Radio Suomen Ilta

Pyrin ulos mukavuusalueeltani rönsyilemällä eri sektoreilla

 • 25 min
 • tillsvidare

"Istun tyhjässä huoneessa, on huoneessa hämärää. Yhtä hämärää kuin sisälläni, itken tyhjyyttäni."
Näin kuului Anssi Kelan ensimmäisen biisin "Väärällä tiellä" ensimmäiset rivit. Siitä on kulunut jo yli 30 vuotta, kun Kela näin riimitteli. Toukokuussa juhlistetaan muusikon uraa "30 vuotta Kelaa - konsertilla".

En väkisin jahtaa uutta biisin ideaa, kertoo Kela sävellysmetodistaan.
- Korvat ja aistit pitää olla valmiina. Idea saattaa lähestyä minua todella oudoistakin paikoista ja mielenkiintoisista kulmista. Välillä täytyy vaan zenimäisesti odotella ja jossain vaiheessa biisi tulee luokseni.

Anssi Kela ei lepää vanhojen meriittiensä varassa, vaan jatkuvasti pyrkii haastamaan itseään ja mielellään kokeilee uusia kujeitakin. Kela haluaa näyttäytyä artistina, jolta yleisö ei koskaan osaa odottaa, millaista musiikkia seuraavaksi tulee.
- Olen tykännyt haastaa itseäni ja pyrin mielelläni mukaavuusalueeltani pois. On hauskaa rönsyillä ja toivon, että yleisö uteliaana odottaisi, että mitähän se nyt on keksinyt.
Toimittajana Maija Salminen.

Sändningar

 • må 20.3.2017 19.05 • Yle Radio Suomi Kuopio

Avsnitt

 • Naisnäyttelijöiden kertomat kokemukset Aku Louhimiehen kanssa työskentelystä ovat nostaneet ohjaamisen ja näyttelijäntyön laajempaan keskusteluun. Karppi-tv-sarjan ohjaaja Rike Jokela keskusteli Olga Ketosen kanssa ohjaajan roolista, vallasta ja toimintatavoista.

  Jokelan kolmen viimeisen tv-sarjan pääosissa ovat olleet Pihla Viitala, Pamela Tola ja Matleena Kuusniemi - samat naiset, jotka kritisoivat Louhimiehen toimintatapoja. Miten heidän ja Jokelan yhteistyö sujui? Entä miten aitous luodaan ja miten katsojaa pitää huijata? Onko ohjaus vain jäävuoren huippu?
  Lähetykset

 • Pate Mustajärvi kiertää parhaillaan Suomea, kuulemme rock-kukon tuoreimmat kuulumiset. Anna Puu on artisti, joka tänä iltana paljastaa itselleen tärkeän laulu.
  Studiossa Olga Ketonen

 • Uni on herkkä terveysmittari. Psyykkiset ja fyysiset rasittavat tekijät häiritsevät herkästi untamme.

  Emmekö osaa enää hallita vuorokausirytmiämme? Viekö pimeydessä hohtava älypuhelimen näyttö viimeisetkin unenrippeet? Vieläkö päiväunia pidetään ajan haaskaamisena tai laiskotteluna? Vieraana unitutkimusta tehnyt, kehitys- ja kliinisen psykologian professori Anu-Katriina Pesonen. Juontajina Ari Huomolin ja Petri Rinne.

  Unitutkija Anu-Katriina Pesonen ei liputa päiväunien puolesta.
  - Meillä on homeostaattinen ajuri unessamme. Mitä kauemmin olemme valveilla, sitä todennäköisempää on, että illalla nukahdamme. Jos tämän säätelijän pudottaa keskellä päivää pois nukkumalla päiväunet, se aiheuttaa illalla univaikeuksia.

  - Päiväuniin ei missään tapauksessa kannata itseään totuttaa. Siinä on riski, että yöuni jää vähäisemmäksi. Mieluummin ulos kävelylle ja riittävän pituiset yöunet, kuin päikkärit. Jos nukut päiväunet, älä nuku 15 minuuttia pidempään.

