsjukdom på det är skleroserande kolangit, som Karlsson också har.
  Även om sjukdomen blivit så vanlig här i Finland så tycker jag att det pratas väldigt lite om den. Kanske människor tycker att det är pinsamt att prata om den, eller främst symptomen, funderar Karlsson.

  Red. Heidi Grandell-Sonck

 • Petra Laiti: Att åka är bättre än att bo

  På samiska lyder ett ordspråk: ”Jođi lea buoret go oru” – att åka är bättre än att bo.
  Det ordspråket hade Petra Laiti i tankarna, då hon satt i bilen under sin första roadtrip i Sápmi som vuxen . Tre tjejer, sju dagar och 2200 kilometer runt hemtrakterna i norra Lappland.
  Petra Laiti studerar i Svenska Handelshögskolan i Helsingfors. Hon talar tre språk till vardags. Hon är samisk bloggare och aktivist och sommarpratare i Yle Vega.

  Red. Elisabeth Morney

Inga kommande avsnitt

Lyssna också