Radio 1 vastaa

Kaj Färm: Kurinpalautus!

 • 3 min
 • tillsvidare

"Nyt on viimeinen hetki tehdä kurinpalautus siellä Yleisradiossa."
Jestas sentään. Nyt ollaan vakavan äärellä, joten parasta jatkaa lukemista välittömästi ja viipyilemättä:
"Suomen kielessä paino on ensimmäisellä tavulla!
Olen jo menettänyt toivoni kaupallisten kanavien urheiluselostajien kanssa. He eivät enää pääse irti jäähyPENkeistään eivätkä pistePÖRSseistään. Mutta Yleen tämä kauhea tapa ei saa levitä.
Perjantaiaamuna Ykkösaamussa lehtiä lukenut toimittaja painotti näin: kannattaVUUTta, rahoitusLAISsa, lähtöKOHta ja monia muitakin sanoja ihan hullusti. Toivon että koko toimitus kuuntelee tuon lehtikatsauksen (kestää n. 4 minuuttia) ellei muuten tule ymmärretyksi tämä korvaa vihlova muoti.
Olen kirjoittanut tästä useasti mutta mitään ei tapahdu. Yle yhden:n kuuluttajat eivät mielestäni tähän syyllisty. Opettakoot he kärsivällisesti nämä nuoret painovammaiset toimittajat takaisin puhutun kielen kaidalle mutta kauniille tielle."
Terveisiä lähetti Helena, omien sanojensa mukaan "Niuho tietenkin".

No huh huh. Onneksi meidän kuuluttajamme sentään saivat synninpäästön.
Sitten hieman armollisempaa palautetta torstailta:

"Ihana, kaunis, lohdullinen aamuhartaus tänään, Marianne Heikkilä." Näin kiitteli Liisa ja tuo torstainenkin aamuhartaus on kuultavissa yhä Areenassa, missäpä muualla.

Areenasta kannattaa kuunnella myös klassista maailmankirjallisuutta. Aloitimme pari viikkoa sitten jättiurakan eli luettavana on koko Marcel Proustin jättiteos Kadonnutta aikaa etsimässä. Erja Manton luenta on jo nyt saanut paljon kiitosta eikä suotta. Nina kiteyttää monen tunnot näin. "Minua on opiskeluajoista lähtien harmittanut, että en saanut ajoissa aikaiseksi lukea näitä kirjoja. Nyt kolmen pienen lapsen työssäkäyvänä äitinä, minulla ei ole aikaa edes päivän lehtien luentaan, mutta onneksi Erja Manto lukee Proustia minun puolestani ja minulle. Kuuntelen sitä joskus suoraan radiosta, mutta ennen kaikkea Areenasta työmatkoillani tai vaikka pyykkiä ripustellessani. Kiitokset teille kaikille. Tämä on suuri kulttuuriteko!"

Näin siis Nina ja olen hänen kanssaan samaa mieltä. Minultakin jäi aikoinaan lukeminen kesken - muistaakseni toisen kirjan eli Swanin rakkauden puolessavälin. Tuli muita kiireitä, mutta nyt kuuntelen sarjaa oikein mielelläni. Luentaa kuullaan arki-iltaisin kello 18.20 ja sarja löytyy alusta alkaen Areenassa ja päivittäin sinnekin tipahtaa aina tuorein osa. Suosittelen.

Monet musiikkiohjelmat Muistojen bulevardista Eva Tigerstedtin Klassikoparatiisiin ovat myös saaneet paljon kiitosta, kuten myös uusi kuunnelmasarjamme komisario Sakari Koskisen tutkimuksista kertova "Viha on paha vieras".

Lähettäkää lisää palautetta tai ideoita aivan mistä aiheesta tahansa. Sen voi tehdä joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

Rauhallista viikonloppua.

Kaj Färm

Yle Radio 1 vastaa 21.1.2017

Sändningar

 • lö 21.1.2017 12.50 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Kuten oletettua olikin aamu-uudistuksemme eli se, että Ykkösaamu alkaa nykyään jo kello 7.30, on aiheuttanut runsaasti palautetta. Osa palautteesta on kiittävää ja iloista siitä, että myös monet sellaiset ihmiset, jotka aiemmin eivät pystyneet, lähinnä työn takia, Ykkösaamua kuuntelemaan pääsevät siitä nyt osalliseksi. Kuten eräs kuuntelija kirjoitti:

  "Ykkösaamu on juuri sellaista terävää ja kuitenkin asiallista ohjelmatarjontaa, mitä Yleisradiolta kaipaan. Hyvä, että sitä saadaan nyt hieman lisää."

  Näin Mikko ja on helppoa olla samaa mieltä. Mikäs on ollessa, kun Ykkösaamun tekijätiimissä on muiden hyvien toimittajien muassa juuri tällä viikolla Bonnierin suuren journalistipalkinnon saanut Olli Seuri. Onnittelut vielä kerran Ollille!

  En kuitenkaan lainkaan kiellä, että paljon on tullut myös kielteistä palautetta. Erityisen pahoillaan ollaan oltu siitä, että Aamusoitto lyheni uudistuksen yhteydessä. Sitä ei käy kiistäminen ja pyrimmekin löytämään tapoja, joilla saisimme Ykkösaamua edeltävän ajan "soimaan" edes hieman enemmän jo ensi viikolla.

  Asiaan liittyy kyllä ainakin osalla yleisöä pieni väärinkäsitys. Monet ovat nimittäin sitä mieltä, että Yle Radio 1:n tulisi olla puhdas musiikkiradio, jossa ei ajankohtaisuuksia tai muuta puhetta kaivata. Näinhän ei ole koskaan ollut, vaan tämä kanava on aina ollut paitsi musiikin, myös vankan asiapuheen, taustoittavan tiedon ja kulttuurin kanava. Unohtamatta draamaa tai hartausohjelmia. Varsinaisia uutisia meiltä tulee selvästi harvemmin kuin esimerkiksi Radio Suomesta, mikä on se varsinainen uutiskanava, mutta taustoittavaa ohjelmaa sitäkin enemmän. Nyt ja vastakin.

  Oli myös odotettavissa, että osa aamuhartauden kuuntelijoista kokee ikäväksi tuon jälkimmäisen lähetysajan siirron. Toivon, että tekin siihen vielä totutte.

  Mutta onhan täällä muutakin tapahtunut kuin aamu-uudistus, kuten Mariakin kirjoittaa otsikolla "Hiukan vanhanaikaista":

  "Pidän ohjelmasta Euroopan valot ja sen toimittajan taidolla valitsemasta eri kielisestä musiikista. On hyvä muistuttaa kansainvälisyyden hyvistä puolista, taiteesta, musiikista. Kiitos siis ohjelmasta, mutta kaikella ystävyydellä, näinä aikoina on minusta hiukan vanhanaikaista käyttää jatkuvasti naispuolisista laulajista nimitystä: 'laulajatar'. Emme ole aikoihin sanoneet 'opettajatar', 'tarjoilijatar' tai 'näyttelijätär'. Tässä tasa-arvon maassa se voidaan katsoa syrjiväksi ja särähtää myös minun korvaani, vaikka olenkin pian eläkeiässä. Ystävällisesti kouluttaja ja tietokirjailija Maria S."

