Radio Suomi Kuopio

Asunnossa putkiremppa tai työkomennus vieraassa kaupungissa, mistä katto pään päälle?

 • 7 min
 • tillsvidare

Kalustetut väliaikaiset asunnot vaihtoehtona hotelliasumiselle ovat lisääntyneet viime vuosina. Alan yrittäjiä on alkanut toimia eri puolilla maata. Vesa Kauppila aloitti Kotimaailma-ketjun yrittänä viime syksynä Kuopiossa. Nyt vuokrattavia asuntoja on jo yksitoista. 25 vuotta it-alalla toiminut Kauppila näkee tämän tyyppisen asumisen lisääntyvän entisestään. Toimittajana on Varpu Mäntymäki.

Sändningar

 • to 9.3.2017 8.45 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Tässä dokumentissa selvitellään savolaisuuden ydintä. Luontotoimittaja Maija Ilmoniemi tutustui paikalliseen ruokakulttuuriin, ihmishahmoon ja olemukseen. Retkestä savolaisuuteen tuli todellinen seikkailu.

 • Suomen Kuvalehden toimittaja Riitta Kylänpää on koostanut elämäkerran Pentti Linkolasta. Linkola on käsite, haastaja, joka ei jätä ketään kylmäksi. Linkolan mielipiteet saavat aikaan keskustelua ja hän on myös tunnetuin ekologisen elämänmuodon puolestapuhuja Suomessa. Riitta Kylänpäätä haastattelee Seppo Tikkanen.

 • Tämä selvisi Ylä-Savon ammattiopiston leipuri-kondiittoriopiskelijoiden leipänäyttelyssä. Valtakunnallisen leipäviikon näyttelyssä on esillä perinneleipiä, koristeleipiä - kotimaasta ja muualta maailmasta. Viikon teemana on ruisleipä, jota syödään Suomessa eniten. Jokainen suomalainen syö vuodessa keskimäärin noin 15 kiloa ruista. Marianne Mattilan haastatelussa ovat puolen vuoden sisällä ammattiinsa valmistuvat Sonja Poikonen ja Noora Kontio sekä lehtori Outi Leinonen.

 • Pohjois-Savossa voi ladata omaan puhelimeen mobiilisovelluksen, joka näyttää kolmen paikallisen luontopolun kartalla ja esittelee samalla kohteesta eri paikkoja. Kunhan sovellusta vielä kehitetään, saadaan sinne mukaan paikallisia tarinoita. Mukana ovat Sonkajärven Jyrkkä, Varkauden Harjuranta ja Leppävirran Orinoro. Orinoro löytyy Mustinmäen kylästä ja sieltä löytyy myös mobiilisovelluksen idea. Luontopolku on ollut todella suosittu viime vuosina, kävijöitä on ollut tuhansia esimerkiksi kesän 2017 aikana. Paikallisen kyläyhdistyksen tavoitteena on tietysti hyötyä kävijöistä. Orinoro on rotko, jonka kautta polku kulkee. Sen syvyys on lähes 20 metriä. Alueesta tehtiin luonnonsuojelualue vuonna 1986. Marianne Mattila testaa, miten mobiisovellus toimii käytännössä, mukana on kyläyhdistyksen puheenjohtaja Henna Tiitinen.

 • Testamenttilahjoitukset ovat merkittävä osa eri järjestöjen varainhankintaa. Esimerkiksi Unicef on saanut testamenttilahjoituksia jo usean vuosikymmenen ajan ja nyt järjestön oma kiertuebussi tuo asiaa tutuksi vierailemalla muutamilla paikkakunnilla syyskuun aikana. Unicef sai viime vuonna noin miljoona euroa testamenttilahjoituksina, kuukausilahjoituksista kertyi kasaan yli 13 miljoonaa euroa. Moni testamenttilahjoitukseen päätyvä onkin lahjoittanut rahaa järjestölle jo aikaisemmin. Marianne Mattila tapasi kuopiolaisen asianajajan Tapio Olkkosen ja Unicefin Sara Erosen kiertuebussin ollessa Kuopion torilla.
  Kuva Nilla Varpunen / Unicef

 • Millaisia vinkkejä viisikymppisiä juhliva Olavi Rytkönen antaisi itselleen 90-luvun loppupuolelle, jolloin hän teki Asterixin Savon murteella ja miksi juuri Sonkajärveltä tulee kuuluisuuksia? Juhani Forsman ja Petri Julkunen haastattelevat. Aluksi esittely Rytkösen toimenkuvasta pidemmän kaavan mukaan:

 • Toimittaja Tuomas Enbuske kritisoi koko maan asuttamista ja maanviljelyä tukien avulla. Millainen maaseutuajatus sytyttää Tuomaksen ja entä jos kaikki maalaiset muuttaisivat Etelä-Suomeen? Petri Julkunen haastattelee.

 • Kinttusalmensuo on laaja ja pääosin ojittamattomana säilynyt suomosaiikki.
  Suo sijaitsee Sonkajärven pohjoisrajalla Laakajärven Luodelahden luoteispuolella.
  Kinttusalmensuo on merkitykseltään valtakunnallista arvoluokkaa lähenevä suokokonaisuus.
  Juha Vauhkonen lähti rämpimään Kinttusalmensuolle Iisalmen Luonnonystäväin yhdistyksen puheenjohtaja Jarmo Yliluoman kanssa.

 • Kuopiolainen Steelers taistelee paikasta Vaahteraliigaan. Vastassa Kuopion Väinölänniemellä on Helsinki Wolverines. Kuopiossa jenkkifutis on saanut hyvin nostetta pelillisesti ja myös laji on saanut uusia kannattajia. Päävalmentaja Pekka Utriaista haastattelee Petri Julkunen.

