Mikä maksaa?

Mistä lääkkeet työttömyyden vähentämiseen?

 • 52 min
 • utgått

Hallituksen työllisyystavoite ei näytä toteutuvan ja ensi vuonna otetaan käyttöön uusia keinoja työttömyyden nujertamiseksi. Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvaa, vaikka avoimia työpaikkoja on yli 65 000.
Millaista olisi hyvä ja vastuullinen työvoimapolitiikka? Juho-Pekka Rantalan vieraana on Tampereen yliopiston työpolitiikan professori Pertti Koistinen. Ohjelma on uusinta syyskuulta.

Sändningar

 • to 22.12.2016 10.05 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Entäpä jos meillä olisi kansainvälisten jättiyritysten sijaan demokraattisia itsejohdettuja yrityksiä, joiden tuotannosta päättäisivät kuluttajat? Ja palkkaa maksettaisiin vain ja ainoastaan kunkin yksilön ahkeruuden ja yritteliäisyyden mukaan? Tällaisiin  tavoitteisiin pyrkii osallisuustalous.

  Voiko talouden perusrakenteita muuttaa? Onko perinteiselle markkinataloudelle vaihtoehtoja?
  Vieraina ovat Antti Jauhiainen ja Joona-Hermanni Mäkinen Suomen Parecon -yhdistyksestä.

  Toimittajana Juho-Pekka Rantala.

 • Lemmikkieläinten ja niille tarkoitettujen erilaisten tarvikkeiden ympärillä pyörivä liiketoiminta on kasvanut huimasti koko 2000-luvun. Mihin kasvu perustuu ja missä ovat sen rajat?

  Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat Musti ja Mirri –kauppaketjun toimitusjohtaja Mika Sutinen ja mm. Hurtta-tuotteita valmistavan Best Friend Groupin toimitusjohtaja Caspar Berntzen. Ohjelmassa kuullaan myös Verkkokauppa.comin toimitusjohtajaa Samuli Seppälää, sillä viime viikolla Verkkokauppa.com ilmoitti pyrkivänsä lemmikkieläintarvikemarkkinoille mukaan.

 • Suomen valtio antaa suoraa yritystukea vuodessa noin 1,5 miljardia euroa. Verotukia annetaan vielä useita miljardeja enemmän. Yritystukia pidetään osittain tehottomina ja niinpä niitä haluttaisiin karsia.
  Millaisia yritustukemme ovat ja mihin ne kuluvat? Ja millaisia tukia meillä pitäisi jatkossa olla? Vieraana erikoistutkija Timo Rauhanen Valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta. Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

 • Mitä kertoo talouskehityksemme suunnasta pikkuhousuindeksi? Hallitus viimeistelee parhaillaan ensi vuoden budjettia. Onko sitä paljon puhuttua jakovaraa vai ei? Suomen taloudessa menee nyt vihdoinkin paremmin kuin aikoihin. Mitkä ovat talouskasvun avaintekijät?
  Talouden ajankohtaiskeskusteluun osallistuvat ekonomisti Janne Huovari Pellervosta, erikoistutkija Pekka Sauramo Palkansaajista ja toimitusjohtaja Vesa Vihriälä Etlasta. Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

 • Dystopiat eli kauhukuvitelmat tulevaisuuden yhteiskunnasta ovat tällä hetkellä hyvin suosittu aihe kirjallisuudessa ja elokuvissa.  Myös länsimaisen hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuudesta esitetään ahkerasti kauhuskenaarioita. 

  Millaisia uhkakuvia hyvinvoinnillamme on ja miten nykyajan markkinatalous pystyy uhkia ennakoimaan ja niihin varautumaan? Ovatko talouden dystopiat vain vilkasta mielikuvitusta vai ovatko ne vakavasti otettavia? Entä mitä voimme oppia historiasta? Auttaako menneen maailman imperiumien historia ymmärtämään omaa aikaamme?

