Nyländsk förmiddag

ti 11.10.2016

 • 11 min
 • tillsvidare

- Förmiddag i Nyland onsdagen den 12 oktober 2016
- Viceordf. Yrsa Holmberg
- Red. Bertel Lindell

Sändningar

 • on 12.10.2016 11.03 • Yle Vega Huvudstadsregionen

Avsnitt

 • Maarit Kinnunen, verksamhetsledare för Emmaus-Westervik, och handledare Laura Pihlaja pratar med Marica Hildén om hur de ser på julen och konsumtionen inför julhelgen.

 • Emmaus-Westerviks verksamhetsledare Maarit Kinnunen och handledare Laura Pihlaja pratar med Marica Hildén om årets julklapp. Loppmarknaden i Ekenäs har massor av återanvända kläder.

 • Rannvi Wallen i Solberg i Ingå har ett hjärta som klappar för levande hantverkstraditioner och för djurens väl och ve.
  Det syns när man kommer hem till henne: Ålandsfår och getter (getterna är av finsk lantras), islandshästar, en kalkon, höns och kaniner, samt hundar trivs alla tillsammans och tar nyfiket emot gäster.
  Allt ska tas till vara så gott det går: fårens ull blir garn, skinnet garvas så småningom - och köttet äts upp.

 • Allt oftare kan man se hur småbarnsföräldrar umgås lika mycket med smarttelefonen som med sina smarta små barn. Men det behöver inte betyda att de vuxna prioriterar bort sina barn till förmån för telefonen. Att både vuxna och barn använder allt mer tid med att stirra på olika skärmar är ändå ett faktum.
  Lite av en nostalgitripp tillbaka till "stenåldern" fick Tiina Grönroos i alla fall uppleva när hon skulle träffa föräldrar med små barn i Sjundeå. Inga mobiltelefoner störde nämligen när föräldrarna Cecilia Montén och Mette Nyberg samt farmor Kerstin Vanhanen deltog i Sjundeå svenska församlings musik- och lekstund Klapp och klang.

 • För första gången någonsin görs det teater på president Mauno Koivisto och hans liv. En nyskriven pjäs kommer att ha premiär i föreningshuset Ingbohed i Täkter i Ingå den 17 oktober 2019. Bakom den stora satsningen står Täkter ungdomsförening och ett produktionsteam från Västnyland och huvudstadsregionen. Det blir en dramakomedi sett ur Täkterbornas perspektiv. Redaktör i Ingå är Tiina Grönroos.

 • I Nylands brigad i Ekenäs möts många unga män och kvinnor från hela Svenskfinland. För en del österbottningar är det första gången de träffar nylänningar och för nylänningarna kan det vara första gången de får höra en österbottnsik dialekt. Vad anser då Finlands framtid om dialekter och vem anser de att pratar standardsvenska? Tiina Grönroos har träffat Max Kopra från Ekenäs, Joar Cederberg från Jakobstad och Robin Bucher från Esbo.

 • Så många kläder på hyllorna, men ingenting att sätta på sig? Jeansen har på något konstigt vis krympt i garderoben, den dyra, fina ylletröjan kliar alldeles förskräckligt och så inser du att den där snärtiga batikskjortan du impulsköpte på semesterresan för två år sedan inte riktigt passar din klädstil här hemma...Känner du igen dig? Bra, eller egentligen tråkigt, men nu ska det handla om att sätta hela, rena kläder i omlopp. Sedan 2013 ordnar Finlands svenska marthaförening en nationell klädbytardag. Den ordnas i år den 17.11. I Karis har två marthaföreningar slagit ihop sig. Reglerna är enkla: rensa i garderoben, hämta max tio plagg till Villa Anemone, som finns i centrum av Karis och byt till något som passar dig. Initiativtagare är Mia Tiainen och hon intervjuas av Tiina Grönroos.

 • Tomma affärslokaler är aldrig roligt. Efter att Aktia nu senast vid årsskiftet stängde en hel del banker; främst i Västnyland och Österbotten, men också en del i huvudstadregionen, har en del bankhus haft svårt att få nya hyresgäster.
  I synnerhet i glesbygden har bankerna funnits i hus som byggts enkom för bankverksamhet. Det är fina hus och ganska stora eftersom det skulle finnas plats för både personal och en lång betjäningsdisk, bankvalv, ett pausrum med kök och representationsutrymmen och förstås ett eget rum för bankdirektören. Men det som få kanske känt till är att de här bankhusen inte har ägts av banken utan av privatpersoner eller sparbanksstiftelser. Ett av de här före detta bankhusen finns i Tenala i Raseborg. Här har sparbanksstiftelsen faktiskt fått en hyresgäst. Efter tio månader, en del kommunal byråkrati och omändringsarbeten sjuder gamla bankhuset av liv - nu har barn och ungdomar flyttat in. I fredags öppnade Uncan i Tenala i det gamla bankhuset och några dagar tidigare hade eftis flyttat dit från det före detta kommunhuset i Tenala. Tiina Grönroos besökte uncan cirka en timme efter att det hade öppnat och blev mottagen av många ungdomar och ungdomsledare Mikael Sandell.

