Radio Suomi Turku

Kenestä vuoden turkulainen - Kallen Kantapöytä 3.2.2017

 • 10 min
 • tillsvidare

Tommi Kinnunen, Mari Sandell, Olli Ojala, Heli Nieminen, Rasmus Ristolainen, Jan Meyer, Seppo Lahtinen ja Riikka Majanen, Teija Raninen, Riku Sukari vai hyväntekeväisyyshevonen Kiss My Turku...?

Kantapöytäläiset valitsevat omat suosikkinsa vuoden turkulaiseksi. Kantapöydässä Kalle Talosen kanssa Anu Salminen, Satu Rasila ja Veijo Hietala.

Sändningar

 • fr 3.2.2017 13.55 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Vankeinhoito päättyi Kakolanmäellä syyskuussa 2007, jolloin Turun vankilan uudisrakennus otettiin käyttöön Turun Saramäen kaupunginosassa. Sannimari Lehtilä pääsi harvinaiselle kierrokselle kymmenvuotiaaseen vankilaan, jossa työtoiminta on tärkeä osa noin joka kolmannen vangin arkea. Saramäessä valmistuu mm. huonekaluja, verhoilutöitä ja erilaisia tekstiilituotteita. Vankilan muurien sisäpuolella opasti ylityönjohtaja Pekka Simpanen.

 • 867? 2000? 3598? Vai kenties jotain siltä väliltä? TPS:n liigapelin virallisen yleisömäärän ja silmämääristen arvioiden ristiriita herätti keskustelun yleisömäärien ilmoittamisesta yleisemminkin.

  Saako yleisötapahtuman järjestäjä ilmoittaa yleisömääräksi mitä tykkää, jos tykkää vaikka laittaa vähän ylimääräistä päälle?

  Dennis Rafkin paljastaa Kantapöydässä, että esimerkiksi hänen perustamansa käsipalloseura HC Dennis toimi aikoinaan juuri näin. Rafkinkin (ja koiransa Boriksen) lisäksi kantiksina Anna Sorainen ja Roope Lipasti. Puhetta johtaa Kalle Talonen.

 • Nälkäpäivä-keräys Suomen Punaisen ristin katastrofirahastolle käynnistyi. Sieltä apu kohdennetaan sinne missä tarve on suurin. Jorma Tuominen toteaa Jorman järeissä, että kiireelliset kohteet löytyvät vuonna 2017 ainakin hurrikaani Irman reitin varrelta. Kun näet punaisen keräyslippaan, muista Irma.

 • Pekka Haavisto, Nils Torvalds, Tuula Haatainen, Matti Vanhanen, Laura Huhtasaari, Merja Kyllönen... tai kenties Paavo Väyrynen? Onko muista haastamaan presidenttipelissä Sauli Niinistöä, joka viihtyy mieluummin Putinin tai Trumpin Rinnalla tai haastattelemassa Paul Austeria kuin vääntämässä TV-studiossa muiden ehdokkaiden kanssa?

  Ainakin Satu Rasilan Niinistö tuntuu vakuuttaneen Niinistön vilpittömyydestä ja ylivoimaisuudesta muun muassa Austeria jututtaessaan. Markku Jokisipilä sen sijaan muistuttaa Kalle Talosen isännöimässä Kantapöydässä, että Tarja Halosellekin mitattiin Niinistöä vastaan "pohjoiskorealaisia kannatuslukemia", mutta kisa meni lopulta tiukaksi. Mikko Kouki kaipaa jo viihdyttäviä presidenttitenttejä, joiden Kantapöytä ennustaa äityvän eksoottisemmiksi ja villeimmiksi kuin koskaan.

 • Onko sinulla ylimääräistä rahaa? Nyt olisi hyvä tilaisuus heittää rahat savikuoppaan keskellä Turkua. Jos nimittäin on sellainen fiilis, että setelit lisääntyvät kuopassa. Jorma Tuominen miettii Jorman järeissä, josko Turun Toriparkki Oy olisi otollinen sijoituskohde todella pitkän jänteen rahoittajille tai sitten ei.

 • Ihmisten pelotteleminen on huomattu kautta aikojen tehokkaaksi tavaksi ottaa valta pienen porukan käsiin ja pitää se. Siksi terroria on harjoitettu historian aamunkoitosta saakka. Sana terrori tarkoittaa voimakasta pelkoa tai järkytystä. Jorma Tuomisen aiheena Jorman järeissä on aiheista vakavin, terrori.

 • Maailmassa on helpompiakin bisneksiä kuin raideliikenne. Kaikilla kuitenkin on siitä mielipide. Toiset kannattavat valtion monopolia ja toiset kilpailua. Kumpaakin kantaa voi perustella hyvin tai huonosti. Muuttuvat junat ovat Jorma Tuomisen aiheena Jorman järeissä.

 • Miten puhua lapsen tai nuoren kanssa lähellä sattuneesta terroriteosta? Vai pitääkö siitä puhua, jos lasta ei kiinnosta? -Ei kuitenkaan väkisin, sanoo psykoterapeutti Jussi Sutinen, joka on myös lastensuojelun johtava kouluttaja Suomen psykologisessa instituutissa.

  Kuinka Turun puukotusten kaltaiset yllättävät, lähelle tulevat väkivallanteot meihin vaikuttavat? Ja miten sitä kaveria voisi auttaa, jos se on herkempi reagoimaan tällaisiin kriisitilanteisiin?

