Aktuellt 17

Mer avlyssning med det samma?

 • 30 min
 • 29 d

Brevhemlighet eller ökad övervakning av datatrafiken? Får Skyddspolisen som man önskar är beskedet klart - och regeringen försöker brådskande hjälpa till för att hitta och stävja terrorism.
-Jag har inget att dölja, säger flyktinghjälparen Astrid Nikula.

Sändningar

 • on 19.4.2017 17.00 • Yle Vega

Avsnitt

 • En förberedande session inleddes i Åbo i rättegången mot den misstänkte för knivdåden sommaren 2017. Rätten ska bland annat avgöra om mannen hade terroristiska motiv eller inte. Mikael Krogerus var en av de första som lyfte fram möjligheten att utnyttja facebookanvändare för att idka påverkan till exemnpel i politiska val. Han säger att den aktuella härvan kring konsultföretaget Cambridge Analytica kan vara bara toppen av ett isberg. I den senaste ungdomsbarometerna framkommer att allt flera unga oroar sig för sina familjers ekonomi.

 • Vladimir Putin fick knappt 77 procent av rösterna, utan att delta i enda i valdebatt. Där satt däremot den opposition, som så att säga godkänts av Kreml. Av de sju olika motkandidaterna samlade kommunisternas kandidat Pavel Grudinin knappt 12 procent. Men de övriga mycket mindre.
  Oppositionspolitikern och visselblåsaren i korruptionsfrågor Aleksej Navalnyj fick inte delta i valet. Intervju med Hanna Smith, Kerstin kronvall och Anders Mård

  EU:s chefsförhandlare Michel Barnier och den brittiske brexit-ministern David Davis meddelade att man har kommit överens om en stor del av det avtal som ska leda till Storbritanniens utträde ur EU.

  Idag blev det klart att bara fem kommuner deltar i försöket med frivilligt skolsvenska - dessutom har ett bråk uppstått i en av dom kommunerna, Rovaniemi, som kan leda till att man drar sig ur försöket.
  Blå framtids ordförande kulturminister Sampo Terho är besviken över att så få kommuner vill delta

 • Allt färre unga finskspråkiga skriver svenska i studenten, anntalet har nästan halverats på tio år. Samtidigt har färdigheterna i det svenska språket försämrats. I framtiden kan hela tjänstemannasvenskan hotas. Enligt Fritjof Sahlström, professor i pedagogik, är det här ett direkt resultatet av dålig språkpolitik.

  I Ryssland verkar allt klappat och klart för sex år till med Putin vid makten. Så varför ska vi bry oss, och hur ska man få ryska folket att bry sig och lämna sofflocket på söndag? Enligt Kerstin Kronvall är valet en stor riggad gäspning.

  Också det finländska rättsystemet har sina brister. Offer för människohandel får inte alltid den lagstadgade hjälp de har rätt till, visar en ny utredning.

  Mycket bättre är inte situationen för flyktingbarn. Många av de 3000 flyktingbarn som kom till Finland 2015, lider fortfarande av bristande rättsliga rättigheter.

  Landskapsvalet närmar sig med stormsteg. Med bara ett halft år kvar är allting ändå fortfarande helt öppet. Oron bland kommundirektörerna är påtaglig.

 • Nu är det klart. Nordeas huvudkontor flyttar i Helsingfors. Det här avgjordes under Nordeas bolagsstämma i Stockholm. Men kan Finland gangnas ekonomiskt av flytten? Eller handlar det bara om prestige?

  I dag var det de kritiserade anpassningspensionerna tur att debatteras i riksdagen. Riksdagens egna förmåner är en laddad fråga, som väcker mycket ilska bland vanligt folk.

  För exakt sju år sedan inleddes konflikten i Syrien, som med tiden skulle utvecklas till ett regelrätt krig. Krigsfotograf Niklas Meltio, var bland de första på plats i Syrien, och insåg snart att det här skulle bli ett långt och utdraget krig.

  Den enda medicinen mot radikalisering är integrering, och för att den ska fungera måste vi sluta bete oss enbart som gästfria värdar mot invandrare, det är budskapet i jihadistforskaren Atte Kalevas nya bok.

 • Lärarfacket OAJ föreslår att läroplikten förlängs. Läroplikten skulle ta slut först när man har en examen från andra stadiet, eller senast när man har fyllt 19 år.

  Storbritannien utvisar 23 ryska diplomater och avbryter all kontakt på hög nivå med Ryssland efter nervgiftsattacken mot en före detta dubbelagent. Storbritannien hade krävt en förklaring av Ryssland kring nervgiftet som användes i mordförsöket på Sergej Skripal och hans dotter förra veckan.

  Putin har inte kommenterat sanktionerna.

  Förra veckan lämnade regeringen över sista biten i reformpaketet, det vill säga den om valfriheten inom vården. I praktiken betyder det alltså att regeringen nu har sagt sitt om hur reformen borde se ut, och nu är det riksdagens och utskottens tur att ta över behandlingen.

 • Utrikesminister Rex Tillerson fick gå och f.d. CIA chefen Mike Pompeo kommer istället. Gina Haspel som också varit chef för ett tortyrläger i Thailand blir den första kvinnliga CIA chefen.

  Storbritaniens premiärminister Theresa May beskyller Ryssland för att ha försökt förgifta den förre ryska dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter, med ett nervgift i Storbritannien. Utrikesminister Sergei Lavrov har svarat att Ryssland inte har något att göra med förgiftningsfallet.

  Apotekförbundet gav i dag svar på tal gällande några heta frågor i offentligheten - mediciner till reapris och receptfria mediciner i matbutikerna. Apoteken öppnar också för vaccineringar i sina utrymmen.

