Perttu Häkkinen

Sivari on sankari, totaali on tosimies?

 • 56 min
 • tillsvidare

Suomen kuuluisimman aseistakieltäytyjän ja pasifistin Arndt Pekurisen kuolemasta on kulunut pian 75 vuotta. Miten pasifismi saapui Suomeen? Millainen on suomalaisten aseistakieltäytyjien historia?

Haastateltavina aiheesta "Sankareita vai pelkureita" -teoksen tekijä, tietokirjailija Kalevi Kalemaa ja siviilipalvelusmies Jörn Donner. Hän oli sivarina Porin sairaalassa vuosina 1959-1961 ja ensimmäisiä suomalaisia, jotka kieltäytyivät muista kuin uskonnollisista syistä armeijaan menosta.

Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Sändningar

 • ti 25.10.2016 13.03 • Yle Puhe

Avsnitt

 • Perehdymme yksilöllisyyden ja kollektivismin vaihteluun. Vieraana on historian professori Juha Siltala. Hän kertoo länsimaisen ihmisen tiestä sukuyhteisönsä jäsenestä yksinäiseksi suorittajaksi, joka tarkastelee itseään auditoijan kylmin silmin.

  Mitkä tekijät ja tilanteet ovat johtaneet länsimaisen ihmisen yksilöitymiskehitykseen? Milloin länsimainen ihminen alkoi yksilöityä? Onko kuluttamisen ja internetin aikakausi muuttanut identiteettiämme?

  Haastateltavana on myös hyvinvointivaltion muutoksesta väitellyt Tuomo Kokkonen (YTT). Mitä kannatamme kun kannatamme hyvinvointivaltiota?

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Miten taivaankappaleista ennakoidaan tulevaa? Millaista on henkinen astrologia ja mitä harhaluuloja astrologiaan liitetään? Vieraana on aihetta 40 vuotta tutkinut ja "Astrologia ja henkinen tie" -teoksen kirjoittaja Erkki Lehtiranta.

  - Monilla on pintapuolinen käsitys astrologiasta, joka on muodostunut naistenlehtien horoskoopeista. Astrologia on paljon muutakin.

  Lisäksi tutkijatohtori Lauri Ockenström kertoo magian ja astrologian kuvastoista ja talismaaneista antiikista nykyhetkeen.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Tehkää parannus tai tuhoutukaa. Vieraana on kapinapappi Kai Sadinmaa. Hän julistaa tuoreessa "Ilmestyskirja" -pamfletissaan, että "maailma on vääjäämättä ajautumassa apokalyptiseen tuhoon." Ohjelmassa puhutaan muun muassa siitä, mikä on kirkon todellinen identiteetti ja tehtävä? Miksi Sadinmaa vertaa kilpailuyhteiskuntaa natsi-Saksan keskitysleireihin?

  Lisäksi kuulemme Åbo Akademin varhaiskristillisen ja poliittisen teologian dosenttia Patrik Hagmania. Hän on kirjoittanut kirjan "Vastarintausko". Se tarkastelee kristinuskon vastakulttuurista ja radikaalia ulottuvuutta.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Miten saadaan yhteys avaruusolentoihin? Mitä eksopolitiikka on ja miten sitä harjoitetaan? Onko eksopoliitikoilla puoluekuria? Vieraana on biologi, eksopoliitikko Olli Pajula.

  Mistä tiedämme, että oliot ovat ystävällismielisiä, eivätkä ihmisten tavoin vihamielisiä ja sadistisia?

  Entä, onko ihmiskunta valmis kohtaamiseen maan ulkopuolisten sivilisaatioiden kanssa? Kuinka voimme kehittää tietoisuuttamme kohdataksemme tuon toisen todellisuuden?

  Lisäksi Veli-Martin Keitel kertoo viljakuvioista.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Kontio, Otso, Ohto, Oksi, Mesikämmen, Kouko, Karhu.

  Kansamme virallisella jumalolennolla on monta nimeä. Miksi karhua pidetään taivaallisena Suomen suvun kantaisänä? Miksi karhua ja metsää on kansanperinteessä seksualisoitu? Millainen oli karhukultti ennen ja nyt? Mitä on karhun pyllytys ja mikä sen tarkoitus oli?

  Peijaisrituaaleista ja loitsuista puhutaan myös.

  Perttu Häkkisen vieraina karhun metsästykseen liittyvistä runoista ja loituista väitöskirjaansa kirjoittava Vesa Matteo Piludu sekä Suomalaisen kirjallisuuden seuran arkistotutkija Pasi Klemettinen, joka on perehtynyt karhuperinteeseen. Panu Hietaneva puolestaan vierailee Forssassa Karhun kansan päämiehen Miika Vanhapihan luona.

 • Perttu Häkkisen reportaasissa tutustutaan Suomen luonnon pyhiin paikkoihin. Tietokirjailija Tuomo Kesäläinen on mukana retkellä vedennostossa Somerojan uhrilähteellä. Millainen paikka on Ilmusmäen pronssikautinen hautaröykkiö ja sen alla sijaitseva rakoluola, jota entisaikain tietäjät käyttivät väitetysti voimapaikkanaan? Entä, miksi ihmiset eivät ole tervetulleita Mikkelin Rakovuoren rotkoon ja mitä valkoinen lehtopöllö halusi Kesäläiselle viestittää Perniön noitien muinaisessa kirkkosalissa?