 • Så här inför Svenska dagen ska du få träffa en av Finlands mest finlandssvenska argentinare. Det är Lucas Mondino som bor i Billnäs i Raseborg. Lucas Mondino har bott i Finland i drygt 10 år. Det var kärleken som fick Lucas Mondino att lämna sitt hemland Argentina. Han hade just gått ut gymnasiet och skulle påbörja sina universitetsstudier på hösten. Före det reste han till sin morbror som bor i Marbella i Spanien. Och det var där Lucas Mondino träffade finlandssvenska Sofie. Redaktör: Tiina Grönroos

 • Julia Dahlkvist är tutorsekreterare i studerandekåren Novium. Hon pratar med Marica Hildén om hur väntutorerna utbildas.

 • Väntutorerna försöker se till att ingen blir ensam då utbildningen inleds på yrkeshögskolan Novia i Ekenäs, berättar Josefina Linnokari för Marica Hildén. Josefina Linnokari studerar till agrolog.

 • Jonna Panelius har ett eget bageri där hon bakar bullar och matbröd på speltmjöl. Det heter Bakgården och finns på Rånäs i Sjundeå.
  Jonna Panelius köpte en segelskuta tillsammans med sambon för flera år sedan, de hade café och restaurang i Kathrina på vintrarna i Helsingfors och seglade med henne om somrarna.
  Nu är Jonna Panelius ensamförsörjare till fyra flickor. Skutan såldes 2012 och sedan dess har Jonna Panelius varit egenföretagare, och hon kan inte tänka sig något annat än att vara den enda anställda i sitt företag, berättar hon för redaktör Marica Hildén.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • För bagerierna är julen definitivt högsäsong. Först ska allt förberedas vad gäller inköp av råvaror och förpackningsmaterial. Just nu sker en uppladdning och åter en uppladdning - och sen kommer en kraftig avslutning precis dagarna inför jul.
  Såhär beskriver åtminstone Mika Äbb tiden på hans bageri såhär i december.
  Mika och Annika Äbb förestår sedan 20 år tillbaka Wi-Box Bakery and Kitchen med både bageri, café och lunchrestaurang med butik i Ekenäs. Wi-Box valdes till Årets Företagare 2019 i Raseborg tidigare på hösten.
  Wi-Box grundades år 1951 av Hälge Wikström och Valter Boxberg, därav företagets namn. Boxbergs dotterson Niklas Näsman hör till staben av bagare som jobbar i företaget. En av hans många uppgifter är årets julbulle, en variant av vår omtyckta fastlagsbulle.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Sankta Katarina kyrka fyller 550 år 2020 och det ska förstås firas med både högtidligheter och skojigheter under hela året som kommer.
  Själva huvudfesten kommer att hållas strax före midsommar, men förutom det uppmärksammas de 550 åren med programpunkter som anknyter till alla århundraden som kyrkan funnits för bygdens folk.
  Country lär vara på kommande också när firarna kommer in i vår moderna tid. Karis är ju Finlands Nashville.
  Men man kommer att börja med nånting fint och lite annorlunda, nämligen en lågtröskel vigselsöndag som ordnas den 2.2.2020.
  Kyrkoherde Pentti Raunio välkomnar alla par som haft en vigsel i planerna, men inte ännu kommit till skott.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Julstigen på Hertonäs gård i Helsingfors firar tioårsjubileum. Föreningen Drama och teater ordnar i samarbete med andra föreningar och organisationer en stämningsfull dag med gammaldags julförberedelser. Pricka in lördagen den 7.12. Mathias Gustafsson har stämt träff med DOT:s verksamhetsledare Anne Sandström för att höra vad allt som händer i Hertonäs.

 • Hangöföretagaren Viking Friman har premierats för hans livslånga engagemang som företagare. Han har fungerat som vd för familjeföretaget Hangö trafik och byggde också upp ett nytt bolag inom resebranschen, Friman resor, vid sidan av linjetrafiken.
  Nylands företagare som premierade honom lyfter också fram Frimans goda humör och det att hans verksamhet bidragit till Hangö-andan. Viking Friman berättar för Tiina Grönroos att han blev väldigt överraskad över utmärkelsen.