 • Lasten kestosuosikki Ti-Ti Nalle täyttää kolmekymmentä vuotta, vaikka nallevuosissa hän onkin yhä kuusivuotias eskarilainen. Riitta Korpelan luoma Ti-Ti kaverineen on laajentunut Riitan äidin virkkaamasta pehmonallesta isoksi imperiumksi.

  - On minua kosittu iskelmä- ja tanssilavoillekin, mutta kyllä nämä nallet ovat minut juttuni, Korpela toteaa

 • Tapaamme Orimattilan Mallusjoella asuvan Aleksis Kyrön. Kotitilan navetassa märehtii 18 lypsävää lehmää ja sama määrä nuorta karjaa ja vasikoita. Kun navettahommat on tehty, Aleksis riisuu lypsyhaalarin, meikkaa kasvonsa ja pukeutuu glitteriin. Ja katso: burleski-taiteilija Dick Tator on syntynyt!
  Juontajana Olga Ketonen

 • Kuka tässä maassa syö kaiken terveellisen ruoan, kun pikaruokapaikat takovat joka vuosi uusia myyntiennätyksiä ja kohta kauppojen hyllyltäkään ei löydy kuin eineksiä? Onko asian laita todellakin näin? Miten opettaa myönteistä suhtautumista ruokaan ja syömiseen? Petri Rinteen vieraana ravitsemusterapeutti, terveystieteiden maisteri Leena Putkonen.

  Hampurilainen on ihan hyvä ruoka, tokaisee ravitsemusterapeutti Leena Putkonen.
  - Terveellisyys tietysti riippuu vähän siitä, puhummeko pikaruokahampurilaisesta vai ravintolassa tai kotona valmistetusta hampurilaisesta. Terveellisyyteen vaikuttaa paljon se, minkä laatuisia elementtejä valmistuksessa käytetään ja hampurilaisen suuruuskin merkitsee. Jos kotona malttaa tehdä ja koostaa hampurilaisen, saa jo ihan kelpo ruokaa aikaiseksi.

  Ravitsemusterapeutti Leena Putkosen mielestä dieetit eivät toimi.
  - Tutkimusten mukaan rajattu, vaikea ja energialtaan liian niukka dieetti ei toimi. Se aiheuttaa fysiologisia reaktioita ja vasteita, jotka johtavat lihomiseen kun päästään pois dieetistä. Yksikään dieetti ei toimi, oli sitten kyse ruokaryhmä- tai kalori- rajoitteisesta dieetistä.

  - Asiakkaitani, jotka ovat kokeilleet useita dieettejä, kehotan tekemään rauhan ruoan kanssa. Monella heistä on aika synkkä asenne ruokaan ja alamme opetella irrottautumista laihduttamisen ja dieettien maailmasta. Pyrimme pistämään ruoan elämässä jälleen oikealle paikalle.

  Kuva: Unsplash

 • Maailmassa on 25 miljoonaa kahvinviljelijää ja välillisesti elantonsa kahvista saa noin 100 miljoonaa ihmistä. Kahvia juodaan eniten maailmassa Suomessa ja yhteen meikäläiseen kuppiin tarvitaan kourallinen kahvimarjoja. Tässä vähän faktoja kahvista kun Olgan kanssa olivat Naistenpäivän kahvilla Andras Koroknay-Pál Pauligilta ja Tero Rehula Slurpsista. Mutta aluksi juodaan vastiketta.

 • Tänään pääsemme mukaan Ylen uuden draamasarjan Karpin kutsuvierasensi-iltaan. Saamme selville mikä on Sannille tärkeä biisi elämässä ja kuulemme Kasmirin tuoreet kuulumiset. Juontajana Olga Ketonen.

 • Mikä saa yrittämään kiipeämistä korkealle, vaaralliselle vuoren huipulle? Miten psyyke kestää vastoinkäymisiä? Piritta Seppälä kertoo, mistä unelma vuorten huiputtamiseen lähti liikkeelle. Juontajina Ari Huomolin ja Petri Rinne.

