Akuutti

Seksistä iloa ja terveyttä elämään

 • 47 min
 • tillsvidare

Miten voisi löytää rennon asenteen seksiin? Kuinka häpeästä ja pitkäaikaisesta seksittömyydestä pääsee eroon ja eteenpäin? Voiko elää hyvää elämää ilman seksiä? Tavataan seksin iloista aina nauttinut Tarja Törmänen sekä seksin vasta vaihdevuosina löytänyt Heli Heino. Asiantuntijana seksuaaliterapeutti Antti Ervasti. Toimittajina Hilla Blomberg ja Minna Korhonen.

Sändningar

 • sö 5.3.2017 16.10 • Yle Radio Suomi Hämeenlinna

Avsnitt

 • Ero koettelee kovalla kädellä sekä fyysistä että psyykkistä terveyttä. Miten siitä selviää hengissä? Kaksi kokijaa kertoo omat keinonsa jaksamiseen ja neuvoja antaa myös perhepsykoterapeutti Mari Louhi-Lehtiö. Toimittajina Minna Korhonen ja Hilla Blomberg.

  Kuva: Shutterstock

 • Tutkimusten mukaan joka toinen meistä pelkää jollakin tavalla hammaslääkäriä, joten tästä on syytä puhua. Millä kaikilla tavoilla potilaiden pelkoa pyritään lievittämään? Kuulemme entisen pelkopotilaan Susannan kokemuksista. Lisäksi psykologi Marita Hyttinen ja vastaanottovirkailija Sari Ebeling kerrovat ideoita pelkojen vähentämiseen ja päästään vielä hammaslääkäri Lauri Ebelingin hoitotuoliinkin. Pelkoja pöyhivät Hilla Blomberg ja Minna Korhonen.

 • Alexandra Orrman sai koiristaan voimaa vaikeassa elämäntilanteessaan. Hän vahvistaa lemmikkiensä avulla myös muiden terveyttä käymällä eri laitoksissa esim. erityisnuoren luona. Lemmikkien vaikutuksesta ihmisten hyvinvointiin kertoo eläinlääketieteellisen farmakologian professori ja eläinlääkäri Outi Vainio Helsingin yliopistosta. Toimittajina Hilla Blomberg ja Minna Korhonen.

 • Kovat kokemukset voivat jättää meihin traumoja. Nyt vieraillaan rivitalossa, joka paloi parisen vuotta sitten. Kotinsa tulipalossa menettäneet naapurukset kertovat millaisia jälkiä tapahtuma heihin jätti. Psykologi Katri Kanninen kertoo, milloin kannattaisi lähteä ammattilaisen pakeille traumojaan purkamaan. Paikalla ovat Hilla Blomberg ja Minna Korhonen.

 • Anssi Liukola kertoo miten hän sai elvytettyä pelikaverinsa sydämenpysähdyksestä ja pelasti työkaverinsa tukehtumiselta. Ensiapukouluttaja Sari Ebeling kertoo, mikä on tärkeintä, kun joutuu tilanteeseen, jossa yritetään pelastaa ihmishenkiä. Toimittajina Minna Korhonen ja Hilla Blomberg.

 • Millainen on palauttava loma? Liisa Rintaniemi on touhunnut lomillaan välillä liikaakin, mutta opettelee ottamaan rennommin. Ada Pykäläniemi taas ei ole freetöiltään päässyt lomalle pitkään aikaan. Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Sampsa Puttonen kertooi, miten voisi viettää lomansa niin, että pääsisi irti työarjen pyörityksestä. Pohditaan myös loman merkitystä työttömälle. Toimittajina Minna Korhonen ja Hilla Blomberg.

 • Annukka Berg sai punkin nahkaansa piknikillä. Hän ei päässyt ajoissa hoitoon ja seurauksena oli neuroborrelioosi. Miksi näin kävi ja miten vakava sairaus on vaikuttanut hänen elämäänsä? Miten tulisi toimia, jos punkki puree? Miten punkkeja voi välttää? Asiantuntijana sisätautien ja Infektiosairauksien erikoislääkäri Jarmo Oksi. Toimittajina Hilla Blomberg ja Minna Korhonen.

 • Montako sydänystävää ihmisellä voi olla? Entä milloin olisi syytä lopettaa ystävyys? Nyt aika huoltaa ystävyyden kulmakiviä: luottamusta, hengittävyyttä ja vastavuoroisuutta. Omien ystävyyssuhteidensa hyviä puolia ja haasteita pohtii Tanja Mettovaara. Asiantuntijana on psykologi Hanne-Leona Luomajoki. Toimittajina Hilla Blomberg ja Minna Korhonen.

 • Mielenrauhaa ja iisiä elämänasennetta voi harjoitella. Sanna Haapala rauhoitti hektisen elämänsä ja Riikka Suhonen tutki onnellisuutta Bhutanissa ja opetteli siellä myös meditoimaan. Psykologi Tony Dunderfelt neuvoo ohjelmassa 30 sekunnin harjoituksen, jossa laskeudutaan oman kehon rentoon lämpöön. Ohjelmassa opetellaan myös erottamaan tunteet römpiöistä, vanhan pahan ajattelun kierteestä. Toimittajina Hilla Blomberg ja Minna Korhonen.
  Kuva: Shutterstock

 • Sairaana eikä puolikuntoisena kannata urheilla. Kuulemme kuinka Marco Hyvärisen sydän pysähtyi salibandyharjoituksen jälkeen ja hengenlähtö oli lähellä. Entä malttaako balettitanssija Terhi Talo olla sairastelun jälkeen tarpeeksi pitkään pois lavalta? Asiantuntijana on liikuntalääketieteen erikoislääkäri Stefan von Knorring. Kuntosalilla ovat Hilla Blomberg ja Minna Korhonen.

 • Nuori Aleksi pitää itseään introverttina, mutta hän on myös sosiaalinen ja esiintyy mielellään tanssien. Temperamenttitutkija Liisa Keltikangas-Järvinen muistuttaa, että temperamentti on hyvin suuri määrä erilaisia piirteitä. Hän suositteleekin vanhemmille, että he pyrkisivät ymmärtämään lastensa synnynnäisen temperamentin. Aikuisiässä taas temperamentille ei kannata antaa liian suurta merkitystä eikä ainakaan lokeroida itseään tai muita temperamentin armoille. Toimittajina Hilla Blomberg ja Minna Korhonen.
  Kuva: Yle/Harri Hinkka

 • Temperamenttitutkimuksen uranuurtaja professori Liisa Keltikangas-Järvinen kehottaa vanhempia ymmärtämään lapsensa synnynnäistä temperamenttia ja antamaan lapselleen välineitä tunteiden käsittelyyn ja toimintaan sen sijaan, että vanhemmat yrittäisivät muuttaa lapsensa temperamenttia.

  Opettajien käyttämää kokonaisarviointia professori Keltikangas-Järvinen pitää huolestuttavana, koska silloin herkästi arvioidaan temperamenttipiirteitä, joilla ei ole mitään tekemistä osaamisen kanssa. Tutkimusten mukaan esimerkiksi ujon ja hiljaisen yläasteikäisen pojan arvosana voi laskea kokonaisarvioinnissa numerolla ainetta kohti ja saattaa pahimmillaan johtaa osaltaan jopa pojan syrjäytymiseen.

  Hillan ja Minnan Akuutissa sunnuntaina 2.4. klo 16:10 kuullaan temperamenttien vaikutuksesta myös työelämässä ja parisuhteessa.

  Kuva: Helsingin yliopisto/Linda Tammisto

Lyssna också