  Olen tästä asiasta samaa mieltä Marian kanssa ja epäilemättä myös ohjelman toimittaja Pasi Hiihtola, jolle tämä palaute on myös lähetetty.

  Vielä ehdin lukemaan yhden palautteen:

  "Kuuntelin juuri tänään perjantaina 16.3. Tiedeykkösen, joka käsitteli aivojen viemärijärjestelmää eli aivojen puhdistusta. Ohjelma sivisti roppakaupalla. Suuret kiitokset toimittaja Teija Peltoniemelle ja tiimille, joka oli saanut haastateltaviksi kaksi selkeäkielistä tutkijaa. Tavallinen kuulija ymmärsi toimittajan kysymykset ja niihin saadut vastaukset. Ja kaiken lopuksi oli esillä myös ohjeet, miten suojata aivojaan.
  Ystävällisin terveisin nimimerkki 'Ykkösen kuuntelija Kannelmäestä'."

  Helsingistä tuli siis tuo palaute, mikä koski nyt jo eilistä Tiedeykköstä. Toki se niin kuin muutkin jaksot ovat yhä kuunneltavissa Areenasta.

  Palautetta on siis tullut runsaasti, mistä kiitos. Sitä voi edelleen lähettää joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi. Perinteinen posti kulkee osoitteella: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio. Sen sijaan puhelin ei ole tässä oikein hyvä väline. Työni on nimittäin sen luonteista, että harvoin pystyn puhelimeen vastaamaan. Siksi pyydän kirjallista palautetta.

  Kaunista viikonloppua kaikille

  Kaj Färm

  Radio 1 vastaa 17.3.2018

 • Palautetta voi saada monista asioista. Aivan erityinen palautteenlaji on palaute asioista, jotka eivät ole vielä tapahtuneet. Tällä viikolla sitä on tullut melkoisesti Radio 1: aamu-uudistuksesta, mikä käynnistyy ensi maanantaina kahdestoista maaliskuuta.

  Suurin muutos ja oikeasti syy kaikkiin muihin muutoksiin on uudistuva Ykkösaamu.

  Viime vuosina on kasvanut huoli siitä, että mediakenttää vallitsee yhä enemmän voimakkaasti jakautunut mielipiteiden julistaminen, vihapuhe ja vääristely. Välillä tuntuu siltä, että ihmiset eivät enää kuuntele toisiaan, vaan huutelevat erilaisia omaa maailmankuvaa vahvistavia väitteitä ja julistuksia. Yksittäisiä uutisia, niin oikeita kuin valheellisiakin, on paljon ilmassa, mutta yhä vaikeampaa on käsittää, mistä kaikesta on kysymys.

  Onkin vaadittu enemmän kunnolla taustoitettua, tutkittuihin faktoihin perustuvaa ja silti ymmärrettävästi kerrottua tietoa maamme ja maailmamme tapahtumista. Juuri siihen tarpeeseen pyrkii uudistuva Ykkösaamu vastaamaan. Yhtenä keinona on ohjelman lähetysajan kasvattaminen. Maanantaista lähtien Ykkösaamu alkaa jo kello 7.30. Tällä pyrimme siihenkin, että myös työssäkäyvät kuuntelijat pystyvät paremmin kuuntelemaan ajankohtaista asiaa jo ennen työpäiväänsä - ehkä työmatkalla. Lisäksi tämä muodostaa selkeän aamuvaihtoehdon Ylen muulle monin tavoin ansiokkaalle radiotarjonnalle aamuisin. Puhumattakaan nyt kaupallisista kumppaneistamme –´- herra paratkoon.

  Ja sitten se varjopuoli: Jotta jotain uutta voidaan lisätä, täytyy jotain vanhaa poistaa, niin se vaan on. Ykkösaamun laajennuksen alta joutuu väistymään Aamusoiton jälkimmäinen osa. Runsaasta palautteesta tiedän, että se surettaa monia ja ymmärrän sen oikein hyvin. On kuitenkin mielestäni hieman liioiteltua väittää, että tuo noin kahdenkymmenen viiden minuutin vähennys romahduttaisi niin sanotun klassisen musiikin tarjonnan Yle Radio yhdessä. Sillä on yhä erittäin vankka asema ohjelmistossamme. Mutta totta on, että monien tuttuja aamurutiineita muutos varmasti häiritsee.

  Tiedän, ettei internet ole kaikille sopiva vaihtoehto, mutta muistutan kuitenkin, että netissä kuuluva sisarkanavamme Yle Klassinen uudistaa juuri tämän muutoksen takia omaa aamutarjontaansa hieman "aamusoittomaisempaan" tyyliin. Kannattaa kokeilla, jos mahdollista.

  Toinen muutos, jonka tämä uudistus tuottaa on aamuhartauden toisen lähetyksen muuttuva lähetysaika. Kovin pitkään aamuhartaudet on kuultu ensin kello 6.15 ja sitten kello 7.50. Ensi maanantaista lähtien lähetysajat ovat 6.15 ja 7.15. Toivon sydämestäni, että aamuhartauden kuulijat pystyvät sopeutumaan tähän aikataulun muutokseen.

  Eräs yhteydenottaja sanoi minulle, että "tulette taatusti katumaan tätä muutosta ja tekoa." Voi olla niinkin, mutta olen jostain lukenut viisaan ajatuksen siitä, että on kuitenkin parempi katua jotain, mitä on tehnyt kuin katua sitä, että eipä tullut tehdyksi. Jälkimmäinen on tietenkin tavallaan turvallisinta, mutta ei sillä asenteella mitään uutta saavuteta.

  Tämä ei tietenkään tarkoita, ettei tehdyistä ratkaisuista saisi olla eri mieltä - päinvastoin. Tätä kanavaa tehdään teille hyvät radion kuuntelijat ja siksi on hyvin tärkeää, että kerrotte, miltä muutos maistuu, sitten kun se on tapahtunut. Yle Radio 1:n uusi aamu pidentyneine Ykkösaamuineen alkaa siis jo ensi maanantaina, 12.3. Olkaa kuulolla ja avoimin mielin.

  Palautetta muutoksesta ja toki myös kaikesta muusta mahdollisesta voi lähettää joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi. Ja posti kulkee myös ihan perinteiseen tapaan Kustin kyydissä ja osoitehan on: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Joka tapauksessa toivotan rauhallista viikonloppua kaikille.

  Kaj Färm

  Radio 1 vastaa 10.3.2018

 • "Kiitoksia tästä uudesta Havaintoja ihmisestä -ohjelmasta. On erittäin tärkeätä, että yksinäisyydestä puhutaan näin moniulotteisesti ja asiantuntevasti. Pelkkä voivottelu ei riitä, vaan asiaa on hyvä pohtia syvemmin."

  Näin kirjoitti Paula eikä hän ole ainoa, joka ohjelman on löytänyt ja sitä kiittelee. Tämä Satu Kivelän toimittama sarja kuullaan radiosta torstaisin kello 12.10 ja molemmat jo kuullut ohjelmat: "Näkymättömyys on kuin kidutusta" ja "Yksinäisyys hakkeroi aivot" löytyvät tietenkin Areenasta. Kannattaa muuten kuunnella.

