Radio Suomi Jyväskylä

Tutkija ei lämpene Trumpin retoriikalle

 • 13 min
 • tillsvidare

Jani Kokko valmistelee väitöskirjaa USA:n presidenttien retoriikasta. Trumpin ensimmäinen kuukausi on ollut Twitterissä sotaa perinteisiä medioita vastaan ja toisaalta yhtä kiihkeitä tunteenilmaisuja kuin ennen valtionpäämiesrooliakin. Mihin Trumpin kiivas ja hämmentävä retoriikka johtaa? Mikko Maasola haastattelee.

Sändningar

 • må 20.2.2017 12.50 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Keski-Suomessa kunnat tarjoavat vanhuksille perhehoitoa varsin vaihtelevasti. Perhehoidolla on jo vankka sijansa esimerkiksi Jyväskylässä, Hankasalmella ja Saarikan kuntien alueella. Keski-Suomessa on kuitenkin myös kuntia, joissa ei toistaiseksi ole yhtään perhehoitajaa. Koko maakunnassa heitä on tällä hetkellä parikymmentä, joista suurin osa työskentelee lyhytaikaisina perhehoitajina.

  Uusia perhehoitajia rekrytoidaan ja valmennetaan taas tänä syksynä. Hoitajana voi toimia perehdytyksen jälkeen myös ilman terveydenhuoltoalan koulutusta. Riika Raitio seurasi tavallista tiistaiaamua Leinoilla Äänekoskella. Kristiina Leinon perheessä on kolme vielä kotona asuvaa teini-ikäistä lasta ja joka toinen viikko neljä ikäihmistä.

 • Innovatiiviisuus on avarakatseisuutta ja kiinnostusta kehittää omaa toimintaa, sanoo uusien ideoiden parissa painiva kehittämisyhtiö Witaksen innovaattori Jali Heilmann. Hänen on määrä olla osaltaan luomassa maaseudulle uutta liiketoimintaa ja työpaikkoja ihan uusillekin toimialoille.

  Kehittämisyhtiö Witas on pohjoisessa Keski-Suomessa toimiva elinkeinoyhtiö, joka palvelee sekä yrittäjiä että yrittäjäksi aikovia Kinnulan, Kivijärven, Pihtiputaan ja Viitasaaren alueella. Heilmann aloitti työnsä yhtiön innovaattorina toukokuun 2017 alusta. Mies on koulutukseltaan diplomi-insinööri ja työskennellyt pitkään tuotekehitystehtävissä.

  Heilmann toteaa, että uudet keksinnöt ja innovaatiot ovat usein tulosta erilaisissa verkostoissa käydyistä keskusteluista ja niissä syntyneistä ideoista, eikä luovuus kuki palavereita pitämällä. Jali Heilmann oli Radio Suomen iltapäivälähetyksessä vieraana maanantaina 11. syyskuuta. Haastattelun aluksi innovaattori kertoi, mistä hän itse innostuu. Toimittajana Heli Kaski.

 • Maailman turvallisuuspoliittiset jännitteet ja ilmastonmuutos huolettavat myös nuoria. Keuruun lukion kakkoset Vera Kuusela, Enni Uitamo, Essi Hotti ja Alfred Häkkinen eivät kuitenkaan suostu pelkäämään. Heidän mielestään suurjohtajien sapeleiden kalistelu kertoo epävarmuudesta ja kenties siitä, että johtajuus on hukassa. Suomen kansainväliseen rooliin nuoret ovat tyytyväisiä. Sotilasliitto Natoon ei ole heidän mielestään kiirettä, koska hyötyjä ja haittoja on vaikea arvioida. Riika Raitio vieraili Keuruun lukiolla samaan aikaan kun Itämerellä on meneillään kolme suurta sotaharjoitusta.

 • Kyllikki Mehto Konneveden Hänniskylältä on leiponut omin käsin ruisleipää parikymppisestä alkaen. Leipomiaan leipiä hän ei ole laskenut, mutta suurimmasta taikinasta leipiä tuli parisenkymmentä. Siitä huolimatta konkarileipuri ei tohdi mennä taidoillaan kehuskelemaan - leivänteko kun on pyhä toimitus. Toimittaja Riina Mäentausta pääsi Kyllikin leivinpöydän ääreen oppia saamaan. Ja kappas, taikina puhuu.

