Konsertteja

Euroradion konsertti-illassa Alankomaiden radion filharmonisen orkesterin ja kuoron joulukonsertti

 • 1 t 42 min
 • utgått

Sändningar

 • to 22.12.2016 19.03 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • His Masters Voice - englantilaista polyfoniaa William Byrdin ja Thomas Tallisin tapaan

  Thomas Tallis: Salvator mundi.
  William Byrd: Mass for four voices Kyrie - Gloria.
  Thomas Tallis: In jejunio et fletu; Salve Intemerata.
  William Byrd: Mass for four voices Credo; Ne irascaris Domine; Mass for four voices Sanctus et Benedictus.
  Thomas Tallis: O sacrum convinium.
  William Byrd: Mass for four voices Agnus Dei; Miserere mihi Domine; Ye sacred muses

  Ensemble Plus Ultra
  Rachel Ambrose Evans, sopraano
  Martha McLorinan, mezzosopraano
  David Martin, kontratenori
  Guy Cutting ja Ben Durrant, tenori
  Jimmy Holliday, basso

  Vantaan Pyhän Laurin kirkossa 7.8. äänitetyn konsertin toimittaa Riikka Holopainen.

 • Suomen Kansallisoopperan orkesteri, kuoro ja lapsikuoro, joht. Esa-Pekka Salonen, sol. Nicolas Altstaedt, sello, Andrew Staples, tenori, sekä Pauline Cheviller, kertoja. - Maurice Ravel: Couperinin hauta, sarja orkesterille. Esa-Pekka Salonen: Sellokonsertto. - Väliajalla haastateltavina sellisti Nicolas Altstaedt, kapellimestari Esa-Pekka Salonen ja Helsingin Juhlaviikkojen toiminnanjohtaja Topi Lehtipuu. - Igor Stravinsky: Perséphone, 3-kuvaelmainen melodraama lausujalle, tenorille, lapsi- ja sekakuorolle sekä orkesterille. - Suoran lähetyksen Suomen Kansallisoopperasta toimittaa Helena Hannikainen.

  Helsingin juhlaviikot ottaa varaslähdön kapellimestari Esa-Pekka Salosen johdolla. Konsertin aloitusnumero on Francois Couperinin Le Tombeau de Couperin, joka on alun perin kuusiosainen pianosarja. Teos on eräänlainen muistosävellys ja se on omistettu Ravelin ensimmäisessä maailmansodassa kaatuneille ystäville. Vuonna 1919 Ravel orkestroi sarjan neljä osaa ja tuloksena oli nyt kuultava orkesterisarja.

  Esa-Pekka Salosen tuore sellokonsertto sai kantaesityksensä viime maaliskuussa Chicagossa. Se on sävelletty Yo-Yo Malle, joka on esittänyt sitä jo yhdeksän kertaa. Konsertto on Chicagon sinfoniaorkesterin, New Yorkin filharmonisen orkesterin, Lontoon Barbican Centerin ja Hampurin Elbphilharmonien yhteistilaus. Suomen ensiesityksessä solistina on saksalais-ranskalainen sellisti Nicolas Altstaedt. Hän luonnehtii Salosen konserttoa merkittäväksi uudeksi teokseksi, se on mestariteos, jossa on paljon soittimen ymmärrystä. "Konsertossa on kaikki mitä voi toivoa sellistinä, muusikkona ja instrumentalistina", hän toteaa.

  Illan päättää teosharvinaisuus, Igor Stravinskyn kolmikuvaelmainen melodraama Perséphone. Se sai kantaesityksensä vuonna 1934 Parisissa säveltäjän johdolla. Sen tilaaja oli venäläistaustainen tanssija Ida Rubinstein, joka tanssi nimiroolin. André Giden libretto perustuu kreikkalaiseen mytologiaan ja sen henkilöihin. Musiikki heijastelee kolmivaiheista elämän sykliä: Syntymää, kuolemaa ja uudelleensyntymistä. Stravinsky kuvaa libreton eri vaiheita orkestraation ja tempovaihteluiden kautta.

