Vega Dag

fr 4.11.2016

 • 57 min
 • utgått

Aktuella frågor inom kultur, musik och livsstil.

Sändningar

 • fr 4.11.2016 13.03 • Yle Vega Västnyland

Avsnitt

 • Aktuella frågor inom kultur, musik och livsstil.

 • Aktuella frågor inom kultur, musik och livsstil.

 • Vi har talat mycket om alternativ medicin och olika terapier här på Yle Vega. Nu ska vi ännu höra om förebyggande hälsovård. Vi vet alla att det skulle gälla att äta rätt och röra på sig tillräckligt om man vill må bra.
  Vill man pröva något utöver raska promenader och svettiga jumppapass så kan man testa qigong eller den mer avancerade tai chin.
  Vill man få varaktiga resultat är det uthållighet och ständig träning som gäller också här säger Luz Angela Lopez. Hon lär ut qigong. Redaktör: Tiina Grönroos.

 • Omkring 200 personer har besvarat vår webbenkät på svenska.yle.fi där vi frågar om ni har prövat på alternativ medicin. De flesta har svarat jakande, vilket kanske inte är så överraskande med tanke på att de av er som har prövat alternativ medicin och vård är mer villiga att dela mer er av era erfarenheter än de som aldrig prövat och inte heller har för avsikt att göra det.
  De av er som har svarat att ni har prövat på alternativ medicin nämner oftast akupunktur. Akupunktur toppar listan och på andra plats kommer bioresonans eller frekvensterapi. Det här låter säkert mindre bekant för de flesta av er och Tiina Grönroos som inte heller kände till metoden beslöt sig för att testa bioresonans hos Margaretha och Elin Söderlund.

 • Agneta Westerlund är sjukskötare och barnmorska som har janvänt sig av zonterapi och akupunktur vid förlossningsarbetet. Anne Hietanen belyser kvinnornas ställning i Indien. Programledare: Hannah Norrena

 • Mats Blomqvist och Jessica Karlsson berättar om hur det är att flytta hemifrån och hur det känns då barnen lämnar boet. Anna Dönsberg recenserar nya Milenniumboken Mannen som sökte sin skugga. Programledare: Hannah Norrena.

 • Hoppas du följer med vår serie om alternativ medicin här på Yle Vega där vi hör både positiva och mera kritiska röster mot alternativ medicin. De utövare av alternativ medicin som vi har pratat med - det här gäller terapeuter, akupunktörer, läkare och sjukskötare - betonar att alternativ medicin ska ses som ett komplement, det vill säga ett tillägg till den vanliga, västerländska medicinen. Agneta Westerlund är sjukskötare och barnmorska som har jobbat på både stora kliniker och mindre enheter. I slutet av 1980-talet kom hon på jobb till Ekenäs BB, där personalen började utbilda sig inom zonterapi och akupunktur. Redaktör: Tiina Grönroos.

 • Serien om alternativ medicin fortsätter med Karin Munsterhjelm som är läkare och använder ortomolekylär medicin som ett komplement till skolmedicinen. Niklas fagerström berättar om ny drönare med hjärtstartare kan rädda fler liv på glesbyggden. Programledare: Hannah Norrena.

 • Jordbävningen i Mexico har haft enorma konsekvenser. Marcus Rosenlund berättar om hur de uppkommer och mexikanska Adriana i Vasa luftar sina tankar kring hemlandet. MGP-producenten Erik Nyholm gästar studion och avslöjar hur det är att jobba med unga talanger. Programledare: Hannah Norrena.

 • Karin Munsterhjelm har jobbat som läkare sen 1970-talet. Hon är specialiserad inom allmänmedicin och jobbade i drygt 25 år på sjukhus och hälsocentraler. Redan som hälsocentralläkare rekommenderade hon ortomolekylär medicin för en del av sina patienter, vid sidan av den vanliga vården, skolmedicinen. Det var när Karin själv blev sjuk som hon fick upp ögonen för alternativ medicin. Redaktör: Tiina Grönroos

 • Aktuella frågor inom kultur, musik och livsstil.

