Pörssipäivä

Rahastosijoittaminen. Keskustelemassa Kaustia, Möttölä ja Porkka

 • 54 min
 • tillsvidare

Sijoitusrahastoista keskustelemassa professori Markku Kaustia Aalto-yliopistosta, rahastoanalyytikko Matias Möttölä Morningstarilta ja Suomen rahastojohtaja Hanna Porkka Nordea Fundsista.

Puheenaiheina muun muassa ajankohtainen markkinatilanne, aktiivisten rahastojen kulut, asuntorahastot ja sijoitusrahastojen tekemät pakkomyynnit markkinoiden sukeltaessa. Amerikkalainen S&P 500 -osakeindeksi on alkuvuoden aikana liikkunut ennätyslukemissa. Jättävätkö kohonneet arvostustasot tilaa indeksisijoittajalle?

Toimittajana Mikko Jylhä.

(Ensilähetys 22.3.2017)

Sändningar

 • on 22.3.2017 15.05 • Yle Puhe

Avsnitt

 • Studiovieraina kehittyvien markkinoiden rahastojen johtaja, rahastonhoitaja Hertta Alava FIMiltä ja ohjelmajohtaja Kimmo Aura Business Finlandin Connectivity from Finland -ohjelmasta. Lisäksi haastateltavana rahastonhoitaja Antti-Jussi Ahveninen, joka vastaa Taalerin Afrikka-kiinteistörahastoista.

  Antti-Jussi Ahveninen on asunut Nairobissa viitisen vuotta. Hän luonnehtii Keniaa Itä-Afrikan talousveturiksi. Ahvenisen hoitamat rahastot ovat sijoittaneet muun muassa asuntoihin ja liiketiloihin Keniassa, Ruandassa ja Mosambikissa.

  Ei ole yhtä Afrikkaa, vaan on monta erilaista tarinaa, muistuttaa Hertta Alava. Väestönkasvun lisäksi maanosa keskiluokkaistuu vauhdilla. Alavan johtamat rahastot ovat sijoittaneet esimerkiksi Afrikan kulutussektorille, pankkitoimintaan ja listattuihin kiinteistöyhtiöihin.

  Kimmo Auran luotsaama ohjelma tukee suomalaisen televiestintäalan kansainvälistymistä. Aura korostaa hyvien paikallisten partnereiden merkitystä vientityössä. Esimerkiksi afrikkalaisesta digitalisaatiosta hän nostaa Safaricomin M-Pesa -mobiilimaksujärjestelmän.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Kuva: Etelä-Afrikka. Photo by Daniil Kuzelev on Unsplash.

 • Puheenaiheina robottivarainhoito sekä pörsseissä tapahtuva robottikaupankäynti. Keskustelemassa sijoituspalveluista vastaava johtaja Kalle Anttila Danske Bankista ja liikkeenjohdon konsultti Thomas Brand Accenturelta.

  Digitalisaatio tuo varainhoidon entistä useamman ulottuville. Kalle Anttila nostaa sen keskeiseksi hyödyksi asiakkaan pitkän aikavälin tavoitteiden tukemisen. Pörssirobottien harjoittama HFT-kauppa on äärimmäisen nopeaa. Sen sijaan tavalliselle sijoittajalle hyvien päätösten realisoituminen vaatii usein aikaa, Anttila muistuttaa.

  Olemme siirtymässä kohti tavoiteohjautuvaa sijoittamista, sanoo Thomas Brand. Hän vertaa varainhoitajaa personal traineriin. Brandin mukaan Yhdysvalloissa robottivarainhoidon markkinanoita hallitsee hybridimalli, jossa yhdistyy ihmisen työpanos ja automaatio.

  Keväällä 2010 Yhdysvalloissa koettiin reilun puolen tunnin mittainen pörssiromahdus eli flash crash. Mikä merkitys pörssiroboteilla oli sen tapahtumissa?

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Kuva: Ari He on Unsplash.

 • Puheenaiheina ohjelmistopalveluyritys Innofactor, verkkomarkkinat, Nokia, Helsingissä listatut teleoperaattorit ja peliyhtiöt sekä tietoturvayhtiöt F-Secure ja Nixu. Keskustelemassa analyytikot Mikael Rautanen Inderesiltä, Jerker Salokivi Evliltä ja Kimmo Stenvall OP:sta.