  Kalle Talonen jututtaa psykoterapeutti Jussi Sutista Turun keskustassa.

 • Kenestä Aleksi Randellin seuraaja Turun kaupunginjohtajana? Tai kenties pormestarina...? Miltä Turun keskusta näyttää vuonna 2050?

  Kallen Kantapöydässä Kalle Talosen kanssa turkulaisaiheita kääntelemässä Satu Rasila, Armas Lahoniitty sekä Tapani Kinnunen.

 • Ehkä vain kerran tuhannessa vuodessa käy niin, että Helsinginkin media joutuu myöntämään, että Suomea vetää nousuun tällä kertaa Turku. Siksi Markku Wileniuksen työryhmän visio Turun keskustasta vuonna 2050 iskee hyvään saumaan, Jorma Tuominen tuumii Jorman järeissä.

 • Työväen- ja kansanopistojen ilmoittautumisaika on käsillä. Musiikinopiskelu on vuosi toisensa jälkeen yksi suosituimmista aloista. Turun suomenkielisessä työväenopistossa on tarjolla laulua ja soittoa monelta eri näkökantilta. Opistossa ollaan juurimusiikin jäljillä, järjestetään kotiseutuhenkisiä iltamia kuorolauluineen ja tutustutaan vaikka 60-luvun suomalaiseen folkrockiin.
  Kukapa meistä ei haluaisi olla iltanuotiolla se ihminen, joka soittaa kitaraa ja muut kokoontuvat laulamaan ympärille. Tai sitten se, jota pyydetään aloittamaan syntymäpäiväonnittelulaulu. Jutellaan musiikista, sen oppimisesta ja opettelusta Turun suomenkielisen työväenopiston musiikinopettajan Risto Ala-Kailan ja Tarja Hiltusen kanssa.

 • Mark Bertenyi aikoo kasata Suomen Turkuun Suomen suurimman bändin: hakusessa on 1000 soittajaa ja laulajaa. Jäseniä kerätään Facebookissa ja ilmoittautumistahti on kova. Vaikuttaa vahvasti siltä, että Bertenyin korkealentoinen ajatus saada tuhannen hengen bändi kasaan ja keikalle Suomen Turkuun toteutuu. Sannimari Lehtilä tapasi Mark Bertenyin.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Robert "Kool" Bell Ari Welling haastattelussa ennen Pori Jazzin keikkaa 19.7.2015.

 • Mikko Jokinen on vaikuttanut pari viime vuotta Laosin pääkaupungissa Vientianessa. Kaakkois-Aasian valtio on ympäristöhaasteiden keskellä, koulutettuja ihmisiä on vähän ja luonnonvaroille monen sortin ottajia kärkkymässä. Jorma Tuominen tapasi Turun entisen ympäristöjohtajan hänen puutarhassaan 36 asteen varjossa.

 • Synnytyksiä Turussa simuloidaan uudessa simulaatiohuoneessa. Synnyttävää naista mallintaa Elsaksi nimetty nukke, kertoo opetushoitaja Sanna-Mari Manninen.

 • Kuinka löytää rikosromaaneja, jotka eivät tihkuisi verta ja seksiä? Kirjastonhoitaja Antti Impivaara vinkkaa, että netistä löytyy passeli palvelu kirjasampo.fi, joka helpottaa löytämään omaan makuun sopivaa lukemista. Jouni Koutosen vieraana Impivaaralta kyseltiin myös, kuinka kirjastojen Vaski-järjestelmässä saa lainojen myöhästymisvaroitukset toimimaan.

 • Turun Radion Toriparkissa puhuttivat tällä kertaa isot ja pienet yksiköt sekä Turun telakan saama suuri tilaus. Kalle Talosen isännöimässä toriparlamentissa istuivat kirjailija Roope Lipasti, lastenlääkäri, entinen Turun apulaiskaupunginjohtaja Kaija Hartiala sekä mediatutkija Veijo Hietala. Aluksi keskustelun kohteena oli Turun Hirvensaloon suunniteltu jättimäinen koulu, johon sijoitetaan noin 800 ala- ja yläkoululaista sekä 150 päiväkotilasta.

 • 80 vuotta täyttävä emeritusarkkipiispa John Vikström näkee Suomen vastakkainasettelun maana. Yhteiskunnassamme lisääntynyt eriarvoistuminen huolestuttaa emeritusarkkipiispaa. Arvot ovat koventuneet, mutta ilokseen Vikström on huomannut, että myös solidaarisuus on noussut uudeksi keskustelun aiheeksi. Petra Ristola haastattelee.

 • Brändi on tärkeä ja rahanarvoinen asia tuotteille ja yrityksille, mutta nykyään myös paikoille. Kaupungit ja kunnat brändäävät itseään entistä innokkaammin, jopa kokonaisia maita ja maanosiakin voidaan nykyään brändätä! Brändäämisellä tavoitellaan paitsi uusia asukkaita, myös yrityksiä ja sijoittajia. Etenkin kulttuuria käyttää moni pitäjä keppihevosenaan, mutta Turussa tämä on luonnollisesti viety pisimmälle kulttuuripääkaupunkivuoden myötä. Markkinoinnin tutkijatohtori Ulla Hakala ja tohtorikoulutettava Janne Lindstedt kävivät Kalle Talosen ja Jouni Koutosen haastattelussa.

Lyssna också