  Esa-Pekka Salonen sanoo, että Perséphone on suuri ja tärkeä mestariteos, jonka hän löysi uudelleen vasta viime vuosina. "Teoksen musiikki on uskomattoman kaunista, säästeliästä ja läpikuultavaa", hän toteaa. Kansallisoopperan orkesterin, kuoron ja lapsikuoron lisäksi keskeisissä rooleissa ovat brittiläinen tenori Andrew Staples ja puheroolin esittävä ranskalainen näyttelijä Pauline Cheviller.

 • Leos Janácek: Mládi puhallinsekstetolle. Biedrich Smetana: Rybár haitarille, harpulle, jousille sekä lausujalle. Antonín Dvorak (sov. David Matthews): Rakkauslaulut op. 83. Dvorák: Pianokvintetto nro 2 A-duuri op. 81. (Renata Pokupic, mezzosopraano, sekä Nash Ensemble). - Lontoon Wigmore Hallissa 10.12.2016 taltioidun konsertin toimittaa Ville Komppa.

 • Pianotaiteilija Eero Heinonen tulkitsee vanhaa ja uutta.

  Wolfgang Amadeus Mozart: Pieniä pianokappaleita; Pianosonaatti nro 2 F-duuri. Eero Hämeenniemi: Elastic Time pianolle nelikätisesti (Jenni Lappalainen ja Eero Heinonen).
  Eero Hämeenniemi: Variazioni Polifoniche (kantaesitys).
  Franz Schubert: Pianosonaatti nro 21 B-duuri.

  Konsertti on äänitetty Serlachius-museo Göstassa 5.8. Toimittajana on Timo Asikainen.

 • Erwin Schulhoff: Jousikvartetto nro 2. Claude Debussy: Jousikvartetto g-molli. Dmitri Shostakovitsh: Jousikvartetto nro 8 c-molli. Maurice Ravel: Jousikvartetto F-duuri. - Amsterdamin Concertgebouw'ssa 11.7. äänitetyn konsertin toimittaa Topias Tiheäsalo.

 • Meidän festivaalin tämän vuoden teemana oli äänioikeus. Festivaali kunnioitti sillä Suomen 110-vuotiasta eduskuntaa sekä siihen valittuja, maailman ensimmäisiä naispuolisia parlamentaarikkoja. Psykoanalyytikko Pirkko Siltala ja pianisti Tiina Karakorpi keskustelevat äänioikeudesta osana konserttia, jossa esiintyvät myös sopraano Kaisa Ranta, viulisti Terhi Paldanius sekä sellisti Ulla Lampela.

  Sofia Gubaidulina: Chaconne
  Alma Mahler: Fünf Lieder
  Helvi Leiviskä: Pianotrio
  Missy Mazzoli: Heartbreaker

  Ainolassa 28.7. taltioidun konsertin toimittaa Ville Komppa.

 • Meidän festivaalin tämän vuoden teemana oli äänioikeus. Festivaali kunnioitti sillä Suomen 110-vuotiasta eduskuntaa sekä siihen valittuja, maailman ensimmäisiä naispuolisia parlamentaarikkoja. Psykoanalyytikko Pirkko Siltala ja pianisti Tiina Karakorpi keskustelevat äänioikeudesta toimittaja Ville Kompan haastattelussa. - Taltioitu Järvenpään Kallio-Kuninkalan Leonora-salissa 27.7.2018

 • Albert Roussel: Divertissement pianolle ja puhallinkvintetille (Bengt Forsberg ja Arktinen Hysteria). Robert Schumann: Satukuvia (Ellen Nisbeth, alttoviulu, ja Bengt Forsberg, piano). Kimmo Hakola: Puhallinkvintetto nro 1 "Compressions" (kantasitys) (Arktinen Hysteria). - Väliajalla haastateltavana säveltäjä Kimmo Hakola. - Ludwig van Beethoven: Sonaatti pianolle ja sellolle nro 5 D-duuri (Bengt Forsberg ja Jan-Erik Gustafsson). - Salon taidemuseon Veturitallissa 13.7. äänitetetyn konsertin toimittaa Topias Tiheäsalo.