 • Det finns kokböcker och så finns det matböcker. Ibland är skillnaden hårfin, men en bok som bjuder på diverse recept men också berättelser kring mat, matkultur och mathistoria kan väl klassas som lite mer än en vanlig kokbok.
  Lyckas man kombinera recept med berättelser kring mat och lokala producenter - och dessutom paketera in det i vackra fotografier - ja då kan man tala om en så lyckad bok att den nomineras och vinner ett nordiskt litteraturpris. Så har det gått med den västnyländska boken "Smaka på Västnyland" som handlar om passion till närproducerat. Boken är utgiven av Slow Food Västnyland, det är föreningens ordförande Diana Nyberg-Lindholm som är ansvarig utgivare och Bitte Westerlund är redaktör. Boken fick i slutet av förra veckan Svenska måltidsakademiens pris som årets måltidslitteratur. Tiina Grönroos har träffat en av bokens skribenter, Hangöbon Tarja Kvarnström som är aktiv i bland annat i de västnyländska reko-ringarna, ni vet där lokala producenter säljer direkt till kunder. Så här förklarar hon hur det kom sig att den här lokalt producerade boken fick det nordiska måltidslitteraturpriset.

 • Förspik: Dom kommer alder ti´ månan heter Olle Anderssons tredje bok. Det är en samling minnen från Lappträsk under 1950- och 60-talet. Vi träffar författaren i hans lilla torp, ett stenkast från kyrkan och pratar bland annat om hyss och goa gubbar.

  Andersson har tidigare givit ut böckerna Med livet som insats - från Lappträsk till norra Kaliforniens redwoodskogar och
  Farfars lanthandel. Redaktör är

  Leo Gammals.  

 • Har vi vant oss vid att det vi kan stöta på varg när vi rör oss i skog och mark och till och med få den på besök på gården?
  För ett par år sedan rådde lite av en varghysteri åtminstone på sociala medier där folk ur bägge lägren gick igång helt otroligt så fort någon nämnde ordet varg. Idag verkar debatten lugnat ner sig, men faktum är att anmälningarna om vargiakttagelser också minskat i södra Finland.
  Enligt Naturresursinstitutet har vargstammen i det västra stamförvaltningsområdet minskat med tre vargflockar, samtidigt som vargarna ökat i de östra delarna av vårt land.
  Bo-Krister Lindholm som är storrovdjurskontaktperson i västnyland tror ändå inte att minskningen är orsaken till färre anmälningar. Han menar att många låter bli att anmäla, dels för att undvika debatt och dels för att de anser att en anmälan inte tjänar någonting till.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Josefin berättar om hur stenhårt hon har satsat på sin karriär. Om hur det känns att höra att man inte är en "riktig" skådespelare. Och om drömmen om att slå igenom i London. Karin Filén är redaktör.

 • Anna-Lena Sjöholm från Leksvall utanför Ekenäs lägger all sin fritid på sin stora hobby: att gjuta i betong och att virka både spetsar och större mattor. Annas Spets & Betong, heter hennes mobila hantverksshop.
  Under helgen som gick ( 23-24.11.2019) var Anna en av försäljarna på Hangös traditionella julmarknad och där hade hon fått en perfekt plats i vestibulen i föreningshuset Brankis.
  Perfekt för synligheten förstås, men också perfekt med tanke på att hennes prydnadssaker av betong faktiskt väger en hel del att transportera och sen bära ute på marknaderna. Redaktör Gunilla Ginström.

 • Innan du blir så pass gammal att du inte längre kan ta hand om dig själv måste du fatta några väldigt viktiga beslut.
  Vilka de är och varför det är så viktigt att just du fattar dem berättar Arno Wirzenius som föreläser om att åldras tryggt för pensionärer i östra Nyland. Mera information om att åldras tryggt hittar du på Kotkanejdens pensionärers webbplats. Leo Gammals är redaktör.

 • I Nyland finns det totalt åtta skyddshem för personer som utsätts för våld eller hot om våld. Ett av dem är Villa Familia, som finns i Mjölbolsta i Karis. Där är både kvinnor och män välkomna. Handledaren Audelina Ahumada och hennes kollegor erbjuder den som kommer till skyddshemmet olika form av hjälp. På skyddshemmet bor man gratis så länge som situationen kräver det. Redaktör: Malin Valtonen.

 • Om man känner klädskam - ett nytt begrepp som kommer från Sverige - så räcker det inte med att handla på loppis. Det är visserligen bättre än att köpa nytt, men också loppisarna har en roll i vår överkonsumtion av kläder.
  Därför firar Emmausgrupperna i Finland White Monday idag (25.11.2019). De håller alltså stängt för att uppmärksamma framförallt våra klädberg. Redaktör Gunilla Ginström.

Lyssna också