  Muutkin ohjelmat toki tekevät havaintoja ihmisestä ja niitä myös tuovat esille. Esimerkiksi perjantainen Kalle Haatasen ohjelma, jossa hän haastatteli professori Seppo Hentilää aiheesta "Suomen sisällissota ja historian muisti", on nostattanut monenlaista keskustelua. Ohjelmassa puhuttiin paljon myös termistä "vapaussota", mikä ei tunnetusti Hentilälle oikein maistu.

  Termi aiheutti paljon keskustelua myös kuuntelijoiden keskuudessa:
  "On aivan tolkutonta, että juuri nyt, sata vuotta noiden karmeiden kuukausien jälkeen ruvetaan taas puhumaan "vapaussodasta" ja "punaryssistä"! Eikö voitaisi sopia, että puhumme asiallisesti ja maltillisesti sisällissodasta, emmekä enää lietso riitaa ja väkivaltaa?" kirjoittaa Anja. Samoilla linjoilla on Henri: "Hentilä on aivan oikeassa siinä, että "vapaussota"-käsite on jälkikäteen luotu propagandistinen termi. Itse en muuten Tanneria oikein työväenmieheksi kuvailisi."

  Ja sitten pari havaintoa toiselta laidalta:
  "Seppo Hentilälle: Kapinassa oli lopulta vähän torppareita, vain nelisen prosenttia. Historian valossa vapaussota on sittenkin hyvä nimitys. Kun vallankumoushallitus suunnitteli uutta valtiosääntöä Suomelle, niin Venäjän bolsevikki-asiantuntijat halusivat myös venäläisille työläisille äänioikeuden Suomen vaaleissa. Tämä siltä varalta, että jos Suomen porvaristo yrittäisi hankaluuksia, voitaisiin Pietarista lähettää muutama junalasti "oikeita" äänestäjiä vasemmiston tueksi."

  Ja vielä yksi huutava ääni korvessa:
  "Sosialistit kutsuivat sotaa vallankumoukseksi, joka aloitettiin Paasitornin
  kokouksessa äänestämällä aseellisesta vallankumouksesta. ensimmäinen äänestys -
  ei, toinen äänestys - kyllä. Paikalla oli Josef Stalin, jonka tehtävänä
  oli varmistaa aseellinen vallankumous ja voiton jälkeen liittää Suomi
  Neuvostoliittoon. Valkoisten voitto sinetöi parlamentarismin maassa, muuten
  Suomesta olisi tullut sosialistinen maa. Eikö kyseessä ole vapaussota?"

  Omana havaintonani en voi olla kummeksumatta, kuinka voimakkaita tunteita sodan nimittäminen vieläkin herättää. Toisaalta se kertoo myös sanan voimasta ja tärkeydestä. Sanat kantavat tiedon ja merkityksen lisäksi myös valtavan määrän tunnetta. Vaikka joskus tämä kinastelu saattaa turhauttaakin, on hienoa huomata kuinka merkittävä asia kieli ja sen sisältämät sanat ovat ihmiselle.
  Kalle Haatasen ohjelma on sekin luonnollisesti kuunneltavissa vielä Areenassa.

  Kiitoksia kiivaastakin palautteesta ja lisää sanan säilää toivon joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi. Monet lähettävät viestinsä myös perinteisen postin kautta, ja sehän sopii. Osoite on: Kaj Färm, PL 8, 00024 Yleisradio.

  Toivotan aurinkoisia talvipäiviä kaikille.

  Kaj Färm

 • Kaj Färm: Ilusat sünnipäeva, 100-aastane Eesti!

  "Onpa ollut hieno viikko!" huudahtaa Raimo Helsingistä, eikä tarkoita ainakaan pelkästään talvisessa säässä vietettyä hiihtolomaa, vaan radio-ohjelmia:

  "Te siellä Radio 1:ssä olette tehneet oikein juhlaviikon satavuotiaan veljeskansamme kunniaksi. Oma juhlintani alkoi jo maanantaina Roman Schatzin parissa ja sen jälkeen Viroa on käsitelty monin eri tavoin ja näkökulmin eri ohjelmissa niin musiikeissa kuin puheissakin. Kiitoksia todelliselle sivistyskanavalle!”

  Raimon kanssa samoilla linjoilla on Ritva:

  "Kiitos Kare Eskola Viro-ohjelmasta, jonka kuuntelen uusimiseen! Henkilökohtaisesti olen rakastunut virolaiseen musiikkiin heti ensi
  kuulemalta. Pidän muutenkin virolaisesta tavasta tehdä asioita. Arvo Pärt on suosikkini.
  Terveisin Ritva Nivalasta"

  Kanavamme halusi todella satsata tähän Viron juhlaviikkoon, joka huipentuu siis tänään Viron kansallispäivänä. Satavuotiaan Viron juhlistaminen jatkuu yhä. Illalla kello 19.02 kuullaan Viron satavuotisjuhlakonsertti Estonia-teatterista, jolloin esiintyy Viron Filharmonian kamarikuoro ja Tallinnan kamariorkesteri johtajanaan Tõnu Kaljuste.

  Sen jälkeen kuullaan jo aiemmin mainittu Roman Schatzin Viroa käsittelevä maammekirja toisena lähetyksenä kello 22.05. Vieraina hänellä tuossa ohjelmassa on politiikan tutkija Iivi Anna Masso ja historioitsija Seppo Zetterberg.

  Huomenna sunnuntaina Virosta puhutaan Horisontti-ohjelmassa kello 12.05. Ohjelmassa pohditaan muun muassa millaiset jäljet sodat, miehitys ja kommunismi ovat jättäneet satavuotiaaseen Viroon. Miten virolaisista tuli yksi maailman ateistisimmista kansoista? Mistä virolaiset tänään ammentavat arvonsa? Keskustelemassa ovat kirjailija ja elokuvaohjaaja Imbi Paju sekä teologian professori sekä Viron evankelisluterilaisen kirkon teologisen instituutin dekaani Randar Tasmuth. Tuo epäilemättä mielenkiintoinen keskustelu siis sunnuntaina kello 12.05.

  Otetaan tähän loppuun vielä yleishavainto paljon autoilevalta Arjalta:

  ”Kuljen autollani aika usein Vaasasta Etelä-Suomeen hoitamaan lapsenlapsiani. Aina on päällä Ylen Radio 1. Olen itse entinen Radio Suomen työntekijä ja se kanava oli se, jota eniten kuuntelin. Nyt siis Radio 1. Olen ihastunut ohjelmatarjontaanne. Vaikka radio soi tauotta matkan aikana, ei vielä ole tullut sellaista tunnetta, että käännänpä kanavaa. Hyviä kuunnelmia, hyviä tiedeohjelmia tavallisille ihmisille, hartausohjelmat, ajankohtaiset, kaikki.
  Matka sujuu rattoisasti ohjelmienne parissa ne monet tunnit, jotka matkaan kuluvat.”

  Kiitoksia Arja. Juuri tuon takia radiokanavamme täällä Ylessä ovat selvästi toisistaan poikkeavia: tarkoituksena on, että jokainen löytäisi mieluisensa ja tilanteeseen sopivimman. On Yle Radio 1, on Radio Suomi, Yle Puhe ja Ylex. Unohtamatta ollenkaan ruotsinkielisiä Radio Vegaa tai X3M-kanavaa.

