Hillan ja Minnan Akuutti

Kenkkuileva kilpirauhanen rasittaa kehoa ja mieltä

 • 47 min
 • tillsvidare

Kilpirauhanen on tärkeä elin ihmisen aineenvaihdunnan säätelyssä. Sen ongelmat voivat johtua nykyisestä elämäntyylistämme - mm.jodittoman suolan käyttö voi aiheuttaa kilpirauhasen vajaatoimintaa, joka oireilee väsymyksenä ja painonnousuna. Mimmi kertoo kuinka hän sai ensin diagnoosin masennuksesta, joka olikin kilpparin vajaatoimintaa. Viiville puolestaan parikymppisenä puhjennut kilpirauhasen liikatoiminta aiheutti mm.ärtyisyyttä ja sydämen tykytystä. Asiantuntijana lääkäri, filosofian tohtori Erkki Antila. Toimittajina Hilla Blomberg ja Minna Korhonen.

Sändningar

 • sö 26.2.2017 16.10 • Yle Radio Suomi Hämeenlinna

Avsnitt

 • Anssi Liukola kertoo miten hän sai elvytettyä pelikaverinsa sydämenpysähdyksestä ja pelasti työkaverinsa tukehtumiselta. Ensiapukouluttaja Sari Ebeling kertoo, mikä on tärkeintä, kun joutuu tilanteeseen, jossa yritetään pelastaa ihmishenkiä. Toimittajina Minna Korhonen ja Hilla Blomberg.

 • Millainen on palauttava loma? Liisa Rintaniemi on touhunnut lomillaan välillä liikaakin, mutta opettelee ottamaan rennommin. Ada Pykäläniemi taas ei ole freetöiltään päässyt lomalle pitkään aikaan. Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Sampsa Puttonen kertooi, miten voisi viettää lomansa niin, että pääsisi irti työarjen pyörityksestä. Pohditaan myös loman merkitystä työttömälle. Toimittajina Minna Korhonen ja Hilla Blomberg.

 • Annukka Berg sai punkin nahkaansa piknikillä. Hän ei päässyt ajoissa hoitoon ja seurauksena oli neuroborrelioosi. Miksi näin kävi ja miten vakava sairaus on vaikuttanut hänen elämäänsä? Miten tulisi toimia, jos punkki puree? Miten punkkeja voi välttää? Asiantuntijana sisätautien ja Infektiosairauksien erikoislääkäri Jarmo Oksi. Toimittajina Hilla Blomberg ja Minna Korhonen.

 • Montako sydänystävää ihmisellä voi olla? Entä milloin olisi syytä lopettaa ystävyys? Nyt aika huoltaa ystävyyden kulmakiviä: luottamusta, hengittävyyttä ja vastavuoroisuutta. Omien ystävyyssuhteidensa hyviä puolia ja haasteita pohtii Tanja Mettovaara. Asiantuntijana on psykologi Hanne-Leona Luomajoki. Toimittajina Hilla Blomberg ja Minna Korhonen.

 • Mielenrauhaa ja iisiä elämänasennetta voi harjoitella. Sanna Haapala rauhoitti hektisen elämänsä ja Riikka Suhonen tutki onnellisuutta Bhutanissa ja opetteli siellä myös meditoimaan. Psykologi Tony Dunderfelt neuvoo ohjelmassa 30 sekunnin harjoituksen, jossa laskeudutaan oman kehon rentoon lämpöön. Ohjelmassa opetellaan myös erottamaan tunteet römpiöistä, vanhan pahan ajattelun kierteestä. Toimittajina Hilla Blomberg ja Minna Korhonen.
  Kuva: Shutterstock

 • Sairaana eikä puolikuntoisena kannata urheilla. Kuulemme kuinka Marco Hyvärisen sydän pysähtyi salibandyharjoituksen jälkeen ja hengenlähtö oli lähellä. Entä malttaako balettitanssija Terhi Talo olla sairastelun jälkeen tarpeeksi pitkään pois lavalta? Asiantuntijana on liikuntalääketieteen erikoislääkäri Stefan von Knorring. Kuntosalilla ovat Hilla Blomberg ja Minna Korhonen.

