Puheen Aamu

Kirjailija-muusikko Jarno Mällinen: Lapsen mielenmaisemaa muodostaessa joutuu välillä mennää kyykkyyn

 • 29 min
 • tillsvidare

Eletään sotavuotta 1941 ja 10-vuotias Joonas muuttaa isänsä kanssa etelästä pohjoiseen äidin kuoleman jälkeen. Tästä alkaa romaani nimeltä Kotirintama jonka on kirjoittanut Puheen Aamun vieras, kirjailija-muusikko Jarno Mällinen.

Sändningar

 • ti 14.3.2017 12.45 • Yle Arenan

Avsnitt

 • 24. Oulun Musiikkivideofestivaalit (OMVF) järjestetään 23.-27. elokuuta. Festivaalin taiteellisena johtaja toimii, itsekin Oulusta lähtöisin oleva, mutta nykyään Helsingissä asuva kuvataiteilija Jaakko Mattila.

  - On hienoa nähdä, että musiikkivideoiden määrä on taas kasvussa ja ne nähdään merkittävänä osana musiikin markkinointia ja sitä, millaista kuvaa taiteilija haluaa itsestään antaa, toteaa Mattila.

  Hän kertoo, että musiikkivideoilla ei kuitenkaan kukaan itseään elätä. Koska videoita tehdään pääosin talkoohommin tekemisen ilosta halutaan niissä myös kokeilla uutta teknologiaa kuten virtuaalitodellisuutta.

  - Tänä vuonna OMVF järjestää ensimmäisenä maailmassa virtuaalitodellisuusmusiikkivideonäytöksen, jossa katsoja voi erityisen applikaation ja virtuaalilasien avulla katsoa videonäytöksen.

  Jaakko Mattila piipahti Puheen Aamussa Jere Pehkosen ja Miia Krausen vieraana.

 • Laulaja ja lauluntekijä Ufo Mustonen julkaisee parin vuoden tauon jälkeen taas uutta musiikkia.

  Muusikko piipahti Puheen Aamussa Miia Krausen ja Jere Pehkosen vieraana. Hänen kanssaan puhuttiin miten musiikkimaailma on muuttunut ja millaista oli taas työstää omaa musaa.

 • Viisi vuotta sitten tietokirja Syötäväksi kasvatetut, joka kertoi suomalaisten tuotantoeläinten hyvinvoinnista, voitti Tieto-Finlandian ja nousi myös yhteiskunnallisesti kuumaksi keskustelunaiheeksi. Talouselämän toimittaja Elina Lappalainen on sittemmin julkaissut ruoka-aiheisen tietokirjan myös lapsille sekä Pelien valtakunta -tietokirjan aikuisille. Nyt myös lapset ovat saaneet oman tietokirjansa peleistä nimeltään Nyt pelittää! Miten pelejä tehdään?

  - Ajattelen, että jos haluan tietokirjailijana ja journalistina vaikuttaa ja tarjota tietoa niin kyllä ne on ne lapset joita mun täytyy puhutella, sillä lapsuudessahan meille syntyy monet käsitykset maailmasta, toteaa Lappalainen.

  Elina Lappalainen oli Puheen Aamussa Miia Krausen ja Jere Pehkosen vieraana. Hänen kanssaan puhuttiin pelikasvatuksesta, pelibisneksestä sekä siitä, kuinka pelaaminen on yhtä hyvä harrastus kuin lukeminenkin.

 • YouTubeen ilmestyi keväällä 2017 musiikkivideoita, joiden musiikki koostuu psykedeelisistä pop-jazz-tyylisistä taustoista, jonka päälle ääni toistaa mantran omaisesti melodista fraasia imitoiden Vesa-Matti Loiria. Videot lähtevät leviämään ja yhtäkkiä kesän loppuun mennessä on ilmestynyt jo levy ja biisit on tuotu elävän yleisön eteen pienen kiertueen muodossa. Kyseessä on Loiriplukari ja mies ilmiön takaa on Mosambikissa asuva kuvataiteilija Kalle Taivainen.

