Fokus på

Spice Girls - 20 år sen megahiten Wannabe

  • 56 min
  • utgått

För 20 år sedan tog popfenomenet Spice Girls och hiten Wannabe världen med storm. Victoria, Mel B, Mel C, Geri och Emma valdes ut bland hundratals tjejer för att efter ett intensivt år med sång- och dansträningar bilda tjejgruppen som visade sig bli världens mest framgångsrika flickband genom tiderna. Musikproducenten Niklas Nylund blickar tillbaka på brytningstiden i musikbranschen som möjliggjorde popmusik á la Spice Girls. Ida Henrikson och Anna-Sofia Nylund som var stora fans när det begav sig i medlet av 90-talet, minns hur Spice Girls banade väg för en kultur där också tjejer fick ta för sig. Redaktör: Nina Sederlöf.

Sändningar

  • on 25.1.2017 20.03 • Yle Vega

Avsnitt

  • På bio kan musiken manipulera dina känslor. Det känns sorgligt då violinerna spelar långa toner men när bleckblåsarna tutar på för fullt fylls du av kraft och energi. I ditt eget liv står du själv för soundtracket. Händelserna i livet ackompanjeras ofta av musik och du kan ofta komma ihåg en känsla eller en händelse flera år senare då du hör en låt som du förknippar med den. Fokus på låtar om skilsmässa handlar om den musik som hör ihop med en av livets mera dramatiska och känslofyllda episoder. Redaktör:Michael Cronström.

  • Musik är en konstform där människors kreativitet kan växa och förändra. På vilket sätt drar samhället nytta av kreativitet? Vad är kreativitet och på vilket sätt har artister som David Bowie, Anohni och Patti Smith brutit normer med sin stil och musik? Fanny Thalén startar vid Hansastudios i Berlin och söker sig framåt och bakåt i musikens historia.

  • Thomas G:son flimrar ofta förbi i "green-room" på Melodifestivalen och hårsvallet och vargskrattet känner de flesta igen. År 2012 vann hans låt Euphoria hela Eurovision Song Contest och i år har han också skrivit en låt åt Saara Aalto. Men trots starka kopplingar till modern schlager så finns Thomas G:sons rötter i heavymusiken. Redaktör: Kjell Ekholm.

  • Ben Granfelt har gjort ett namn om sig via grupper som Gringos Locos och Leningrad Cowboys och under en period turnerade han med det engelska bandet Wishbone Ash. Han har sagt att för honom är det enbart rock'n'roll och gitarren som gäller, inget sex and drugs. Kjell Ekholm frågar honom om man kan leva ett rockliv så oskyldigt.

Lyssna också