 • Nuori Aleksi pitää itseään introverttina, mutta hän on myös sosiaalinen ja esiintyy mielellään tanssien. Temperamenttitutkija Liisa Keltikangas-Järvinen muistuttaa, että temperamentti on hyvin suuri määrä erilaisia piirteitä. Hän suositteleekin vanhemmille, että he pyrkisivät ymmärtämään lastensa synnynnäisen temperamentin. Aikuisiässä taas temperamentille ei kannata antaa liian suurta merkitystä eikä ainakaan lokeroida itseään tai muita temperamentin armoille. Toimittajina Hilla Blomberg ja Minna Korhonen.
  Kuva: Yle/Harri Hinkka

 • Temperamenttitutkimuksen uranuurtaja professori Liisa Keltikangas-Järvinen kehottaa vanhempia ymmärtämään lapsensa synnynnäistä temperamenttia ja antamaan lapselleen välineitä tunteiden käsittelyyn ja toimintaan sen sijaan, että vanhemmat yrittäisivät muuttaa lapsensa temperamenttia.

  Opettajien käyttämää kokonaisarviointia professori Keltikangas-Järvinen pitää huolestuttavana, koska silloin herkästi arvioidaan temperamenttipiirteitä, joilla ei ole mitään tekemistä osaamisen kanssa. Tutkimusten mukaan esimerkiksi ujon ja hiljaisen yläasteikäisen pojan arvosana voi laskea kokonaisarvioinnissa numerolla ainetta kohti ja saattaa pahimmillaan johtaa osaltaan jopa pojan syrjäytymiseen.

  Hillan ja Minnan Akuutissa sunnuntaina 2.4. klo 16:10 kuullaan temperamenttien vaikutuksesta myös työelämässä ja parisuhteessa.

  Kuva: Helsingin yliopisto/Linda Tammisto

 • Miten uskaltaa lähteä liikkeelle ison leikkauksen jälkeen? Se voi olla joskus yllättävän vaikeaa. Mieleen voi nousta pelko, että pilaa sen, minkä kirurgi on korjannut. Kokemuksistaan kertovat selkäleikkauksesta toipuva Lila ja aivoverenvuodosta selvinnyt Niina. Urheilulääketieteen erikoislääkäri Pippa Laukka antaa neuvoja kuntoutumiseen. Toimittajina Hilla Blomberg ja Minna Korhonen.

 • Miten voisi välttää uupumisen työssä? Kuinka jokainen voi vaikuttaa hyvään työilmapiiriin? Uupumuksestaan ja siitä toipumisesta kertoo Tanja Mettovaara. Miten hän asennoituu työntekoon nyt? Työhyvinvointipäällikkö Kati Räfsten kertoo millä keinoin voinnistaan voi pitää huolta. Entä
  millaista tuskaa irtisanomiset aiheuttavat työyhteisössä ja miten ahdistusta voi lievittää? Toimittajina Hilla Blomberg ja Minna Korhonen.

 • Miten voisi löytää rennon asenteen seksiin? Kuinka häpeästä ja pitkäaikaisesta seksittömyydestä pääsee eroon ja eteenpäin? Voiko elää hyvää elämää ilman seksiä? Tavataan seksin iloista aina nauttinut Tarja Törmänen sekä seksin vasta vaihdevuosina löytänyt Heli Heino. Asiantuntijana seksuaaliterapeutti Antti Ervasti. Toimittajina Hilla Blomberg ja Minna Korhonen.

 • Naisellisuutensa ja seksuaalisuutensa voi löytää vielä vaihdevuosi-ikäisenäkin. Heli Heino, 52, kirjoitti yhdessä uuden elämänkumppaninsa Ali Helinin kanssa kirjan Venuksen vuosi, jossa kuvaillaan rohkeasti ja yksityiskohtaisesti yhteistä löytöretkeä seksinautintojen maailmaan. Toimittajana Hilla Blomberg. Kuuntele lisää seksuaalisuudesta ja terveydestä Hillan ja Minnan Akuutissa sunnuntaina 5.3. klo 16.10, Radio Suomi.

Lyssna också