 • Kuvaelma paikallishistoriasta kotiseutuyhdistyksen kesäjuhlassa voi kuulostaa ehkä tylsältä, mutta Hankasalmella onnistuttiin kesällä kumoamaan tämä väite. Hankasalmi-päivänä esitettiin paikallisten asukkaiden yhteisponnistuksena itse tehty näytelmä satavuotiaan Martta-työn kunniaksi. Kuvaelman käsikirjoittaja Mikko Ikonen epäili vielä talvella, tokko kuvaelma sittenkään syntyy. Ikonen sai kuitenkin joukon ihmisiä innostumaan. Marttojen historiasta kertovassa tarinassa yleisön eteen marssii joukko sata vuotta sitten eläneitä hankasalmelaisia. Käsikirjoittaja ja historian opettaja Mikko Ikonen ui itse Säkinmäellä eläneen sepän, Mikko Minkkisen nahkoihin. Kuvaelman "martat" ovat Paula Lehmonen, Liisa Rahkonen, Suvi Simonen ja Ellinoora Janhonen. Kööhää akkaa näyttelee Arha Woerner. Toimittajana Hankasalmella Riina Mäentausta.

 • Jee, talo on meillä takaisin! Kaukosäädin on sun ja auto on mun. Nyt on aikaa itsellesi ja puolisolle, harrastuksille ja uusille haaveille. Lapsen lento pois kotipesästä on pysyvä iso muutos. Hankasalmelaisilla Sirpa ja Jukka Pöyhösellä on viisi lasta. Tänä syksynä viimeinenkin muutti pois kotoa. Pihalla kuuluu edelleen lasten ääniä, mutta selvästi vaimeammin kuin ennen. Pöyhöset tapasi Riina Mäentausta.

 • Lapsen muutto pois kotoa voi olla puolin ja toisin hartaasti odotettu muutos. Heli Kaunismaan perheessä muuttoa valmisteltiin puolitoista vuotta. Vaan sitten tulivatkin äidille kyyneleet, kun esikoinen lopulta muutti omilleen. Vastassa oli yllättäen iso tunteiden mylläkkä. Toimittaja Riina Mäentausta.

 • Soita mummolles, kehottavat neljä toisen vuoden opiskelijaa Jyväskylän Lyseon lukiosta. Noora Hyvätti, Aino Kuusniemi, Leo Liukkonen ja Tuisku Lahti ovat vaikuttamisen kurssilla, jossa tehtävänä oli luoda vaikuttamisen projekti. Lukiolaiset valitsivat aiheeksi vanhusten yksinäisyyden ja hyvinvoinnin. Soita mummolles -kampanja näkyy myös Instagramissa ja Twitterissä. Osana projektiaan nuoret lähtivät piristämään vanhusten päivää Kyllikinkadun palvelukeskukseen. Riika Raitio pääsi mukaan.

 • Itseluottamusta ja esiintymiskokemusta voi hankkia aikuismallina. Markkinointikoordinaattori Katja Maunonen, lastentarhanopettaja PetjaTapaninaho ja palvelukoordinaattori Lasse Pehkonen ovat tavismalleja - se ei kuitenkaan poista ulkonäköpaineita. Plusmallikin haluaisi toisinaan laihtua. Katja, Petja ja Lasse kertoivat Riika Raitiolle, miten he päätyivät mallitoimiston listalle Jyväskylässä.

 • Yrittäjä Maija Putkonen haluaa, että jokainen nainen voi tuntea itsensä prinsessaksi. Hän sai itse takavuosina huonoa palvelua morsiusliikkeessä ja päätti, että koko ei saa määrittää juhlapukeutumista. Putkosen autotalli jyväskyläläisellä omakotitaloalueella on muuntunut romanttiseksi pukeutumishuoneeksi. Talli on täynnä käytettyjä hääpukuja, jotka tuunataan morsiamen makuun ja kokoon sopiviksi. Asiakkaita on ympäri maailmaa. Toimittaja Riika Raitio yritti tarjota pukua kierrätykseen.

 • Jyväskylä Sinfonian vastaavana tuottajana aloittanut Nikke Isomöttönen odottaa työteliästä syksyä. Juoksevien konserttiasioiden lisäksi työssä painottuu yleisöistä huolehtiminen. Isomöttönen on helpottunut paluusta koti-Jyväskylään. Hän työskenteli yli viisi vuotta Mikkelin kaupunginorkesterin intendenttinä. Reissutyö kahden kaupungin välillä on vienyt välillä arjesta mehut. Kolmen lapsen isä nauttii nyt perheen perusasioista ja aikoo ryhtyä huolehtimaan kunnostaan. Riika Raitio tapasi Isomöttösen Jyväskylä Sinfonian toimistolla.

 • Äänekoski sai tänä kesänä uuden kulttuurituottajan. Työnsä aloitti kulttuurin moniosaaja ja viimeksi Kuopiossa Tanssiteatteri Minimissä ja Suomen kulttuurirahaston Taidetestaajat hankkeessa työskennellyt Jukka-Pekka eli Jupe Pohjolainen. Hän on työskennellyt paljon muun muassa tanssin ja jazz-musiikin parissa.

