Nyländsk förmiddag

AnetteCamilla bloggar om mat

 • 10 min
 • 4 mån. 29 d

Anette Nordström, eller bloggerskan AnetteCamilla, vuxenstuderar till kock vid Axxell i Karis. Hon har ett rätt brokigt arbetsliv bakom sig, men i mogen ålder kom hon till skott med vad hon egentligen vill bli när hon blir stor.
Anette har alltid gillat mat och matlagning och under studieåren har hon fått många nya insikter om kokkonst.
Som praktik förestår hon ett pop-up café i en av hemstadens restauranger.
redaktör Gunilla Ginström.

Sändningar

 • on 22.2.2017 10.03 • Yle Vega Huvudstadsregionen

Avsnitt

 • I serien finländsk design under 100 år kommer vi nu till ett årtionde där det finns fast hur många kända finländska formgivare som helst, men vår expert Bernt Morelius har försökt begränsa sig till en dryg handfull. Intressant den här veckan är att jag tror de flesta av er har en del av de här formgivarnas bruksföremål hemma hos er. Redaktör:Tiina Grönroos.

 • - Nyländsk förmiddag måndagen den 25 september 2017
  - Vandabon Gunhild Granholm är född 1929, och hon var 10 år då vinterkriget bröt ut. Hennes pappa måste lämna sin familj, fru och sju barn, för att dra ut både i vinterkriget och i fortsättningskriget. Upplevelser som han aldrig ville tala om efteråt.
  Görans Sjöholms enmanspjäs "Dans på glödande järn" behandlar just den problematiken, de som var med berättade inte utan bar sina traumor inombords. Gunhild kände igen sig och situationen i pjäsen.
  - Red.: Bertel "Berra Lindell"

 • - Nyländsk förmiddag måndagen den 25 septemer 2017
  - Göran Sjöholm turnerar som bäst med sin pjäs "Dans på glödande järn", en enmanspjäs där tre män funderar över sina pappors öden och beteende efter att ha deltagit i kriget. Fysiskt var de i någorlunda hyggligt skick, men hur var det med den psykiska hälsan ?
  - Berra Lindell var med på hans föreställning för seniorer i Fritids i Mårtensdal i Vanda

 • När mänskor tappar bort sig eller försvinner är räddningshundar och deras känsliga nosar till ovärderlig hjälp. När det gäller större pådrag tillkallar polisen och andra myndigheter frivilliga att hjälpa till i spaningarna efter försvunna. Då kan det till exempel hända att medlemmarna i föreningen Raseborgs räddningshundar får ett samtal. Tiina Grönroos har varit med på en av föreningens skolningskvällar.

 • Raseborgs släkt- och bygdeforskare har gett ut en bok (september 2017) som handlar om hantverk, affärsverksamhet och handelsmän i Ekenäs från slutet av 1800-talet till och med 1940. Författarna till boken "Lefve konkurrensen" Anita Valtonen och Bjarne Westerlund berättar om hur boken kommit till och om släkt- och bygdeforskning. Redaktör: Tiina Grönroos

 • - Nyländsk förmiddag onsdagen den 20 september 2017
  - Agneta Falck är countrysångerskan från Karis som kände att blues och soul mer var hennes musik och hennes stil.
  Hon hade spisat Janis Joplin, och via henne hittade hon de äldre klassiska bluessångerskorna, och på den vägen är det.
  Under Puistoblues i staden Träskända i somras fanns hennes namn tryckt med nästan lika stora bokstäver som huvudstjärnan Little Stevens namn, och alla undrade vem denna rätt okända dam var.
  Nåja, konserten hon och hennes kompande musikerkompisar gav blev en succe, och efteråt var det ingen som frågade vem Agneta Falck är.
  Berra Lindell har träffat henne..

 • - Nyländsk förmiddag onsdagen den 20 september 2017
  - Den 17 september 1957 grundades föräldraföreningen vid Lagstads skola i Esbo, och har nu alltså ärevördiga 60 år på nacken.
  Själva jubileumsfesten hölls den 13 september med ett 200-tal gäster närvarande.
  Men vilken är föräldraföreningarnas roll i dagens samhälle ?
  Föreningens ordförande Tove Sundström-Kortetmäki svarar på den frågan.
  Reporter : Bertel "Berra" Lindell

