Ääniversumi

Ääniversumi: Päivästä päivään

 • 47 min
 • utgått

Kun jotain ilmeisen kestämätöntä tapahtuu
sinua neuvotaan ottamaan päivä kerrallaan,
aivan kuin tulevaisuutesi olisi pyyhkäisty pois.
Päivät kulkevat kulkuaan ja kärsimys täyttää ne.

Kaksikielinen äänitaideteos viipyy päivittäisissä yrityksissä löytää lohtua. Kuinka etsiä lohdutusta, kun tuntee olevansa lohduttamaton? Miten kirjoittaa päiväkirjaa, kun elämästä on tullut kirjoittamatonta? Miten erottaa murhe melankoliasta. Kukkapäiväkirja ja ihmisääni ovat keskeisiä elementtejä teoksessa, joka sisältää myös lyhyitä lainauksia seuraavilta: Christopher Bollas, British Council Collection: Passports, Maud Ellman, Sigmund Freud, Ali Smith.

Myna Trustram on Stockportissa asuva kirjoittaja ja kuraattori. Hän alkoi työstää kukkapäiväkirjaprojektiaan liityttyään taiteellisten tutkijoiden opintopiiriin (Circle 7), joka toimii osana Pohjoismaista Kesäyliopistoa. Näyttelijä, käsikirjoittaja Helka-Maria Kinnunen on mukana samassa ryhmässä. Hän vastaa teoksen suomennoksista ja on ohjannut sen.

Äänisuunnittelu: Tiina Luoma
Tuottaja: Soila Valkama/ YLE/ Ääniversumi
Uusinta vuodelta 2015

Sändningar

 • fr 7.4.2017 22.05 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Puutarhakirjeitä on ääniteosteos, joka seuraa vuodenkiertoa puutarhassa ja elämänkiertoa ihmisessä. Se puhuu puutarhan metaforan kautta esimerkiksi ajasta tai levon ja tekemisen syklistä meissä jokaisessa. Teos perustuu kahden runoilijan, Hannimari Heinon ja Kristiina Wallinin, kirjeenvaihtoon kahden vuoden ajalta. Ääniversumissa kuullaan kirjeiden fragmentteja runoilijoiden itsensä lukemana.

  Puutarhakirjeitä kuljettaa kuulijan aistivoimaiseen vehreyteen. Se näyttää terälehtien valon, mutta myös lumen sisässä uinuvan kasvun.

  Kirjeet: Hanninari Heino ja Kristiina Wallin
  ohjaus ja äänisuunnittelu: työryhmän, Anders Wiksten, Kristiina Wallin ja Hannimari Heino

  Tuotanto Radioteatteri Soila Valkama

 • Taina Riikosen "Suomalaisten erityinen luontosuhde" on radiofoninen äänitutkielma poliittisen retoriikan ja todellisuuden välisestä ristiriidasta. Teoksen lähtökohtana on pääministeri Juha Sipilän 16.9.2015 pitämän televisiopuheen useita retoriikka-analyyseja ja internetmeemejä kirvoittanut tunnettu lause: "Meillä suomalaisilla on erityinen luontosuhde, otamme innolla uutta teknologiaa käyttöön, olemme käytännönläheisessä ongelmanratkaisukyvyssä maailman parhaita."

  Ääniteos tarkastelee kriittisesti lauseen itsestäänselvänä oletettua, ilmeisen romantisoitua käsitystä suomalaisten suhteesta luontoon. Teos kysyy, millainen on sellainen suomalainen luontosuh

 • Miltä kuulostaa paikassa, johon jäätikkö poikii vuosittain 20 miljardia tonnia jäätä? Mitä lapset leikkivät Grönlannissa? Grönlanti sulaa on Katri Henrikssonin ja Pentti Männikön toteuttama sanaton ääniteos. Se kertoo ilmastonmuutoksen muovaamasta luonnosta ja ihmisistä, jotka elävät elämäänsä tuossa kummallisessa paikassa. Autenttisista äänistä syntyy rytminen ja musiikillinen kudelma.

 • Eero Aron teos kuulosta. Siitä kuinka jonkun korvat erottavat jotakin, mikä toiselta jää kuulematta. Toinen on tulla hulluksi äänestä, joka toisella häviää taustahälyyn. Haastateltavina Katri Henriksson ja Sirkka Saksa.

Lyssna också