KulttuuriCocktail

Löydä armo itseäsi kohtaan ja perhedraamaa Homeroksen tapaan (u)

 • 54 min
 • tillsvidare

KulttuuriCocktailissa keskustellaan teatteriesityksestä, joka käsittelee suhdettamme sosiaaliseen mediaan sekä Homeroksen Odysseiasta. Keskustelemassa ovat näyttelijä-käsikirjoittaja-ohjaajat Anna Paavilainen ja Marja Salo, sekä Odysseian uuden käännöksen tehnyt emeritus professori Paavo Castrén. Toimittajina Anu Heikkinen ja Tuomas karmeo. Koosteuusinta syksyltä 2016. Tuotanto: Yle Kulttuuri.

Sändningar

 • fr 6.1.2017 17.10 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Ah! Mikä onkaan ihanampaa kuin tuohtua elokuvateatterissa huonolle seksikohtaukselle tai pettyä kotisohvallaan seksiä käsittelevään televisiokeskusteluun. Vaikka toivomme aiheen rohkeaa ja vapauttavaa käsittelyä kipsaannumme helposti, kun puhe menee lihallisiin teemoihin. Miksi seksin käsittely menee usein mönkään? Onko sen myös tarkoituskin mennä? KulttuuriCocktail ottaa riskin ja puhuu seksistä suoraan professori Panu Rajalan kanssa. Tuotanto: Yle Kulttuuri. yle.fi/kulttuuricocktail

 • Nyt puhutaan sähkökitaroista!
  Millaisia vaatimuksia ZZ Topin kitaristilla Billi Gibbonsilla on kitaransa suhteen? Millä tavoin suomalainen yhden hengen kitarapaja Versoul onnistui saamaan kitarat Rollareiden ja muiden kuuluisuuksien arsenaaliin? Miksi kitaradesign toistaa edelleen 1950-60-luvulla syntyneiden Fender ja Gibson -kitaroiden malleja, ja miksi rohkeat irtiotot ovat harvinaisia? Millainen steampunk-sähkökitara syntyisi 1800-luvun lopun tekniikan lähtökohdista? Kulttuuricocktailin kitaraspesiaalissa mikrofonin ääreen on houkuteltu kaksi kitaranrakentajamestaria: Juha Ruokangas ja Kari Nieminen.

  Toimittaja Olli Kangassalo
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Arkkitehtuurilla voi parantaa maailmaa.

  KulttuuriCocktailin radiokeskustelu siitä, miten arkkitehdin osaamista voi käyttää esimerkiksi köyhyyden lievittämiseen kehittyvissä maissa tai toisaalta Suomessa asukkaiden osallistamiseen. Ja miten arkkitehdit voivat auttaa itse itsensä ulos kapeista ammattirooleista, ja ryhtyä kikattamaan vapaasti siinä missä muutkin ihmiset. Mukana arkkitehdit Noora Aaltonen, Elina Koivisto, Maiju Suomi ja Inari Virkkala. Toimittajana on Jonni Roos.

  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Rättö ja Lehtisalo: Circle, 26 vuotta seikkailuja kokeellisen musiikin käymättömillä korpimailla

  Circle on legendaarinen taiderockbändi, Dagens Nyheteriä lainaten maailman paras rockyhtye, maailmalla tunnettu ja tunnustettu kulttibändi. Kulttuuricocktail kutsui Yle Puheen studioon bändin johtajan Jussi Lehtisalon ja Circlen laulajan, elokuvaohjaaja-kirjailija Mika Rätön. Puhumme bändin pitkästä historiasta, ja siitä mitä nämä muusikot tavoittelevat pelottomalla 26 vuotta kestäneellä seikkailullaan kokeellisen rockin, psykedelian ja hardrockin ihmemaassa.

  Toimittaja: Olli Kangassalo
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

  (Ensilähetys 5.5.2017)

 • Rosa Meriläinen: Olen ollut itselleni julma esimies

  Joka neljäs työikäinen suomalainen kokee eriasteisia työuupumuksen oireita. Kirjailija ja kolumnisti Rosa Meriläinen uupui vakavasti kansanedustaja-aikoinaan 2000-luvun puolessa välissä. Se vaikutti hänen minäkuvaansa ja kykyynsä tehdä päätöksiä. Mitä hän on tehnyt, ettei uupumus uusiutuisi?

  Neuropsykologi Laura Sokka vertaa työuupuneen ihmisen aivoja auton moottoriin. Kun ajetaan liian pienellä vaihteella kovaa, ajo ei ole kovin taloudellista ja pahimmillaan moottori leikkaa kiinni tai ihmiselle tulee burn out. Tänä keväänä väitellyt Sokka kertoo KulttuuriCocktailissa, mitä ihmisen aivoissa tapahtuu kun ihminen kuormittuu työssään.

  Toimittaja: Anu Heikkinen
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Esi-isien tajunta laajeni juoksemalla

  Esi-isämme laajensivat tajuntaansa juoksemalla, ja kertoivat kokemuksistaan kuvin.
  Kuvataiteilija Mikko Ijäs on perehtynyt kuvien alkuhämärään: kalliomaalaukset kertovat varhaisten metsästäjien kokemuksesta pakenevien saaliseläinten kannoilla. Elämää savanneilla sävyttivät pitkien juoksumatkojen aikana syntyneet muuttuneet tajunnantilat, jollaiset ovat nykyisinkin ultrajuoksijoiden ulottuvilla. Voiko varhaisimmista elämäntavoista ottaa oppia myös nykyaikana?

  Toimittaja: Jonni Roos
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Painavaa puhetta sarjakuvasta!

