Fokus på

Dan Tigerstedt

  • 56 min
  • utgått

Dan Tigerstedt har spelat in närmare 500 st album i Finland vilket antagligen är ett rekord. Början till karriären var en Grundig bandspelare som hans pappa hade köpt för att banda radioprogram med. Så småningom kom han till den legendariska Takomo studion och vidare till Finnvox där han var med och skapade mängder av hitlåtar. Bland andra Dingos första skivor, Hurriganes och Gringos Locos gick via Tigerstedts öron och mixerbord. I Fokus på får ni höra historierna bakom många av de låtar som med tiden blev odödliga och samtidigt en mycket viktig del av landets musikhistoria. Redaktör: Kjell Ekholm.

Sändningar

  • on 18.1.2017 20.03 • Yle Vega

Avsnitt

  • På bio kan musiken manipulera dina känslor. Det känns sorgligt då violinerna spelar långa toner men när bleckblåsarna tutar på för fullt fylls du av kraft och energi. I ditt eget liv står du själv för soundtracket. Händelserna i livet ackompanjeras ofta av musik och du kan ofta komma ihåg en känsla eller en händelse flera år senare då du hör en låt som du förknippar med den. Fokus på låtar om skilsmässa handlar om den musik som hör ihop med en av livets mera dramatiska och känslofyllda episoder. Redaktör:Michael Cronström.

  • Musik är en konstform där människors kreativitet kan växa och förändra. På vilket sätt drar samhället nytta av kreativitet? Vad är kreativitet och på vilket sätt har artister som David Bowie, Anohni och Patti Smith brutit normer med sin stil och musik? Fanny Thalén startar vid Hansastudios i Berlin och söker sig framåt och bakåt i musikens historia.

  • Thomas G:son flimrar ofta förbi i "green-room" på Melodifestivalen och hårsvallet och vargskrattet känner de flesta igen. År 2012 vann hans låt Euphoria hela Eurovision Song Contest och i år har han också skrivit en låt åt Saara Aalto. Men trots starka kopplingar till modern schlager så finns Thomas G:sons rötter i heavymusiken. Redaktör: Kjell Ekholm.

  • Ben Granfelt har gjort ett namn om sig via grupper som Gringos Locos och Leningrad Cowboys och under en period turnerade han med det engelska bandet Wishbone Ash. Han har sagt att för honom är det enbart rock'n'roll och gitarren som gäller, inget sex and drugs. Kjell Ekholm frågar honom om man kan leva ett rockliv så oskyldigt.

Lyssna också