  Ja kaiken kruunaa tietenkin Areena, josta voi kuunnella muun muassa nuo kehutut Viro-ohjelmat jälkikäteenkin.

  Kiitoksia kaikista yhteydenotoista. Lähettäkää taas huomioitanne, ideoitanne ja muuta palautetta joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Ja hyvä vaihtoehto on myös lähettää palaute suoraan minulle joko sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Sekä talvi että hiihtolomakausi jatkuvat. Iloitkaamme siitä.

  Kaj Färm

 • "Helähtävä helmikuinen kiitos Radio 1:lle, jonka ohjelmistoon on ilmaantunut kuultavaksi kaksi erinomaista, kiitettävää uutuutta: Venuksen koulu, eli erotiikan kulttuurihistoria sekä Radio Variaatio."

  Nämä terveiset tulevat Vantaalta. Tarkennettakoon, että ohjelman alaotsikko kaikessa nokkeluudessaan kuuluu: "Kulttuurin seksihistoria". Pikku juttu, mutta nyt seuraa perustelut:

  "Ensin mainittu on paitsi kauas historiaan kurkottava, myös ilakoivan hauska. Elämää ja erotiikkaa on ollut maailman sivu. Erotiikka asettuu ohjelmassa oikealle tolalleen sekä hauskasti että faktoina. Radio Variaatio on puolestaan ehjä, puhutteleva kokonaisuus yhteiskuntamme nykymenosta, jossa suvaitsevaisuus ja solidaarisuus ovat jääneet useasti rasistisen vihapuheen jalkoihin. Radio Variaatio palauttaa ihmisyyttä paikalleen: hienoa!"

  Näin kirjoittaa mies, jonka vähintäänkin omaperäinen nimimerkki on "Einardo Betonipolvi Vantaalta" ja toivottaa vielä parhainta menestystä niin minulle kuin erinomaiselle kanavallemmekin. Kiitos, sitä samaa toivomme myös sinne Vantaalle.

  Venuksen koulua kehuu myös Päivi:

  "Aivan mahtava ohjelma: samalla hauska, viisas eikä ollenkaan nolostuttava vaikka suora onkin. Oikein ihmetyttää Kaisa Pulakan ja Pietari Kylmälän loistava kyky käsitellä kaiken maailman outouksiakin niin luontevasti. Vai ovatko ne nyt sitten niin outoja juttuja? Kulttuuria se on seksikin!"

  Ehdottomasti. Kerrotaan heille, joille sarja ei ole vielä tuttu, että Venuksen koulu on kahdeksanosainen sarja, joka perehtyy kulttuurin seksihistoriaan. Sarjassa kerrotaan, miten seksiä on eri aikoina taiteissa kuvattu. Ja kerrotaan siinä vähän muustakin.

  Sarja kuullaan radiossa tiistaisin kello 17.10 ja toisen kerran perjantai-iltaisin kello 21.40. Ja juuri tämä sarja sopii myös erinomaisesti Areenakuunteluun, sieltähän sen voi kuunnella juuri silloin kuin parhaiten itselleen sopii. Sama koskee tietenkin feature- ja dokumenttiohjelmia, joita kuullaan radiosta yleisotsikko "Radio Variaatio" alla sunnuntaisin klo 18.00 ja uusintana torstaisin klo 22.05.

  Tähän liittyen lyhyt viesti sähköpostista: "Olis kiva kun iPhonellakin vois kuulla m-bulevardia. Terv. JL lahti."

  Hmm. Kyllä minä ainakin kuuntelen niin Muistojen bulevardia kuin muitakin ohjelmia iPhonen kautta. Kannattaa asentaa se Areena apsi, niin sitä kautta ainakin löytyy. Tai sitten Radiot.fi apsi. Ilmaisia molemmat.

  Vielä yksi palaute tuntemattomaksi jäävältä taholta:

  "Koska Färm vain suitsuttaa milloin mitäkin iltahartautta, niin vaihteeksi
  voisi antaa kehuja Kalle Haataselle, jonka ohjelmat ovat ykköstasoa.
  Erittäin hyvät vieraat, toimittaja antaa vieraiden vastata rauhassa ja
  aiheet teräviä ja ajankohtaisia. Terveisiä Haataselle!"

  Enpä voisi enempää olla samaa mieltä tästä asiasta. Olen mielestäni jakanut useinkin kehuja Kalle Haataselle. Mutta olenko jotenkin erityisesti suitsuttanut iltahartauksia? Ehkä niinkin joskus.

  Joka tapauksessa kiitoksia näistä ja muista palautteista ja antakaa sitä lisääkin joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Kaunista talvista viikonloppua kaikille.

  Kaj Färm

  (Radio 1 vastaa 17.2.2018

 • ”Ymmärrättehän te siellä, millainen helmi teillä on sylissänne?” kysyy Eero Etelä-Karjalasta ja jatkaa:
  ”Maija Elonheimon toimittama Brysselin kone on niin hyvä EU-asioiden selvittäjä, että soisi kansanedustajien ja muidenkin - joskus hieman lonkalta EU-asioita kommentoivien poliitikkojemme kuuntelevan ohjelman säännöllisesti. Ei tekisi pahaa eräille ministereillekään. Ohjelma paneutuu ihailtavalla suoruudella todellisiin kipukohtiin ja tekee sen vielä tavalla, jota tavallinenkin ihminen ymmärtää.”

  Näin siis Eero ja samaa ohjelmaa kehuu Liisa:

  ”Brysselin kone lienee yksi kaikkein parhaimmista radion asia- ja puheohjelmista, olivat haastateltavat keitä tahansa. Brysselin konetta en koskaan jätä väliin, jos suinkin voin sen kuunnella. Toimittaja on perehtynyt, tasapuolinen ja haastateltavat asiantuntijoita.”

  Näin kirjoitti Liisa kirjeessään, jossa muuten oli huolissaan EU:ta käsittelevien ohjelmien vähäisyydestä Ylessä. Ennen kaikkea hän kaipaisi Brysselin koneen kaltaista ohjelmaa televisioon. Siihen en tietenkään ota sen enempää kantaa, mutta viesti on lähetetty niistä asioista vastaaville tahoille.

  Sanottakoon vielä, että Brysselin kone kuullaan täällä Yle Radio yhdessä keskiviikkoisin kello kymmenen nolla nolla. Muistutan, että Brysselin kone sopii myös erinomaisesti jälkikuunteluun ja Areenasta löytyykin lukuisia – etten sanoisi lukematon määrä jaksoja, joita sieltä voi kuunnella juuri silloin, kun on kullekin sopiva hetki, esimerkiksi kävelylenkin tahdittajaksi tai pölynimurointia keventämään.