  Yle Puheen Kulttuuricocktail marssittaa mikrofonin ääreen kotimaisen nykysarjakuvan neljä huippua: Tommi Musturi, Hanneriina Moisseinen, Tiitu Takalo ja Matti Hagelberg. Aihepiirit vaihtelevat scifistä ja surrealismista päiväkirjarealismiin ja sotaan kuvattuna siviilien ja eläinten kautta. Nyt kuullaan, mikä sarjakuvassa on mahdollista.

  Toimittaja: Olli Kangassalo
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Jyrki Lehtola: Kirjoitan pienen ihmisen nöyryyttämistä vastaan

  Ilta-Sanomien pahamaineinen kolumnisti Jyrki Lehtola on hänen puolisonsa mukaan maailman kannustavin ihminen. Lehtola ei jaa käsitystä, mutta ihmettelee silti, miksi hänen kirjoituksiaan pidetään ilkeinä. Ne ovat paitsi hauskanpitoa, myös pienen ihmisen puolella.

  Jyrki Lehtolan uusi kirja Suomi 100 on hakuteos, jonka sivuilla pilkataan itsetyytyväisiä julkkiksia, mutta myös puolustetaan kulttuurin itseisarvoa. Kirja vei julkisuuskammoisen Lehtolan jopa ET-lehden kanteen ja parisuhdehaastatteluun, mikä on aiheuttanut hänen kavereissaan mykkää pöyristyneisyyttä.

  Toimittaja: Teemu Laaksonen
  Tuotanto: Yle Kulttuuri
  Kuva: Marica Rosengård / Schildts & Söderströms

 • Kristian Smeds KulttuuriCocktailin erikoishaastattelussa

  Kristian Smeds kertoo KulttuuriCocktailissa ensimmäistä kertaa julkisesti hänen ja Kalle Holmbergin ystävyydestä. Kahden teatteriohjaajan suhde oli poikkeuksellinen. Tämän takia Smeds ei ole aiemmin halunnut puhua aiheesta, eikä hän muutenkaan anna juuri koskaan haastatteluita. Holmberg kuoli viime syksynä 77-vuotiaana. Millainen hänen teatteriperintönsä on? Millaisia kahden merkittävän tekijän yhdessä viettämät hetket olivat? Kristian Smedsiä haastattelee Tuomas Karemo.

  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Konservatismin korskea paluu - Trumpin ja kumppanien aatteet

  Länsimaiden poliittista kenttää huuhtoo protestiaalto. Jytkyt, brexitit ja trumpit ovat erilaisia tapoja sanoa eliitille ja edistykselle rumasti. Kansan ääntä käyttävät poliitikot kammoksuvat islamia, EU:ta ja globalisaatiota. Mistä aatteet tulevat ja miksi juuri nyt? Millaiseen ajatteluun kansallismielisyys ja uusoikeistolaisuus nojaavat? KulttuuriCocktailin vieraana on radikaalia konservatismia tutkinut valtio-opin professori Mika Ojakangas Jyväskylän yliopistosta.

  Toimittaja: Teemu Laaksonen
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Suomen tuntemattomin sankari Matti Pohto – millaisen päähenkilön hänestä saisi elokuvaan tai romaaniin?

  Ylistarossa syntyi 200 vuotta sitten poika, josta kasvoi suomenkielisen kirjallisuuden pelastaja. Kouluja käymätön Matti Pohto kulki kerjuulla kunnes innostui kirjoista. Hän ehti kerätä erilaisia painatteita noin 5000 kappaletta. Ne nousivat arvoon arvaamattomaan, kun Turun palossa tuhoutunutta Suomen kansalliskokoelmaa alettiin kerätä uudelleen. Tästä uroteosta huolimatta Pohtoa ei tunne juuri kukaan.

  KulttuuriCocktailissa elokuvakäsikirjoittaja Anna Heinämaa ja kirjailija Juha Itkonen pohtivat, millaisen elokuvan tai romaanin Matti Pohdon tarinasta saisi.

  Toimittaja: Teemu Laaksonen
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Kirjojen Suomen maaliskuun verkkolukupiirin vetää Juha Itkonen. Lukupiirikirjaksi valikoitui Olavi Paavolaisen Risti ja hakaristi (1938). Mitä voimme oppia 30-luvun fasismista? Osallistu lukupiiriin osoitteessa yle.fi/kirjojensuomi. Paavolaisen kirja on luettavana sivuilta suoraan e-kirjana.

  Paavolainen nousi Itkosen mieleen Amerikassa, jossa hän vietti paljon aikaa vuonna 2016 uuden kirjoitusprosessin vuoksi.

  – Yhtään liioittelematta voi sanoa, että Donald Trump ja hänen taustajoukkonsa hyödyntävät samoja elementtejä kuin 30-luvun diktaattorit, Itkonen sanoi KulttuuriCocktailin radiolähetyksessä.

Klipp

 • Ihmebantu-sarjan julkaisematonta materiaalia. Vuonna 2009 valmistuneeseen Jani Volasen ohjaamaan sketsisarjaan käyttämättä jäänyt kohtaus.

 • Ihmebantu-sarjan julkaisematonta materiaalia. Vuonna 2009 valmistuneeseen Jani Volasen ohjaamaan sketsisarjaan käyttämättä jäänyt kohtaus.

 • Kiinalaisuutta poliittisesti tarkasteleva taiteilija nojaa taiteessa useasti käytettyihin keinoihin. Kulttuuricocktailin Jonni Roos analysoi Helsingin taidemuseon (HAM) näyttelyn. Laajempi versio jutusta.

Lyssna också