Nosto

Nasiman tie Kabulista Arkadianmäelle

 • 52 min
 • tillsvidare

Millainen on afganistanilaisen pakolaistytön tarina Suomen parlamenttiin? Kansanedustaja Nasima Razmyar (sd tarina Suomen parlamenttiin hakee ainutlaatuisuudessaan vertaa.

Puhumme Vuoden pakolaisnaisen kanssa hänelle tärkeistä teemoista, muun muassa ihmisoikeuksista ja 1.3. voimaan tulleesta avioliittolain muutoksesta. Sen myötä samaa sukupuolta olevat henkilöt voivat mennä naimisiin. Lähetyksen aluksi pappi ja kirjailija Kai Sadinmaa kertoo, miksi hän aikoo vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja, vaikka piispainkokous asiaa vastustaa.

Nosto selvittää tämän päivän ja huomisen ilmiöt ma-pe klo 11-12. Popparit, papit, gaalat, reivit ja ravit tutkitaan innostuneesti ja ihmetellen. Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

Sändningar

 • on 1.3.2017 11.03 • Yle Puhe

Avsnitt

 • Lähes puolet suomalaisista tekee vapaaehtoistyötä. Kansalaisareena on ainoa kaikkien vapaaehtoistoimijoiden edunvalvoja Suomessa ja yhdistys on juuri saanut uuden toiminnanjohtajana, Leo Stranius tänään vieraanamme. Lisäksi selvitämme tänään alkavan Lähiöfestin tarjonnan ja sen miten hyvin ihmiset lähiöissä voivat vaikuttaa omaan elinympäristöönsä.
  Toimittajina Linda Vettanen ja Miia Krause

 • Tänään paneudumme lasten tietokirjoihin ja Kuurojen viikon verkkobileisiin. Studiossa kirjailija Reetta Niemelä ja kuvittaja Sanna Pelliccioni. Puhelimessa Kuurojen Liiton tiedottaja Tiina Vihra.
  Noston studiossa tuttuun tapaan Linda Vettanen ja Miia Krau

 • Äänikirja on uusi musta. Äänikirjapalvelut toimivat kuten musiikin suoratoistopalvelut mutta miten paljon lukeva Suomen kansa niihin suhtautuu. Vieraana Storytelin Suomen maajohtaja Mari Wärri sekä Ylellä äänikirjoja paljon tuottava ja lukeva näyttelijä Erja Manto. Ja selvitetään myös millainen on äänikirjojen lainaaja Helsingin kirjastossa.
  Studiossa Miiua Krause ja Linda Vettanen.

 • Miten kasvattaa diginatiivi? Nykyään yhä nuoremmat lapset käyttävät älylaitteita ja lähes kaikki yli kaksi vuotiaat lapset ovat käyttäneet internettiä. Satu Irisvik ja Jenni Utriainen ovat kirjoittaneet aiheesta kirjan ja tänään studiossa puhumassa aiheesta.
  Suomesta halutaan savuton vuoteen 2030 mennessä, miten tämä onnistuu? Soitamme professori Kari Reijulalalle Savuton Suomi 2030 -verkostosta.
  Toimittajina Miia Krause ja Linda Vettanen.

 • Viime aikoina on puhuttu paljon lasten hoitamisesta ja jostain syystä keskustelu kiteytyy aina erilaisiin malleihin, jotka tuntuvat usein hoitokuvioita miettineen näkökulmasta vierailta.
  Aika monta kysymystä joka tapauksessa ratkeaisi sillä, että isät hoitaisivat enemmän omia lapsiaan. Tänään vieraanamme aiheeseen perehtynyt tutkija Johanna Närvi THL:stä sekä koti-isänä tällä hetkellä oleva Sami Seppilä.

  Toimittajina Miia Krause ja Linda Vettanen

 • Viime vuosina moni asia on muuttunut sen suhteen, miten me katsomme elokuvia. Leffakeloista on siirrytty digitiedostoihin ja videovuokraamot ovat vaihtuneet suoratoistopalveluihin. Kaikesta huolimatta leffoja käydään katsomassa myös elokuvateattereissa ja leffafestivaalit kiinnostavat yhä yleisöä.

  Nostossa puhuttiin indie-elokuvista ja elokuvafestivaaleista. Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali täyttää tänä vuonna komeat 30 vuotta. Linda Vettasen ja Miia Krausen vieraina olivat R&A-historiikin yksi kirjoittaja, elokuvatoimittaja ja -kriitikko Kalle Kinnunen sekä festarin taiteellinen johtaja Pekka Lanerva.

  - Valkokangas on kuningas! Ympäri maailmaa käydään edelleen jatkuvaa debattia siitä, että mitkä elokuvat pääsevät valkokankaalle. Indie-elokuvia nähdään valkokankaalla lähinnä elokuvafestareilla.

  - Kuratointi on edelleen keskeinen syy, miksi elokuvafestivaaleja tarvitaan - yleisömme voi aina luottaa siihen, että R&A:n leffoilla on hyvä syy miksi ne siellä näytetään.

  Lähetyksen lopuksi tarkistamme myös, onko kaikki valmiina Ylen suursatsauksen Elossa 24h toisen tuotantokauden kuvauspäivää varten.