  Vuoden 1918 tapahtumat keskusteluttavat yhä. Näin kirjoittaa Jalo:

  ”Yle on kiitettävästi käsitellyt sekä Suomi 100 että nyt kansalaissotaa. Hieman arvostelua. Ennen sitä korostan, että en ole kenenkään puolella.
  Yle näyttää käsittelevän historiaa "sovituksen" aatteen kannustamana. Se on ok, jos ei livetä totuudesta tai vältellä totuutta. Onhan totta, että 1920-30-luvut olivat yksipuolista totuutta. Sitten tuli suuri historian uusi painos: ”Täällä pohjan tähden alla”. Siitä tuli totuus, kuten Sinuhesta aikanaan egyptologeille. Upeita kirjoja toki molemmat.
  En ole kuullut lainkaan pohdintoja, miksi sosialidemokraattinen työväenliike syntymästään vallankumoukseen saakka rakensi aatteensa pelkästään katkeruuteen ja vihaan eikä rakentavaan kehitykseen. Toimiko koko Eurooppa samoin? Vallankumousmielialaa oli pohjustettu neljännesvuosisata. Näin toimien ääriainekset saavat helposti vallan. Patruunat viedään pajan taakse.
  En ole ainakaan kuullut katsausta, jossa vallankumoushallitus määräsi Senaatin jäsenet vangittaviksi siinä onnistumatta. Ampuivat kuitenkin yhden kansanedustajan kokeeksi. Ajautuminen sisällissotaan sisälsi alusta asti raakoja aineksia, joita kannattaisi pohtia. Ei pelkästään elintarvikeongelmaa.
  Ainakaan vielä ei ole käsitelty sitä, että raaka ja verinen valkoisten voitto oli maallemme sittenkin suuri onni. Olenko lukenut Häikiötä ja Keskisarjaa liikaa! Demokratian kunnioitusta ei tänäänkään korosteta liikaa. Sitä kannattaa painottaa aina silloin tällöin.”

  Näin siis Jalo. Minun mielestäni noita tapahtumia on käsitelty jo nyt monipuolisesti ja lisääkin on tulossa. Mainitsen tässä myöhemmin keväällä kuultavan Jukka Kuosmasen toimittaman sarjan, jossa puhutaan siitä, kuinka vuotta 1918 on käsitelty esimerkiksi elokuvissa ja kirjallisuudessa. Siis kulttuurihistoriallinen lähestymistapa tuohon traagiseen vuoteen. Itse odotan kovasti tuota ohjelmasarjaa ja uskon, että siitä tulee hieno.

  Kiitoksia taas näkemyksistänne ja kaikenlaisista yhteydenotoista. Tehkää niin vastakin, joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Huomenna sitten laskettelemaan, mutta älkää nyt rikkoko paikkojanne.

  Kaj Färm

  (Radio 1 vastaa 20.2.2018)

 • "Kuulkaas te. Viime vuonna juhlistettiin Suomen itsenäisyyden satavuotista taivalta ja tänä vuonna on muisteltu sisällissotaa 1918. Molemmat oikein hyviä ja tarpeellisia asioita, mutta nyt kaipaisin jotain iloisempaa. Miten olisi historiasarja koululaisten kesälomista? Itse ainakin muistan lapsuuteni kesälomat hyvinkin tarkkaan: Silloin aurinko paistoi aina, ahomansikat kypsyivät, vattuja ja mustikoita oli roppakaupalla. Ja jos joskus satoikin, niin se oli lempeää ja lämmintä kesäsadetta, jonka aikana oli ihanaa kirmata järveen uimaan. Kuten huomaatte, ei minusta olisi objektiiviseksi historiantutkijaksi, mutta olisi todella mukavaa kuulla, kuinka kesälomanvietto on muuttunut aikojen saatossa. Eikö olisi hyvä kesäsarja?"

  Tämän aivan loistavan ehdotuksen teki Anja ja välitän idean heti toimituksille. Toivottavasti joku siihen tarttuu.

  "Hei, ensinnäkin haluan kiittää loistavasta Radio Yle yhdestä! Sitä ilman ei voi olla eikä elää.
  Meillä on eri huoneissa oma radionsa viritettynä valmiiksi ykköselle. Hyvää ohjelmaa tulee paljon, joita toimittavat hyvät toimittajat. Aamu alkaa ykkösaamulla, sitä seuraa rentouttava Muistojen bulevardi. Johanna Korhosen Valkoista valoa heilahtelee aiheensa mukaan vähän sinne ja tänne, joskus hänen oma arvomaailmansa (feminismi) lyö liikaa läpi. Mutta tieto ja hauskuus pelastavat useimmiten niin, ettei tahdokaan sulkea korviansa kuulemaltaan. Roman Schatz näkee meidät hauskasti myönteisen primitiivisenä kansana. Leena Mattilan Tiede-ohjelmia rakastan. Anna-Liisa Haavikko on myös kiinnostava ja Maija Elonheimon persoonallinen ote asioihin Brysselin koneessa, kuuntelen aina kuin voin. Sunnuntain puolenpäivän jälkeen tuleva pysäyttävä Horisontti kuunnellaan meillä aina. Samoin Riston valinta keskiviikkoisin. Sitten on pakko mainita pari toimittajaa, jotka hääräävät enimmäkseen televisiossa mutta myös radiossa sen verran, että voin mainita. Mainita sen vuoksi, että he toimittajina ovat ottaneet juristin roolin toimittamissaan ohjelmissa. Heidän vihreä-vasen-feministi-linjansa lyö läpi haastatteluissa, joissa yleensäkin ikävä ilmapiiri. Ihmettelen, kuinka kauan he löytävät itselleen sopivia "uhreja" haastateltavia.

  Ja lopuksi kiitos Sinulle, Kaj Färm!
  Kaunista kevättä! terveisin Pirkko"

  Voi kiitos Pirkko, vaikka en aivan tiedäkään, mistä minua kiität. Hyvältä se tuntuu silti.
  On tietenkin aivan selvää, että varsinkin politiikan toimittajat aina ärsyttävät yksiä ja ihastuttavat toisia. Se kuuluu ikään kuin asiaan.

  "Jos vuodenvaihteen jälkeen on mennyt Turun ensimmäiseen kaupunginosaan Aurajoen rannalle analoginen radio mukanaan, josta kuuntelee tietenkin Yle Radio 1:ä, on voinut huomata, että nykyään Turun tuomiokirkon kello lyö 12 ensin radiossa kello 11.59 ja "vasta" minuuttia myöhemmin kello 12 oikeasti Turun tuomiokirkosta. Kellonlyöntitallenteen lähetysajankohdan siirto Yle Radio 1:ssä minuuttia aikaisemmaksi mahdollistaa nyt Yle Uutisten alkamisen samanaikaiseti Yle Radio Suomen kanssa. Onkohan joku muu huomannut tämän pienen aikaistuksen? Helein helmikuun terveisin Pekka Ilmajoelta."

  Pekka on aivan oikeassa. Siirsimme kellojen lyöntiä emme koko minuuttia, mutta hieman, jotta saisimme uutislähetyksen kanavallemme alusta lähtien. Itse asiassa Turussa nuo kellot soivat siten, että kello on tasan kaksitoista neljännen lyönnin kohdalla. Mikään tarkka aikamerkki se ei sielläkään siis ole. Kiitoksia valppaasta havainnoinnista.

  Lähettäkää lisää ideoita, havaintoja ja kaikenlaista palautetta. Väylät ovat tutut eli joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Oikein rauhallista ja miellyttävää viikonloppua.

