Radio Suomi Turku

Viisi tarinaa reformaatiosta

 • 21 min
 • tillsvidare

Viisi tarinaa uskonpuhdistuksen alkuajoilta –sarja kertoo reformaation eli uskonpuhdistuksen jännittävistä tapahtumista. Miksi kuningas Kustaa Vaasa tarvitsi reformaatiota. Miten hänen miniänsä kuningatar Katariina Jagellonica edelleen pystyi harjoittamaan kiellettyä uskontoaan muun muassa Turun linnassa? Miten porvarit suhtautuivat valtaansa menettäneisiin pappeihin? Miten kirkkojen koristelu muuttui? Asiantuntijoina ovat dosentti Anu Lahtinen, dosentti Susanna Niiranen ja filosofian tohtori Veli Pekka Toropainen. Sarjan taustalla on teos Pohjoinen reformaatio. Radiosarjan toimittajana on Minna Rosvall. Tässä koosteena kaikki viisi tarinaa.

Sändningar

 • må 27.2.2017 18.55 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Mikä on oikea aika lisääntyä? Tarvitaanko puhemiehiä tai lentoemäntiä vai riittäisivätkö puheenjohtajat tai stuertit? Näistä sopivan provosoivista kysymyksistä saatiin hyvä säpinä aikaiseksi Kallen Kantapöydässä.
  Kalle Talosen kanssa kantiksina Sinikka Svärd, Heikki Hilander ja Tuula Vainikainen.

 • Turun kaupunginjohtajan viran hakijat muistuttavat pyrstötähteä, Jorma Tuominen luonnehtii Jorman Järeissä. Hakijajoukossa kärki loistaa kirkkaammin kuin häntäpää. Yksi valitaan ja hän on erilainen persoona kuin Aleksi Randell ja johtaa myös erilaista kaupunkia - ilman sote-sektoria. Onko tuo kaupunginjohtaja lajinsa viimeinen – se selviää vasta vuosien päästä:

 • Vankeinhoito päättyi Kakolanmäellä syyskuussa 2007, jolloin Turun vankilan uudisrakennus otettiin käyttöön Turun Saramäen kaupunginosassa. Sannimari Lehtilä pääsi harvinaiselle kierrokselle kymmenvuotiaaseen vankilaan, jossa työtoiminta on tärkeä osa noin joka kolmannen vangin arkea. Saramäessä valmistuu mm. huonekaluja, verhoilutöitä ja erilaisia tekstiilituotteita. Vankilan muurien sisäpuolella opasti ylityönjohtaja Pekka Simpanen.

 • 867? 2000? 3598? Vai kenties jotain siltä väliltä? TPS:n liigapelin virallisen yleisömäärän ja silmämääristen arvioiden ristiriita herätti keskustelun yleisömäärien ilmoittamisesta yleisemminkin.

  Saako yleisötapahtuman järjestäjä ilmoittaa yleisömääräksi mitä tykkää, jos tykkää vaikka laittaa vähän ylimääräistä päälle?

  Dennis Rafkin paljastaa Kantapöydässä, että esimerkiksi hänen perustamansa käsipalloseura HC Dennis toimi aikoinaan juuri näin. Rafkinkin (ja koiransa Boriksen) lisäksi kantiksina Anna Sorainen ja Roope Lipasti. Puhetta johtaa Kalle Talonen.

 • Nälkäpäivä-keräys Suomen Punaisen ristin katastrofirahastolle käynnistyi. Sieltä apu kohdennetaan sinne missä tarve on suurin. Jorma Tuominen toteaa Jorman järeissä, että kiireelliset kohteet löytyvät vuonna 2017 ainakin hurrikaani Irman reitin varrelta. Kun näet punaisen keräyslippaan, muista Irma.

 • Pekka Haavisto, Nils Torvalds, Tuula Haatainen, Matti Vanhanen, Laura Huhtasaari, Merja Kyllönen... tai kenties Paavo Väyrynen? Onko muista haastamaan presidenttipelissä Sauli Niinistöä, joka viihtyy mieluummin Putinin tai Trumpin Rinnalla tai haastattelemassa Paul Austeria kuin vääntämässä TV-studiossa muiden ehdokkaiden kanssa?

  Ainakin Satu Rasilan Niinistö tuntuu vakuuttaneen Niinistön vilpittömyydestä ja ylivoimaisuudesta muun muassa Austeria jututtaessaan. Markku Jokisipilä sen sijaan muistuttaa Kalle Talosen isännöimässä Kantapöydässä, että Tarja Halosellekin mitattiin Niinistöä vastaan "pohjoiskorealaisia kannatuslukemia", mutta kisa meni lopulta tiukaksi. Mikko Kouki kaipaa jo viihdyttäviä presidenttitenttejä, joiden Kantapöytä ennustaa äityvän eksoottisemmiksi ja villeimmiksi kuin koskaan.

 • Onko sinulla ylimääräistä rahaa? Nyt olisi hyvä tilaisuus heittää rahat savikuoppaan keskellä Turkua. Jos nimittäin on sellainen fiilis, että setelit lisääntyvät kuopassa. Jorma Tuominen miettii Jorman järeissä, josko Turun Toriparkki Oy olisi otollinen sijoituskohde todella pitkän jänteen rahoittajille tai sitten ei.

