Radio Suomi Rovaniemi

Lapin järvet voivat pahoin

 • 5 min
 • tillsvidare

Lapin vedet ja maat ovat Euroopan puhtaimpia mutta siitä huolimatta järvet voivat huonosti. Niissä on liikaa biomassaa, täynnä pikkukalaa, ja perinteiset suuret kalat näkevät nälkää ja kääpiöityvät. Lisäksi sinilevää kelluu rannoilla. Näin alkaa tavanomainen toimittajien ympäristösaarna. Ilmastoa ei kylläkään muuteta mutta kaikesta valitetaan. Mutta hyvän saarnan tapaan lopussa seuraa pelastussanoma. Ammattikalastaja Jouko Lampela sanoo ja uskoo, että Lapin järvet voidaan pelastaa helposti ja se on vain poliittinen ongelma. Näitä mietteitä Lampela esitti viikonloppuna Pyhäjärven rannalla Pelkosenniemellä. Tapani Niemi haastattelee. (Kuvassa ammattikalastaja Jouko Lampela (edessä) uskoo, että oikealla kalapolitiikalla Lapin järvien ravintokuormitus voidaan korjata ja vedet pelastaa)

Sändningar

 • on 28.9.2016 14.28 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Romaani Katri Valan ja Olavi Paavolaisen vaiheista sotakeväänä 1942 on haikeuden täyttämä kuvaus nuoruudesta ja unelmista. Katria vaivaa parantumaton keuhkotauti, samoin huoli perheestä ja sodan uhreista. Pommejakin enemmän helsinkiläiset pelkäävät puhua. Katrin lähipiiri ryhtyy uhkarohkeasti vastarintaan rauhan puolesta. Kameleonttimainen Olavi pakenee sodan ristiriitoja omiin muistoihinsa. Hän haluaa vielä kerran tavata nuoruudenystävänsä Katrin ja pelastaa tämän viimeiset runot. 1920-luvulla Katri ja Olavi elivät valon juhlaa, mutta nälkätalvena 1942 suursodan synkkä varjo pimentää koko Euroopan. Kirjasta kertoo Juha Pikkarainen. (Kuva: Otava)

 • Ruotsin valtion budjetti aiheuttaa keskustelua myös pohjoisessa. Kirkkovaalit käytiin Ruotsissa. Bertil Isakssonille soittaa Laura Valta.

 • Pelto on täynnä syksyn ihanuuksia. Porkkanat, sipulit ja valkosipulit alkavat olla parhaimmillaan. Kasvislasagnessa kasviksia tulee syötyä huomaamatta ja vähän ronkelimpikin syöjä saa nauttia jopa tietämättään erilaisia terveyspommeja. Martta Eeva-Maija Laurila ja Juha Mäntykenttä ovat marttakeittiössä. Ensin leikataan vihreää pienemmäksi.

 • Tromssan Valioliigan -jalkapallojoukkue TIL sai vihdoin murskavoiton 5-0, koko kesä on ollut enemmän tai vähemmän tappioita. Suomalainen päävalmentaja Simo Valakari jatkaa TIL:n valmentajana. Kilpisjärven uusi tulliasema avattiin. Safariyritykset ja vapaaehtoiset siivosivat rantaa Tromssan ulkosaaristossa lauantaina ja 'saalista' tuli yli 1400kg. Riitta Leinoselle soittaa Sirkku Savusalo.

 • Monia investointeja suunnitteilla Murmanskissa. Riina Gusevalle soittaa Sirkku Savusalo.

 • Sensuuri on iskenyt populaarimusiikkiin sen satavuotisen historian aikana joka puolella maailmaa. Se ei ole ainoastaan totalitarististen järjestelmien vaan myös länsimaisten demokratioiden todellisuutta. Levyjä on kielletty niin politiikan, uskonnollisen puhdasoppisuuden kuin sodan takia. Milloin on haluttu rajoittaa seksiin, huumeisiin tai alkoholiin liittyviä tekstejä, milloin motiivit ovat olleet puhtaasti rasistisia.

  Musiikkitoimittaja Jake Nymanin kirjoittama 'Kielletyt levyt' kuljettaa lukijaansa maailman ympäri toinen toistaan erikoisempiin kieltotapauksiin 1920-luvun Yhdysvalloista natsi-Saksaan ja Euroopan rautaesiripun taakse. Eikä sensuurin aika missään nimessä ole ohi.

