Nosto

Mitä suomalainen muotoilu kertoo meistä?

 • 57 min
 • tillsvidare

Nostossa puhutti suomalaisen designin 100-vuotinen taipale ja se, mitä suomalainen design on tänä päivänä. Mikä on kaunista ja toimivaa, ja pitääkö esineellä aina olla tarve ja funktio?

Vieraina olivat taidehistorioitsija Anna Kortelainen sekä korutaiteilija, projektipäällikkö Kaisa Logren Teollisuustaiteen Liitto Ornamosta. Kortelainen on yhdessä Pekka Toivasen kanssa kuratoinut Suomen Viron-instituutin näyttelyn 100 esinettä Suomesta. Näyttely on esillä vuoden aikana viiden Euroopan maan museossa. Kiertue lähtee liikkeelle Helsingin Designmuseosta. Designmuseon ja Ornamon Enter and Encounter - Kutsu huomiseen -yhteisnäyttely esittelee sen sijaan suomalaista nykymuotoilua ja kertoo suomalaisesta kulttuurista tämän hetken globaalissa maailmassa.

Ohjelmassa soitetaan myös autosuunnittelija ja keksijä Pasi Pennaselle jolta kysymme, miksei muotoilun huippuosaaminen ulotu suomalaiseen autoteollisuuteen.

Lisäksi puhumme Maailman vesipäivästä. Henri Kajula kertoo, miten vettä käytetään fiksusti.

Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

Sändningar

 • on 22.3.2017 12.30 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Valtavan ihana on Hanna Kinnusen ja Aino-Kuutamo Uusitorpan kirja, jossa pyritään uudistamaan pinttyneitä käsityksiä siitä, millainen keho on sopiva ja millaisena nainen riittää. Hanna ja Aino-Kuutamo vieraana. Ja tiesitkö, että tänään alkaa puunhalausviikko.
  Studiossa Suvi Puukangas ja Alina Kulo.

 • Miltä lapsista näyttää elämä perheessä, jossa käytetään liikaa alkoholia? Sitä on pohtinut Ani Kellomäki uudessa kirjassaan Kosteusvaurioita - Kasvukertomuksia pullon juurelta. Ani tänään studiovieraanamme. Lisäksi perehdymme huomenna vietettävään Maailman humanitaarisen avun päivään.
  Studiossa Suvi Pukangas ja Alina Kulo.

 • Tänään paneudumme chiliin. Chili-ilmiö on jo niin suuri, että tulinen pikku paprika on saanut jo oman festarinkin. Studiossa chiliasiantuntija Marko Suksi. Lisäksi selvitämme kotikasvattaja Petri Vetelin kanssa miten chili viihtyy ruukussa ikkunalaudalla.
  Studiossa Suvi Puukangas ja Alina Kulo.

 • Mitä tapahtuu, kun nykykirjailijat jatkavat klassikkokirjoja siitä mihin ne päättyvät. Novellikokoelmassa Jatkuu! Fanifiktiota kirjallisuutemme klassikoista näin tapahtuu.
  Jatkonovellin saavat mm. Seitsemän veljestä, Taikatalvi, Sinuhe Egyptiläinen, Sudenmorsian ja Alastalon salissa.
  Studiossa vieaana kirjan toimittanut Erkka Mykkänen ja Sudenmorsianta jatkanut kirjailija Juhani Karila. Ja tänään Elviksen kuolemasta tulee kuluneeksi tasan 40 vuotta!
  Studiossa Suvi Puukangas ja Alina Kulo.

 • Tänään tapaamme laulavan merikarhun. Muusikko Mikko Laakson tarina vie Luvialta, Bostonin kautta Karibialle. Lisäksi kuulemme, että vain runous voi pelastaa ihmisen.
  Studiossa Alina Kulo ja Suvi Puukangas

 • Runous on viime vuosina nostanut päätään ja esimerkiksi erilaisia runotapahtumia on valtavasti: Helsinkiin runot levittäytyvät 21.-27.8.2017 Runokuu-festivaalin ajaksi. Runous on ehtinyt päivittyä sulkakynällä kirjoitetuista riimeistä hyvin monimuotoiseksi ja monimedialliseksi kirjallisuuden lajiksi, mutta moni kokee runouden edelleen vaikeaksi lähestyä. Miten runoutta pitäisi lukea tai tulkita ja mitä runoudesta voi saada irti? Iiris Arjanteen haastattelussa Suomi on runo -blogin perustaja ja runoilija Tuija Välipakka sekä runoilija Jyrki Kiiskinen. Lopuksi soitetaan Laaja-kollektiivin Runopuhelimeen.