  Kaj Färm

  (Radio 1 vastaa 3.2.2018)

 • Paljon on yhä Radio yhden palautepostissa käyty presidentinvaalitaistelua, mutta en tässä siihen enempää puutu, kunhan mainitsen, että huomattu on. Huomenna sitten näemme laantuuko keskustelu tähän vai jatkuuko tiiviimpänä ensi viikolla.

  Täsmälleen sata vuotta sitten, 27. tammikuuta 1918 alkoi toinen, paljon traagisempi taistelu, kun Suomeen puhkesi sisällissota. Tai vallankumousyritys, vapaussota, veljessota ja mitä kaikkia nimiä sille onkaan annettu. Itse olen mieltynyt Veijo Meren lanseeraamaan ”Vuoden 1918 tapahtumat”-käsitteeseen. Tätä merkkivuotta on käsitelty jo useammassakin ohjelmassa ja se on odotetusti herättänyt paljon keskustelua ja jopa suuria tunteita kuuntelijoissa. Ja mikä, ettei. Eihän sata vuotta ole edes ihmiskunnan historiassa aika eikä mikään. Luen esimerkiksi muutamia viestejä aiheesta:

  ”Sisällissodassa oli kyse luokkasodasta ja sorrettujen noususta riistäjiä vastaan. Piste!”

  Ja asian toinen puoli tulee esille seuraavassa:

  ”Voisiko YLE edes yhdellä lauseella mainita, että sisällissodan tuloksena venäläiset sotilaat riisuttiin aseista ja karkotettiin maasta?”

  No nyt on tuokin tosiasia mainittu. On myös esitetty kannanottoja siitä, kuinka keskustelua tulisi käydä:

  ”Sisällissodasta ei voida puhua näin kun kuulijoilta on puheenvuoro kielletty. Todella häpeällinen veto Yleltä. Kahden historian professorin jaarittelu ei sano yhtään mitään siitä mikä on ratkaisematta. Kansan jako kahtia.”

  Vai pitäisikö keskustella ollenkaan?

  ”Olen tästä aiheesta sitä mieltä, että minkä ihmeen tähden pitää kaivaa esiin vanhoja ikäviä asioita, niin kuin tämä sisällissota. Vai onko rakas isänmaamme kouluttanut liian paljon tohtoreita ja maistereita, ja heille täytyy löytää "töitä", siis vaikka tutkia vanhoja sotia?
  terveisin mummeli.”

  Itse olen sitä mieltä, että ikävistäkin asioista on hyvä keskustella. Kuten huomataan, herättää aihe yhä suuria tunteita ja niiden laantuminen asialliseksi keskusteluksi edellyttää paitsi tutkimusta niin myös sitä keskustelua. Keskusteluun taas sisältyy paitsi puhuminen, myös kuuntelu. Tässä jälkimmäisessä emme ole vielä kovin hyviä.

  No on palautetta tullut muustakin ohjelmistosta. Esimerkiksi Muistojen bulevardi on kerännyt kuluneella viikolla tavallistakin enemmän kiitosta. Eräs rouva kehui kuuntelevansa sitä suorana lähetyksenä joka aamu Kreikan saaristossa. Jos tapanani olisi kadehtia, niin tuossa olisi oiva kohde: Kreikan talvinen aurinko turkoosin Välimeren yllä, itse istumassa vaikka huopaan kääriytyneenä ulkoterassilla korituolissa hyvä kirja sylissä ja taustalla soi Muistojen bulevardi. Kyllä kelpaisi!

  Lähettäkääpä taas lisää palautetta. Esimerkiksi nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Huomenna sitten kaikki kynnelle kykenevät äänestämään, jollei ennakkoääntä kerinnyt antamaan.

  Kaj Färm

  Radio 1 vastaa 27.1.2018

 • Nyt on kuulkaas tullut palautetta! Osansa saavat uudet ohjelmat, muuttuneet lähetysajat, poistuneet ohjelmat sekä poistuneet toimittajat. Myös uudet kanavasivut on huomattu: osa kiittelee, mutta monet myös moittivat. Moitteisiin on aihettakin ja siksi pyydän pitkämielisyyttä. Sivut eivät ole vielä aivan valmiita ja vikoja korjataan ja ominaisuuksia kehitetään koko ajan.

  Ja sitten on nämä presidentinvaalit: Vaikka kanavallamme ei olekaan ollut varsinaisia vaalitenttejä, mikä sekin on aiheuttanut ymmärrettävää kummastusta, niin kommentteja ja kannanottoja piisaa. Ollaan sitä mieltä, että omaa ehdokasta kohdellaan kaltoin ja vastustajia paapotaan. Se on perin inhimillistä ja kaikkien vaalien kohdalla toistuvaa. Luulisi kuitenkin, että tällaiset palautteet menisivät televisioon, missä näitä vaaliohjelmia lähetetään. No, eivätköhän hekin ole saaneet osansa.
  Paljon on myös mielipiteitä vaaliteknisistä ja muista sen tyyppisistä asioista. Kiitoksia niistä, mutta on toisaalta todettava, että moniin asioihin meidän on aivan mahdotonta vaikuttaa. Esimerkiksi kysymys siitä, kuinka lähellä vaaleja galluppeja saa julkaista on tietenkin kiinnostava, mutta Yleisradio ei näistä asioista päätä. Taitaa olla oikeusministeriön asia.

  Mutta on ohjelmia kiiteltykin. Esimerkiksi Outi Paanasen perjantaina debyyttinsä tehnyt uusi ohjelma ”Narrin aamulaulu” sai heti runsaasti kiitosta eikä ihme. Outi osaa.
  Kalle Haatasta on kiitelty, joskin osalle tuo perjantaiaamu tuntuu olevan hankala aika. Heitä muistutettakoon siitä, että ohjelma uusitaan myös perjantai-iltana kello 22.05. Ja ainahan on Areena.

  Myös yksi pieni uudistus on huomattu, ainakin Kiteellä:

  ”Suuret kiitokset positiivisesta yllätyksestä!
  Olemme jo ikääntynyt aviopari, jotka sänkyyn mentyä
  tekevät ristikoita ja sudokuita sekä radio on auki radio 1:n puolella.
  Vuoden alkupäivinä tuli yllätys kun kello 23.00 tulee iltahartaus.
  Aivan mieltä tyynnyttää. Kiitoksin Irma ja Unto Kiteeltä.”

  Onpa varsinainen idylli: Selkä tyynyä vasten, sudoku tai sanaristikko sylissä ja taustalla soi Yle Radio 1. Siinähän on valmis käsikirjoitus vaikka mainokseen! Kiitoksia Irmalle ja Untolle.

  Yksi asia on saanut paljon huomiota. Se ei varsinaisesti liity Yle Radio yhteen, vaan sisarkanavaamme pääkaupunkiseudulla kuuluvaan Yle Mondoon. On ihmetelty, miksi NPR:n eli Yhdysvaltain National Public Radion osuudet poistuivat ohjelmistosta vuodenvaihteessa. Ihmettelemme sitä itsekin. Olemme vuosia releoineet nuo NPR:n ohjelmat suoraan satelliitista, kuten muutkin Mondon ohjelmat. Jostain syystä vuodenvaihteessa satelliittitarjonnasta poistui mainittu NPR. Olemme koettaneet selvittää Washingtonista, mistä on kyse, mutta emme ole saaneet vastausta. On mahdollista, että U.S.A:n nykyhallinnon penseä suhtautuminen Public Radioon on aiheuttanut sen, että he ovat säästösyistä luopuneet satelliittijakelusta ja keskittyvät nyt nettiin. Jatkamme asian selvittelyä, mutta ainakin toistaiseksi NPR:n korvaa BBC.