  - Loiriplukari on sattumien summa. Siitä puuttuu harkinta ja määrätietoisuus. Se kuitenkin tekee siitä freesiä kun sinne jätetään niitä huonojakin ideoita, jotka saattaakin muuttua hyviksi.

  Kalle Taivainen alias Loiriplukari piipahti Puheen Aamussa Jere Pehkosen ja Jussi Putkosen vieraana.

 • Jarkko Ahola ja Waltteri Torikka tutustuivat toisiinsa vuonna 2015 Tähdet tähdet -ohjelmassa. Nyt herrat ovat yhdistäneet voimansa ja he vetävät yhteiskeikan Hartwall Arenalla joulukuun alussa.

  - 10 vuotta sitten meistä kumpikaan ei olisi edes osannut uneksia tällaisesta keikasta - elämä yllättää, toteaa Ahola.

  - Olen aina ihaillut Jarkon äänenkäyttöä. Me hienosti täydennämme toisiamme, sanailee Torikka.

  Herrat olivat Puheen Aamussa Jere Pehkosen ja Miia Krausen vieraina.

 • Elokuun alussa avautunut "Rakkaudesta vapauteen" on Suomen ensimmäinen pelkkää graffititaidetta esittävä museotasoinen näyttely. Keravan Taide- ja museokeskus Sinkassa esillä oleva näyttely esittelee 17 suomalaisen graffititaiteilijan teoksia ja myös saksalaisen Claudia "MadC" Walden kaksi abstraktia julkisivumaalausta. Näyttelyn on koonnut vuodesta 2011 graffititaiteella itsensä elättänyt Jouni "Psyke" Väänänen, joka käväisi Puheen Aamun vieraana.

  Jere Pehkonen, Miia Krause ja Psyke juttelivat graffitin ja katutaiteen eroista, matkimisesta ja kunnioituksesta graffititaiteessa. Miten sosiaalinen media on vaikuttanut graffititaiteen näkyvyyteen ja kuinka kauan ison graffitin tekeminen kestää?

 • Räppiryhmä MC Taakibörsta syntyi 2000-luvun alussa kun suomiräp teki vasta ensiaskeliaan. He julkaisivat muutaman biisin jonka jälkeen katosivat. 15 vuotta myöhemmin vuonna 2016 Taakibörsta ilmoitti nousevansa kolostaan vetämällä keikan Tavastialla, jonka seurauksena Tavastia myytiin loppuun ennätyksellisen nopeasti ei ainoastaan kerran vaan kolmesti. Tänä kesänä Börsta on kierrellyt Suomen festarilavoilla.

  Puheen Aamussa vierailivat räpkollektiivin Edu Kehäkettunen, Setä Koponen, Davo sekä Taakibörstan DJ Didier.

  - Me ei olla vastaisku millekään. Me vaan tehdään meidän omaa juttua mikä on hauskaa, siistii ja näyttää mahdollisimman tyhmältä, kertoo Davo.

  Jere Pehkonen haastattelee.

 • Tutkimusten mukaan 78 prosenttia globaalien yritysten johdoista pitää hyvää asiakaskokemusta kilpailuetuna, kun taas kotimaisten yritysten kohdalla lukema on 40 prosenttia. Tästä huolestuneena Janne Gylling, Perttu Ahvenainen ja Sani Leino kirjoittivat kirjan Viiden tähden asiakaskokemus. Tee asiakkaistasi faneja.

  - Asiakaskokemus nostaa merkitystään jatkuvasti. On huolestuttavaa, että Suomessa tämän merkitystä ei ole ymmärretty samalla tavalla kuin kansainväliset kilpailijat ovat sen ymmärtäneet.

  - Asiakaskokemuksesta kyllä puhutaan Suomessa, mutta puhe jää johdon huoneisiin eikä näy strategiassa ja arjessa.

  - Suomalaiset ovat yritysmaailmassa aika harvalle brändille uskollisia. Lähdemme hyvin herkästi uusien brändien perään.

  - Suomalaiset äänestävät jaloillaan. Avaudumme huonosta asiakaskokemuksestamme sosiaalisessa mediassa, mutta harvoin lähetämme sähköpostia suoraan itse yritykselle.