 • Kakku ei ole enää pelkästään kahvipöydän herkku kauniine koristeineen, vaan trenditietoisimpien juhlissa kakku inspiroi vaatevalintoja ja vaatevalinnat kakkua. Myös koristeet noudattavat juhlissa samaa linjaa.

  Nostossa oli vieraana kakkutaiteilija, Painted by Cakes kakkubrändin luoja Emma Iivanainen. Hänen kanssaan puhutaan designkakuista ja kakkutrendeistä. Emma antaa myös vinkit, millä kakun saa varmasti onnistumaan.

  Studiossa Suvi Puukangas ja Alina Kulo.

 • Maailman vanhin ja suurin scifi- ja fantasiatapahtuma The World Science Fiction Convention eli Worldcon saapuu Suomeen ensimmäistä kertaa. Soitamme hankkeen puuhamiehelle Eemeli Arolle ja saamme studioon kirjailija Katri Alatalon. Katrin tuore kirja Käärmeiden kaupunki edustaa kasvavaa kirjatrendiä, Young Adults -kirjoja.
  Toimittajina Suvi Puukangas ja Alina Kulo

 • Tänään alkaa suurimmassa osassa Suomea koulu. Ja joillakin alkaa yläaste. Hullu, hullumpi, yläaste. Rovaniemeläisen Tuomas Toivaisen vain 17 -vuotiaana luoma satiirinen animaatiosarja yläastelaisten elämästä saa nyt odotettuja uusia jaksoja.Uusissa jaksoissa päästään kurkkaamaan yläasteen arjen lisäksi sekä nuoren maailmaan koulun ulkopuolella että opettajien työympäristöön. Studiossa vieraanamme Tuomas. Ja todistamme myös, että kaikki opettajat eivät vaan lorvaile kesälomalla.
  Studiossa Suvi Puukangas ja Alina Kulo.

 • Koulujen alku jännittää tietysti ekaluokkalaisia, mutta entäs opettajia? Miten opettajat valmistautuvat kouluvuoteen ja milloin valmistautuminen alkaa? Uusi opetussuunnitelma sisältää muun muassa robotiikkaa ja ohjelmointia. Miten opettajilta sujuu koodaus?

  Iiris Arjanne kävi Lahdessa Alkuopetuksen Opettajain Liitto ry:n kurssikeskuksessa Korpikodissa, jossa oli käynnissä kurssi lukemaan ja kirjoittamaan oppimisesta. Haastattelussa kolme tulevaa ensimmäisen luokan opettajaa, Anna Jokilahti, Päivi Asunmaa-Sirén ja Ville Jaakkola sekä yhdistyksen puheenjohtaja Pirjo Mertaranta.

 • Tänään paneudumme eläinkuviin ja kaupunkikulttuuriin. Heikki Willamon ketoo miksi ja miten hän kuvaa eläimiä, Heikin näyttely Myyttinen matka on avoinna vielä tämän viikon Helsingissä Valokuvataiteen Museossa. Juuri nyt Pasila alkaa muuttua katutaidekaupunginosaksi, kun sinne tehdään katutaidetta usean katutaiteilijan voimin. Taide levittäytyy alueen keskeisille paikoille seinille, portaikkoihin, siltoihin ja kaiteisiin. Tiina Lundberg menee paikan päälle katsomaan taiteilijoita työssään. Lähetyksen lopuksi käymme Lahdessa Iiris Arjanteen kanssa tutustumassa Lahden Kortteliliigaan.
  Studiossa Suvi Puukangas ja Alina Kulo

 • Itseorganisoituneissa harrastesarjoissa, kortteliliigoissa, urheillaan Suomessa monissa kaupungeissa. Yhdessä kaupungissa kortteliliiga on kuitenkin paisunut aika tavalla: Lahden Kortteliliigassa liikutaan 14 lajin ja yli 4000 jäsenen voimin.

  Miten vuodesta 1969 asti toiminut Lahden Kortteliliiga pyörii, kuinka tosissaan pappatennistä pelataan ja minkälaista naisten jalkapallo on kortteliliigassa? Haastattelussa Lahden Kortteliliigan toiminnanjohtaja Jake Ropponen, tennisjaoston puheenjohtaja Jouko Honkasalo, pappatenniksen pelaaja Pekka Kosonen, Ops-jalkapallojoukkueen kapteeni Mari Paavilainen sekä joukkueen maalivahti Tarja Gustafsson. Lahden Kortteliliigaan kävi tutustumassa Iiris Arjanne.

Klipp

 • Apollo live clubilla saa ensi-iltansa näytelmä, joka ruotii työympäristöjen hyvinvointia. Miten juontaja ja hyvinvointivalmentaja Kirsi Salo päätyi teatterin näyttämölle? Kuva: Kissconsulting Oy

Lyssna också