Tiedeykkönen

Täsmälääkkeillä toivoa levinnyttä rintasyöpää sairastavalle

 • 48 min
 • tillsvidare

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä, ja yleisesti ennuste on hyvä. Mutta tilanne muuttuu, jos nainen sairastaa levinnyttä rintasyöpää. Keskimääräinen elossaoloaika on kolmen vuoden luokkaa. Mutta uudet täsmälääkkeet tuovat lisää aikaa. Tämän tietää HYKSin Syöpäkeskuksen ylilääkäri Johanna Mattson. Anita Mäkelä on sairastanut rintasyöpää kaksi vuotta, ja hän saikin aivan alkumetreillä kuulla, että syöpäkasvaimia oli myös luustossa. Mitä neljän lapsen äiti ajattelee tilanteestaan?

Rintasyöpäpotilaan hoito alkaa yleensä leikkauksella. Säästävä leikkaus riittää usein, mutta joissakin tapauksissa joudutaan poistamaan koko rinta. HYKS Rintarauhaskirurgian osastonylilääkäri Marjut Leidenius tuntee rintarauhaskirurgian hyvin. Toimittaja on Teija Peltoniemi. Valokuva Heidi Haikala.

Sändningar

 • ti 14.2.2017 12.10 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Kunka usein Etelämantereella saunotaan? Se riippuu tietenkin vuodenajasta, joulun tienoilla saunotaan päivittäin. Miten Etelämantereen oloissa pärjätään tai pysytään edes hengissä? Entä mitä geologit selvittävät miljoonia vuosia vanhoista laavakönteistä ja niissä olevista zirkoneista? Muualla zirkoneista tehdään koruja, mutta Antarktiksella ne ovat apuna, kun maapallon nuoruusvuosia tutkitaan. Zirkonit auttavat hyvin vanhojen näytteiden ajoituksessa, kertoo geologi Arto Luttinen Luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

  Pakkasta kestävät tutkimusryhmät viettävät vuodenvaihteen Etelämantereella, koska silloin siellä on kesä parhaimmillaan ja pakkanen pysyy tolkun rajoissa. Etelämanner-operaatioiden päällikkö Mika Kalakoski kertoo, millaista on liikkuminen ja työskentely Antarkitsella. Kylmissä oloissa suomalaisten selviytymistä helpottaa tietenkin saunominen. Etelämantereella joka ilta on saunailta. Tiedeykkösen toimittaa Leena Mattila.

  Kuvassa: Etelämanner-operaatioiden päällikkö Mika Kalakoski
  (Suomen Etelämanner-tutkimusasema Aboa, Mika Kalakoski/FINNARP)

 • Aivot on perin aktiivinen elin, ne tekevät työtä kokoajan. Siksi kuona-aineita syntyy paljon ja ne pitää puhdistaa huolella. Muuten aivot alkavat voida huonosti ja ihminen sairastuu. Aivojen puhdistumisesta huolehtii glymfaattinen järjestelmä eli gliakierto. Se on aktiivinen varsinkin unessa. Hyvin nukkuminen edistää aivojen siivousta päivän rasituksista. Mikä on meditaation ja hengityksen rooli sekä aivoviemäreiden yhteys sairauksiin? Näistä tietää neuroradiologian dosentti Vesa Kiviniemi Oulun yliopistosta.

  Imutiejärjestelmä pitää huolen elimistön nestetasapainosta ja immuunipuolustuksesta. Aivoista oli löydetty vain yksittäisiä imusuonia, ja pitkään ajateltiin, että sieltä ei löydykään toiminnallista imusuonijärjestelmää. Mutta tutkimuksessa selvisi: aivokalvoilla onkin imusuonia. Miten ne toimivat? Saadaanko aivojen imusuonista apua vaikeisiin neurologisiin sairauksiin, joiden syytä ei tunneta, esimerkiksi MS-tautiin ja Alzheimerin tautiin? Asiaa selvittää tutkija Salli Antila Helsingin yliopistosta.
  Toimittaja on Teija Peltoniemi. Valokuva Oulun yliopisto.