  Panu Hietaneva puolestaan haastattelee Petri Keto-Tokoita siitä, miten metsästä tuli suomalaisuuden symboli.

  Tervetuloa retkelle arkaaisen pyhyyden ulottuvuuteen.

 • Syyskauden ensimmäisen ohjelman aiheena on talonvaltaus eli squattaus. Tarvitaanko sorkkarautaa? Pitääkö kaupunkitilasta taistella?

  Talonvaltaajakonkari ja kaupunkiaktivisti Teemu Lehto on ollut mukana kuvioissa pitkään. Hän oli ensimmäinen, joka meni vallattuun Lepakkoon sisään. Lisäksi haastateltavana on talonvaltausliikettä tutkinut Elina Mikola.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • "Mukaansatempaavaa hömppää ja tiukkaa sivistystä".
  "Ymmärtääkö kukaan mistä puhutaan?"

  Perttu Häkkisen kevään parhaat, palautteet, kulissien takaiset tunnelmat ja ennen kuulematonta materiaalia.

  Äänessä Perttu Häkkinen, Panu Hietaneva ja tuottaja Heidi Laaksonen.

 • Onko kaupoista näpistelty vielä nykyään kannattavaa puuhaa? Haastattelussa entinen myymälävaras "Make" sekä Stockmannin pitkäikäinen myymäläetsivä ja kirjoittaja Antto Terras.

  Nelikymppinen "Make" aloitti näpistelyn 10-vuotiaana. Hän arvelee varastaneensa elämänsä aikana noin 6000 kertaa eli tavaroiden määrä on moninkertainen. Tavaroiden arvo on arviolta yli 50 000 euroa.

  -Kallein varastamani esine, kitara, maksoi 12 500 markkaa, muistelee "Make".

  Miksi hän varasti? Oliko varastaminen on huvia, kleptomaniaa vai elinehto?

  Nykyään rötöstely on taaksejäänyttä elämää ja "Make" on kunniallinen ja työtä tekevä kansalainen.

  -Myymälävarkauksiin lähtee mukaan myös aivan imbesilliä porukkaa, joiden kiinnijääminen on vain ajankysymys. Mutta taitavia ammattivarkaita kunnioitan, kuten kunnioitan mitä tahansa ammattitaitoa, pohtii Stockmannin entinen erikoismyymäläetsivä Antto Terras.

  -Narkkeja en sääli, koska he käyttävät jopa omia lapsiaan varkauksiensa välineinä. Lapsia vuokrataan toisille silmälumeeksi ja jopa huumataan, kertoo Terras.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Kaariporttiystävät. Reportaasi Suomen esoteerisemmasta kunnasta, Miehikkälästä. Haastateltavina laulava meedio Aulikki Plaami ja hänen puolisonsa Seppo sekä heidän uskolliset seuraajansa Paavo ja Sinikka Sihvonen. Saamme seurata muun muassa kuinka Aulikki Plaami saa yhteyden Enkelityttö Carmeniin.

  Mistä mediaaliset kyvyt tulevat? Keitä ovat henkimaailman ystävämme? Miten heihin saa yhteyden?

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Millaisia uskomuksia ja mystiikkaa liittyy elämään ja kuolemaan ympäri maailman? Miksi esimerkiksi tiistait ovat noitien työpäiviä Latinalaisessa Amerikassa? Onko paha silmä universaali? Miksi vainajan silmät pitää peittää ja tuonelan lautturi lahjoa?

  Vieraana on toimittaja ja tietokirjailija Eija Pulkkinen.

  Hän on tutustunut lähes neljännesvuosisadan ajan Afrikassa, Aasiassa, Pohjois-, Väli- ja Etelä-Amerikassa eri heimojen ja kansojen kuolema- ja syntymäriitteihin. Tavat ja uskomukset ovat yllättävän samanlaisia ympäri maailman.

  - Kaikkialla maailmassa uskotaan, ettei vainaja koskaan täysin jätä meitä. Meidän tosin täytyy saattaa ihminen hautaan ja tehdä seremoniat oikein, etteivät vainajat palaa takaisin kummittelemaan.

  Lisäksi jututamme tietokirjailija Heikki Lehikoista. Hän on tutkinut kuoleman kulttuurihistoriaa Suomessa. Näkyykö kuolemaan liittyvä magia vielä meillä, rationaalis-sekulaarissa yhteiskunnassa?

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Kansanlääkintää. Mitä on kalevalainen jäsenkorjaus? Onko kuppaus toimivaa terveydenhoitoa? Miten tullaan mestariparantajaksi? Haastateltavina entinen balettitanssija ja kalevalaisen jäsenkorjauksen mestari Katja Rajala, terveysliikunnan dosentti Mika Venojärvi sekä Kalevalaseuran toiminnanjohtaja Ulla Piela. Hän kertoo muun muassa siitä, miten fennomania on vaikuttanut terveydenhoitoomme?

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Lyssna också