 • Närståendevården har diskuterats i Finland denna höst i samband med utvecklandet av äldreomsorgen. En strävan är ju fortfarande att så många som möjligt ska bo hemma så länge som möjligt. Men när det kommer till ersättningarna åt närståendevårdarna verkar det genast bli svårare.
  Dessutom är regelverket en djungel. Kommunerna har olika policy och olika mycket medel för det här, vilket upplevs som orättvist. Dessutom finns 3 - 4 - eller 5 olika nivåer av närståendevård och klassificeringen hänger förstås ihop med vad du får för lön för ditt arbete hemma med den anhöriga. Oftast blir det en ganska blygsam summa kvar i handen på den som ägnar hela sitt liv åt att ta hand om t.ex sin man eller hustru där hemma.
  Leif "Lefa" Lönnqvist i Sjundeå är närståendevårdare åt sin hustru Ingrid "Kibe" Kalima, som har Parkinsons sjukdom.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • På Yle Vega kan ni vecka 38 ta del av en serie kring alternativ vård och medicin. Det blir intervjuer med både utövare, patienter och läkare. En del för fram argument för alternativa eller kompletterande vårdformer, andra igen håller hårt på skolmedicinen som den enda rätta. Det är Tiina Grönroos som dykt ner i mångfalden av alternativ och lyft fram några exempel. Sedan är det förstås upp till var och en att avgöra vad som känns rätt och riktigt.
  Karin Munsterhjelm har jobbat som läkare sen 1970-talet. Hon är specialiserad inom allmänmedicin och jobbade i drygt 25 år på sjukhus och hälsocentraler, bland annat i Hangö och Ekenäs. Redan som hälsocentralläkare fick hon upp ögonen för ortomolekylär medicin, som också kallats för vitaminmedicin, antioxidantmedicin och funktionsmedicin.

 • Den här hösten uppmärksammar vi kända finländska formgivare, som gjort Finland känt långt utanför Finlands gränser. Många av dem är faktiskt nylänningar. I dag kommer ett nytt avsnitt där Tiina Grönroos har träffat antikexpert Bernt Morelius för att prata om Finland strax före, under och efter krigen. Paavo Tynell, Gunnel Nyman och Göran Hongell var tre av flera framstående finländska formgivare som gjorde sig namn under den här tiden.

 • - Förmiddag i Nyland måndagen den 18 september 2017
  - Haiku är en kortfattad, hårt hållen och stringent form av dikt, en japansk litterär form som går hundratals år tillbaka i tiden.
  Det finns otaliga haiku-sällskap i världen, men också på nyländskt håll skrivs det haiku.
  En haiku-skribent är Henrik von Pfaler, mer känd som Sprattis.
  Han skriver haikudikter på Facebook så gott som varje dag, ofta om aktuella händelser och fenomen i samhället, men också om mycket annat mellan himmel och jord.
  Berra Lindell, som själv är haikufrälst, har fått en pratstund med Sprattis om hans haikudiktande

 • Projektet Sol i minnet står i startgroparna på flera olika håll i Nyland och i hela svenskfinland. Tanken är att hämta in mera glädje, skratt och nöje i det vardagliga vårdarbetet. Och därigenom utveckla vården av minnessjuka på våra äldreboenden.
  För Nylands del är Villa Anemone i Karis utvald för det som kursledaren Lilli Sukula-Lindblom kallar intensiv träning. Med sig har hon geroartisten Taina Semi.
  En som är ivrig över att få in mera kultur i vården är närvårdare Susanna Röberg vid Villa Anemone.
  Här är första träffen mellan Susanna och Lilli.
  Redaktör Gunilla Ginström.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Fiskarsbon Lahja Lehtonen, 98 år, har varit sin hemby trogen hela livet. Hon jobbade för Fiskars bolaget i över 40 år och är stolt över utveclingen mot en designby. Idag bor hon i grannhuset till barndomshemmet i Hasselbacken. Lahja älskar sitt vackra Fiskars.

 • Det var kanske inte exakt det här jag hade i tankarna då jag en eftermiddag i maj åkte ut till Ahlberga i Esbo för att träffa Eero Blåfield -92 för att få en intervju om ett aktivt pensionärsliv. Eero har nämligen varit aktiv som badmintonspelare sedan 50 talet. Dessutom har han utmärkt sej som medaljbelönad simmare. För att inte tala om att Eero fortfarande kör bil.

 • Finlands Lucia 2012 Julia Hanhikoski uppträder tillsammans med Folkhälsans Luciakör. dirigent: Jannike Sandström.

Lyssna också