Horisontti

fr 10.2.2017

 • 8 min
 • tillsvidare

Nationalismin ja sotahistorian tutkijan Jussi Jalosen mukaan nationalismi on kansalaisuskontoa. Se elää uskonnon kanssa rinnakkain ja hyödyntää uskonnollista kuvastoa sekä symboliikkaa. Millaiselle nationalismille eurooppalaisessa Suomessa olisi tilaa? Toimittajana Samuli Suonpää.

Sändningar

 • fr 10.2.2017 19.25 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Monelle usko ja yhteys seurakuntaan on voimavara, mutta jos hengellinen yhteisö kasvaa epäterveeksi, hengellisen väkivallan uhka on todellinen. Hengellinen väkivalta jättää syvimmät jäljet lapsiin, jotka ovat kaikkein haavoittuvimmassa asemassa. Mitä on rakentava, turvallinen hengellisyys? Aiheesta ovat keskustelemassa kaksi hengellistä väkivaltaa tutkinutta teologia, Janne Villa ja Aila Ruoho sekä kasvatusasiainsihteeri Iris Sotamaa Vantaan seurakuntayhtymästä. Keskustelu on uusinta huhtikuulta 2017,

  Lisäksi kuullaan tuore juttu kirjailija Pauliina Rauhalasta, jolta on vastikään ilmestynyt kirja Synninkantajat, joka käsittelee hengellistä väkivaltaa lestadiolaisuuden piirissä 1970-luvulla. Ohjelman toimittavat Kimmo Saares, Ville Talola ja Anna Patronen.

 • Kirjailija Pauliina Rauhala jatkaa vanhoillislestadiolaisuuden tutkimista tuoreessa romaanissaan Synninkantajat. Se paneutuu liikkeen piirissä harjoitettuun hengellisen väkivallan aaltoon, hoitokokouksiin 1970-luvun Pohjois-Pohjanmaalla. Ne olivat pakotettuja julkisia sielunhoitokokouksia, joissa ihmiset pantiin tunnustamaan syntejään aina televisionkatselusta intiimeihin asioihin. Rauhalan esikoisteos, Taivaslaulu, paneutui niin ikään vanhoillislestadiolaisuuteen, perheen näkökulmasta. Siitä tuli jättimenestys.

  Juuri julkaistu toinen teos Synninkantajat tutkii totuuden ja uskon rajoja ja kuvaa riipaisevasti, mitä totuuden omistamisen himo saa yhteisössä aikaan. Vanhoillislestadiolaisuudessa on sittemmin luovuttu hoitokokouskäytännöstä 1980-luvulle tultaessa. Toimittajana on Anna Patronen.

 • Herätyskristittyjen joukossa ja ns. vapaiden suuntien seurakunnissa ei sateenkaariväkeä juuri näy, mutta kaapeissa on ahdasta. Millaista on tulla kaapista ulos herätyskristillisessä yhteisössä? Miten seurakunnan käy, kun sen johtaja kertookin olevansa homo? Onko karismaattisen kristillisyyden ja seksuaalisen monimuotoisuuden yhteensovittaminen mahdollista? Aiheesta keskustelemassa kaksi entistä pastoria, Patrick Tiainen ja Elise Oittinen. Toimittajina Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • Teologi ja opettaja, Vineyard-seurakunnan pastori Ari Puonti ei pidä homoseksuaalisuuttaan identiteettinään. Hän tuntee edelleen vetoa samaa sukupuolta olevia kohtaan, mutta pitää kiusauksia kurissa rukouksella ja vertaistuella. Puonti oli aikoinaan perustamassa kiistanalaista Aslan ry:tä (nyk. Suomen Elävät Vedet ry.), jota on kuvattu myös Suomen eheytysliikkeeksi. Liikkeen piirissä uskotaan, että homoseksuaalisuudessa on kyse tunne-elämän rikkinäisyydestä ja siitä voisi eheytyä. Miksi edes pitäisi yrittää? Toimittajana Samuli Suonpää.

 • Ensimmäiset naiset vihittiin papiksi Suomessa 6.3.1988. Lapuan hiippakunnan pappisvihkimyksessä oli sinä päivänä kymmenen kokenutta seurakuntalehtoria ja yksi pojankloppi, suoraan koulun penkiltä. Kansliapäällikkö Jukka Keskitalo muistelee pappisvihkimystään. Toimittajana Samuli Suonpää.

 • Naiset ovat voineet toimia Suomen ev.lut kirkossa pappeina tasan 30 vuotta. Suuri yleisö otti yhteisen pappisviran aikanaan hyvin vastaan, mutta moni seurakunta ajautui sen vuoksi ristiriitatilanteisiin.Tänään yli puolet uusista papeista on naisia. Silti edelleen on niitä, joiden mielestä vain mies kelpaa papiksi.

  Millaista on ollut työskennellä pappina, kun miespuoliset kollegat ovat kieltäytyneet yhteistyöstä? Mikä on naisten asema tänään kirkossa? Miten kirkko muuttui, kun pappisvirasta tuli yhteinen? Keskustelemassa johtava aluepastori Paula Närhi sekä seurakuntapastorit Elina Koivisto ja Laura Leverin. Toimittajina ovat Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • Arkkipiispanvaalin voitti Espoon piispa Tapio Luoma. Kirkko ja kirkollinen keskustelu saivat vaalin kautta paljon näkyvyyttä mediassa ja uuteen, aiempaa suurempaan julkisuuteen saa tottua myös Tapio Luoma. Arkkipiispa pääsee mediassa esiin ja häntä kuunnellaan. Mitä sellaista piispa Tapio Luoma uskoo arkkipiispana saavansa aikaan, mikä ei Espoon piispana vielä ollut mahdollista?