  Tehokkaammat tietoliikenneyhteydet ja kasvava laskentakapasiteetti synnyttävät aina innovaatioita ympärilleen, sanoo Mikael Rautanen. Hänen mukaansa Nokia on asemoitunut hyvin tuleville 5G-markkinoille. Rautanen näkee Nokian osakkeessa runsaasti potentiaalia.

  Suurimman muutoksen 5G tuo teollisuuteen, arvioi Kimmo Stenvall. Hän kertoo, että suuret teollisuusyritykset ovat alusta lähtien olleet mukana kehittämässä viidennen sukupolven matkapuhelinverkkoja.

  Peliyhtiö Rovion kurssiromahdus sai monet piensijoittajat ostolaidalle. Jerker Salokiven mukaan yksi keino punnita Rovion arvostusta on verrata sen yritysarvoa liikevaihtoon. Salokiven oma huomio kiinnittyy Rovion sijasta Next Gamesiin.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Keskustelemassa sijoittaja ja sijoitusbloggaaja Jasmin Hamid, Nuorten Osakesäästäjien perustajajäsen Jamilla Heiskanen sekä ekonomisti ja sijoituskirjailija Mika Hyttinen.

  Sijoittaminen on ehdottomasti uusi musta, vakuuttaa Jasmin Hamid. Hänen mielestään suorat osakeomistukset eivät sovi kaikille, mutta vaihtoehtoja niille löytyy rahastoista, indekseistä tai asuntosijoittamisesta.

  Osa viimeaikaisesta innostuksesta selittyy myönteisellä markkinatilanteella, arvioi Jamilla Heiskanen. Helmikuun alun kaltaisista korjausliikkeistä ei ole hänen mielestään syytä huolestua, vaan ne tarjoavat hyviä ostopaikkoja.

  Ihmisten asenteet osakesijoittamista kohtaan ovat muuttuneet myönteisemmiksi, jatkaa Mika Hyttinen. Hän kehottaa aloittelijaa kuitenkin etenemään markkinoilla pienin askelin.

  Lisäksi haastateltavana viestintäjohtaja Pekka Isosomppi Euroclear Finlandista. Hän kertoo, että noin 800 000 suomalaista omistaa suoraan kotimaisia pörssiosakkeita. Miten viimeaikainen innostus näkyy Euroclearin tilastoissa?

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • ESG, CSR, poissulkulistat, vihreät velkakirjat, impact investing... Keskustelemassa osakesalkunhoitaja Nina Ebeling LähiTapiolasta, vastuullisen sijoittamisen senior-analyytikko Tiina Landau Ilmariselta ja vastuullisen sijoittamisen johtaja Mika Leskinen OP:sta.

  Vastuullisuusasiat huomioimalla tuetaan sijoituskohteen tuottoa tai vähintäänkin vähennetään volatiliteettia, sanoo Mika Leskinen. Missään nimessä tarkoitus ei ole uhrata taloudellisia tuottoja, Leskinen vakuuttaa.

  Nina Ebelingin mukaan paras tuottopotentiaali löytyy parantajista: yhtiöistä jotka muuttavat toimitapojaan entistä vastuullisemmaksi, ja muovaavat strategiaansa kohti puhtaita trendejä.

  Suurille sijoittajille omistajavaikuttaminen on hyvä keino edistää vastuullisuusasioita. Tiina Landau kertoo, että Ilmarinen vaikuttaa esimerkiksi tapaamalla yritysjohtoa, osallistumalla yhtiökokouksiin ja osakkeenomistajien nimitystoimikuntien työskentelyyn sekä tekemällä kansainvälistä yhteistyötä.

  Ohjelman alussa Ebeling kommentoi lyhyesti SSAB:n ja Outokummun näkymiä sekä rakennusalan tilannetta Ruotsissa.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Vieraina Naisten Oman Pörssiklubin perustaja Marja-Leena Haapanen, livetwiittaaja Tomi Lahti ja Osakesäästäjien Keskusliiton Tomi Salo.

  Marja-Leena Haapanen ei pyri ajoittamaan ostojaan ja myyntejään ennakoimalla markkinakäännettä. Osakkeiden lisäksi Haapasen salkusta löytyy vertaislainoja, mutta asuntosijoittamisesta hän ei ole innostunut. Haapanen käy mielellään esimerkiksi yhtiökokouksissa, ja rohkaisee muitakin naisia mukaan.