  Problemen inom rättshjälpen för asylsökande ska utredas grundligt, lovade justitieminister Antti Häkkänen i somras. Sju månader senare har forskningsprojektet inte ännu inletts.

 • Hälsovårdsföretaget Pihlajalinna köper upp Doctagon för en summa på drygt 30 miljoner euro och företagen betonar att de kompletterar varandra. Samtidigt har Doctagons vd Stefan Wentjärvi aktivt förespråkat nya samarbetsformer för vård på svenska, det så kallade svenska vårdkonsortiet.

  Flera experter som tidigare har varit starkt kritiska till vårdreformen säger nu att det är bäst att genomföra den trots de brister som ännu finns. Bland dem Heikki Hiilamo.

  Byggandet av Olkiluotos tredje reaktor är tio år försenat, och kostnaderna har trefaldigats till 9 miljarder euro. Nu har Industrins Kraft och det franska bolaget Areva med dess samarbetspartner Siemens kommit överens om ersättningarna för fördröjningen.

  Ungdomarna i Makedonien gör sig klara för mera fake-news i trollfabrikerna.

 • - Planerna på en järnvägsbana genom Lappland till Ishavskusten blir allt konkretare. Enligt minister Anne Berner är sträckan Rovaniemi-Kirkenes det bästa valet för den här järnvägen
  - Nordkoreas och USA:s ledare ska träffas i maj. Vad beror den här helomvändningen i politiken på? Eller ÄR det en helomvändning?
  - Medborgarinitiativ har inte så stor möjlighet att bli godkända i riksdagen men de kan vara viktiga ändå, säger en expert på dem.
  - Den kraftiga nedgången i tidningsbranschen har bromsats upp en aning - satsningen på gedigen journalistik för under 45-åringar ger utdelning.
  - I Frankrike finns det numera två ytterhögerpartier, Nationella fronten och Patrioterna. Men om två år finns det kanske bara ett igen.

 • - Valfrihetslagen, alltså sista pusselbiten i vårdreformen överlämnades till riksdagen. Oppositionen är orolig och HNS vd, Aki Lindén säger att den stora frågan som ännu återstår är hur man finansierar primärhälsovården.
  - Uppfinnaren Peter Madsen vittnade i rätten i det makabra fallet med mordet på journalisten Kim Wall. Han har ändrat sin historia många gånger och nu skyller han på ett tekniskt fel ombord på ubåten.
  - I Storbritannien fortsätter jakten på den eller de som låg bakom nervgiftsattacken mot en före detta rysk agent och hans dotter. Hör varför relationerna mellan Ryssland och Storbritannien var dåliga redan innan det här hände.
  - Försvarsminister Jussi Niinistö vill ha en lag som fråntar personer med dubbelt medborgarskap rätten att jobba inom det militära.
  - Minst hälften av alla aborter i Finland görs hemma, med hjälp av mediciner. Ibland är det av fri vilja, ibland pga resursbrist.

 • - USA hotade införa tullar på stål - EU svarar med tullar på jeans och jordnötssmör.
  - Inom barnskyddet måste man satsa på att ingripa så tidigt som möjligt, men socialarbetarnas behöver inte ses över, sägs i en färsk rapport.
  - Ett medborgarinitiativ som överräcktes idag kräver ett slut på offentlig upphandling av tjänsterna för personer med funktionsnedsättning. Hör vad handikapporganisationerna har för önskemål på riksdagsmännen.
  - FN:s säkerhetsråd håller krismöte om läget i Syrien - samtidigt fortsätter Turkiets offensiv mot den kurdiska enklaven Afrin i norra Syrien.
  - Aktia Bank:s vd Martin Backman avgår med omedelbar verkan. Vi analyserar orsakerna.
  - Fyra tjänstemän inom kommunaltekniken i Vasa står åtalade för att ha tagit emot mutor av företag i byggbranschen.

 • Helsingfors, Esbo och Vanda har kommit överens om att inte höja barnträdgårdslärares löner. Direktörerna för småbarnspedagogik i Esbo och Vanda säger att det finns ett muntligt avtal om att städerna inte ska konkurrera ut varandra. Men andra förnekar avtalet.

  Skolorna bör bli bättre på att förebygga sexuella trakasserier. Utbildningsstyrelsen har gjort en guide som berättar hur skolor och läroinrättningar ska hantera trakasserier. Den livliga debatten kring metoo har visat att problemet är utbrett.

  Domen som avkunnades av Solna tingsrätt den 19 februari gäller ett fall där en man misshandlat sin hustru. Det som upprört är främst de två kvinnliga nämndemännens argument för att fria mannen hänvisande till sharialag.

 • I parlamentsvalet i Italien har de högerpopulistiska partierna gått starkt framåt och valets stora vinnare är det populistiska och EU-skeptiska Femstjärnepartiet. Men regeringsbildningen kan bli svår.

  Lobbningskampanjerna är i full gång inför Finlands kommande jaktplansköp och försvarspolitikerna har varit tvungna att göra upp regler för vilka aktörer de träffar.

  I helgen meddelade partistyrelsen för Medborgarpartiet att Paavo Väyrynen utesluts till följd av ekonomiska oegentligheter. Väyrynen själv tillbakavisar anklagelserna, och beskyller partiordförande Sami Kilpeläinen och viceordförande Piia Kattelus för att ha genomfört en kupp i partiet.

  Nordeas flytt till Finland är fortfarande i vågskålen. Ingenting är säkert och aktiestämman kan bli en rysare.

Lyssna också