  Suomea koskeva luku kuvaa, kuinka meillä sensuurin vaikuttimena oli paitsi yleinen moralismi myös ulkopolitiikka. Kiinnostavat arkistolöydöt todistavat surkuhupaisasta mekanismista, jolla musiikkia kiellettiin itsevaltaisin päätöksin.

  Kirjasta kertoo tuttuun tapaansa Juha Pikkarainen. (Kuva: Gummerus)

 • Linnunmunavarkaat käräjillä Norrbottenissa. Uusruotsalaisille opetetaan seksikäyttäytymistä. Poliisit iskivät Helvetin enkelien rapujuhliin Luulajassa. Bertil Isakssonille soittaa Juha Mäntykenttä.

 • Puolukka-aika on parhaimmillaan. Metsän herkku on helppo ja nopea poimia. Hyvä poimija saa ämpärin täyteen alta aikayksikön. Puolukasta voi tehdä monenmoista. Oletko tehnyt koskaan puolukkasinappia? Se on vieläpä helppoa. Juha Mäntykenttä astelee Marttojen keittiöön vesi kielellä.

 • Osa Tove Janssonin teksteistä ei koskaan päätynyt kirjoiksi. Hän julkaisi ensimmäiset novellinsa 1930-luvulla lehdissä, joita hän samaan aikaan kuvitti.

  Moni varhaisnovelli sijoittuu Euroopan kaupunkeihin; ne kertovat rakastavaisista ja nuorten taiteilijoiden kommelluksista Pariisissa, syrjäytyneen naisen Veronasta tai yksinäisestä miehestä Dresdenin rautatieasemalla.

  Myös Juha Pikkarainen on avannut Janssonin kirjan. (Kuva: Kustannusosakeyhtiö Tammi)

 • Suurkäräjävaalien jälkeen sini-sini -hallitus jatkaa. Juhlallinen peruskiven paljatus Skibotnissa viime viikolla, Eiscat tutkimuskeskus sai rahoituksen, n. 700 milj NOK. Kanalintujen metsästys alkoi, huonot näkymät saalin suhteen, paljon rajoituksia. Riitta Leinoselle soittaa Kati Siponmaa.

 • Paikallisvaalit käytiin, vaikka kaikki niistä eivät tienneet. Suomen puolelta Sallasta löydettiin viiden neuvostosotilaat jäänteet, jotka palautettiin Venäjälle. Osmo Kolulle soittaa Sirkku Savusalo.

 • Suuri tulipalo paperitehtaalla Kalixin lähistöllä. Suomen poliisit olivat Ruotsin poliisipäällystön alaisina eilisessä Tornio-Haaparanta -mielenosoituksessa. Bertil Isakssonille soittaa Sirkku Savusalo.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Enontekion Vuontisjärvellä elokuussa 1967 kaatui vene ja kolme pelkosenniemeläistä miestä hukkui, kaksi pelastui. Tapahtuma puhutti koko Suomea. Yksi pelastuneista oli 14-vuotias Juha Wiskari ja yksi hukkuneista oli Juhan isä. Juha Wiskari jäi kauhean onnettomuuden takia isättömäksi 14-vuotiaana.

  Juha Wiskari ja hänen poikansa laulaja Arttu Wiskari kävivät 50 vuoden takaisella turmapaikalla. Juha Mäntykenttä haastattelee miehiä.

 • Jos Tenojoella menee tänä kesänä tosihuonosti, samoin näyttää menevän Väylän varressakin eli Tornio-Muoniojoella. Lohi on lähes loppunut Torniojoessa ja syytä ei voi etsiä normaalista kannanvaihtelusta. Syy on aikaistettu merikalastus ja säälimätön salakalastus, sanoo tohtori Kari Alaniska. Jos en minä rohmua laittomasti yli oman tarpeen, naapuri tekee sen kuitenkin.

  Filosofian tohtori Kari Alaniska (kuvassa) tietää, mitä puhuu. Hän väitteli muuan vuosi sitten Kemijoen lohen surmasta ja on kulkenut lohenpyynnissä Väylän varressa yli kaksi vuosikymmentä. Tapani Niemi kävi Alaniskan kanssa soutamassa lohta Muoniojoella, Kolarin ja Lappean puolivälissä.