 • Seraph Brass vie kuulijat musiikkimatkalle Norjan kautta vanhan muusikin pariin, konsertin lopun ollessa musiikillista ilotulitusta Mendezin ja Lisztin virtuoosikappaleiden myötä.

  Seraph Brass:

  Mary Elizabeth Bowden, trumpetti
  Amy McCabe, trumpetti
  Rachel Velvikis, käyrätorvi
  Hana Beloglavec, pasuuna
  Beth McDonald, tuuba

  Konsertin ohjelma:

  Edward Grieg: Holberg Suite op 40, osat: Praeludium, Sarabande, Gavotte, Air, Rigaudon.
  Giacomo Puccini: Nessun Dorma.
  Hildegard Bingeniläinen: Caritas Abundat in Omnia.
  Leoninus: Organum duplum.
  Guillaume Dufay: Ce Jour de l'an.
  Anthony Holborne: The Choice.
  Catherine McMichael: Asteria (ke).
  Anthony DiLorenzo: Go!
  Michael Kamen: Kvintetto.
  Joan Tower: Copperwave.
  Rafael Mendez: La Virgen de la Macarena.
  Franz Liszt: Unkarilainen rapsodia nro 2.

  Lieksan kulttuurikeskuksessa 27.7. äänitetyn konsertin toimittaa Riikka Holopainen.

 • Bernhard Henrik Crusell: Klarinettikvartetto nro 2 c-molli (Tuulia Ylönen, klarinetti ja Trio ZPR: Cecilia Zilliacus, viulu, Johanna Persson, alttoviulu, ja Kati Raitinen, sello). Mihail Glinka: Trio pathetique d-molli (Tuulia Ylönen, klarinetti, Georg Klütsch, fagotti, ja Matilda Kärkkäinen, piano). Svante Henryson: Off Pist (Andreas Sundén, klarinetti, ja Kati Raitinen, sello). - Väliajalla haastateltavina klarinetisti Tuulia Ylönen ja säveltäjä Aulis Sallinen. - Aulis Sallinen: Klarinettikvartetto The Sea of Peace (Harri Mäki, klarinetti, ja Trio ZPR). Franz Berwald: Grand septet B-duuri (Andreas Sundén, klarinetti, Georg Klütsch, fagotti, Annu Salminen, käyrätorvi, Trio ZPR, ja Eero Ignatius, kontrabasso). - Uudenkaupungin Vanhassa kirkossa 26.7. äänitetyn konsertin toimittaa Helena Hannikainen.

 • Sopraano Tuuli Lindeberg ja kontratenori Teppo Lampela sekä barokkiyhtye Baccano - Hanna Haapamäki, nokkahuilu, Mervi Kinnarinen, viulu, Dora Asterstad, viulu, Tiila Kangas, alttoviulu, Jussi Seppänen, barokkisello, Eero Palviainen, renessanssiluuttu, ja Markku Mäkinen, cembalo.