 • Erilaiset terveysbuumit nostavat päätään vuodesta toiseen. Lääketieteen professori Juhani Knuuti heräsi somessa velloviin valheellisiin terveysväittämiin ja niiden riskeihin ja aloitti uuden harrastuksen. Hän rupesi selvittämään, mitä tutkimukset niistä todella sanovat ja perusti blogin sekä antidootti-sivuston vastavoimaksi virheellisille tiedoille. Hän haluaa keskustella ihmisten kanssa terveysväittämistä ja oikoa virheellisiä tietoja.

  Juhani Knuuti on Turun yliopiston PET-keskuksen johtaja ja professori, joka on tutkinut erityisesti sydänlihaksen verenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Toimittaja Nina Malmberg.

  Kuva: Hanna Oksanen/Turun yliopisto

 • Viime vuonna fysiikan alalla tapahtui jänniä. Elokuussa tutkijat bongasivat gravitaatioaaltoja mittaavien laitteiden avulla harvinaisen tapahtuman, neutronitähtien törmäyksen. Kaukana avaruudessa tapahtunut jysäys toi meille uutta tietoa gravitaatioaalloista ja gammasädepurkauksista. Lisäksi se tuotti muutaman maapallollisen verran platinaa ja kultaa.

  Keskustelemme tästä ja muista fysiikan vuoden 2017 läpimurroista Jyväskylän yliopiston kosmologian professori Kimmo Kainulaisen kanssa. Ohjelmassa selviää muun muassa, millainen on tähtien elinkaari, miten syntyy mustia aukkoja ja miksi hiukkasfyysikot ovat olleet selvittämässä Egyptin pyramidin rakennetta. Kuulemme myös, millaista on kosmologin työ. Toimittaja on Mari Heikkilä.

  Kuva: NSF/LIGO/Sonoma State University/A. Simonnet

 • Joidenkin kriitikkojen mielestä historiantutkimus voidaan turhana lopettaa. Heidän mukaansa historia voi tuottaa vain kokoelman tarinoita, joiden luotettavuus on kovasti kyseenalainen. Kritiikki johtuu ennen kaikkea siitä, että historialliset tutkimukset eivät ole sellaisenaan toistettavissa ja varmistettavissa. Lisäksi jokainen historioitsija tuo aina kuvaan mukaan oman taustansa ja maailmankuvansa.

  Missä määrin tämä historiantutkimukseen kohdistettu kritiikki on oikeutettua? Vai voiko se olla ylilyönti? Eli onko historia ihan oikea, luotettavaa tietoa tuottava tiede vai ei? Millä tavoin ala on muuttunut viime vuosikymmenten myllerryksessä? Toimittaja Pasi Toiviainen, itsekin arkkitehtuurin historian jatko-opiskelija, päätti ottaa asiasta selvää ja kävi juttukeikalla Tampereella. – Niin, vai kävikö sittenkään?

  Ohjelmassa haastateltavina ovat Suomen historian professori Pertti Haapala Tampereen yliopistosta, apulaisprofessori Jouni-Matti Kuukkanen Oulun yliopistosta, ja dosentti Anu Lahtinen Helsingin yliopistosta.

  Kuva: Historian kuvakokoelma, Museovirasto

 • Ihminen on kehittänyt itselleen työvälineitä jo kymmeniä tuhansia vuosia. Nyt meille työkaluiksi ja apureiksi ovat tulossa robotit ja niihin oleellisesti liittyvä tekoäly.

  Mutta millaisia työkaluja robotit ja tekoäly oikein ovat? Ja miten tekoäly toimii? Mihin kaikkeen se venyy ja millaisia eettisiä ongelmia ja riskejä robotteihin ja tekoälyyn saattaisi liittyä?

  Erilaisia näkökulmia aiheeseen tarjoavat aivotutkija Minna Huotilainen Uppsalan tutkijakollegiumista, uudenlaista tekoälyä kehittävän Curious AI Companyn perustaja Harri Valpola ja kognitiotieteilijä Michael Laakasuo Helsingin yliopistosta. Toimittajana on Seppo Heikkinen.