  Helsingistä kotiseudulleen Kuopioon palanneella Pohjolaisella on vahvaa keskisuomalaista taustaa ja työilmoituskin Äänekosken kulttuurituottajan työstä osui silmiin kesämökillä Konnevedellä. Mökille hänet oli ajanut niinkin arkinen syy kuin putkiremontti. Uusi Äänekosken kulttuurin tuottaja vieraili Mikko Maasolan haastateltavana.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Aku Vallenius aloitti JYPin toimitusjohtajana kesäkuun alussa. Kesä oli kovan työn aikaa, ja nyt tahti kiihtyy, kun liiga on pyörähtänyt käyntiin.

  Katsojia otteluihin on saatu enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Vallenius luottaa JYP-yhteisöön ja nimittääkin ottelutapahtumaa leirinuotioksi, jonka ympärillä jokaisen osallistujan tulisi viihtyä.

  Aku Vallenius piipahti Yle Jyväskylän keskipäivän lähetyksessä Jussi Lindroosin vieraana.

 • Joulupukin veljien pukkimarssi hidasti tietoisesti liikennettä Nelostiellä tiistaina puoliltapäivin. Pukinveljet marssivat kiireettömän joulun ja liikenneturvallisuuden puolesta jo kymmenettä kertaa. Punanutut ottivat tällä kertaa kantaa myös hallituksen säästöpolitiikkaan ja ilmastomuutokseen.

  Pukkiveli Jeremias ei ollut moksiskaan, vaikka lunta ei näkynyt missään matkan varrella. Joulumielihän ei ole koskaan säästä kiinni.

 • Petäjävedeltä kotoisin oleva, nykyisin espoossa asuva kokki, ravintoasiantuntija Satu Malinen hurahti raakaruokaan huomattuaan sen hyvät vaikutukset omassa kropassaan. Mieliala parani ja enrgisyys lisääntyi Sadun alettua syödä kuumentamatonta ruokaa. Titta Puurunen pistäytyi Sadun entisellä kotitilalla Petäjävedellä ja selvitti, mistä raakaruuassa on kyse.

 • Laukaassa valmistettiin 200 kiloa rosvopaistia veteraaneille. Marja Roiha tapasi paistinvalmistusta johtavan Kalevi Rönnqvistin.

 • Venäjän, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki kulkeva Sininen on monien toiveiden tie. Siitä on toivottu myös valtaväylää, joka houkuttelisi kauniiden pohjoisten maisemiensa ansiosta matkaajia. Osin toive onkin toteutunut, mutta tien kunto jättää vielä paljon toivomisen varaa. Virpi Kotilainen vie meidät läpi sinisen tien Suomesta Ruotsin kautta Norjaan ja tapaamaan ihmisiä tien varrelta.

 • Jyväskylän MM-rallin automäärä pieneni edellisistä vuosista talouden ja sääntömuutosten vuoksi. WRC-autojen määrä kuitenkin kasvoi muutamalla. WRC-auton saa tänä vuonna jälleen alleen myös Jarkko Nikara. Hänellä on nyt näytön paikka.

 • Poikkeuksellisen näyttävät haloilmiöt käänsivät katseita taivaalle ympäri Suomen.

 • Vaajakosken Hupelissa ekaluokkalaisten vanhempia ihmetyttää Jyväskylän kaupungin uusi linjaus. Ennen vaarallisesta koulureitistä tulikin turvallinen. Eskarilaisten osalta sama reitti on tulkittu niin vaaralliseksi, että lapsille tarjotaan kyyti. [jkl_hupelin_koulukyytikiista_160812, 00:10:21]

 • Tämän Kylän Tarinat vie meidän nyt Mäki-Mattiin. Kelanauhuri taltioi anekdootteja Mäki-Matin ikiomista kauniista ja rohkeista, erikoisista ihmisistä. Keitä olivat Vanhapoika, Västäräkki ja Rantasen sotaväki? (Kuva: Keski-Suomen museo)

 • 175-vuotiaan Jyväskylän kunniaksi uusitaan torstaiaamuisin Tämän Kylän Tarinoita -sarja. Tänään ensimmäisessä osassa kuulemme Jyväskylän mahtisuvuista. (Kuva: Keski-Suomen museo).

 • Rauni Oksasella on vuosia ollut Lannevedellä veikeitä naapureita. Tänä talvena ilona on ollut peräti kolme leikkisää saukkoa. Raunille rimpautti torstaiaamuna Esko Pulliainen. [jkl_rauni_oksanen_saukot_nettiaudio_010312, 00:04:24]

 • Keramiikkataiteilija Ritva-Sofia Lintu herättää Kalevalan naishahmot eloon. Naisten lisäksi myös Kullervon hahmo on saanut tulkinnan rakukeramiikkana.

Lyssna också