Leikola ja Lähde

Valko-Venäjän tulevaisuus

 • 53 min
 • tillsvidare

Ulkoministeri Timo Soini on sanonut, että Valko-Venäjä on kuin flipperipallo EU:n ja Venäjän välissä.

Valko-Venäjää on usein kutsuttu Euroopan viimeiseksi diktatuuriksi. Presidentti Aljaksandr Lukašenka on pitänyt maan tiukasti otteessaan ja vaientanut tehokkaasti kaikki oppositioäänet.  Viime vuonna EU alkoi poistaa Valko-Venäjän vastaisia pakotteitaan ja mutta varsinaista demokratiakehitystä maassa ei ole tapahtunut.
Valko-Venäjällä on ollut kiistoja myös vanhan tukijansa Venäjän kanssa muun muassa öljyn ja kaasun toimituksista.  Millainen on Valko-Venäjän poliittinen tilanne ja miltä näyttää maan tulevaisuus?
Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat tutkija Veera Laine Ulkopoliittisesta instituutista ja Suomi-Valko-Venäjä-Seuran puheenjohtaja Jussi Seppälä.

Sändningar

 • fr 21.4.2017 10.05 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Gallupit ennakoivat Saksan kristillisdemokraattiselle puolueelle CDU:lle vaalivoittoa ja sosiaalidemokraateille yhtä varmaa kakkossijaa. Ja molemmille samalla kannatuksen laskua viime vaaleista.

  Millaisessa yhteiskunnallisessa tilanteessa saksalaiset nyt käyvät vaaliuurnille? Voiko vaaleissa tulla vielä yllätyksiä? Mitkä asiat ratkaisevat? Miten vaalitulos vaikuttaa muuhun Eurooppaan?

  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat entinen suurlähettiläs René Nyberg ja Saksalais-suomalaisen kauppakamarin varatoimitusjohtaja Jan Feller.

 • rlanti on maa, jossa Euroopan unionin kannatusluvut ovat Euroopan korkeimmat. Maa selvisi rankasta talouskriisistä ja nykyään se on houkutteleva kohde ulkomaisille sijoittajille.

  Mutta kuinka Vihreä saari selviää brexitin tuomista haasteista? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen ohjelmassa keskustellaan Irlannin historiasta ja tulevaisuudesta.

  Vieraina ovat lähetystöneuvos Juha Parikka Ulkoministeriöstä ja tutkija Brendan Humphreys Helsingin yliopistosta.

  Lähetykset

 • Hallitus on saanut valmistella ensi vuoden budjettia positiivisten talousnäkymien vallitessa. Kasvuennusteita rukataan ylöspäin harva se viikko.
  Miten hallitus aikoo taata kasvun edellytykset tulevillekin vuosille? Mitkä ovat Suomen elinkeinoelämän kasvualueet ja mitä esteitä kehityksen tieltä nyt on raivattava? Onko nykyisistä yritystuista haittaa kehitykselle?
  Miten työ ja työn käsite tulevat muuttumaan tulevina vuosikymmeninä ja miten lainsäädännön ja verotuksen tulisi valmistautua asiaan?

 • Väinö Tannerin yhteiskunnallinen ura kattoi yli puoli vuosisataa, jona aikana hän teki eri rooleissa merkittävää työtä sisällissodassa repeytyneen kansakunnan eheyttämiseksi. Väinö Tanner oli Elannon toimitusjohtaja, moninkertainen ministeri, Tarton rauhan neuvottelija ja lopulta myös sotasyylliseksi tuomittu.

  Millainen mies oli Väinö Tanner? Näkyykö Tannerin kädenjälki vielä meidän aikamme Suomessa? Vieraina ovat Tannerin elämäkerran kirjoittanut Lasse Lehtinen ja historiantutkija Erkki Vasara.

 • Työelämä on jatkuvassa muutoksessa ja muutos kiihtyy koko ajan.  Teknologian kehitys, robotisaatio ja tekoäly tulevat hävittämään nykyisiä työpaikkoja.  Kukaan ei vielä tiedä miten katoavat työpaikat korvataan tai millainen on tulevaisuuden elinkeinorakenne.
  Miten ammattiyhdistysliike valmistautuu sumeaan tulevaisuuteen? Mikä on ay-liikkeen rooli yhteiskunnassa jossa tehdään pätkätöitä, projekteja ja jossa joudutaan tekemään monta erilaista työuraa?
  Moni suomalainen työpaikka on kadonnut ulkomaille.  Tunteeko ammattiyhdistysväki enää kansainvälistä solidaarisuutta?
  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraana on SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

 • Sanasota Pohjois-Korean ja USA:n välillä on edennyt sotilaallisten valmistelujen asteelle. Pohjois-Korea on uhannut ohjushyökkäyksellä  USA:n Guamin tukikohtaa Tyynellämerellä.
  Mihin Pohjois-Korea pyrkii uhmakkaalla esiintymisellään? Voiko kumpikaan osapuoli enää perääntyä kasvojaan  menettämättä? Kuinka suuri on Pohjois-Korean todellinen sotilaallinen voima? Kuinka suuri on sotilaallisen konfliktin todennäköisyys?
  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat erikoistutkija Tommi Koivula Maanpuolustuskorkeakoulusta ja tutkija Antti Leppänen Turun yliopistosta.