  Piispa Tapio Luoma korostaa kirkon moniäänisyyttä, mutta samalla myös kirkon työnantajavastuuta. Minkä verran kirkon työntekijöillä on liikkumavaraa? Entä miten Tapio Luoma kehuisi edeltäjäänsä, arkkipiispa Kari Mäkistä? Samuli Suonpää haastattelee.

 • Johanna Korhosen käynnistämä ja alunperin vastavalittuun Helsingin piispaan Teemu Laajasaloon liittyvä keskustelu matkalaskuista ja luottokorttien käytöstä kirkossa jatkuu. Helsingin seurakuntayhtymä on nyt teettänyt erityistarkastuksen kaikkien luottokorttien käytöstä ja hyväksymisprosesseista. Selvityksen keskeisin havainto on, että tositteita eli kuitteja ostoista puuttuu. Luottokorttien haltijat ovat antaneet selvityksiä puuttuvista tositteista ja perjantaina julkaistun tarkastusraportin lisäksi seurakuntayhtymä aikoo julkistaa myös nämä selvitykset.

  Samuli Suonpää haastatteli Helsingin seurakuntayhtymän tarkastustoimikunnan puheenjohtajaa Pertti Sundbergiä.

 • Teologian tohtori Pirkko Lehtiö on Suomen ensimmäisiä naispuolisia pappeja. Hänet vihittiin papiksi Helsingin Tuomiokirkossa 6.3.1988 ja saarnasi ensimmäisenä naisena ordinaatiojumalanpalveluksessa. Tilaisuutta oli odotettu jännitteisissä tunnelmissa, sillä Lehtiö ja muut papiksi vihittävät naiset olivat saaneet jopa tappouhkauksia. Mitä yhteinen pappisvirka on antanut Suomen ev.lut. kirkolle? Toimittajana on Anna Patronen.

 • Tasan sata vuotta sitten julisti Viron kansa seisovansa toiveikkaana tulevaisuuden kynnyksellä, vapaana ja itsenäisenä. Millaiset jäljet sodat, miehitys ja kommunismi ovat jättäneet satavuotiaaseen Viroon ja vuotta vanhempaan evankelis-luterilaiseen kirkkoon? Mistä virolaiset tänään ammentavat arvonsa vapaassa, kapitalistisessa tasavallassa?

  Keskustelemassa kirjailija ja elokuvaohjaaja Imbi Paju sekä teologian professori, Viron evankelis-luterilaisen kirkon teologisen instituutin dekaani Randar Tasmuth. Toimittajina ovat Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • Vuonna 1944 toinen maailmansota päättyi ja Viro liittyi osaksi Neuvostoliittoa. Näin opetettiin historiantunneilla niin Suomessa kuin Virossakin. Se ei kuitenkaan ollut aivan totta. Nykyisin jo uskalletaan sanoa, ettei Viro liittynyt Neuvostoliittoon itse. Se ei siis ollut rauhan aikaa vaan miehityksen, eikä sota kaikille virolaisille loppunut. Yksi taisteilijoista kylmän sodan eturintamassa oli virolainen pappi Harri Mõtsnik.

  Juristi ja teologi Juhani Tamminen on löytänyt Harri Mõtsnikin tarinan ja kirjoittaa hänestä elokuvakäsikirjoitusta. Jotkut papit taistelivat neuvostovaltaa vastaan, jotkut mukautuivat. Yhteistyö miehittäjän kanssa ei ollut kirkollekaan aivan vierasta. Toimittajana Samuli Suonpää.

 • Ihmisen vaikutus ilmastonmuutokseen on nykykäsityksen mukaan kiistatonta. Ilmaston lämpenemisestä olisi syytä olla kaiketi huolissaan laajemmin, mutta huolestumisen sijaan iso joukko kieltää koko ilmiön ihmisperäisyyden.

  Yhdysvalloissa asia on noussut esiin myös presidentti Donald Trumpin puheenvuoroissa. Ilmastonmuutoksen vähättelyn taustalla on usein uskonnollinen vakaumus. Mistä siinä on kyse?

  Keskustelemassa ovat akatemiaprofessori Markku Kulmala sekä tutkija, ekoteologi Panu Pihkala. Horisontin toimittavat Anna Patronen ja Ville Talola. Ohjelma on uusinta maaliskuulta 2017.

Klipp

 • Presidentti ja rauhannobelisti Martti Ahtisaari puhuu suomalaisten erityissuhteesta Namibian kanssa. Maan itsenäisyyden kätilöksi tituleerattu Ahtisaari on puolisonsa kanssa Namibian kunniakansalainen.

 • Lapsi ei ole tyhjä taulu, ei kasvamassa oleva kuluttaja eikä tulevaa työvaoimaa, ajattelee Seurakuntien lalpsityön keskuksen eläkkeelle jäävä pääsihteeri Kalevi Virtanen. Lapsen tulo ajattelun keskiöön merkitsee perustavaa muutosta sekä kirkkoon että muualle yhteiskuntaan.
  Ohjelmassa kuullaan myös, millaisia kuvia lapset piirtävät pyhästä sekä millaisista palikoista hyvä parisuhde rakentuu.

 • Luterilaisuus koettiin Venäjän vallan aikaan erottamattomaksi osaksi suomalaisuutta, vastapainona ortodoksiselle tsaarin vallalle. Mutta yhtenäinen Suomi oli myytti jo 1800 -luvulla. Yhtenäisyyttä korostava historia oli aikanaan poliittinen valinta. Tarkastelukulmaa muuttamalla kokonaiskuva tarkentuu. Professori Irma Sulkunen valottaa suomalaisuuden ja luterilaisuuden sidoksia. Ohjelmassa tarkastellaan myös suomalaista antisemitismiä ja avataan ikkunat Arfikkaan.

Lyssna också