 • Ihmisten pelotteleminen on huomattu kautta aikojen tehokkaaksi tavaksi ottaa valta pienen porukan käsiin ja pitää se. Siksi terroria on harjoitettu historian aamunkoitosta saakka. Sana terrori tarkoittaa voimakasta pelkoa tai järkytystä. Jorma Tuomisen aiheena Jorman järeissä on aiheista vakavin, terrori.

 • Maailmassa on helpompiakin bisneksiä kuin raideliikenne. Kaikilla kuitenkin on siitä mielipide. Toiset kannattavat valtion monopolia ja toiset kilpailua. Kumpaakin kantaa voi perustella hyvin tai huonosti. Muuttuvat junat ovat Jorma Tuomisen aiheena Jorman järeissä.

 • Miten puhua lapsen tai nuoren kanssa lähellä sattuneesta terroriteosta? Vai pitääkö siitä puhua, jos lasta ei kiinnosta? -Ei kuitenkaan väkisin, sanoo psykoterapeutti Jussi Sutinen, joka on myös lastensuojelun johtava kouluttaja Suomen psykologisessa instituutissa.

  Kuinka Turun puukotusten kaltaiset yllättävät, lähelle tulevat väkivallanteot meihin vaikuttavat? Ja miten sitä kaveria voisi auttaa, jos se on herkempi reagoimaan tällaisiin kriisitilanteisiin?

  Kalle Talonen jututtaa psykoterapeutti Jussi Sutista Turun keskustassa.

 • Kenestä Aleksi Randellin seuraaja Turun kaupunginjohtajana? Tai kenties pormestarina...? Miltä Turun keskusta näyttää vuonna 2050?

  Kallen Kantapöydässä Kalle Talosen kanssa turkulaisaiheita kääntelemässä Satu Rasila, Armas Lahoniitty sekä Tapani Kinnunen.

 • Ehkä vain kerran tuhannessa vuodessa käy niin, että Helsinginkin media joutuu myöntämään, että Suomea vetää nousuun tällä kertaa Turku. Siksi Markku Wileniuksen työryhmän visio Turun keskustasta vuonna 2050 iskee hyvään saumaan, Jorma Tuominen tuumii Jorman järeissä.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Robert "Kool" Bell Ari Welling haastattelussa ennen Pori Jazzin keikkaa 19.7.2015.

 • Mikko Jokinen on vaikuttanut pari viime vuotta Laosin pääkaupungissa Vientianessa. Kaakkois-Aasian valtio on ympäristöhaasteiden keskellä, koulutettuja ihmisiä on vähän ja luonnonvaroille monen sortin ottajia kärkkymässä. Jorma Tuominen tapasi Turun entisen ympäristöjohtajan hänen puutarhassaan 36 asteen varjossa.

 • Synnytyksiä Turussa simuloidaan uudessa simulaatiohuoneessa. Synnyttävää naista mallintaa Elsaksi nimetty nukke, kertoo opetushoitaja Sanna-Mari Manninen.

 • Kuinka löytää rikosromaaneja, jotka eivät tihkuisi verta ja seksiä? Kirjastonhoitaja Antti Impivaara vinkkaa, että netistä löytyy passeli palvelu kirjasampo.fi, joka helpottaa löytämään omaan makuun sopivaa lukemista. Jouni Koutosen vieraana Impivaaralta kyseltiin myös, kuinka kirjastojen Vaski-järjestelmässä saa lainojen myöhästymisvaroitukset toimimaan.

 • Turun Radion Toriparkissa puhuttivat tällä kertaa isot ja pienet yksiköt sekä Turun telakan saama suuri tilaus. Kalle Talosen isännöimässä toriparlamentissa istuivat kirjailija Roope Lipasti, lastenlääkäri, entinen Turun apulaiskaupunginjohtaja Kaija Hartiala sekä mediatutkija Veijo Hietala. Aluksi keskustelun kohteena oli Turun Hirvensaloon suunniteltu jättimäinen koulu, johon sijoitetaan noin 800 ala- ja yläkoululaista sekä 150 päiväkotilasta.

 • 80 vuotta täyttävä emeritusarkkipiispa John Vikström näkee Suomen vastakkainasettelun maana. Yhteiskunnassamme lisääntynyt eriarvoistuminen huolestuttaa emeritusarkkipiispaa. Arvot ovat koventuneet, mutta ilokseen Vikström on huomannut, että myös solidaarisuus on noussut uudeksi keskustelun aiheeksi. Petra Ristola haastattelee.

 • Brändi on tärkeä ja rahanarvoinen asia tuotteille ja yrityksille, mutta nykyään myös paikoille. Kaupungit ja kunnat brändäävät itseään entistä innokkaammin, jopa kokonaisia maita ja maanosiakin voidaan nykyään brändätä! Brändäämisellä tavoitellaan paitsi uusia asukkaita, myös yrityksiä ja sijoittajia. Etenkin kulttuuria käyttää moni pitäjä keppihevosenaan, mutta Turussa tämä on luonnollisesti viety pisimmälle kulttuuripääkaupunkivuoden myötä. Markkinoinnin tutkijatohtori Ulla Hakala ja tohtorikoulutettava Janne Lindstedt kävivät Kalle Talosen ja Jouni Koutosen haastattelussa.

Lyssna också