Radio Suomi Helsinki

Docventuresin Tunna ja Riku selittävät mitä tarkoittaa "ukkofliusa"

 • 2 min
 • tillsvidare

Docventuresin ohjelmatiedoissa luki 5.10.2016 näin: ”Viikon dokumenttina nähdään Merchants of Doubt. Leffa esittelee sitä, kuinka tieteelliseksi tutkimukseksi tekeytyvä ukkofliusan jakelu hämärtää sekä kulutustottumuksiamme että poliittista päätöksentekoa.” Radio Suomen Helsingin iltapäivälähetys halusi selvittää, mitä tarkoittaa "ukkofliusa". Paavo Häikiö selvitti merkitystä mm. slangiasiantuntija Sami Garamin kanssa, mutta lopulta asia selvisi vasta kysymällä suoraan Riku Rantalalta ja Tunna Milonoffilta, joita haastatteli Mirja Kolttola.

Sändningar

 • to 6.10.2016 17.10 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Suomenlinnassa järjestetään kolmatta kertaa kansainvälinen vapaaehtoistyönleiri. Siihen osallistuu 13 nuorta aikuista 7:stä eri maasta. Miksi opiskelijat eri puolilta maailmaa hakeutuvat työleirille Suomenlinnaan ja mitä leirin aikana tehdään? Ari Tuhkanen haastatteli leirin järjestelyistä vastaavaa Paula Lappalaista Suomenlinnan hoitokunnasta ja leiriläisiä Ivan Brunoa Italiasta ja Jijang Seoa Etelä-Koreasta.

 • 29-vuotias Ella Nuortila työskentelee mainoselokuvien tuottajana New Yorkissa. Espoosta kotoisin oleva Ella piipahti kotikonnuilla ensimmäistä kertaa kesän aikana kuuteen vuoteen. Jättikaupungin sykkeeseen tottunut Ella huomasi ilokseen, että Helsinkiin on tullut paljon uusia ravintoloita ja yleisiä saunoja.

  Suomalaisia herkkuja, kuten kalaruokia, leipäjuustoa ja lakkahilloa Ella kaipaa Yhdysvaltoihinkin. Suomi kun muutenkin on saanut viime vuosien aikana vähän runsaammin näkyvyyttää myös Atlantin toisella puolella. Tuliaisiksi New Yorkista Ella toisi mukanaan lisää monikulttuurisuutta, erilaisia makuja, tuoksuja ja lisää väkeä!

  Toimittajana Olli-Pekka Kursi

 • Porvoosta kotoisin oleva Anna Huovila työskentelee Suomen suurlähetystössä ulkoasiansihteerinä Soulissa, Etelä-Koreassa. Kesällä hän ehti piipahtii kuukauden verran Suomessa. Anna asui edelliset kolme vuotta Ankarassa, Turkissa, jossa hän työskenteli suurlähetystössä.

  Kolmen vuoden postit ulkomailla tarkoittavat sitä, että oma elämä pitää tasaisin väliajoin rakentaa melkein tyhjästä. Kärsivällisyyttä pitää siis olla, Anna toteaa. Ja rohkeutta mennä piknikeille, illallisille ja kaikenlaisiin tapahtumiin, joissa ei muita ihmisiä välttämättä vielä tunne.

  Toimittajana Olli-Pekka Kursi

 • Loppukesän suurfestari Flow houkuttelee tänä vuonna n. 75 000 musiikin, taiteen ja ruoka- ja juomaelämysten ystävää Suvilahteen.
  Talkoovoimin asfalttikentälle levitetään nurmikkomattoa 5000 neliömetrin alueelle ja tunnelmaa luodaan kilometritolkulla erilaisia valokaapeleita

  Festivaalin tuotantopäällikkö Emilia Mikkolalle Flow merkitsee pitkiä työpäiviä. 3 päiväinen festivaalikin menee lälläri tiukasti korvalla. Tänä vuonna musafestivaalilla tarjolla on hyvinvointitrendien mukaisesti alkoholittomia juomia eikä viikonlopun joogasessiotakaan tarvitse festivaalin takia skipata.

  Toimittajana Olli-Pekka Kursi

 • Lintuharrastajien yhdistys Tringa raivaa talkoilla Helsingin Vanhankaupunginlahden parhaita lintupaikkoja. Ari Tuhkanen kävi katsomassa, millaista hommaa kahlaajaniityn niitto on ja millaiset näkymät Purolahden tornista aukeavat. Niittyä on jo niitetty koneellisesti, mutta lopputyö joudutaan tekemään käsin. Ehtiikö raivaustöiden ohessa tehdä lintuhavaintoja?

 • Panimo Kiiskessä odotetaan rauhallisina ihan ensimmäisen oluterän valmistumista. Pienoluttehtaassa pystytään valmistamaan tuhansia litroja erilaisia oluita. Omaa unelmaansa toteuttaa kaksi kaverusta: Janne Ahola ja Pasi Kiiskinen.