  Georg Friedrich Händelin yli kahdestakymmenestä oopperasta löytyy mitä erilaisimpia lemmenpareja, joista sopraano Tuuli Lindeberg ja kontratenori Teppo Lampela ovat valinneet Händelin oopperatuotannnosta kahdeksan pariskuntaa kertomaan konsertissa omien tarinoidensa käännekohtia. Vaikka juonet ovat välillä hurjiakin ja henkilöt äkkipikaisia, kostonhaluisia, mustasukkaisia ja häikäilemättömiä, oopperoita ei silti kannata pitää barokin ajan saippuaoopperoina tai huvittavina telenoveloina. Toiminnan alta löytyvät oikeat ihmiset ja vilpittömät tunteet, jotka puhuttelevat edelleen nykypäivänkin kuuntelijaa. Kahdeksasta duettokohtauksesta on koottu kuvitteellinen rakkaustarina, jossa laulunumerot ovat kuin välähdyksiä jonkun anonyymin pariskunnan elämästä.
  Barokkiyhtye Baccano esittää myös instrumentaalivälisoittoja eli sinfonioita Händelin oopperoista, ja konsertin täydentää Giuseppe Sammartinin Konsertto nokkahuilulle, jousille ja basso continuolle F-duuri.

  Väliaikahaastattelussa Tuuli Lindeberg ja Teppo Lampela kertovat tarkemmin tutkimusretkestään Händelin oopperoiden henkilöiden tunne-elämään.

  Konsertti on nauhoitettu Sastamalan Pyhän Marian kirkossa 23.7.2017. Toimittajana Anu Jaantila.

  Georg Friedrich Händel:
  Almira:
  Alkusoitto oopperasta Almira
  Rinaldo:
  Almirenan aaria "Augelletti, che cantate"
  Almirenan ja Rinaldon resitatiivi ja duetto "Scherzano sul tuo volto"
  Sinfonia (1. näytös)
  Teseo:
  Medean ja Egeon duetto "Si ti lascio/Si ti sprezzo"
  G. Sammartini: 2. osa Sicilienne Konsertosta nokkahuilulle, jousille ja basso continuolle F-duuri
  Sosarme:
  Elmiran ja Sosarmen resitatiivi ja duetto "Per le porte del tormento"
  Rodelinda:
  Sinfonia (1. näytös)
  Rodelindan ja Bertaridon resitatiivi ja duetto "Io t'abbraccio"
  G. Sammartini: 1. osa Allegro Konsertosta nokkahuilulle, jousille ja basso continuolle
  Tolomeo:
  Seleucen ja Tolomeon kaikuaaria "Dite, che fà"
  Orlando:
  Alkusoitto: Allegro - Lentement - Allegro (Gigue)
  Angelican ja Orlandon resitatiivi ja duetto "Finché prendi"
  Sinfonia (3. näytös)
  Poro, Rè dell'Indie:
  Sinfonia (2. näytös)
  Cleofiden ja Poron resitatiivi ja duetto "Caro! Dolce!"
  G. Sammartini: 3. osa Allegro assai Konsertosta nokkahuilulle, jousille ja basso continuolle
  Giulio Cesare in Egitto:
  Cleopatran ja Cesaren duetto "Caro! Bella!"
  Loppukuoro Ritorni omai

 • Trumpettikilpailun finalistit ovat: Huw Morgan, Iso-Britannia, Renato Longo, Brasilia, ja Javier Sanchez Cantos, Espanja.

  Finalistit soittavat seuraavat teokset:
  Joseph Haydn: Konsertto trumpetille ja orkesterille Es-duuri.
  Leopold Mozart: Konsertto trumpetille, orkesterille ja continuolle D-duuri.
  Atso Almila: Sinfonia nro 5.

  Joensuun kaupunginorkesteri, joht. József Hárs.

  Asiantuntijana radiolähetyksessä on trumpetisti Miikka Saarinen. Suoran lähetyksen Lieksan kirkosta toimittaa Riikka Holopainen.

Klipp

 • Hollolan Pyhäniemen kartanon taidekesä avautui kutsuvieraille pe 29.6.2012 salonkimusiikin, samppanjan ja mansikoiden kera. Klassisen puolen taiteellinen johtaja, oopperalaulaja - Suomen kansalliusoopperan tuleva johtaja - Lilli Paasikivi kertoi herrasmiestoimittaja Janne Koskiselle mm. kansainvälisistä esikuvista Pyhäniemi-konserttien taustalla. Video Tiina-Maija Lehtonen.

Lyssna också