  Kiitoksia erittäin runsaasta palautteesta, yritän lukea kaiken, jopa luonnehdinnat presidenttiehdokkaiden ulkonäöstä.

  Varsinaisesti Yle Radio yhteen liittyvää palautetta toivon toki vastakin ja sitähän voi lähettää joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Rauhallista viikonloppua.

  Kaj Färm

 • Kaiken maailman työelämägurut ja life style -oppaat hokevat hokemasta päästyään, että "muutos on mahdollisuus". Sitten on näitä tosielämän guruja, jotka ovat sitä mieltä, että muutos on mahdottomuus tai ainakin kaikki muutos on aina pahasta.

  Odotetusti olen törmännyt tähän jälleen näin vuodenvaihteessa, kun ohjelmistoa on uusittu osin aika reippaastikin. Kritiikkiä on tullut sekä vanhojen ohjelmien päättymisestä kuin uusien ohjelmien alkamisestakin. Joidenkin uutislähetysten lyhentynyt kesto on myös kohdannut kovaa kritiikkiä. On jopa epäilty, että Suomen kansaa tarkoituksella tyhmennetään, kun vähennetään taustoittavan tiedon jakelua.
  Tähän voin suoraan vastata, että nimenomaan taustoittavan tiedon tarjonta tulee Yle Radio yhdessä lisääntymään, kun Ykkösaamun uudistus saadaan toteutumaan. Se ei aivan ehtinyt tähän vuodenvaihteeseen, mutta helmikuun lopussa pääsette jo siitä nauttimaan.

  On esitetty voimakas epäily siitä, että radiokanavia uudistetaan pelkästään uudistamisen riemusta. Näin ei ole. Esitän tässä nyt kaksi pääasiallista syytä muutoksiimme:
  Kuluneena vuotena ja vuodenvaihteessa harvinaisen moni Yle Radio 1:n toimittajista jäi eläkkeelle kuten kirjallisuusohjelmien Seppo Puttonen ja Eeva Luotonen, musiikkitoimituksen Helena Hannikainen sekä Juha Kulmanen, joka tuotti muun muassa eurooppalaisia, amerikkalaisia ja kolmannen maailman puheenvuoroja sekä Julkista sanaa. He kaikki olivat selkeästi oman korkean profiilinsa omaavia tekijöitä, ja siksi juuri samanlaisten tuotteiden tekemistä ei kenenkään muun ollut mielekästä jatkaa. Tämä ei tietenkään tarkoita, ettei kirjallisuus- ja musiikkiohjelmia enää tehtäisi, vaan niitä tekevät nyt muut omalla otteellaan. Myös eurooppalaisia näkemyksiä tullaan kuulemaan kokeneen toimittajan Jorma Mattilan tuottamassa sarjassa "Moniääninen Eurooppa", mikä kuullaan lauantaisin kello 12.30 ja toisena lähetyksenä keskiviikkoisin kello 17.30. Itse odotan paljon tältä sarjalta.
  Toisaalta jaan kyllä sen huolen, että kuulemmeko enää niin sanotun kolmannen maailman ääntä täällä Radio yhdessä. Useinhan on niin, että valtaosa maailmaa näyttäytyy meille ainoastaan uutisissa sotien ja katastrofien yhteydessä ikään kuin siellä ei muuta elämää olisikaan. Tärkeää on, että kuulemme esimerkiksi Afrikasta afrikkalaisten itsensä kertomana eikä pelkästään länsimaisten toimittajien analyyseissä. Tätä täytyy pitää silmällä ja onhan meillä siihen välineitä, kuten useita keskusteluohjelmia, sarjoja ja tietenkin klassikko-ohjelma ”Maailmanpolitiikan arkipäivää”. Se kuullaan muuten ensilähetyksenä juuri ennen Moniäänistä Eurooppaa eli lauantaisin kello 12.10 ja toisena lähetyksenä tiistai-iltana kello 21.30.

  Toinen erittäin tärkeä syy muutoksiin on se, että maailma muuttuu, kuuntelijat tai ainakin heidän tarpeensa muuttuvat ja mediakenttä muuttuu. Radio yksi ei halua kalkkeutua, jäykistyä tai dementoitua toistamaan menneen maailman sanomaa. Tämä kanava haluaa pysyä dynaamisena kulttuurin, asiapuheen ja monipuolisen musiikin ehdottoman laadukkaana sivistyksen soihtuna. Se edellyttää harkittua, mutta määrätietoista evoluutionaarista kehitystä, ja sitä me tässä nyt koetamme saada aikaan.

  Kertokaa te hyvät kuuntelijat, kuinka me siinä onnistumme. Palautetta voi lähettää joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Oikein hyvää alkanutta vuotta kaikille.

  Kaj Färm

  Radio 1 vastaa 13.1.2018

 • Palataanpa heti asiaan, joka on kirvoittanut monenlaista palautetta ja tuottanut myös syvää mielipahaa. Kyse on Nuntii Latinista. Ohjelmaahan oltiin lopettamassa jo ensi vuoden alusta lähtien. Keskusteltuamme asiasta ohjelman kantavien voimien, maailmanluokan latinistien ja tiedeyhteisön arvostettujen jäsenten Reijo Pitkärannan ja Tuomo Pekkasen kanssa olemme päätyneet seuraavaan ratkaisuun: On selvää, että jo inhimillisistä syistä Nuntii Latinii lähestyy kaarensa loppua, onhan sitä tehty jo syksystä 1989 alkaen. Halusimme kuitenkin lopettaa ohjelman hieman arvokkaammin, joten sovimme, että ohjelman lopetusajankohtaa siirretään niin, että saamme sille komean kolmikymmenvuotisen historian eli ohjelmaa tehdään vielä kevätkauteen 2019 saakka. Eli huhut Nuntii Latinin kuolemasta olivat liioiteltuja ja joka tapauksessa ennenaikaisia. Ohjelma jatkuu vielä puolitoista vuotta.
  Itse olen tästä ratkaisusta hyvin onnellinen - toivottu joululahja.

  Kummastusta ja hämmästystä on herättänyt myös Leikolan ja Lähteen, viime kuukausina Lähteen ja Hämäläisen, poistuminen ohjelmistosta. Alunperinhän tämä johtui siitä, että Markus Leikolalle tuli sentapaisia muita työsitoumuksia, että hän ei voinut ohjelmassa jatkaa. Päädyttiin siihen erinomaiseksi osoittautuneeseen ratkaisuun, että jo sovitut ohjelmat tehtäisiin Jussi Lähteen ja kokeneen politiikantoimittajan Unto Hämäläisen voimin. Näin myös tehtiin.
  Nyt olemme tilanteessa, jossa kaikki sovitut työt on tehty, mutta jatkosta ei ole tietoa.
  On hyvin mahdollista ja mielestäni myös toivottavaa, että muiden kiireiden laannuttua Jussi Lähde ja Markus Leikola palaavat vielä Yle Radio yhden ohjelmistoon, mutta ainakaan kevätkaudella 2018 se ei ole vielä mahdollista - ehkä myöhemmin. Se näkee, ken elää.