  Mutta mistä me puhutaan kun puhutaan hyvästä asiakaskokemuksesta? Herrat Gylling, Ahvenainen ja Leino piipahtivat Puheen Aamussa Jere Pehkosen ja Miia Krausen vieraina.

 • Suomen omalaatuisimpiin kitaristeihin lukeutuva Petteri Sariola julkaisee neljännen albuminsa Resolution elokuun alussa. Albumi on kuitenkin ilmestynyt jo huhtikuussa Japanissa.

  Petteri Sariola käväisi Puheen Aamussa Miia Krausen ja Jere Pehkosen vieraana. Kun Petteri tajusi, että teräskielisellä akustisella kitaralla voi tehdä muutakin kuin säestää yhteislauluja, Petteri treenasi kaksi päivää poistumatta kotoaan, vastaamatta puhelimeen ja jäivät siinä kahdet lukion kokeetkin välistä.

 • Technicolour-yhtyeen solistina, näyttelijänä ja Robinin tuottajana tunnettu mies julkaisi torstaina ensimmäisen suomenkielisen singlensä Rakkauden nimeen. Hän on istunut levybisnespöydän kummallakin puolella - vuosikymmeniä alalla olleella musiikintekijällä on laaja näkemys siitä, miten homma toimii tänä päivänä. Kuinka laskelmoitua on tekstien kirjoittaminen, vai syntyvätkö kappaleet sydänverellä ja sulkakynä kädessä? Toimittajina Iiris Arjanne ja Laura Airaksinen.

 • Musiikkialan parrasvaloissa paistattelevat yleensä yhtyeiden keulakuvat ja artistit. Samoilla suurilla lavoilla esiintyvät kuitenkin myös soittajat, joiden kasvoja yleisö ei useinkaan tunne. Kuka on Sunrise Avenuen ja Profeettojen riveissä kitaraa soittava Riku Rajamaa, ja millaista on menestyvän ammattimuusikon elämä? Toimittajina ovat Iiris Arjanne ja Laura Airaksinen.

 • "Älä vastusta kohtaloa, sillä kohtaloa ei ole olemassa". Näin väittää kotimaisen teatteri- televisio- ja elokuvataiteen rakastettu ja vihattu sekä ihailtu ja halveksittu mies, jota kuullaan heinäkuussa Yle Puheessa aina tiistaisin kello 13. Luvassa on pohdintaa niin kohtalosta, pelosta ja narsismista kuin uskosta, jumalasta ja Jeesuksestakin.

  Jussi Parviainen käväisi Puheen Kesäaamussa Alina Kulon ja Matti Ylösen vieraana.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Asiakaslähtöisyys ja kuluttajakeskeisyys ovat tämän hetken avainsanoja, mutta ei joka paikassa.
  Niin paljon kuin päiväkodeista puhutaankin, niin yllättävän vähän siitä kysytään asiakkailta itseltään - eli lapsilta.

  Mitä lapset ajattelevat päiväkodeista?
  Sitä selvitti perjantaina 16.1.2015 Tampereen yliopistolla tarkastettavassa kavatustieteen alan väitöstutkimuksessaan tutkija, kasvatustieteiden maisteri, lastentarhanopettaja Piia Roos.

  Roosin mukaan lasten puheissa keskiöön nousivat leikki ja kaverit. Aikuiset he näkivät järjestyksen ylläpitäjinä ja ohjaajina. Kuitenkin arkinen yhdessäolo aikuisten kanssa puuttui lasten puheista kokonaan.

  Mutta miten lapset viihtyvät päiväkodissa? Entäpä miten on kiistellyn tuokiokeskeisyyden laita, mitä mieltä lapset ovat ohjatusta ohjelmasta?

  Linda Vettanen soitti Piia Roosille ja selvitti asiaa.