 • Suomen ja Venäjän välisessä kaupassa on jälleen kasvun merkkejä. Alkuvuonna Suomen vienti Venäjälle kasvoi 29 prosenttia viime vuodesta. Tuonti Venäjältä on vieläkin reippaammassa kasvussa. Kaasuputkihankintojen ja öljyntuonnin lisääntymisen vuoksi Venäjä nousi alkuvuonna Suomen suurimmaksi tuontimaaksi ohi Saksan. Tuoreen barometrin mukaan yritykset uskovat myös kasvun jatkuvan.

  Millaiset ovat nyt Venäjän-kaupan tulevaisuuden näkymät? Miten talouspakotteet tällä hetkellä vaikuttavat? Miten pakotesääntöjä valvotaan?

  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat Suomalais-venäläisen kauppakamarin toimitusjohtaja Jaana Rekolainen ja Suomen Pankin vanhempi neuvonantaja Laura Solanko.

 • Hallitusta on useaan otteeseen arvostelu lainvalmistelun heikosta tasosta. Asiantuntijoiden mukaan lakeja laaditaan liian kiireisissä aikatauluissa ja poliitikot ohjailevat valmistelevia virkamiehiä liian innokkaasti omien ideologioidensa mukaan. Moni lainvalmistelu on törmännyt perustuslakiin.
  Nykyään lainlaatijat, tuomarit ja lainvalvojat joutuvat toimimaan jatkuvan paineen, kritiikin ja jopa painostuksen alaisina.

  Miten oikeusvaltion periaate toteutuu Suomessa? Toteutuuko kansalaisten tasa-arvo lain edessä?
  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraana on oikeutustieteen emeritusprofessori Aulis Aarnio.

 • Perussuomalaisten puoluekokouksen aiheuttama hallituskriisi ratkesi nopeasti ja hallitus jatkaa entisellä kokoonpanolla.
  Suomessa koettiin harvinainen poliittinen näytelmä, jonka kaikki juonenkäänteet eivät ole vieläkään paljastuneet.
  Mikä oli hallituskriisin perimmäinen syy? Kuinka toimintakykyinen hallitus nyt on? Kärsikö politiikan uskottavuus?
  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen ohjelmassa pohditaan hallituskriisiä ja sen jälkiseurauksia.  Viieraina on kaksi politiikan konkaria, Kokoomuksen kansanedustaja Ilkka Kanerva ja Keskustan entinen puoluesihteeri Pekka Perttula.

 • Perussuomalaisilla on edessä uusi aikakausi kun Timo Soinin tilalle valitaan uusi puheenjohtaja.

  Sampo Terhon valinta merkitsi todennäköisesti puolueen hallitusuran jatkumista mutta Jussi Halla-ahon valinta tietäisi vähintäänkin hankausta muiden hallituspuolueiden kanssa.

  Millaisia suuntia Perussuomalaisilla on nyt valittavanaan? Tuleeko maahanmuuton vastustamisesta puolueen kärkitavoite? Millaiselle populismille Suomessa on juuri nyt tilausta?

  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen ohjelmassa pohditaan Perussuomalaisten tilannetta ja tulevaisuutta.

  Vieraina ovat yliopistonlehtori Emilia Palonen ja toimittaja Unto Hämäläinen.

 • Nykymuotoinen Kanada täyttää tänä vuonna 150 vuotta. Maan perustuslaki säädettiin vuonna 1867 ja silloin syntyi Kanadan liittovaltio.
  Kanadalla ja Suomella on paljon yhteisiä piirteitä. Molemmat ovat kaksikielisiä maita, molemmissa maissa talvet ovat kylmiä ja jääkiekko on seuratuin urheilulaji.
  Millainen on tämä 36 miljoonan asukkaan maa tänä päivänä? Millainen on Kanadan ja USA:n suhde? Millaista on Kanadan siirtolaispoltiikka?
  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat professori Markku Henriksson ja juristi  André Noël Chaker

 • Isolla-Britannialla on lähitulevaisuudessa monta isoa asiaa ratkaistavanaan. Miten Manchesterin terrori-iskuun pitäisi reagoida? Kuinka brexit-neuvotteluissa saadaan kansalaisia tyydyttävä lopputulos? Kuinka perinteisesti tärkeitä USA-suhteita hoidetaan oikukkaan Trumpin kanssa?
  Ison–Britannian EU-ero on nostanut uudelleen keskusteluun Skotlannin ja Pohjois-Irlannin eroamisen Yhdistyneestä kuningaskunnasta.  Millainen on Ison-Britannian tulevaisuus?
  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat professori Kari Kallioniemi ja yliopistonlehtori Mika Suonpää Turun yliopistosta.

Klipp

 • Ensi vuonna tulee kuluneeksi 40 vuotta siitä, kun punk-musiikki rantautui Suomeen.

  Omituisesti pukeutuvat ja outoa räminämusiikkia kuuntelevat takkutukat aiheuttivat pahennusta. Jopa rock-sukupolven kasvatit vieroksuivat näitä anarkistisesti ajattelevia uuden aallon nuoria.

  Miten punk-kulttuuri ja –ideologia muuttivat Suomea? Onko nyky-Suomessa tilaa vastakulttuureille? Miten entinen punkkari pärjää politiikassa?

  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat entiset punk-muusikot Tumppi Varonen ja Tuukka Temonen, joilla molemmilla on kokemusta politiikan saroilta.

Lyssna också