  Kanavalle on muuten tulvinut kiitoksia jouluohjelmista, koko ohjelmistosta, runsaasti suorastaan palvovia kiitoksia kuuluttajille, toimittajille, musiikille ja melkein mille tahansa. Luen esimerkiksi pari lyhyttä viestiä:

  "Kiitos päättymässä olevasta vuodesta koko ykkösen väelle ja aivan erityisesti kuuluttajille ja musiikkitoimittajille.
  Hyvää joulua ja menestysrikasta vuotta 2018!"
  Näin toivotti eräs sipoolainen Matti, jonka joku saattaa liittää takavuosien kilpailuvirastoon. Kiitoksia ja hyvää joulua Sipooseen.

  Seuraava palaute kiteyttää kymmenet viestit:
  "Suunnattoman suuret ja sydämelliset kiitokset kaikesta kauniista, ihanasta joulumusiikista, jota kanavaltanne on kuulunut.
  Kiitos paljon ja Joulun Rauhaa teille kaikille."

  Kiitos. Joulu ja koko juhlakauden ohjelmistommehan on vasta pääsemässä vauhtiin ja uskon, että sieltä löytyy kiintoisaa ohjelmaa lähes joka makuun. Ei nyt ihan kaikkeen, mutta paljon kuitenkin. Olkaa kuulolla.

  Omasta puolestani haluan kiittää kuuntelijoitamme kuluneesta vuodesta ja siitä aktiivisuudesta, jolla olette ottaneet osaa myös kanavan kehittämiseen. Palautteenne on ensiarvoisen tärkeää. Tämä palauteohjelma lomailee nyt pari viikkoa, mutta ensi vuonna palataan asiaan hieman muuttuneisiin kellonaikoihin eli tämä ohjelma kuullaan vuonna 2018 lauantaisin ensin kello 12.05 ja toistamiseen kello 17.10. Uutisten perässä siis.

  Toivotan kaikille kuulijoille ja heidän perheilleen sekä muulle lähipiirille oikein hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2018.

  Kaj Färm

  Yle Radio 1 vastaa 23.12.2017

 • "Ette nyt rupea muuttelemaan ja uudistamaan mitään siellä Radio 1:ssä. Se on juuri nyt niin hyvä kuin vain voi olla!"

  Tämän vaatimuksen esitti "Radio yhden ikuinen rakastaja" Helsingistä.

  Hänelle vastaan, että kylläpäs muuttelemme ja uudistamme, koska on pakko. Pelkästään se, että monet kanavan kantavat voimat, kuten esimerkiksi Seppo Puttonen ja Eeva Luotonen kirjallisuusohjelmista, ovat jäämässä tai juuri jääneet eläkkeelle aiheuttaa sen, että jotain uuttakin on tehtävä. Muutenkin niin media- kuin muukin maailma kehittyy nykyään niin kiivasta tahtia, että - käyttääkseni jo hieman kulunutta, mutta silti oikeaan osuvaa sanontaa: on juostava aika lujaa, että pysyy edes paikoillaan. Taantuahan ei kukaan halua.

  Kaiken lisäksi kanavalle suunnitellut uudet ohjelmat ovat hyviä ja Yle Radio yhden tyylikirjoon mainiosti sopivia. Esittelen muutamia:

  Päivittäinen kulttuuriohjelma "Kultakuume" on luomassa nahkaansa kokonaan uudelleen jopa niin, että ehkäpä sen nimikin muuttuu, saa nähdä. Joka tapauksessa yhä edelleen jokaisena arkipäivänä kello viisitoista on luvassa paneutunutta ja fiksua, mutta samalla rentoa puhetta kulttuurin eri aloilta. Onhan tähänkin asti näin ollut, mutta nyt kulttuuritoimituksen luovat voimat ovat päättäneet päivittää koko konseptin.

  Musiikkiohjelmiakin on tulossa lisää, esimerkiksi Outi Paanasen uusi ohjelma "Narrin aamulaulu" kuullaan perjantaisin kello 11 ja Outi varmasti tulee myöhemmin avaamaan, mistä on oikein kysymys. Outin tuntien jostain hyvästä kuitenkin.
  En tiedä onko tämä uutta tai vanhaa, mutta joka tapauksessa Riston valinta palaa keskiviikkoaamupäiviin tauon jälkeen. Risto Nordell on siis palanut laajoilta maailmanmatkoiltaan Suomeen. Rooman kukkuloilta Pasilan kallioille, etten sanoisi.

  Uudenlaisiakin musiikkiohjelmia on luvassa: Maanantaisin kello 14 tulemme kuulemaan Pasi Hiihtolan ohjelmaa "Euroopan valot", jossa Pasi on luvannut valottaa monipuolisesti erilaisia eurooppalaisia musiikki-ilmiöitä chansonista fadoon ja vaikka kelttiläiseen harppuun. Pasi Hiihtolahan on myös Radio yhden kuuntelijoille tuttu esimerkiksi Muistojen bulevardin levylistojen laatijana.
  Tuuli Saksalakin on tuttu, mutta nyt hän aloittaa kanavallamme uuden ohjelman nimeltä "Keidas". Se kuullaan torstai-iltaisin kello 17.20 ja Tuuli on luvannut soittaa siinä kaikenlaista hyvää musiikkia ympäri maailmaa.
  "Naisia huipulla" taas on Anna-Liisa Haavikon uusi haastatteluohjelma, jossa nimensä mukaisesti kuullaan eri alojen huippunaisien ajatuksia. Ohjelma kuullaan keskiviikkoisin kello 12.15.
  Myös varhaisaamuihin tulee muutosta sen myötä, kun Ykkösaamun päivitetty versio saadaan käyntiin. Päinvastoin kuin muut muutokset, jotka astuvat voimaan loppiaisesta, tätä aamu-uudistusta joudutaan odottelemaan vielä tuonne helmikuun loppupuolelle, ja lisää kerromme, kun aika on.
  Yhden pienen muutoksen mainitsen vielä: Useat kuuntelijamme ovat toivoneet, että kello 18.50 kuultava iltahartaus uusittaisiin vielä myöhäisillassa, maailman jo rauhoituttua. Näin rupeamme nyt tekemään ja iltahartaus kuullaan toistamiseen kello 23.00 eli iltaohjelmiston ja Yöklassisen välissä. Hyvä hetki hiljentyä.

  Kaikenlaisia uudistuksia on siis luvassa, mutta on hyvä muistaa, että valtaosa ohjelmista Muistojen bulevardista Tiedeykköseen ja RSO:n konsertteihin pysyy ennallaan. Vuonna 2018 on siis luvassa edelleenkin sama tuttu kulttuurin, asiaohjelmien ja musiikin laatukanava kuin aikaisemmin. Ei siis kannata hermostua tästä. Joulun alla kun on niin paljon muutakin hermoiltavaa.
  Mielelläni vastaan kysymyksiin, otan vastaan ideoita ja palautetta tuttujen väylien kautta eli joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Nautitaan tästä kolmannesta adventtiviikonlopusta.

  Kaj Färm

Lyssna också