Radio Suomen Iltaohjelma

Kiti Kokkonen: Hyvä esitys hämmentää katsojan mieltä ja herättää kysymyksiä

 • 15 min
 • tillsvidare

Näyttelijä, kirjailija, ohjaaja Kiti Kokkonen on kasvanut suomalaiseen viihdemaailmaan jo polven korkuisesta lähtien. Hän on ohjaaja Ere Kokkosen ja näyttelijä Titta Jokisen tytär. Oma elämä, iloineen ja suruineen toimii sytykkeenä Kiti Kokkosen näytelmille ja kirjoille.

Kiti Kokkonen toimii Suomen Komediateatterin taiteellisena johtajana. Teatterilla ei ole omaa vakituista näyttämöä. Kokkonen haaveileekin omasta tilasta.
- Jos meillä olisi oma näyttämö, voisimme itse määritellä, milloin meillä on esityksiä. Emme olisi niin riippuvaisia muista. Omassa teatterissa olisi myös oma henki, mikä hitsaisi henkilökunnan yhteenkuuluvuutta ja lisäisi lämmintä ilmapiiriä.

Kiti Kokkonen kertoo katsojana nauttivansa teatteriesityksestä jos näytös kirvoittaa nauramaan, itkemään, hämmentää mieltä ja herättää myös kysymyksiä - silloin esitys on täydellinen.

Toimittajana Maija Salminen.

Sändningar

 • må 27.3.2017 19.05 • Yle Radio Suomi Helsinki

Avsnitt

 • Laulaja-lauluntekijä Jonna Tervomaa on pari vuotta työstänyt uutta albumia. Heittäytymiseen ja aiheisiin syventymiseen menee aikaa, siksi levyjen julkaisutahti on verkkainen.

  - Tunnen vastuuta siitä mitä julkaisen. En halua julkaista ihan mitä tahansa. Minun pitää oivaltaa jotain uutta ja osata myös katsoa uudesta kulmasta asioita.

  - En halua selittää tekstejäni, koska silloin kuuntelijan tulkinta musiikistani saattaa romuttua ja mennä piloille. Haluan luottaa siihen, että ihminen pystyy täyttämään aukkoja, ajattelemaan itse ja tekemään omia tulkintoja.

  - Musiikin ja sanojen yhdistelmät voivat viedä ihmiset paikkoihin, missä ei mielessään ole pitkään aikaan käynytkään - muistoja, haaveita, unelmia ja toiveita.
  Musiikki voi auttaa selventämään omia ajatuksia, pääsemään jonkun tunteen äärelle tai antaa lohtua, iloa tai buustia johonkin.

  Toimittajana Petri Rinne.

 • Kesätelttavieraana avaruustutkija Sini Merikallio. Haastattelu on uusinta viime kesältä. Toimittajana Paula Jokimies.

 • Makuasian raaka-aineena on etikka. Keittiössä puhutaan Hanna-Kaisa Hämäläisen kanssa kotitalousopetuksesta. Kesäsarjan toimittajina ovat Justus Laitinen ja Petri Rinne.

 • Kesätelttavieraana taiteilijaprofessori Jorma Uotinen. Juontajana Maija Salminen.

 • Makuasian raaka-aineena on sipuli. Keittiössä puhutaan Katariina Suvimetsän kanssa budjettiruuasta. Kesäsarjan toimittajina ovat Justus Laitinen ja Petri Rinne.

 • Kesätelttavieraana fonetiikan professori Martti Vainio Helsingin yliopistosta. Toimittajana Paula Jokimies.

 • Makuasian raaka-aineena on kahvi. Keittiössä puhutaan Hanna-Maria Mäkelän kanssa allergioista.
  Kesäsarjan toimitajina ovat Justus Laitinen ja Petri Rinne.

 • Kesätelttavieraana juontaja, toimittaja Juuso "Mäkkäri" Mäkilähde. Juontajana Paula Jokimies.

 • Makuasiassa raaka-aineena on tällä viikolla naudanliha. Anu Hopian kanssa puhutaan keittiössä molekyyligastronomiasta.
  Kesäsarjan toimittavat Justus Laitinen ja Petri Rinne

 • Kesätelttavieraana kuoronjohtaja Marjukka Riihimäki. Juontajana Paula Jokimies.

 • Laulaja-viihdyttäjä Marko Maunukselalla on monta rautaa tulessa: on keikkoja, teatteria, radiota ja vaikka mitä. Ei ihme, että välillä pitää miettiä jaksamisen rajoja - ja opetella ei-sanan käyttöä.
  Toimittajana Maija Salminen.

 • Näyttelijä, käsikirjoittaja Sanna Stellan on kantajäsen televisio-sarjassa Siskonpeti. Parhaillaan kuvataan kolmatta tuotantokautta ja se nähdään televisiossa ensi syksynä.
  Kuvaustauon lomaan järjestyi yhteinen juttutokio toimittaja Maija Salmisen kanssa.

  Stellan kuvailee Siskonpetin kuvausrupeamaa leirikouluksi.
  - Meillä on tosi hauskaa kuvauksissa ja teemme työtämme suurella kunnianhimolla. Varman päälle tekemisen tuntua ei ole tullut, vaan yritämme kehitellä myös uusia jutttuja. Työryhmämme on ihmeellinen ja hirveän taitava.

  Lokerointi naisviihteen tekemisestä ärsyttää Stellania, mutta toisaalta hän pitää hyvänä sitä, että asiasta keskustellaan.
  - En usko, että miehiltä koskaan kysytään, teettekö miesviihdettä tai mikä teidän agendanne on.
  Kun naisille esitetään nämä kysymykset, taustalla on usein se, että saako nainen olla hauska vai ei, ja miksi naisia on vähemmän hauskan tekijöinä.

  "Kaikki äitini, kaikki tyttäreni" teatteriesityksen tekstin Sanna Stellan työsti yhdessä Pirjo Heikkilän ja Miitta Sorvalin kanssa Kodin Kuvalehden lukijatekstien pohjalta. Keväällä 2017 esityksessä meni 60 000 katsojan raja rikki, mikä on iso määrä näinä päivinä, kun yhtenäiskulttuurin aika on mennyt.

Lyssna också