X3M Fokus

Yle X3M - Yle Arenan 29 dagar

X3M Fokus ger dig underhållning och tankeställare på löpande band.

Avsnitt

 • Simon, Isabella och Max ger dig dagens viktigaste samtalsämnen.

 • Isabella a) berättar om veckans stora händelser b) förlorar ett quiz om veckans stora händelser. Max och Monica diskuterar filmer och mardrömmar. Kjell berättar om Lappträskmannen som matade sina höns med hjärtmedicin.

 • Vi spelar Får man göra så? Får man nominera över 300 personer till fredspriset, inklusive Greta Thunberg? Får man visa rumpan i thailändska tempel? Får man döpa husdjur till människonamn? Också: snack om Leaving Neverland och Yles Valkompass.

 • I Change My Mind går Isabella och Simon en debatt med lyssnarna om bodypositivity-rörelsen. Max berättar om världens stora händelser, inklusive Boeingkrisen, Brexitkaoset kapitel 34532001 och Vasa Centralsjukhus. Vi får också höra om räven i det franska hönshuset.

 • Isabella tvivlar på att Vesterbackas Tallinntunnel faktiskt är realistisk; den ska stå färdig om drygt fem år enligt Roviomagnaten! Beli kritiserar också Robert Kubicas beslut att återvända till Formel 1 efter en livsfarlig krasch. Simon kritiserar regeringens hastiga godkännande av underrättelselagarna, som bland annat ger Skyddspolisen befogenhet att läsa korrespondens online utan att objektet måste misstänkas för brott. Dessutom: Ungdomsbarometern visar att unga tror på framtiden och sin egen makt, Zidane flyttar till Madrid just då Cristiano Ronaldo öppnar en klinik för hårtransplantationer, och Simon har pratat med Moto3-föraren Jenny Ruokolainen.

 • Vad har Star Wars Episode I och regeringen gemensamt? Båda är med i måndagens nyhetsquiz! Också: sportkollen har flyttat till måndag (rationellt). Simon berättar om Timo Soinis begynnande komikerkarriär, Isabella om Helsingin Sanomats guide till hur man undviker att åtalas för ärekränkning. Viktigast: Max vet inte vem Jona i valen är....

 • Isabella uppmärksammar kvinnodagen med ett quiz om kvinnor, plus Max intervju med Sound Collective of Finland som ordnar musikläger för tjejer, icke-binära och transpersoner i tonåren. Vi talar om regeringen som föll denna fredag, och om att 11,9 procent av alla djurarter i Finland är utrotningshotade. Och en hel del annat faktiskt. Ingen sport i det här avsnittet, konstigt nog.

 • I "Får man göra så?" leker Simon och Isabella Radiodoktorn, och benar i diabetes samt HPV. Också SVT får sig en känga då dert medicinska har lagts åt sidan. Max och Simon diskuterar först Manchester Uniteds makalösa avancemang i Champions League, innan det allseende ögat riktas mot Gondor- nej menar R Kelly, som anklagas för att ha lett en sexkult med motvilliga medlemmar. Sebastian "The Crab" Backman från Yle Sporten är gäst och berättar om Veikkaus hycklande monopol.

 • Simon är syk så vi ger dig de bästa bitarna från närhistorien istället :*

 • Timo Soini slutar i riksdagen, det noteras. I Träskända vill någon bygga ett kristet kvarter, vi frågar oss vad det innebär. Vi debatterar hatet mot Ilhan Omar och Alexandria Ocacio-Cortés, om bankerna har ett samvete och kongressens definition av juridiska bevis, som de inte anser behövas för att molla president Trump. Isabella ifrågasätter också behovet av att hitta en kur mot HIV.

 • I nyhetsquizzet avgörs Isabellas framtid: kommer hon få behålla jobbet? Björn berättar om ENCE:s fantastiska andraplats i IEM i Katowice. Max och Simon pratar om Kinas och Indiens trädplanteringsprogram. Lucas kommer in och diskuterar skid-VM och Finlands prestation, eller snarare frånvaron av en.

 • Bland annat pratar vi om skid-VM och doping, om Osama bin Ladens son och om Tinders dataaffärer. Vi firar också fredag på hög nivå, och Monica censurerar verkligen inte sig själv!

Klipp

Lyssna också