  Piritta Seppälä on maailmanmatkaaja ja vuorihulluksi tunnustautuva vuorivaeltaja, jonka korkein huiputus tähän mennessä on Euroopan korkeimman vuoren Elbrusin 5642 metrinen huippu. Piritta kertoo, että ei ole vielä kiipeilijä, koska kaikki trekit on pääosin tehty kävellen ja käsiään hän ei ole vielä tarvinnut kiipeämiseen.
  - Tällaisissa korkeuksissa liikuttaessa kuljetaan henkisen kantin ja fyysisen kestävyyden rajoilla. Mitä korkeammalle menet, sitä voimakkaammin ympäröivä todellisuus hidastaa sinua. Koko ajan pitää pystyä kuuntelemaan, mitä kehossa ja ympärillä tapahtuu. Onko myrsky alkamassa, kiihtyykö tuulen nopeus sellaiseksi, että matkaa ei voi jatkaa?

  Vuoria pitää kunnioittaa, korostaa Seppälä.
  - En pelkää vuoristossa. Vuorilla olen yhtä luonnon kanssa. Kun vuorelle lähtee kapuamaan, sitä pitää kunnioittaa. Jos kunnioitus puuttuu, silloin ollaan uhan alla, että jotain ikävää voi sattua. Käveleminen 3000 metristä ylöspäin on hidasta - katsot maahan, otat pienen askeleen ja hengität. Joka askeleen jälkeen hengitys. Kun menee riittävän hitaasti, syke ei nouse liian korkealle, eikä hengästy. Korkealla hengästyneenä oleminen nostaa vuoristotaudin uhkaa.

  Piritta Seppälä on 7 Summits Team Finland -yhteisön jäsen. Tämä nelihenkinen yhteisö perustettiin vuonna 2016 Elbrusin valloituksen yhteydessä. Ryhmän kesken asiat loksahtivat reissussa kohdilleen - niin tiimihengen kuin huipulle pääsynkin suhteen. Porukan tavoitteena on kiivetä yhdessä jokaisen mantereen korkeimmalle huipulle.

 • Viime vuoden euroviisuedustajamme oli Norma John. Yhtyeen toinen puolikas eli Leena Tirronen muistelee viisuaikaa lämmöllä. - Fanit oli ihan parhaita. Norma John eli Leena ja Lasse Piirainen ovat juuri julkaisemassa uutta musiikkia ja tässä haastattelussa radion ensisoitossa kappale Hellfire. Tomittajana Olga Ketonen

 • Tänään olemme UMK-tunnelmissa, kuulemme Saaran viime hetken tunnelmia ennen lauantain Saara Aaalto -showta. Ja pääsemme myös kurkistamaan spektaakkelin lavasteiden valmistukseen. Yhden elämänsä tärkeän laulun kertoo Laura Voutilainen.

  Juontajana Olga Ketonen.

 • Miltä tuntuu, kun nuori ihminen menettää hiuksensa? Miten se vaikuttaa itsetuntoon ja minäkuvaan? Vieraana Marjut Karjalainen, joka menetti hiuksensa alopecian eli pälvikaljun vuoksi.

  Marjut Karjalainen kirjoittaa Äiti ei oo täydellinen blogia, johon hän on myös kirjannut syvimpiä tuntemuksiaan hiuksettomuudesta.
  - Voin suoraan ja kaunistelematta sanoa, että on perseestä olla nuori nainen, joka kaljuuntuu pikkuhiljaa. On perseestä miettiä, miten laittaisi hiukset, ettei näyttäisi nuorelta naiselta, joka kaljuuntuu pikkuhiljaa. Inhottaa hävetä kampaajalla käymistä ja tilanteen selittelyä.

  Nykyään Marjut pystyy jo ajattelemaan hiuksettomuuttaan ja sairauttaan positiivisella mielellä.
  - Tästäkin on nyt selvitty ja kaikki on hyvin, vaikka hiuksia ei enää ole. Koen itseni tällä hetkellä hiuksettomana jopa kauniimmaksi kuin ennen.

  Toimittajana Ari Huomolin.

Lyssna också