  Vieraina ovat Jyväskylän yliopiston strategian ja taloushistorian professori Juha-Antti Lamberg ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkimusjohtaja Mika Maliranta.

  Toimittajana Jorma Honkanen.

 • Suomalainen metsästys on muuttunut. Nykymetsästäjä on usein kaupunkilainen, joka metsästää loma-aikoinaan ja usein kaukana kotoaan. Metsästäjät tuovat jo merkittävästi tuloja niille paikkakunnille, joissa on hyviä metsästysmaita. Metsästykseen ja metsästysmatkailuun liittyviä palveluja on kuitenkin vielä vähän.

  Mihin suuntaan suomalainen metsästys on kehittymässä? Voisiko metsästys ja erästely tuoda maaseudulle lisää toimeentuloa ja työpaikkoja?

  Vieraina ovat erikoistutkija Jani Pellikka Luonnonvarakeskuksesta ja erityisasiantuntija Lauri Kontro. Toimittajana on Jorma Honkanen.

 • Internetin avulla yhä useammat koneet ja laitteet voivat olla keskenään yhteydessä. Teollinen internet muuttaa tuotantolaitoksia ja tehtaita. Fiksut kodinkoneet hoitavat pian asioita puolestamme. Millaisesta vallankumouksesta on kyse?

  Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat Soneran teknologiajohtaja Jari Collin ja tietokirjaiilija Ari Saarelainen.

 • Virallisesti sitä ei ole olemassakaan, mutta suurin osa työntekijöistä on sitä kokenut työuransa aikana.
  Kyse on pelolla johtamisesta. Miksi se yhä riivaa työelämää? Aiheesta on julkaistu kirja ja nyt kirjan perusteella pelolla johtamisesta on tehty myös näytelmä.
  Mitä pelolla johtaminen on ja miten siitä päästään eroon? Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat toimitusjohtaja Maarika Maury Kissconsultingista ja Jyri Kansikas WGH:sta.

 • Suomalainen jäteala on kokenut hurjan muutoksen viime vuosikymmeninä. Kun 80-luvulla Suomessa oli vielä 1500 kaatopaikkaa, nyt niitä on enää muutamia kymmeniä. Kotitalousjätteitä ei enää niille edes viedä.
  Miten jätebisneksemme sujuu ja millä siinä pärjää? Mistä kaikesta maksamme jätelaskussamme? Mikä maksaa? -ohjelman vieraina ovat Lassila&Tikanojan yhteiskuntasuhdejohtaja Jorma Mikkonen ja kehityspäällikkö Timo Hämäläinen Jätelaitosyhdistyksestä. Kuulemme myös Luonnonsuojeluliiton näkemyksiä asiasta.
  Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

 • Talousrikokset ovat yhä vakavampia ja yhä useammin myös osa järjestäytynyttä rikollisuutta. Nimikkeinä ovat usein törkeät veropetokset, lahjukset ja valelaskutukset. Miten viranomaisemme pärjäävät? Millaista on hetken harmaa talous?
  Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat tullin harmaan talouden torjuntayksikön valvontajohtaja Petri Lounatmaa, talousrikostutkija Erkki Rossi KRP:stä ja johtaja Janne Marttinen verohallinnon harmaan talouden selvitysyksiköstä.

 • Mitä on joustotyö ja kenelle se sopii? Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat Suomen joustotyöyhdistyksen puheenjohtaja Tapio Rissanen ja pitkään joustotyötä tehnyt yrittäjä Irina Viitala.

 • Pois sääntely, julkinen omaisuus yksityiseksi ja markkinoille kaikki valta.
  Mikä maksaa? –ohjelmassa tehdään uusliberalismin ruuminavaus. Vai voiko ruumista avata, jos se vielä elää? Mistä uusliberalismi syntyi, miten se saavutti valta-aseman ja mitä siitä on seurannut? Vieraana on Paavo Löppönen, joka on kirjoittanut kirjan "Uusliberalismin kertomus".

Lyssna också