  Janne Ahola kertoo, että tuoreella yrittäjällä on vielä oppimista. Ainakin maksettavia asioita tulee enemmän kuin olisi osannut kuvitellakaan.

  Toimittajana Olli-Pekka Kursi

 • Miksi kukaan haluaa kaatua 150 metrin korkeudesta tyhjyyteen?

  Suomen korkeimmalla benji-hyppytornilla riittää vipinää aurinkoisena päivänä.
  Kuopiossa asuva, Helsingissä vierailulla oleva Sanna Pellikka, lapsiltaan benji-lahjan saanut auralainen Arja Siven ja helsinkiläinen Baran Yuman nousevat huimaan korkeuteen. Miksi he haluavat tehdä benji-hypyn? Ja miten lopulta oikein käy?

  Toimittajana Olli-Pekka Kursi

 • Kesän aikana lomat sekoittavat päiväkotien ryhmiä. Silloin eri-ikäiset lapset laitetaan samoihin ryhmiin ja eri päiväkotien väkeä yhdistetään saman katon alle. Lomaviikkojen aikana arkihärdelli poikkeaa perusarjesta, johon monessa paikassa palataan elokuun alussa.

  Pikku-Huopalahdessa sijaitsevassa Paciuksen päiväkodissa 3-vuotiaat Yasin ja Minea, noin viisivuotiaat Maisa ja Adam sekä kuusivuotiaat Ada ja Viljami nauttivat yhdessä aamupalaa. Lastenhoitaja Pepita Hallio ja lastentarhaopettaja Perttu Venäläinen valmistautuivat kesäkauden päättäjäisiin ja uudenlaiseen työarkeen.

  Toimittajana Olli-Pekka Kursi, juontajana Riika Porttila.

 • Yksi maailman suurimpia haasteita on ruokkia alati paisuva ihmiskunta ravitsevasti. Lihantuotanto on todettu liian resursseja kuluttavaksi ja ympäristöä rasittavaksi tavaksi tuottaa proteiinia koko maailmalle.

  Varteenotettavaksi vaihtoehdoksi ovat tulleet erilaiset kasvispohjaiset “lihankorvikkeet”, kuten tofu ja kotimainen nyhtökaura. Niiden lisäksi myös hyönteiselintarvikkeet ovat tekemässä tuloa länsimaalaisille markkinoille, mutta sen esteenä on EU-lainsäädäntö.

  Tällä hetkellä espoolainen sirkkafarmiyritys EntoCube joutuu myymään tuotteitaan elintarvikkeiden sijaan keittiösomisteina. Mistä tämä johtuu ja milloin hyönteistuotteet tulevat toden teolla osaksi meidän jokapäiväistä leipäämme?

  Juhani Kenttämaan asteli EntoCuben konttiin miljoonan sirkan keskelle haastattelemaan EntoCuben Robert Nemlanderia. Hänen lisäkseen ääneen pääsee myös Maa- ja metsätalousministeriön kaupallinen neuvos Leena Mannonen, joka kertoo miten lupa suomalaisten hyönteistuotteiden elintarvikemyyntiin parhaiten irtoaisi ja mitä ongelmia hyönteiselintarvikkeiden suhteen löytyy.

 • Yrittäjä Hannu Kohtaniemi loi 30 vuodessa Kuutostien varteen Itä-Uudellemaalle yhden Suomen suosituimmista liikenneasemista. Lapinjärvellä sijaitsevan Pukaron Paronin perustaja on kuitenkin luopumassa toiminnasta ja tilalle tulee Neste K -ketjun asema. Yrittäjä Hannu Kohtaniemeä yrittäjyydestä, onnesta ja kovasta työstä jututtaa toimittaja Sannika Michelsson.

 • Jos kirjoitat netin hakukenttään “Suomen kaunein puu”, niin ensimmäisenä osumana hakupalvelin listaa Lohjansaaressa kasvavan Paavolan tammen.

  Kyseessä on satumaisen hieno puu keskellä kuusimetsää. Ikää sillä on noin 400 vuotta, korkeutta 12 metriä, rungon ympärysmitta yli kuusi metriä ja oksien ympärysmittaa sillä on noin 70 metriä. Paavolan tammea pääsee ihastelemaan joka päivä kellon ympäri vuodenajasta riippumatta.

  Toimittajamme Juhani Kenttämaa asteli Lohjansaaren luontopolkuja pitkin toljottamaan tammea ja otti mukaansa Lohjan matkailukordinaattori Helena Kontion sekä Lohjan saaristoseura -aktiivi Mia Kääriäisen.

 • Putkakulttuuri on muuttunut Helsingissä radikaalisti viimeisen neljänkymmenen vuoden aikana.

  Ylen Elävästä Arkistosta löytyy noin puolen tunnin dokumenttielokuva Valvovat silmät, jossa ollaan eräs kesä 1970-luvulla Stadin poliisin kyydissä. Dokkarissa putkan ovi heilahtaa Helsingin Kalliossa useampaankin kertaan, kun päihtyneitä kerätään pois puistoista ja rappukäytävistä.