  Kuva: Shutterstock

 • Aika moni meistä istuu monta tuntia päivän aikana. Kuinka paljon pitää liikkua työpäivän jälkeen, että istumisen haitat saa pois? Vai onko parempi liikuskella pitkin päivää? Tätä on tutkinut kinesiologian professori Taija Juutinen Jyväskylän yliopistosta.

  Hän oli mukana tutkimuksessa, jossa selvitettiin 150 ihmisen päivittäistä liikuntaa älyshortseilla. Ne mittasivat reisilihasten aktiivisuutta päivän aikana. Ihmiset jaettiin neljään ryhmään liikunnan mukaan. Eroa päivittäisessä aktiivisuudessa oli reilu kaksi tuntia sohvaperunoiden ja liikunnallisten välillä. Silti fyysisesti aktiivisilla lihakset olivat passiivisina reilusti yli puolet mittausajasta. Sohvaperunat voivat sinänsä hyvin, mutta heillä oli kuitenkin huonommat veren rasva-arvot.

  Vaikuttaako liikunnan harrastaminen ikääntymiseen ja sen nopeuteen? Tätä tutkii yliopistotutkija Elina Sillanpää Jyväskylän yliopistosta. Vaikka ihmiset ovat samanikäisiä, niin he eivät ikäänny samalla vauhdilla. Mitkä tekijät kertovat biologisesta ikääntymisestä? Yksi ehdokkaista on perimässä kromosomien päitä suojaavat telomeerit. Ne kuluvat jokaisessa solunjakautumisessa. Ennustavatko pitkät telomeerit pitkää ikää? Voiko liikunta pidentää telomeereja?
  Toimittaja on Teija Peltoniemi.

  Kuva: Shutterstock

 • Aivot on eloisa kimpale, joka muovautuu käytön mukaan. Hermoyhteydet ja toiminnat vahvistuvat käytöstä ja näivettyvät käytön puutteessa. Päätä pitää siis käyttää, jos haluaa pitää sen toimintakunnossa. Toisaalta ihmisaivot heittäytyvät luovaan tilaan silloin, kun ihmisellä on tylsää ja ajatukset alkavat huidella omissa maailmoissaan.

  Tehtävästä toiseen hyppiminen on resurssien tuhlausta. Hyppiminen aiheuttaa tehtävänvaihtokustannuksia, jotka hidastavat työtä ja lisäävät virheitä, toteaa aivotutkija Minna Huotilainen. Toistuvat katkot pirstovat ihmisen työrauhaa ja elämää. Pirstotusta silppuelämästä voi seurata se, että ihminen ei enää pystykään keskittymään.

  Aivoille sopii monenlainen käsillä puuhastelu, mehän kuulumme kädellisiin. Eikä pidä unohtaa, että iso osa aivoista on varattu käsittelemään käsiä. Isoa varausta ei ole tehty turhan takia. Käsityöt ja puuhastelu tekevät hyvää myös nykyihmisen aivoille, vakuuttavat MInna Huotilainen ja Leena Mattila.

  Kuva: Shutterstock

 • Viro on itsenäistynyt kahteen otteeseen, vuonna 1918 ja 1991. Molemmilla kerroilla maan johtohenkilöt tekivät rohkeita päätöksiä, vaikka naapurimaat eivät tästä pitäneet.

  Kun Moskovassa yritettiin vallankaappausta elokuussa 1991, käytti Viro tilaisuuden hyväkseen ja julistautui nopeasti itsenäiseksi. Uutta tilaisuutta ei välttämättä olisi enää tullut, sanoo historian emeritusprofessori Seppo Zetterberg.

  Satavuotista itsenäisyyttä juhliva Viro on ollut monesti paineen alla, mutta selvinnyt. Uhkaa ja painostusta on kohdistunut politiikan ja kulttuurin ohella myös tieteeseen. Minkälaisista aineksista rakentuu nykypäivän Viro?