 • Aktuella frågor inom kultur, musik och livsstil.

Klipp

 • Kan alla ha tur i kärlek?

  Ingrid Tollgerdt-Andersson som är doktor i ekonomisk psykologi, forskare, föreläsare och författare, aktuell med boken ”Relationer – himmel eller helvete” berättar om hur man lyckas i sina människorelationer. Programledare: Hannah Norrena

 • Som du kanske har märkt har vi haft en del om fetma och skamkänslor kopplade till övervikt här på svenska yle. En person som hela sitt liv har tampats med övervikt och som nu vill starta en stödgrupp i Raseborg är Gun-Britt Färm, närvårdare och utbildad erfarenhetsexpert. Hon har märkt på kommentarerna på nätet att många efterlyser en grupp där man får vara anonym.

 • Svenska Yle har haft en del om övervikt och skamkänslor kopplade till övervikt på Yle Vega, X3M och på svenska.yle.fi. En artikel som väckt uppmärksamhet och fått många kommentarer är intervjun med Petra Signell som har gått ner i vikt med hjälp av en operation. Efteråt har Petra märkt hur annorlunda hon betraktades som överviktig. Petra säger rakt ut att man anses vara lite dum när man är överviktig. Hon berättar också hur svårt det har varit att få hjälp med att gå ner i vikt.

  Artikeln har lästs av många och har likaså fått många kommentarer. Ekenäsbon Gun-Britt Färm har också reagerat, inte på intervjun, men nog på alla negativa kommentarer. Nu vill Gun-Britt starta en anonym stödgrupp för överviktiga.

 • Det finns många testmetoder för borrelia och andra infektioner. Det vanligaste kallas Elisa. Men råder olika åsikter om just denna testmetod och flere väljer andra tester för att få en diagnos, bland annat det svenska paret Mats och Claudia Lindström.

  Professor Dag Nyman vid det åländska testlaboratoriet Bimelix bekräftar att Elisa är pålitiligt bara man ufför testet på rätt sätt, trots att patienternas symptom kan vara väldigt olika.

 • Nu till Lotta Andström, 45-årig trebarnmamma och flygvärdinna . Efter många om och men har hon diagnostiserats med en ovanlig form av cancer i blindtarmen. Lottas sjukdomshistoria fick sin början sommaren 2016. Fast till en början tänkte både hon och läkarna att det mest rörde sig om klimakteriebesvär. Men efter diverse provtagningar fick Lotta sin första cancerdiagnos, det här var just före jul.

 • Ida Voutilainen och Anna Back från Vasa.

 • Ida Voutilainen och Anna Back kom från Vasa för att se Avenged Sevenfold och Disturbed i arenan 7.3. 2017.

 • Kommer du ihåg Yles sömnutmaning? Att försöka sova så bra som möjligt i februari. Det är enklare sagt än gjort. Många finländare lider av olika sömnsvårigheter eller -problem. Pia är en av dem.

 • Entreprenören Anna Häggblom grundade inredningsföretaget Aveo för snart tio år sedan - utan någon tidigare erfarenhet av branschen. Numera arbetar hon med lantbruksföretag, föreläser och sitter i olika styrelser. Red. Jessica Morney

 • I Jakobstad grundade sex kopisar företaget Friends & Brgrs för två-tre år sedan. Idag är företaget på väg att lansera sina restauranger runt om i Europa. Jessica Morney har träffat Kaj Fagerholm, ekonomidirektör och ansvarig för nyetableringar.

 • Under näthandelns barndom startade fyra kompisar ett IT-företag. Idag har företaget, utöver en omfattande näthandel, nio butiker på sex orter och personalen är idag uppe i 60-70 personer. Jessica Morney har träffat styrelseordförande Tom Kecklund.

 • Mexikanska Adriana Kaslin kom till Finland för att studera, men mötte en finlandssvensk man och blev kvar i Vasa. Idag har Adriana två barn och det märks tydligt att kärleken och familjen är mycket viktig för henne. Red. Jessica Morney

Lyssna också