Avsnitt

 • Raviväki kokoontuu taas perinteisiin kuninkuusraveihin. Perinne on alkanut Lahdesta.
  Suomen hevonen juhlii tänä vuonna 110-vuotista historiaansa. Lahtelainen toimittaja Harri Lind on kirjoittanut menestyksekkäästä Vieskeristä kirjan.
  Miten lähellä sydäntä Lahden vanha ravirata on Harri Lindille?

  Perinteiset iltaravit on kärsinyt viime vuosina yleisökadosta. Kuninkuusravit keräävät kymmeniätuhansia ihmisiä. Millainen on kuninkuusravien tunnelma nykyään ja kuka ”kunkkareissa” käy?

  Vieskerin juuret on myös täältä Päijät-Hämeestä, kun suomenhevoskantaa on jalostettu ja kasvatettu Päijät-Hämeessä. Uskaltaako pitkänlinjan hevostoimittaja povata kahdelle mukana olevalle päijäthämäläis hevoselle menestystä Kuninkuusraveissa?

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Laulussa valo taksin katolla vilkkuu. Legendaarinen edam-valo joko palaa tai on sammuksissa. Lahdessa kuluneena kesänä valo on ollut edellisiä kesiä useammin päällä kertomassa vapaasta taksista, eli taksiajoja on ollut vähemmän.

  Suomalaista taksia pidetään edelleen luotettavana määränpäähän kuljettavana kulkuvälineenä vaikka taksikyydin hinta puhuttaa. Taksiliikenne vapautuu kilpailulle kesällä 2018. Miten taksit ovat tähän valmistautuneet?

  Aluetaksin puheenjohtaja Jari Kasakkamäki lupaa, ettei ryöstöhinnoitteluun ainakaan Lahden aluetaksi lähde, mutta halpeneeko hinnat?

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • ”Työ on sitä mistä saa elannon, mutta tämä on elämäntapa”, sanoo lahtelainen lauluntekijä Tiina Vainikainen.

  Lahtelainen Tiina Vainikainen on parissa vuodessa noussut kotimaisen lauluntekijäkaartin kirkkaimpaan kärkeen. Hän on kirjoittanut kappaleita muun muassa Arttu Lindemanille, Evelinalle, Nikke Ankaralle, Tuomas Kauhaselle ja Laura Närhelle. Monet hänen tekemistä lauluistaan keikkii suoratoistopalvenluiden listojen kärjessä.
  Pitääkö laulunkirjoittajan tuntea ja tavata se henkilö, kenelle laulu päätyy?
  Miksi laulunteko on välillä palapelin rakentamista?

  Viime aikoina lahtelainen lauluntekijä on päässyt haistelemaan kansainvälisiä tuulia, kun hänen tekemiä kappaleita on päätynyt virolaiselle ja japanilaiselle esiintyjälle.
  Minkälainen rooli on lahtelaisella pitkän linjan musiikkituottaja Henri Lanzilla Tiina Vainikaisen nousukiidon takana?

  Hän on ehdolla Suomen Musiikkikustantajien jakaman Vuoden kevyen musiikin tekijä -palkinnon saajaksi. Tiina Vainikainen on kirjoittanut kappaleita muun muassa Arttu Lindemanille, Nikke Ankaralle ja Laura Närhelle. Miksi hän menee kirjoittamaan lauluja Pikku. Vesijärven rantaan?

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Työhyvinvointiin on kiinnitetty viime vuosina entistä enemmän huomiota ja työntekijät sekä esimiehet ovat saaneet koulutusta ja valmennusta työelämän haasteisiin ja niistä selviytymiseen.

  Heinolalainen Jyränkölän Setlementti on hyvä esimerkki työyhteisöstä, jossa työskennellään vahvasti ihmisen ilon ja ideakulttuurin puolesta. Rehtori Sirkka Suomi kertoo, miksi Jyränkölän Setlementti lähti hankkeeseen mukaan?

  Heinolassa uskotaan kolmen I:n taktiikkaan. Ihminen, ilo ja ideat. Mikä on johtajan tärkein ominaisuus nykyään?
  Koulu- ja työpaikkakiusaamista on edelleen olemassa, vaikka sitä ei halutakaan myöntää. Miksi kiusaamista ei uskalleta myöntää?

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Rakastakaa sitä teidän puutarhaa ja meidän luontoa missä, me eletään, kannustaa puistopuutarhuri, yrittäjä Kirsi Haapala Pihatyökauppa Haapalasta, Lahdesta.

  Mitä sitten, jos pihanomistaja inhoaa nurmikon leikkaamista tai tuskailee sammaleen, rikkaruohojen ja kuivuvan nurmen kanssa? Onko olemassa laiskan puutarhurin nurmikkoa? Kati Turtola toimittaa.

 • Heinäkuu on tyypillisesti juhla-aikaa. Juhlia on monenlaisia häistä, rippijuhliin, sukujuhlista kesäjuhliin.
  Jenny Nilsson on pitänyt lahtelaista juhla- ja hääpukuliikettä kymmenen vuotta. Vastikään hänen liike valittiin pohjoismaisessa gaalassa Suomen parhaaksi. Hääpukumuoti muuttuu hitaasti, edelleen vaalea ja pitkä hääpuku on muodissa, miksi sitten Jenny Nilsson kiertelee erilaisia hääpukumessuja?

  Nykyään hääpuku ostetaan omaksi vuokrauksen sijaan. Myöskin satunnaiset hääpukusovittelijat loistavat poissaolollaan. Ehtiikö hääpukuliikkeen yrittäjä itse sovittelemaan hääpukuja?

  Juhlapukeutumisessa tärkein on etiketin selvittäminen. Miten hyvin lahtelaiset hallitsevat pukeutumisen niksit? Miksi tumman puvun alle ei saa laittaa lyhythihaista kauluspaitaa?