  Tomi Lahti on twiitannut yhtiötapahtumista systemaattisesti nelisen vuotta zijoittaja-nimimerkillä. Pitkäaikaisten omistusten lisäksi Lahti ottaa aktiivista näkemystä, mutta ei tee kuitenkaan päiväkauppaa. Tällä hetkellä hän kertoo olevansa osakemarkkinoilla 80 prosentin painolla.

  Tomi Salolla on osakkeiden lisäksi kokemusta asunto- ja metsäsijoittamisesta. Salon laskujen mukaan vuokra-asunnot tuottavat vuodessa 3-4 prosenttia ja osakkeet 7-8 prosenttia. Hänen mielestään sekä osakkeisiin että asuntoihin liittyy riskejä, mutta ne ovat hallittavissa.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Osakemarkkinoilla on takana pitkä, lähes yhdeksän vuoden nousujakso. Hyvät tuotot ovat virittäneet ilmoille runsaan osakeinnostuksen. Millaisia riskejä markkinatilanteeseen liittyy? Keskustelemassa toimitusjohtaja Antti Lahtinen Osakesäästäjien Keskusliitosta, strategi Kirsi Martin varainhoitotalo eQ:sta ja päästrategi Lippo Suominen Nordeasta.

  Alkavan vuoden keskeisimmät riskit ovat inflaatio ja Kiinan talouskehitys, sanoo Lippo Suominen. Hän uskoo, että teknologiasektori tarjoaa jatkossakin parhaat tuotot. Suomisen mielestä vielä ei ole syytä murehtia osakemarkkinoiden ylikuumentumista.

  Säätelemättöminä kryptovaluutat voivat aiheuttaa merkittävän ongelman rahoitusmarkkinoille, arvioi Kirsi Martin. Hänen mukaansa pörssiosakkeet ovat edelleen hyvä kohde likvidissä salkussa. Kiinteistömarkkinoilla pitää olla erittäin huolellinen, korostaa instituutiosijoittajien kanssa työskentelevä Martin.

  Viimeisen parin vuoden aikana markkinat ovat olleet huonoja ennustamaan poliittisia riskejä, sanoo Antti Lahtinen. Hänen mielestään pitkäjänteisen sijoittajan ei ole syytä muuttaa strategiaansa ennakoimalla markkinakäännettä. Valopilkuksi Lahtinen nostaa Suomen ripeän talouskasvun.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Pörssipäivä jatkaa Suomi 100 -tunnelmissa. Vieraina salkunhoitaja Ernst Grönblom Helsinki Capital Partnersilta, toimitusjohtaja Henrik Husman Helsingin pörssistä ja pääanalyytikko Sauli Vilén Inderesiltä.

  Viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana Helsingin pörssi on tarjonnut maailman toiseksi parhaan tuoton, sanoo Henrik Husman. Edelle kiilaa vain Tukholma. Hyvistä tuotoista innostuneita Husman kehottaa kuitenkin malttiin: ajallinen hajauttaminen on yksi keino välttää pettymykset.

  Sauli Vilén uskoo kotikentän analyytikolle tarjoamaan informaatioetuun. Sen sijaan kokemattomalle kotimarkkinoilta saatu tieto voi olla haitallista, jos sitä ei osaa arvioida oikein. Vilénin mielestä Nokian matkapuhelinliiketoiminnan loppuvaiheet ovat erinomainen esimerkki informaatioharhasta.

  Ernst Grönblomin Focus-rahasto on sijoittanut globaalisti, painottaen teknologia-alaa. Rahastosta ei löydy yhdenkään Helsingissä listatun yhtiön osakkeita. Grönblom nostaa yhdeksi Euroopan ongelmaksi sen, että meiltä puuttuvat Alibaban, Facebookin ja eBayn kaltaiset, globaalit digitaaliset alustat.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Pörssipäivä Suomi 100 -tunnelmissa. Vieraina pitkäaikainen sijoittaja ja sijoituskirjailija Kim Lindström sekä lakiasiainjohtaja Jaakko Raulo Helsingin pörssistä.

  Kim Lindström tuli markkinoille 1968, kun Helsingin pörssi oli heräämässä uuteen kurssinousuun pitkän hiljaiselon jälkeen. Lindström arvioi, että puolen vuosisadan aikana hän on ollut tekemässä kymmeniä tuhansia osakekauppoja.