  Selviytymisasemalla pitkään töissä ollut ylikonstaapeli Arto Aaltonen Helsingin poliisista kertoo, miten Valvovat silmät -dokumentti puhuttelee tänä päivänä ja millaista putkat ovat osakseen saaneet. Juhani Kenttämaa haastattelee.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Suomen Lelumuseo Hevosenkengässä pääsee ihastelemaan tästä viikosta eteenpäin vanhoja neuvostoajan leikkikaluja. "Miška ja minä - Leikkikaluaarteita itänaapurista" -näyttelyn suunnittelijan sekä museojohtaja Johanna Rassin kanssa Muksista eli Tseburashkaa lähti etsimään aamureportteri Vera Zotow.

 • Valtakunnallista Kellojen päivää vietetään ensimmäistä kertaa lauantaina 29.3. Se, että siirrämme kelloja tarkoittaa sitä, että manipuloimme aikaa, mutta mitä aika oikeastaan on? Aamureportteri Vera Zotow sai aamukahviseurakseen Kelloseppäliiton puheenjohtaja Joona Vuorenpään.

 • Huippukokki Henri Alen oli vieraana Ylen aikaisen aamussa ja hän sanoi, että lähi kuukausina Helsingin keskustaan on tulossa noin 1500 asiakaspaikkaa lisää. Kun kysyimme häneltä, tarkoittaako tämä sitä, että lama on ravintooiden osalta ohi, hän totesi, että ei, vaan se tarkoittaa sitä, että keskustan ravintoloiden pudotuspelit alkavat nyt. Aamureportteri Vera Zotow kysyi asiaa kahdelta Helsingin ravintola-alan osaajalta.

 • Tuovi Nöjdillä on monen vuosikymmenen kokemus palstaviljelystä. Ylen aikaisen aamureportteri ja laiska rikkaruohojenkitkijä Vera Zotow pääsi oppiin Tuovi Nöjdin palstalle Kumpulan Siirtolapuutarhaan.

 • Sosiaalialan ammattilaiset havaitsevat yhteiskunnan epäkohdat ensimmäisenä työssään. Työntekijöitä kannustetaan erityisesti sosiaalityön päivänä käymään keskustelua työpaikoilla ja julkisuudessa siitä, kuinka sosiaalialan työllä voidaan ratkaista ja lievittää yhteiskunnallisia ongelmia. Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotow vietti kansainvälistä sosiaalityön päivää Vanhan Viertotien asumisyksikössä sosiaaliohjaaja Mirka Hailin kanssa 18.3.

 • Ylen aikaisen aamun Riikka Porttilaa ja Vera Zotowia kävi piristämässä 13.3.2014 iki-ihana Maarit Hurmerinta.

 • Viime syksyllä lopettaneiden Kotijääteloautojen jalanjäljissä kaduille rullaavat nyt täysin suomalaisomistuksessa olevat Jätskiautot uudella ilmeellä, uudella valikoimalla ja tietenkin uudella melodialla.

 • Miksi pohjoismaalaiset puhuvat yhä useammin keskenään englantia, kun yhteisiä kieliäkin varmasti olisi? Pohjoismaaalaisen kulttuuripisteen kielikahvilassa pääsee herättelemään vanhaa kielitaitoa taikka sitten opettelemaan uutta. Aamureportteri Vera Zotow kävi haastattelemassa kielikahvilan järjestäjiä.

 • Arabian peruskoulussa joustetaan perusopetuksessa JOPO-toimintamallin avulla. Aamureportteri Vera Zotow tapasi Arabian JOPO-luokkien opettajia ja oppilaita.

 • Lasten asiantuntijaryhmässä vantaalaiset lapset otetaan mukaan päätöksentekoon. Vantaan Jokivarren koululla asiantuntijasisaruksia Ellaa ja Almaa sekä Projektipäällikkö Pia Tasankoa haastatteli aamureportterimme Vera Zotow.

 • Kaupungin graffiti- ja katutaideseinille tuntuu olevan tunkua. Nyt helsinkiläiset ovat saaneet uuden liikuteltavan maalausalustan, jota voi seurata GPS-paikannuksen avulla. Uutta katutaidevaunua Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotowille esitteli Nuorisoasiainkeskuksen katutaidetoimisto Supaflyn vastaava tuottaja Antti Salminen.

 • Tammikuun lopun pakkasaamuna kahdeksassa pääkaupunkiseudun yläkoulussa seiskaluokkalaiset söivät aamupalan yhdessä vanhempiensa kanssa.
  Kyseessä oli Yllätetään yhteiskunta -ryhmän tempaus "Päivän tärkein ateria". Sen tavoitteena oli luoda hyviä hetkiä vanhempien ja lasten yhdessä oloon ja ehkä vielä enemmän saada heissä aikaan oivallus yhteisen ajan tärkeydestä. Pitäjänmäen peruskoulun aamupalalla olijoita tapasi Ari Tuhkanen.

Lyssna också