 • Kirjailija Antti Tuurin romaanista filmatisoitu elokuva Ikitie perustuu tositapahtumiin. Se kertoo amerikansuomalaisista joille luvattiin, että Neuvosto-Karjala on työläisten paratiisi. Sitä se aluksi olikin kunnes Stalinin aikana epäluuloinen järjestelmä ryhtyi pitämään heitä vakoojina.

  Ikitie on osa Suomi100 -juhlavuoden ohjelmaa ja sen on ohjannut AJ Annila. Hän liikuttui tarinassa erityisesti ihmisistä.

  - Mua liikutti tarinassa erityisesti nämä ihmiset, joilla oli syvä tarve rakentaa itselleen ja läheisilleen parempi ja oikeudenmukainen maailma.

  - Mulle Ikitie on alusta loppuun tarina kotiinpaluusta. Se kertoo niistä siteistä, mitkä yhdistävät meitä rakkaisiin ja läheisiin vuosien ja kilometrien jopa kuolemankin yli, toteaa Annila.

  Hän oli Nostossa Linda Vettasen ja Miia Krausen vieraana kertomassa hypetetyn elokuvan teosta ja sen tarinasta.

  Lähetyksen lopuksi otetaan yhteys Tampereelle, jossa menossa on Maailmantango-festivaali.

 • Gutsy Go on nuorten luoma rohkeiden tekojen pankki. Mistä on kyse, hankkeen puuhamies Aram Aflatuni sekä yksi nuorista, Onni, saapuvat studiovieraiksemme. Ja huomenna alkaa myös Nälkäpäivä-keräys. Studiossa Linda Vettanen ja Miia Krause

 • Uskalla nauraa – Ajatuksia arjen huumoriin on Heidi Holmavuon uutuuskirja, jota tänään tutkitaan Heidin kanssa studiossa. Ja Habitare -messut alkavat, mikä tänä vuonna on cool tai hot?
  Studiossa Linda Vettanen ja Miia Krause

 • Nälkäinen sydän on Anna Puun uuden singlen nimi ja Anna studiossa kertomassa melankoliasta, iloisista ralleista ja tulevaisuuden suunnitelmistaan. Lisäksi kartoitamme uuden Liikenneturvallisuuskampanjan, jossa paneudutaan koulumatkojen turvallisuuteen.
  Toimittajina Linda Vettanen ja Miia Krause

 • Nostossa puhutaan kirjoittamisesta. Siinä missä lukemisesta ollaan huolissaan, tekstiä tuotetaan varmaan enemmän kuin koskaan aiemmin. Nykyään on hyvin erilaisia kirjoittajia sekä tekstejä. Ronja Salmi ja Mikko Toiviainen haastattelivat erilaisia kirjoittavia ihmisiä raottaakseen verhoa kirjoittamisen mielikuvista. He jututtivat YouTube-ilmiö Justimusfilmsin miehiä, runoilija-räppäri Paperi T:tä, kansanedustaja Ozan Yanaria, toimittaja Reetta Rätyä sekä blogisti Eeva Kolua. Keskusteluista heidän kanssaan syntyi kirja nimeltään 12 tarinaa kirjoittamisesta.

  - Kirjoittaminen on arkista työtä, joka vaatii takapuolella istumista. Yksikään teksti ei ole toistaan vähäpätöisempi. Romaani on vain yksi tapa laittaa tekstiä yhteen, toteaa Puheen Aamussa vieraillut Ronja Salmi.

  Hävikkiviikon kunniaksi lähetyksen loppupuolella selvitetään, mikä on hävikkibattle.

  Toimittajina Linda Vettanen ja Miia Krause.

 • Tänään saamme apua monessa kodissa esitettävään kysymykseen: Mitä minä teen tämän teinin kanssa? Tietokirjailija Janne Viljamaa on kirjoittanut teinien käyttöoppaan ja tulee studiovieraaksemme puhumaan aiheesta. - Tässä adhd-yhteiskunnassa jokainen hetki kun istutaan yhdessaä pöydän ääressä ja jutellaan on kuin rahan laittamista pankkiin. Suosittelen myös pitkoterapiaa, leipokaa yhdessä ja samassa jutellaan.
  Toimittajina Miia Krause ja Linda Vettanen

Klipp

 • Perjantaina ensi-iltaan sai elokuva, joka kertoo ihmisistä, jotka lähtivät paremman elämän perässä toiseen maahan, kauas kotoa

  Kirjailija Antti Tuurin romaanista filmatisoitu Ikitie perustuu tositapahtumiin: kertoo amerikansuomalaisista, joille luvattiin, että Neuvosto-Karjala on työläisten paratiisi. Sitä se aluksi onkin, kunnes Stalinin aikana epäluuloinen järjestelmä rupeaakin pitämään heitä vakoojina. Ikitien ohjaaja AJ Anttila saapui Noston vieraaksi kertomaan hypetetyn elokuvat teosta. Kuva: Nordiskfilm

 • Apollo live clubilla saa ensi-iltansa näytelmä, joka ruotii työympäristöjen hyvinvointia. Miten juontaja ja hyvinvointivalmentaja Kirsi Salo päätyi teatterin näyttämölle? Kuva: Kissconsulting Oy

Lyssna också