  Jaakko Raulo aloitti Helsingin pörssin palveluksessa 1987, kun meklarit vielä antoivat osto- ja myyntitarjouksia Helsingin Fabianinkadulla. Raulo oli yksi silloisten pörssi-istuntojen eli julkihuutojen puheenjohtajista.

  Lisäksi rahoituksen professori Mika Vaihekoski Turun yliopistosta kertoo, millaista osakekauppa oli Suomen itsenäisyyden alkuaikoina. Helsingin pörssi aloitti toimintansa 1912, ja avauspäivänä listalla oli 23 yhtiötä. Miltä näyttävät itsenäisyyden ajan tuotot?

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Heinä-syyskuun tuloksia perkaamassa pääanalyytikko Kim Gorschelnik FIMiltä, salkunhoitaja Mika Heikkilä Taalerilta ja osakestrategi Antti Saari OP:lta.

  Puheenaiheina muun muassa Nokian aiheuttama tulospettymys, Finnair, Fortumin tavoittelema Uniper-kauppa, pankkisektorin digitalisaatio ja osakeanalyysi Helsingissä. Osaketutkimusta tehdään myös kohdeyhtiöiden toimeksiannosta. Onko luotettavuus vaarassa, kun maksajana on analyysin kohde?

  Lähetyksen lopussa tarkasteltavana First North -listalta löytyvä Cleantech Invest. FIM julkaisi lokakuussa yhtiöstä uuden raportin. Mika Heikkilä kertoo, miksi Loudspringiksi nimensä vaihtava yhtiö ei ole valikoitunut hänen luotsaamaansa Mikro Markka -rahastoon.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Mitä yhteistä on vedonlyönnillä ja osakesijoittamisella? Toimiiko tekninen analyysi? Pitävätkö puheet sijoittajan kotikenttäedusta paikkansa? Markkinoista ja niiden biittaamisesta keskustelemassa professori Markku Kaustia Aalto-yliopistosta ja vedonlyöntisijoittaja, ESBC:n Jorma Vuoksenmaa.

  Ovelalle parhaat paikat tehdä rahaa on siellä, missä pääomia ja kilpailua on vähän, sanoo Markku Kaustia. Hän vahvistaa käsityksen, jonka mukaan piensijoittaja voi saada etua etsimällä vähän vaihdettuja ja seurattuja pienyhtiöitä.

  Jorma Vuoksenmaa hyödyntää osakemarkkinoilla teknistä analyysia. Hänen mielestään ihmiset usein yliarvioivat saamansa informaation arvon sekä kykynsä käsitellä sitä. Tämä voi kääntää kuvitellun kotikenttäedun sijoittajaa vastaan.

  Osakesijoittaminen ei ole nollasummapeliä: ilman taitoakin voi pärjätä. Mikä merkitys on hyvällä onnella?

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Ekonomisti Mika Hyttisen uuden Suosioharha - Sijoittaminen on taitolaji -kirjan teemoista tekijän lisäksi keskustelemassa salkunhoitaja Ernst Grönblom Helsinki Capital Partnersilta ja rahoitusmarkkinoihin erikoistunut taloustoimittaja Helena Ranta-aho.

  Hyttinen arvostelee pankkien tarjoamia, aktiivisia rahastoja. Lisäksi hän kyseenalaistaa indeksisijoittamisen puolesta liputtavien väitteet, joiden mukaan osakemarkkinoiden keskiarvon voittaminen on hyvin vaikeaa. Hyttisen mielestä markkinat on mahdollista voittaa, kunhan kovalla työllä hankittu osaaminen saa tehdä työnsä rauhassa.

  Grönblom luotsaa HCP:n rahastoa, joka sijoittaa globaalisti muun muassa teknologiayrityksiin. Hän uskoo, että markkinat ovat erittäin tehokkaat, mutta eivät täydellisen tehokkaat. Omaksi esikuvakseen Grönblom nimeää amerikkalaisen Bill Millerin.

  Pitkän linjan taloustoimittaja Helena Ranta-aho nostaa keskiöön itsetuntemuksen. Ranta-ahon mielestä sijoittajan on keskeistä miettiä, mitä hän haluaa sijoituksillaan saavuttaa - ja mistä hän on valmis luopumaan.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

Lyssna också