 • Kinahmi on Tahkovuoren jatke ja samaa peruskalliovaaraa Tahkon loma-alueen kanssa. Kinahmin rinteet ovat hyvin reheviä ja sen päällä kulkee luontopolku, jonka ovat kyläläiset rakentaneet. Juha Vauhkonen lähti kapuamaan yhdelle Kinahmin näköalapaikoista hevostalliyrittäjä Hanna Liiran kanssa.

 • Kuopion sairaala on neljäs OP-ryhmän rakentama Pohjola yksityissairaala. Päätavoitteena on tuottaa vakuutusasiakkaiden terveyshyötyjä ja pienentää korvausmenoja. Juhani Forsman tutustuu sairaalaan ja suunnitelmiin yksikön päällikön Johanna Huhdan kanssa.

 • Kitaristi Pete Hämäläinen on keikkamuusikkona Saija Tuupasen eXmiehet-orkesterissa. Kokemusta on kertynyt jo liki 20 vuotta eri artistien yhtyeissä. Ammattimuusikon arki on soittamisen lisäksi paitojen silittämistä ja keikkabussissa istumista. Juhani Forsman ja Petri Julkunen haastattelevat. Millainen muistikuva on ensimmäisestä koulun discon keikasta 80-luvulta Kuopiossa?

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Kuopion pakkaspäivien yksi vetonauloista on musiikkikeskuksessa esitettävä (23.-24.1.) Pakkassirkus Usva. Siinä esiintyvät taitavat nuoret sirkuksen harrastajat Kuopion Sirkuksesta yhdessä kaupungin sinfoniaorkesterin kanssa. Toimittajana Varpu Mäntymäki.

 • Kansanedustaja Markku Rossi (kesk.) antaa huonon arvosanan hallitukselle kuluneesta syyskaudesta. Hallituspuolueen Markku Eestilä (kok.) vastaa kritiikkiin ja pyytää katsomaan asioita kauemmas. Yle Savon kansanedustajatentissä puhutaan eduskunnan hyväksymästä rakenneuudistuksesta ja kuntien valtionosuuksista sekä arvioidaan sote-uudistusta ja eduskunnan syyskautta. Toimittaja on Jukka Eskanen.

 • Toiset ovat erämiehiä ja toiset ovat enemmän kaupunkilaisia. Miten erämieheksi kasvetaan? Pohjois-Savon vuoden 2013 erämies Matti Herd kertoo tarinansa, jossa luonnosta ammennetaan monipuolisesti. Toimittajana on Jouni Pilto.

 • Ihmisen paras ystävä voi olla paitsi omistajansa silminä, myös korvina. Kuulovammaisten avuksi koulutettuja kuulokoiria ei ole vielä Suomessa kuin parikymmentä. Toimittajana on Heidi Törnroos.

 • Timo Mustakallio -laulukilpailun voittanut Miina-Liisa Värelä esiintyy perjantaina oopperagaalassa Kuopiossa. Värelä vieraili torstaina Radio Savon lähetyksessä, jossa hänelle esitettiin yllättävä toive. Toimittajana Juhani Forsman.

 • Kuopion jäämaraton alkoi keskiviikkona perinteisillä koululaisluisteluilla. Kallaveden jäällä viilettää kahden päivän aikana noin 6 000 koululaista. Luistinradalla kävi liukastelemassa toimittaja Petri Julkunen.

 • Lavarunouden Suomenmestaruus on taas pian jaossa. Runopuulaakin finaali käydään viikon päästä lauantaina Kuopiossa. Lavarunouden hallitseva Suomenmestari, kuopiolainen Jukka Kervinen kävi Radio Savon vieraana. Toimittajana Anu Myllärinen.

 • Jos joku ruoka on tämän kauden ruoka, niin se on hirvi. Mutta mistäs sitä hirveä saa, jos pyssy ei pysy kädessä ja mehtuuhommat ovat vieraita? No hirvenlihahuutokaupasta tietenkin. Pöytä on katettu -sarjamme tässä osassa laitoimme ensikertalaisen Kuopion Lamperilan kylälle lihaa etsimään. Asialla Petri Julkunen:

 • Kuopiossa meneillään oleva ANTI-festivaali näyttäytyi keskiviikkona hieman erilaisemmassa ympäristössä. Kuopion yliopistollisessa sairaalassa nähtiin kuoroesitys, joka ei tällä kertaa sisältänyt laulua sen perinteisimmässä merkityksessä. (Uudelleen) virittäytyvä kuoro johtajansa sanoin ilmaantui sairaalan käytäville. Vajaan tunnin kestäneen kierroksen aikana ryhmä liikkui niin neurologian kuin päivystyspoliklinikan käytävillä ja herätti ihmetystä ja ilmeistä päätellen myös ihastusta. Toimittajana on Antti Karhunen.

 • Savo tulee tutuksi Ahtisaaren presidentintekijä, lobbari, toimittaja ja kirjailija Jussi Lähteen uusimmasta romaanista nimeltä "Napit vastakkain", jossa savolainen untuvikkokansanedustaja Känsä joutuu valintansa jälkeen melkoiseen pyöritykseen Arkadianmäellä ja muuallakin. Totta vai tarua, sen selvittää kirjailijan kanssa Petri Julkunen. Ja taitaapa tarinatuokion lopussa selvitä Suomen tuleva presidenttikin.

 • Mitä kuuluu Euroopan parlamenttiin ja parlamentaarikko Riikka Mannerille Brysseliin? Varkautelainen Manner toimi aiemmin Paavo Väyrysen lehdistöavustajana. Mitä Manner ajattelee Väyrysen presidenttiehdokkuudesta? Muun muassa siitä otti selvää Kati Myöhänen.

Lyssna också