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahtelainen päiväkerho-ohjaaja Noora Kalpio on uusin Miss Gay Finland 2017.
  Mitä valinta tarkoittaa entiselle Lahden Setan puheenjohtajalle?

  Päijät-Häme tunnetaan seurakuntaelämässä konservatiivisena alueena. Miten Orimattilassa suhtaudutaan seksuaalivähemmistöön kuuluvaan seurakunnan kerhotätiin?
  Seksuaalivähemmistöt marssivat eri puolilla maailmaa Pride-kulkueissa. Miksi Suomessa vielä vuonna 2017 tarvitaan Pride- kulkueita?

  Useammat homoseksuaalit muuttavat pieniltä paikkakunnilta esimerkiksi Helsinkiin, jossa suhtautuminen vähemmistöihin on vapaampaa kuin pienillä paikkakunnilla. Miten seksuaalivähemmistöihin suhtaudutaan Päijät-Hämeessä?

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Päijät-Hämeessä synnytettiin uusi hyvinvointikuntayhtymä nopealla aikataululla. Muutosjohtaja Jouko Isolauri on ollut Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymässä nyt vajaan vuoden ja suuntaa nyt sovitusti konsulttihommiin. Mitä hän ottaa täältä vietäväksi mukaansa?

  Hyvinvointiyhtymän alku on ollut riitaisa ja ovi on käynyt. Tämä on luonnollista ja normaalia vastaavissa kokoluokan hankkeissa. Minkälainen mahdollisuudet Päijät-Hämeen mallia on monistaa muualle Suomeen?

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Mikko Reitti on urheilumies, joka opettaa koululaisille liikuntaa, järjestää urheilutapahtumia ja toimii urheilutapahtumissa kuuluttajana. Miksi hän haluaa levittää edelleen urheilukipinää?

  Mikko Reitti näkee, että panostuksen Salpausselän urheilupaikkoihin ei ole ollut turhaa, vaan investoinnit hyödyntävät myös tavan liikkujia. Nykyään liikkujia kiinnostaa äärimmäisyyksiin vietävät suoritukset. Miksi tavalliset, perinteiset juoksutapahtumat eivät enää liikkujalle riitä?

  Metsässäliikkuminen kiinnostaa suomalaisia, miksi polkujuoksu ja metsälenkkeily on tehokkaampaa perinteiseen asfalttilenkkeilyyn verrattuna?

  Mikko Reitti on liikunnanopettajana huolestunut myös suomalaisten koululaisten liikkumisesta, miksi? Millaisia liikkujia koululaiset nykyään ovat?

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Reijo Mäki-Korvela sai presidentin myöntämän liikuntaneuvoksen tittelin pitkästä puurtamisesta liikunnan eteen. Hän on ollut vaikuttamassa lukuisiin lahtelaisiin urheilupaikkoihin, millä mielin hän seuraa nykyistä, tempoilevaa päätöksentekoa? Onko Lahti edelleen uskottava urheilu- ja liikuntakaupunki?

  Kisapuiston remontista ei meinaa tulla mitään. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 65 vuotta Kisapuiston olympiajalkapallosta. Millämielin urheilumies katselee ränsistyvää pyhättöä?

  Urheiluhalliyhdistys on saanut paljon aikaan lahtelaisten eteen, miksi nykyään kaupungin ja poliitikkojen kanssa on hankalampaa?

  Reijo Mäki-Korvela täyttää heinäkuussa 77 vuotta. Hän on matkoilla. Mitä se tässä tapauksessa tarkoittaa?

  Toimittaja on Taavi Salmivaara.

 • Hallitus pääsi sopuun alkoholilain uudistamisesta. Limuviinat ja vahvat oluet tulevat tämän myötä kauppoihin ja ravintolat saavat nykyistä enemmän vapauksia.
  Miten panimoravintola Teerenpeli on valmistautunut tulevaan?

  Teerenpelin toimitusjohtaja Anssi Pyysing uskoo, että pienpanimotuottajat lähtevät uudistuksen myötä tarjoamaan herkemmin tuotteitansa vähittäiskaupalle myytäväksi.
  Kuinka helposti nyt saa tuotteita myyntihyllyille?

  Erikoisoluet kiinnostavat suomalaisia. Siksi myös suuret panimot hamuavat apajille perustamalla omia erikoisolutpanimoita. Lahtelainen Hartwall kertoi taannoin perustavansa omansa.

  Miten pienpanimotuottajat suhtautuvat isojen aikeisiin?

  Anssi Pyysingillä on monen nuoren tavoin kokemusta kiljun tekemisestä. Hän on ollut oluen ystävä vuosia. Rohkenisiko hän ottamaan kiljua myyntivalikoimaansa?

  Toimittajana Taavi Salmivaara.

 • Lahden palosta on 19.6.2017 kulunut tasan 140 vuotta.
  Palo nopeutti Lahden irtautumista Hollolasta ensiksi kauppalaksi ja sittemmin kaupungiksi. Lahden keskusta kaavoitettiin ja rakennettiin ripeästi paloa seuraavina vuosina.

  Lahden museoiden tutkija Eetu Sorvali tietää Lahden palosta.
  Palosta syytettiin pitkään Marolan piikaa, kuka palon sytytti lopulta?

  Lahden keskusta oli palon aikaan tutkijan mukaan slummiutunut hökkelikylä, tiiviisti rakennettu alue. Palon jälkeen keskusta pysyi lähes koskemattomana aina Toriparkin rakentamiseen saakka.
  Mitä Toriparkin kaivaukset paljastivat tutkijoille?

  Toimittajana Taavi Salmivaara.

Inga kommande avsnitt

Lyssna också