 • 'Tenon lohisoppa kuohuu' -kesäsarjan viimeisessä osassa Pekka Sammallahti pohtii, mikä on Tenon lohen merkitys nykyajan saamelaiskulttuurille Utsjoella. Professori vertaa Tenoa Etelä- ja Keski-Suomen peltoihin, joissa tuotetaan puhdasta ruokaa ja elämäntapaa suomalaisille. Tässä vertailussa Teno häviää, koska kalastusta ei nyky-Suomessa pidetä oikeana elinkeinona.

  Katovuosi nostattaa hien pintaan ja monimutkaiset säännöt ja sopimukset kirosanan huulelle. Talonpoika voi aina nousta traktorin selkään ja karauttaa porukalla eduskuntatalon portaille. Viljelijä saa ainakin jonkin verran ymmärrystä mutta jos Tenon saamelainen protestoi , suomalainen katsoo silmät pyöreänä, että taas ne lappalaiset riitelee. Toimittaja: Tapani Niemi. (Kuva Tenon Alakönkäältä)

 • Villi lohi herättää suuria intohimoja. Huomaamme sen nykyajan lohikeskusteluista Tenolla ja jopa niillä joilla, joihin lohi ei enää nouse. Väki kiivailee lohen puolesta tai sitä vastaan.

  Punalihainen, villi lohi on maukasta ja haluttua kauppatavaraa. Siitä maksetaan paljon ja niin on tehty esihistoriallisista ajoista lähtien. Tenon lohisaaliit loivat Tenon laaksoon asutusta vuosituhansien ajan. Lohi toi niin paljon varallisuutta ja ylijäämää, että entisajan tenolaisilla oli varaa ostaa käyttöesineitä ja ylellisyystavaroita hyvinkin kaukaa maailmalta.

  Tapani Niemi ja Pekka Sammallahti jatkavat kesän minisarjaa Tenon lohisoppa kuohuu. Sarjan kuudennessa osassa kurkistamme, mitä lohi sai aikaan esihistoriallisina aikoina. (Kuvassa Mantojärvi Utsjoella)

 • Suomen Luonnonsuojeluliitto on niittänyt neljännesvuosisadan luonnonniittyjä ja erityisesti tulvaniittyjä Kittilän Säreistössä, Keminmaalla ja Pelkosenniemen Keminsaarilla. Tapani Niemi kävi ihmettelemässä tätä hullunhouretta, josta ei näytä tulevan valmista. Maataloushan on vanhanaikaista eikä se kannata.

  Toiminnanjohtaja Tarja Pasma sanoo, että jos tulvaniittyä ei niitetä ja haravoida joka vuosi, luonto ottaa osansa ja tulvaniitty metsittyy. Samalla menetämme aidon, suomalaiskansallisen kulttuurimaiseman, joita on Lapissa ja Suomessa enää vähän. Toimittaja: Tapani Niemi.

 • Lohiturismin vaikeutuminen saa jotkut enolaisista matkailuyrittäjistä miettimään muutosta. Saamelaiskulttuurissa on valtava määrä hienoja mahdollisuuksia kehittää ohjelmapalveluita tavalla, joita ei tähän mennessä ole huomattu tai osattu hyödyntää.

  Modernin matkailuteorian mukaan on alkukantaista myydä lohta kilohinnalla. Paremman tuoton saa matkailuelämyksistä. Saamelainen yrittäjä esimerkiksi ottaa matkailijan mukaan rakentamaan lohipatoa. Vieras osallistuu perinnepyynnin eri vaiheisiin ja maksaa kokemuksista.

  Professori Pekka Sammallahti sanookin, että Tenon pyynti sisältää nykyään paljon miesuhoa, saaliilla rehvastelu, mikä kertoo matkailuelinkeinon kehittymättömyydestä. Toimittaja: Tapani Niemi.

 • Lohitutkijat ovat kuulleet kunniansa Tenolla ja alempanakin. Tutkijoista on tullut sylkykuppeja ja sijaiskärsijöitä. Mutta onko lohitutkija syypää Tenon kriisiin? Siihen että lohta ei saa enää kalastaa niin paljon kuin ennen, ja siihen että Tenon lohiturismi hiipuu.

