Akuutti

Huollatko autoasi paremmin kuin kehoasi?

 • 47 min
 • tillsvidare

Millaista huoltoa kroppa tarvitsee liikunnan lisäksi? Kiinnostaisiko syvävenyttely, hieronta tai infrapunasauna? Tietämystään jakavat fysioterapeutti, venyttely-ja pilatesohjaaja Tuula Schoultz ja räätälöityjä hierontamenetelmiä kehitellyt Tuija Räisänen. Oppia ottavat Hilla Blomberg ja Minna Korhonen.

Sändningar

 • sö 6.11.2016 16.10 • Yle Radio Suomi Jyväskylä

Avsnitt

 • Matkan pilaa yhä useammin turistiripuli, miten se voisi välttää? Infektiosairauksien professori Anu Kantele tutkii turistiripulien lisäksi superbakteereja, jotka ovat antibiooteille vastustuskykyisiä. Mistä maista niitä voi saada? Ohjelmassa kerrotaan myös Länsi-Afrikan Beninissä toteutettavasta rokotetutkimuksesta, jossa oli mukana ensimmäisten joukossa Reetta Aarre-Ahtio ja Jussi Nygren. Toimittajina Hilla Blomberg ja Minna Korhonen.

 • Yli miljoona suomalaista kärsii pitkäaikaisista kivuista. Radion Akuutissa kuullaan kivun hoitojen kehittymisestä ja myös kivun helpotuksesta lääkeettömin keinoin: mitä itse voi tehdä kivun tunteen lievittämisessä. Asiantuntijana on kipuja pitkään tutkinut lääkäri Helena Miranda, jolla on omakohtaistakin kokemusta kivuista. Nuori Anna Giss kertoo miten hän pärjää monimuotoisen kipuoireyhtymän eli CRPS:n kanssa.

 • Joskus yksikin ihminen riittää pelastamaan häiriköivän nuoren parempaan elämään. Tämän tietävät omasta kokemuksestaan rosoisen nuoruuden eläneet Anna ja Jermu. Aikuisten roolia nuorten tukemisessa pohtivat perhepsykoterapeutti Mari Louhi-Lehtiö sekä Icehearts-valmentaja Vellu Kilpala. Toimittajina Hilla Blomberg ja Minna Korhonen.

  Kuva: Shutterstock

 • Kuinka paljon ja millaista liikuntaa tarvitaan, jotta mielenterveys pysyy tasapainossa? Mielialahäiriöön sairastunut Mikko kertoo kuinka urheilu on tuonut iloa ja jaksamista elämään. Hanna puolestaan toipui työuupumuksesta ja avioerosta mm.salibandyn ja joogan avulla. Psykofyysiseen psykoterapiaan erikoistunut huippu-urheilija Kirsi Valasti kertoo mitä mielessä ja kehossa tapahtuu, kun liikkuu. Toimittajina Hilla Blomberg ja Minna Korhonen.

  Kuva: Shutterstock

 • Ero koettelee kovalla kädellä sekä fyysistä että psyykkistä terveyttä. Miten siitä selviää hengissä? Kaksi kokijaa kertoo omat keinonsa jaksamiseen ja neuvoja antaa myös perhepsykoterapeutti Mari Louhi-Lehtiö. Toimittajina Minna Korhonen ja Hilla Blomberg.

  Kuva: Shutterstock

 • Tutkimusten mukaan joka toinen meistä pelkää jollakin tavalla hammaslääkäriä, joten tästä on syytä puhua. Millä kaikilla tavoilla potilaiden pelkoa pyritään lievittämään? Kuulemme entisen pelkopotilaan Susannan kokemuksista. Lisäksi psykologi Marita Hyttinen ja vastaanottovirkailija Sari Ebeling kerrovat ideoita pelkojen vähentämiseen ja päästään vielä hammaslääkäri Lauri Ebelingin hoitotuoliinkin. Pelkoja pöyhivät Hilla Blomberg ja Minna Korhonen.

 • Alexandra Orrman sai koiristaan voimaa vaikeassa elämäntilanteessaan. Hän vahvistaa lemmikkiensä avulla myös muiden terveyttä käymällä eri laitoksissa esim. erityisnuoren luona. Lemmikkien vaikutuksesta ihmisten hyvinvointiin kertoo eläinlääketieteellisen farmakologian professori ja eläinlääkäri Outi Vainio Helsingin yliopistosta. Toimittajina Hilla Blomberg ja Minna Korhonen.

 • Kovat kokemukset voivat jättää meihin traumoja. Nyt vieraillaan rivitalossa, joka paloi parisen vuotta sitten. Kotinsa tulipalossa menettäneet naapurukset kertovat millaisia jälkiä tapahtuma heihin jätti. Psykologi Katri Kanninen kertoo, milloin kannattaisi lähteä ammattilaisen pakeille traumojaan purkamaan. Paikalla ovat Hilla Blomberg ja Minna Korhonen.

 • Anssi Liukola kertoo miten hän sai elvytettyä pelikaverinsa sydämenpysähdyksestä ja pelasti työkaverinsa tukehtumiselta. Ensiapukouluttaja Sari Ebeling kertoo, mikä on tärkeintä, kun joutuu tilanteeseen, jossa yritetään pelastaa ihmishenkiä. Toimittajina Minna Korhonen ja Hilla Blomberg.

 • Millainen on palauttava loma? Liisa Rintaniemi on touhunnut lomillaan välillä liikaakin, mutta opettelee ottamaan rennommin. Ada Pykäläniemi taas ei ole freetöiltään päässyt lomalle pitkään aikaan. Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Sampsa Puttonen kertooi, miten voisi viettää lomansa niin, että pääsisi irti työarjen pyörityksestä. Pohditaan myös loman merkitystä työttömälle. Toimittajina Minna Korhonen ja Hilla Blomberg.

 • Annukka Berg sai punkin nahkaansa piknikillä. Hän ei päässyt ajoissa hoitoon ja seurauksena oli neuroborrelioosi. Miksi näin kävi ja miten vakava sairaus on vaikuttanut hänen elämäänsä? Miten tulisi toimia, jos punkki puree? Miten punkkeja voi välttää? Asiantuntijana sisätautien ja Infektiosairauksien erikoislääkäri Jarmo Oksi. Toimittajina Hilla Blomberg ja Minna Korhonen.

 • Montako sydänystävää ihmisellä voi olla? Entä milloin olisi syytä lopettaa ystävyys? Nyt aika huoltaa ystävyyden kulmakiviä: luottamusta, hengittävyyttä ja vastavuoroisuutta. Omien ystävyyssuhteidensa hyviä puolia ja haasteita pohtii Tanja Mettovaara. Asiantuntijana on psykologi Hanne-Leona Luomajoki. Toimittajina Hilla Blomberg ja Minna Korhonen.

Lyssna också