Hietanen & Henrikson

- En bokpodd för alla

Anne Hietanen och Ida Henrikson diskuterar de hetaste böckerna just nu men tar också upp böcker som inte fått den uppmärksamhet de förtjänar. Biografier och serier tas på lika stort allvar som klassikerna. Det här är en podd för alla - också för dem som tror att de inte ens gillar att läsa.

Avsnitt

 • Ingen har som Majgull Axelsson förmågan att skildra samhällets utstötta. Axelsson är aktuell med "Ditt liv och mitt" som beskriver hur man tidigare behandlade de som led av olika funktionsvariationer, om boken och mycket mera samtalar Axelsson tillsammans med Anne Hietanen och Ida Henrikson. I podden avslöjas också vem Axelsson syftar på med orden "absolut bäst i Norden just nu". Suomi mainittu!

 • Den irländska Sally Rooney har med sin debut Samtal med vänner utropats till sin generations röst. Är Rooney Irlands svar på Johannes Ekholm? Och hur bra är Margaret Atwoods senaste roman Hjärtat stannar sist? Lönar det sig att läsa eller spara sin tid till annat? Henrikson och Hietanen har också sett WunderKinder på teater Viirus.

 • Hietanen & Henrikson livepoddar denna vecka med Kjell Westö som gäst. Utifrån en läsning av Westös senaste roman Den svavelgula himlen blir det ett samtal om liv, död och sex. Hur beskriver man sex utan att det blir pornografiskt och hur har Westös skrivande förändrats genom åren?

 • I veckans bokpodd talar Anne Hietanen och Ida Henrikson om Julia Svanbergs roman Candelarias hus, som tar läsaren med på en resa till den Colombianska landsbygden. Också Roxane Gays självbiografi A Memoir of (My) Body avhandlas. Ida hyllar Susanne Ringell.

 • Hietanen och Henrikson läser en ny och viktig bok av en mycket omtalad författare men rekommenderar den inte till någon alls, vilken är boken? Henrikson har sett filmen Tuntematon av Wille Hyvönen och Johannes Ekholm.

 • Det mest provocerande du kan vara är tjock, om du dessutom är nöjd med det är det ännu värre. Varför är det så? Anne Hietanen och Ida Henrikson läser Moa Herngrens Tjockdrottningen som handlar om en kvinna som deltar i ett bantningsprogram på tv.

  Denise Rudbergs kvinnor synas och hyllas och Henrikson har dessutom sett på serien Girlboss.

 • Hietanen och Henrikson har sin första gäst med i podden: författaren Johanna Holmström som är aktuell med romanen Själarnas Ö. Det blir ett samtal om att skildra kvinnlig galenskap, att skriva om att döda sina egna barn, om varför pms inte borde sjukdomsförklaras och om att recensenter som bara refererar verk borde skärpa sig.

 • I veckans avsnitt Ruskeat Tytöt av Koko Hubara och mycket mera.

 • Denna gång läser Hietanen & Henrikson De kallade henne Delhi Braveheart av Julia Wiraeus. Anne som vanligtvis ogillar naturskildringar faller pladask för Amy Liptrots bok Utvägen och som bonus får du musen Armstrong som vill besöka månen.

 • Den här veckan har Anne och Ida läst Hanya Yanagiharas tegelsten Ett litet liv. Anne har också tittat på en ny serie av bröderna Duplass.

 • Säsong två av Svenska Yles bokpodd är här! Hietanen och Henrikson har läst Klara Wikstens serieroman Hjärnan Darrar, som kritiserar dagens arbetsinriktade samhälle, samt årets pulitzervinnare Colson Whiteheads Den underjordiska järnvägen.

 • Innan sommarpausen läser Anne Hietanen och Eva Kela äntligen Tjänarinnan av Margaret Atwood. Berättar tv-serien samma historia? Och hur långt kan man gå med språket Väldigt långt åtminstone i Ömhetsmarker av Ulrika Nielsen och Lina Hagelbäck.

Inga kommande avsnitt

Lyssna också