  Tutkijat kertovat, että muutamien Tenon latvavesien lohikannat kärsivät liikapyynnistä mutta…. mutta mutta…. Tutkija ei päätä, kuka saa kalastaa Tenolla tai miten lohiturismia kehitetään. Lohenkalastuksesta päättävät virkamiehet ja poliitikot valtion eri virastoissa, ministeriöissä ja luottamuselimissä. Professori Pekka Sammallahti ei silti vapauta tutkijoita täysin vastuusta Tenon kriisiin. Toimittaja Tapani Niemi. (Kuva: Kaldasjoki kuuluu Tenon sivuvesistöihin)

 • Kuvausmatkalla Tapani Niemi törmäsi vantaalaiseen perheeseen, joka viettää lähes vuosittain lomiaan Naruskajärven rannalla, noin kahdeksan peninkulmaa Sallan kirkolta kohti Tuntsan erämaata. Mika ja Marjut Sarivaara-Satta sanovat tarvitsevansa erämaan rauhaa ja hiljaisuutta raskaan työn ja koneiden pauhun vastapainoksi. Naruskajärven hiljaisuus tarjoaa sitä, mikä etelästä puuttuu. Toimittaja: Tapani Niemi.

 • Kesäsarjassa 'Tenon lohisoppa kuohuu' yritetään ymmärtää, mikä on tenolaisten tilanne tänä kesänä. Uusi laki, sopimus ja sääntö ovat herättäneet poikkeuksellisen paljon keskustelua ja pari-kolme mielenosoitusta.

  Turismi on hiipunut Tenolla murto-osaan viime vuosista ja muutamat paikalliset ilmoittavat kalastavansa tästä lähtien salaa. Alun perin tarkoitus, näin ainakin kerrottiin, oli vain suojella Tenon lohta.

  Kaikkia mahdollisia tahoja on syytelty Tenon kriisistä. Jostain syystä yksi osapuoli on saanut olla rauhassa, nimittäin norjalaiset ja heidän lohilaivastonsa. Mitä mieltä professori Pekka Sammallahti on norjalaisten roolista? Tapani Niemi haastattelee.

 • Suomen luonnonsuojeluliitto järjesti viikonvaihteessa jokavuotisen tulvaniittytalkoonsa Pelkosenniemen Keminsaarilla. Tulvaniitty on ikivanhaa lappilaista kulttuurimaisemaa eikä se säily, ellei sitä niitä ja haravoi vuosittain.

  Keminsaaret ovat kaukana maalikylistä. Sinne joutuu ajamaan metsätietä kilometrin toista ja sen jälkeen toinen mokoma veneellä pitkin Kemijokea. Sari Hänninen on muonittanut tulvaniittykokkina talkooväkeä usean vuoden ajan ja tietää kuinka vaivalloista on toimittaa tavarat tuoreena saareen ja huolehtia kylmäketjusta. Toimittaja Tapani Niemi.

 • Tenon kalastussäännöllä yritetään suojella Tenon lohta mutta se on vaikeaa, sillä Tenon varrella monien ihmisryhmien edut törmäävät eikä asiaa auta yhtään, että kiistellään kalasta, joka on aina ollut riitaisin asia maailmassa.

  Professori Pekka Sammallahti sanoo, että eturyhmiä on useita: paikalliset saamelaiset ja yrittäjät, luonnonsuojelijat ja turistikalastajat. Tenon lohisoppaa hämmentävät myös suomalaiset, joilla on ehdottomia mielipiteitä saamelaisista, vaikka eivät aina edes ymmärrä, mistä puhutaan. Toimittaja: Tapani Niemi.

 • Tapani Niemen mukaan luvanvarainen kalastaminen Suomessa ja erityisesti Tenolla on maailman monimutkaisin inhimillinen järjestelmä, jota säädellään lukuisilla tasavallan lailla ja säädöksellä, Tenolla lisäksi Suomen ja Norjan sopimuksilla ja Tenon uudella kalastussäännöllä.

  Saamelaisen kulttuurin tuntija, professori Pekka Sammallahti vääntää nyt rautalangasta mallin. Kuka saa pyytää lohta tänä vuonna Tenolla?

Lyssna också