Vega Lördag

Tiinas soffpotatisar

 • 18 min
 • tillsvidare

Tiinas soffpotatisar presenteras, första länken, Gåkampen2016 kör igång. Lite coachning av Ian Granström, före detta soffpotatis numera aktiv motionär och idrottare.

Sändningar

 • to 6.10.2016 14.33 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Underhållande och inspirerande samtal om hem, händelser och hobbyer.

 • Antikexperten Maria Ekman-Kolar besöker studion. Henne kan vi se i i tv-programmet "Huutokaupan metsästäjät" (ungefär "Antikjägarna").

 • Sexualforskaren Elina Juusola har granskat fenomenet romansbedrägeri. Hon föll själv pladask för någon, som kallade sig "Stephen" på en dejtingsajt. Nu är hon aktuell med boken "Sydän saalina - romanssihuijarit verkossa" (ungefär "Ett stulet hjärta - romansbedragare på nätet"). Den europeiska digiveckan "All digital week" pågår nästa vecka 19-25.3 och i Åbo tjuvstartar man med festivalen "Make it festival" på lördag. Vi ringer upp Linda Mannila vid Åbo Akademi och hör hur hela folket kan engageras i den digitala utvecklingen. Sociala så kallade mjuka färdigheter sägs bli allt viktigare i vårt samhälle. Hur lär vi våra barn att visa givmildhet? Vi sänder repris från Vegas familjekväll i onsdags.

 • Sedan september 2017 har det varit lagligt att föda upp och sälja insekter som mat i Finland. Insekter är numera en lika naturlig del matbutikens sortiment som t.ex. malet kött. Men alla känner sig inte bekväma med tanken att äta dessa små kryp. En av dem är personliga tränaren Jucci Hellström, som kastar bort drinken då en bananfluga satt sig i den. Efter många om och men tog han emot utmaningen att smaka på olika former av insektmat under en vecka. Utmaningen visade sig vara det svåraste han varit med om på länge. I studion sitter också entomologen och insektmatspionjären Lena Huldén. Produktion: Parad Media. I Efter Nio radio utmanar Sonja och Mårten sina gäster till att utmana sig själva.

 • Underhållande och inspirerande samtal om hem, händelser och hobbyer.

 • Om du upplever imponerande dansuppträdanden är det sannolikt koreografen och regissören Reija Wäre som står bakom planeringen av dem. Hon är en av Finlands mest anlitade koreografer och senast kunde vi se hennes verk i UMK-sändningen. Hon hinner sticka sig in under direktsändningen, innan hon ska åka på dansrepetition med popartisten Antti Tuisku.

 • Det är oroväckande många gymnasiestuderande som lider av skolutmattning och därför driver Yle kampanjen Pressad. Årets studentskrivningar drar igång på allvar på måndagen 12.3 och redaktören Nanna Stenberg-Gustafsson besöker studion för att ge stresshanteringstips. Barn och unga behöver kunskap om sexuella trakasserier, och om vad som är rätt och fel. Rektor vid Kungsvägens skola, Jouni Piippo, har sett frågan som viktig redan innan #metoo-kampanjen.

 • I Efter Nio radio utmanar Sonja och Mårten sina gäster till att utmana sig själva. Som frilansare och egenföretagare har författaren Philip Teir rätt bra koll på sin ekonomi. Men hans kontoutdrag fylls av idel små och rätt onödiga summor. Det är en kopp kaffe här, en lunch på stan där och kanske en latte på eftermiddagen. Fort blir de här små summorna stora på längre sikt. Därför utmanar Philip Teir sig själv att under två veckors tid gör ett köpstopp som gäller allt utom den mat som han köper i matbutik för att tillreda hemma. Med och diskuterar konsumtion och privatekonomi är också bankdirektören Oscar Taimitarha. Produktion: Parad Media.

 • Underhållande och inspirerande samtal om hem, händelser och hobbyer.

 • Underhållande och inspirerande samtal om hem, händelser och hobbyer.

 • Legendariska redaktören Bertil "Berra" Lindell går i pension efter 40 år på Rundradion. Han är en livsentusiast och kommer att fortsätta utforska sin omgivning också efter ett regelrätt arbetsliv. Att tappa sav från björken är något han har tänkt fördjupa sig härnäst. Melodifestivalen brakar loss lördagen 10.3 och nu kan du vinna biljetter till schlagerfesten med stort S. Ring in till studion på numret 0600 11 12 13 och sjung en snutt av din favoritschlager. Svenskfinlands mest "eurovisa" personer Eva Frantz och Johan Lindroos väljer vinnarna tillsammans med Kike Bertell strax efter kl.12. Då får vi också veta mer om kvällens UMK - Tävlingen för ny musik och hur valet av Finlands eurovisionsbidrag går till.

 • I Efter Nio radio utmanar Sonja och Mårten sina gäster till att utmana sig själva. Finländarna dricker mest kaffe i världen och journalisten och trebarnspappan Peter "Petski" Westerholm är inget undantag. Han dricker upp till sju koppar om dagen. Han upplever själv att det är för mycket och har insett att många av hans vardagsrutiner helt styrs av kaffedrickandet. Under en veckas tid utmanar Petski sig själv att leva helt utan kaffe. Hur förändras vardagen när man avstår från något man upplever nödvändigt? Med och diskuterar kaffets hälsoeffekter är också allmänläkaren Robert Bergholm. Produktion: Parad Media.

Klipp

 • Gåkampen närmar sig sitt slut. Har Yle Vegas soffpotatisar Karisn, Mirja och Synnöve fått bättre kondition?

 • Michelle Gustafsson i Karis som tog time-out med studierna.I stället satsar hon det här året på att resa runt i världen och bekanta sig med sådant som ligger nära hjärtat. Som till exempel naturskydd. I slutet av augusti blev det en resa till Afrika och Botswana

 • Tiinas soffpotatisar presenteras, första länken, Gåkampen2016 kör igång. Lite coachning av Ian Granström, före detta soffpotatis numera aktiv motionär och idrottare.

 • Nu är det dags för soffpotatisarna Karin Svahnström, Synnöve Lindholm, Mirja Koponen och hennes man Arto att testa konditionen under ledning av idrottsinstruktör Heikki Kiili.

 • Soffpotatisarna Karin Svahnström och Synnöve Lindholm begrundar resultaten på sina konditionstest. En ny PT presenteras.

 • "Välkomna på föräldramöte allihopa! Vi samlas först i matsalen och sedan i de enskilda klassrummen." Den nya läroplanen uppmanar till större föräldradelaktighet i skolan, ändå är det alltid lika obekvämt när klassföräldrarna skall väljas. Följ med på terminens första föräldramöte i Kårböle lågstadium och träffa både föräldrar och lärare.

  Antti är en pappa som på grund av sitt jobb inte hinner göra mycket mer än läxor med sina barn. Läraren Klaus Grönqvist säger att lite tvång ibland är nödvändigt för att få med föräldrarna och rektorn Mia Förars Pöytäniemi säger att skolan måste bli bättre på att hitta de former som fungerar för både föräldrar och lärare.
  Red. Heidi Grandell-Sonck

Lyssna också