  Toimittajana Joonas Turunen

  Kuva: Viron riigivanem Jaan Teemant ja rouva Alide-Emilie Teemant vastaanottavat Suomen tasavallan presidentti P. E. Svinhufvudin ja rouva Ellen Svinhufvudin vierailulle Viroon 1931.

  Kuvaaja Aarne Pietinen/Historian kuvakokoelma/Pietisen kokoelma, Museovirasto

 • Kromosomit eivät aina kerro, kuka on nainen ja kuka on mies. Kautta aikojen on syntynyt lapsia, joilla sukupuolikromosomit ovat poikkeavia. Esimerkiksi pitkällä miehellä voi tietämättään olla ylimääräinen Y-kromosomi. Joskus syntyy poika, jolla on tytön kromosomit - tai päinvastoin. Evoluutioekologian professori Johanna Mappes Jyväskylän yliopistosta kertoo sukupuolen määräytymisestä biologian näkökulmasta. Samalla kuullaan eläinmaailman ihmeellisyyksistä, kuten neitsellisestä lisääntymisestä.

  Ohjelman toisessa osassa käydään katsomassa uinuvia perhosentoukkia. Mappes ryhmineen tutkii Täpläsiilikäs-perhosten varoitusvärejä sekä niiden tuottamia pahanhajuisia kemikaaleja, joilla ne karkottavat kimppuunsa hyökkäävät pedot. Niskarauhasesta ruiskautetut tipat saavat sinitiaisen pudistelemaan päätään ja peräpäästä lähtevä hajupommi karkottaa muurahaiset.
  Haastateltavana professori Johanna Mappes ja erikoislaboratoriomestari Kaisa Suisto. Toimittaja on Mari Heikkilä.

  Kuva: Shutterstock

 • Jos ihminen menettää yläleukansa syövän tai onnettomuuden vuoksi, niin kirurgit ja biomekaaniset 3D-mallintajat pystyvät rakentamaan uuden juuri hänelle sopivan yläleuan ja siihen liittyvät tärkeät toiminnot, esimerkiksi puremisen ja nielemisen sekä ilmeet ja ulkonäön.

  Tietokonekerroskuvaus ja sen datan siirto kolmiulotteiseen muotoon ovat antaneet vauhtia alan kehitykselle. Kolmiulotteista mallinnusta ohjataan tietokoneavusteisella suunnittelulla ja valmistuksella. Tarkat kuvat ja mallinteet lyhentävät leikkausaikaa, koska itse leikkausta voidaan simuloida. Lopputuloksena saadaan potilaskohtainen luuta ja kudosta korjaava implantti, johon istutetaan biomateriaaleja.

  Tällainen teknologia ja eri alojen yhteistyö teki mahdolliseksi myös Suomen ensimmäisen kasvojen kudosten siirtoleikkauksen pari vuotta sitten. Siinä 3D–mallinnuksella simuloitiin leikkaustapahtumaa sekä yksilölliset leikkausohjaimet. Nyt suunnitellaan seuraavaa kasvojensiirtoa.

  Kudosteknologiassa yritetään päästä täysin biohajoaviin biomateriaaleihin muun muassa kantasolujen ja kasvutekijoiden sekä fiksujen materiaalien avulla. Luusiirre voidaan kasvattaa ihmisen omista rasvan kantasoluista vaikka vatsan lihaksessa tai reidessä. Luusta kehittyy ajan myötä niin vahva, että siihen voidaan istuttaa hammasimplantit.

  Professori Riitta Seppänen-Kaijansinkko Helsingin yliopistosta ja suunnittelupäällikkö Jani Horelli Planmecasta tekevät töitä potilaskohtaisten implanttien eteen. Toimittaja on Teija Peltoniemi. Kuva Helsingin yliopisto.