 • Nuori Suomi ry:n mukaan pääosan lasten liikunnasta tulisi tapahtua kotona, pihalla ja lähialueella. Tavoitteena on, että lähialueelta tulisi löytyä kaikkien perusliikuntamuotojen suorituspaikat. Yksi lähiliikuntaa omalla alueellaan tarjoavista urheiluseuroista on Pakkalan Palloseura. Seura tarjoaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden harrastaa jalkapalloa Keski-Vantaalla. Lasten lähiliikunnasta ja urheiluharrastuksesta yleensäkin kertoo PPS:n valmennuspäällikkö Jussi Korpinen. Jarmo Laitaneva haastattelee.

 • Työterveyspsykologi Jouni Luukkalan kirjassa "Jaksaa, jaksaa, jaksaa..." esitellään ohjelma, jonka avulla voi vahvistaa työhyvinvointitaitojaan. Esittelemästään viidestä polusta Jouni Luukkala nostaa esiin tunnetaidot. Luukkala tietää, että jokainen ihminen kokee työssään tölväisyjä, mutta kaikkea ei pidä luulla työpaikkakiusaamiseksi. Juuri tunnetaidot auttavat ihmistä ottamaan asiat asiana eikä henkilökohtaisesti. Työterveyspsykologi Jouni Luukkalalle soitti Jarmo Laitaneva.

 • Jännitystä elämäänsä kaipaavalle luksusta on seikkailuloma Huippuvuorilla meloen. Nuorelle bilehileelle Bulgarian Sunny Beach voi olla unelmien matkakohde. Hiljainen Lappi puolestaan houkuttelee matkaajia maailman metropoleista. Mikä on luksusta Matkaopas -lehden päätoimittaja Pirkko Puoskarille? Toimittajana Heini Laitinen.

 • Jooganopettaja-kouluttaja ja lääkäri Kerttu Kelomaa-Sulonen tietää joogan terveysvaikutukset sekä ammattinsa että harrastuksensa kautta. Omakohtaiset kokemukset yhdistettynä lääketieteellisiin tutkimustuloksiin ovat vakuuttaneet Kelomaa-Sulosen siitä, että jooga on hyväksi ihmiselle olipa sitten sairas tai terve. Kerttu Kelomaa-Sulosen tapasi Jarmo Laitaneva.

 • Pienen ihmisen syntymä on niin suuri ihme ja ilo , että se antaa voimia kätilön raskaassa ja vastuullisessa työssä, näin ainakin vakuuttaa kätilö Riitta Hakokorpi. Hyvä työyhteisö, positiivinen elämänasenne ja liikuntaharrastukset pitävät mielen virkeänä. Helsingin Kätilöopistolla mandariinikiinan tai somaliankielen taitokin olisi joskus tarpeen. Anu Packalén pääsi seuraamaan Helena Holman ja Arto Nurmen vauvan kotiinlähtötarkastusta.

 • "Kotini on linnani" sanonta tarkoittaa asumisen ja asunnon kalleuden lisäksi myös sitä, että koti on pyhä paikka. Niin pyhä ja kallis, että sinne ei hevin edes sisustussuunnittelijoitakaan lasketa sisään. Mitäpä jos kerrankin käyttäisi ammattilaisen apua? Mitä vanhan talon keittiöremontissa tulisi ottaa huomioon? Onko valaistuksella väliä? Anu Packalén ja sisustusuunnittelija Krista Dorn-Lamminen tarttuvat toimeen.

 • Etelä-Aasian tutkimusta opiskeleva Maria Kornienko on juuri palannut Intian New Delhistä, missä hän oli työharjoittelussa puoli vuotta. YLE Puheessa kuullaan Marian päivästä aamun työmatkasta riksalla yön pikkutunneille asti. Miltä Intia näyttää Marian silmin? Toimittajana Heini Laitinen.

 • Rugbyn juuret ovat samassa paikassa kuin monen muun lajin eli Euroopassa harrastetuissa erilaisissa peleissä, joissa periaatteena on, että pallo pistetään vastustajan maaliin. Perusperiaate on yksinkertainen: koskettamalla pallolla maata vastustajan maalialueelle tehdään maali. Soikean pallon liikeratoja selventää Helsinki Warriorsin ja Suomen miesten rugbymaajoukkueen kapteeni Thomas Finell. Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

Lyssna också