 • Suomen Akatemian Järki ja uskonnollinen hyväksyminen -huippuyksikkö tutkii uskonnollisen hyväksymisen tapoja historiassa ja nykypäivänä ja pyrkii luomaan malleja, jotka auttavat keskinäisen arvonannon lisäämisessä ja sopuisassa yhteiselossa monikulttuurisessa yhteiskunnassa. Tiedeykkönen kysyykin, kuinka uskonnollisia eroja käsiteltiin antiikin Roomassa tai keskiajan Euroopassa? Kuinka ihmiset suhtautuivat eri uskontokuntien edustajiin? Entä kuinka me voisimme arvostaa myös muita uskonnollisia tai aattellisia vakaumuksia tässä alati monikulttuuristuvassa yhteiskunnassa? Saamme myös vastauksen siihen, mitä täsmälleen on 'hyväksyvä tunnustaminen' ja miten siihen päästään.

  Haastateltavana historioitsija, dosentti Maijastina Kahlos, teoreettisen filosofian dosentti Heikki J. Koskinen, teologian tutkijatohtori Ritva Palmén ja tohtorikoulutettava Anna-Liisa Tolonen Helsingin yliopistosta.

  Toimittajana on Jaana Sormunen.

  Kuva: Shutterstock

Klipp

 • Viisikymppinen Anita sai tietää rintasyöpähoitojen alkuvaiheessa, että luustosta löytyi pari etäpesäkettä. Syöpä oli siis levinnyt. Tällöin rintasyövän ennuste on ankarampi kuin sairauden, jossa syöpäkasvaimia löytyy rinnasta ja/tai kainalosta. Levinneessä taudissa keskimääräinen elossa oloaika on kolme vuotta. Rintasyöpää tutkitaan kovasti, mutta tällä hetkellä täsmälääkkeitä eri syöpätyyppeihin on vähän. Miten neljän lapsen äiti Anita on pärjännyt tautinsa kanssa? Valokuva Anita Mäkelä. Levinnyttä rintasyöpää sairastavan Anita Mäkelän työ taideterapiassa.

 • Ohjelmassa mietitään, voivatko koneet olla luovia? Tai voivatko tietokoneiden sepittämät runot olla taidetta? Haastateltavana Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen professori Hannu Toivonen, jonka erikoisala on luova laskenta. Hänen luotsaamansa Discovery-tutkimusryhmä on tutkinut mm. runojen koneellista luomista ja musiikin koneellista säveltämistä .

 • Neandertalinihmisiin liittyy monenlaisia väärinkäsityksiä. Viidentoista viimeisen vuoden aikana uusien löytöjen ja tutkimusmenetelmien avulla maailmalle on tulvinut päivitettyä tietoa neandertalilaisista, jotka osoittavat monet vanhoista käsityksistä virheellisiksi.Sarjan toisessa osassa kerrotaan neandertalilaisten kulttuurista, elintavoista ja siitä miksi he katosivat. Samalla pohditaan olisiko heitä voinut asua Suomessakin.Haastateltavana Juha Valste. Toimittaja Seppo Heikkinen.

 • Neandertalinihmisiin liittyy monenlaisia väärinkäsityksiä. Viidentoista viimeisen vuoden aikana uusien löytöjen ja tutkimusmenetelmien avulla maailmalle on tulvinut päivitettyä tietoa neandertalilaisista, jotka osoittavat monet vanhoista käsityksistä virheellisiksi.Sarjan ensimmäisessä osassa puhutaan siitä keitä neandertalilaiset oikein olivat ja miltä he näyttivät fyysisesti. Haastateltavana Juha Valste. Toimittaja Seppo Heikkinen.

 • Linnunrata ja Andromedan galaksi törmäävät hitaasti toisiinsa 3-4 miljardin vuoden kuluttua.
  Hubble on kuvannut, kuinka spiraaligalaksi menettää ainettaan kulkeutuessaan galaksijoukkoon. Haastateltavana apulaisprofessori Peter Johansson. Toimittajana Sisko Loikkanen.

 • Suomalaistutkijat työskentelevät parhaillaan Aboa-tutkimusasemalla Etelämantereella. Millaisia ovat tutkijoiden päivittäiset rutiinit? Minkälaista tutkimusta napapiirin eristyksessä tehdään? Toimittaja Sisko Loikkanen.

Lyssna också