Radio Suomesta poimittuja

Riitely - harva siitä puhuu, mutta kaikki sitä tekevät

 • 33 min
 • tillsvidare

Riitely on universaalia ja ihan mahdottoman henkilökohtaista. Se on niin henkilökohtaista, että sitä ottaa henkilökohtaisesti nekin asiat, joita ei sellaisiksi ole tarkoitettu.
Ja mitä läheisempi ihminen, sitä pahemmat aseet hänellä on käsissään riidan alkaessa. Toisinaan riitelijä ampuukin tykillä kärpästä.

Voiko riitelemään oppia ja onko mahdollista riidellä rakentavasti? Kaikki kotona -lähetyksen vieraina parisuhdekouluttaja Sari Liljeström parisuhdekeskus Katajasta ja Helsingin Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala.

Riitaa ei tarvita ollenkaan, täräyttää parisuhdekouluttaja Sari Liljeström.
- Ristiriidat pitää selvittää ja tunteet kuuluvat elämään ja niitä saa ilmaista. Mutta vihaan sitä, että ihmisille sanotaan, että on terveellistä riidellä. Näin sanoessamme annamme hirveät valttikortit ihmisten koteihin - sitten siellä huudetaan ja lytätään sanoilla ihmisiä. Monille riiteleminen on sitä, että jos ei lyödä fyysisesti, niin sanoilla ainakin lyödään ja niitä ei saa ikinä takaisin. Ei pidä puhua rakentavasta riitelystä, vaan ristiriitojen selvittämisestä niin, ettei anna pahalle valtaa itsessään.

Kirkkoherra Kari Kanala puolestaan uskoo anteeksiantamiseen, armoon ja uuteen mahdollisuuteen.
- Jos riita pysyy tietyissä rajoissa, se voi olla ihan hyväkin, koska silloin nousee puolustamaan omia ajatuksia ja toiveitaan. Raamattu sanoo sananlaskuissa, että rauta rautaa hioo ja ihminen hioo ihmistä. Riitelyn kautta meistä hioutuu ne pahimmat särmät. Kanala korostaa, että armo ja rakkaus ovat kuitenkin tärkeimmät asiat elämässä.

Kaikki kotona -lähetys kuultiin tiistaina 13.9.2016. Toimittajina Paula Jokimies ja Sanna Pirkkalainen.

Sändningar

 • to 15.9.2016 16.20 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Kirjailija, toimittaja Minna Lindgren on kirjoittanut vanhuskirjoja, kirjasarja Ehtoolehto kuvailee palvelutalo Ehtoolehdon asukkaiden elämää, hyvässä ja pahassa.

  Lindgrenin kirjoja on käännetty useille kielille ja eri maissa mainoskiertueilla vieraillessaan hän on törmännyt usein kysymykseen, että miten Suomi, jolla on Nokia, on Pisa ja kaikki on onnistunut rössimään vanhustenhoitonsa niin täydellisesti.

 • Suomen olympiahiihtäjien suksista huolehtii Etelä-Korean talviolympialaisissa tusinan verran huoltajia. Osa on pitomiehiä, osa luistomiehiä. Lahtelainen Jari Nieminen on pitomies ja sen lisäksi, että hän voitelee suksia, hän myös testaa niitä. Testaa niin, että hiihtokilometrejä kertyy hyvänä päivänä jopa 60. Nieminen paljastaa voitelun saloja ja kertoo samalla, miten verinen sotatila huoltoalueilla vallitsee esimerkiksi suomalaisten ja ruotsalaisten kesken. Toimittajana Sanna Pirkkalainen.

 • Lähetin postissa Vaiheet-lvyn Tom Cruiselle ja hän lähetti kirjeen, jossa kehui, että oli hyvin tuotettu levy ja hienot sovitukset. Että ainakin Tom Cruise on kuunnellut yhden suomenkielisen levyn muisteli Samuli Edelmann

 • Yksi maamme parhaita cyclocross -kuskeja on espoolainen Antti Kuitto. Kuiton urheiluvälineenä on BMC –merkkinen cyclocross -pyörä. Pyörä on valmistettu hyvin kevyistä materiaaleista, jotta se kiihtyisi paremmin ja lähtisi ylämäkeenkin ketterämmin. Kuiton kisapyörä painaa vain 7,6 kiloa.
  Kuitto esittelee pyöränsä teknisiä yksityiskohtia.
  - Runko, etuhaarukka, vanteet, poljinkammet ja satulakin ovat hiilikuituiset. Tanko on valmistettu alumiinista.

  Toimittajana Petri Rinne.

 • Mike Pohjolan kirjassa Sinä 1918 lukija valitsee oman kohtalonsa, kysessä on ns. immersiivinen kirja.

 • Sanna Pirkkalainen haastatteli Cheekiä eli Jare Tiihosta sekä Veljeni vartija -elokuvassa kaksoisroolin tehnyttä Antti Holmaa kutsuvierasnäytöksen jälkeen.

 • Aikuiset lakkaavat huomaamattaan liikkumasta ja tämä on monen vaivan alku, toteaa Terhi Summa liikuntatieteiden kandidaatti ja liikeäly-ohjaaja ja myös kouluttaja.

  Liikeäly perustuu siihen, että aktivoidaan sellaisia liikeratoja, jotka ovat meille luonnollisia ja joita osaamme syntyessämme, kertoo Terhi Summa.
  - Meillä on liikeäly DNA:ssamme ja sitä voidaan herätellä. Liikeälyn tavoitteena on pehmeiden ja luonnollisten liikkeiden avulla kehittää nivelten liikkuvuutta, kehon sopusuhtaista tasapainoa ja koordinaatiokykyä.

  Kun lapsi opettelee uutta, hän kehittyy kokeilemalla erilaisia tapoja. Meidän tulisi ottaa oppia lapsista, huomauttaa Terhi Summa.

  - Opettelussa on hyvä pitää mielessä, mitä enemmän teet väärin sen enemmän opit.

  Jalan älykkyyden turma on liian tekninen kenkä, puuskahtaa liikeäly-ohjaaja Summa.

  - Huipputekniset kengät linjaavat jalan niin, ettei sen tarvitse itse suorittaa linjausta. Myös liian kovat alustat pilaavat jalan normaalia liikkuvuutta.

  Toimittajana Petri Rinne.

 • Olympiavoittaja Sami Jauhojärvelle hiihtovälineet ovat tietenkin tärkeät, mutta saattaa urheilija tarvita menestyäkseen jotain sellaistakin, mikä ei heti ensimmäiseksi tule mieleen. Mitä ilman "Musti" ei kilpareissuille lähtenyt? Toimittajana Marko Miettinen.

 • Pro Lapinlahti on helsinkiläinen mielenterveys- ja kulttuuriyhdistys, joka perustettiin vuonna 1988 puolustamaan Lapinlahden psykiatrista sairaalaa, jonka toiminta haluttiin siirtää toisiin tiloihin. Syntyi kansanliike, jonka tehokas toiminta oli myötävaikuttamassa siihen, että sairaala sai jatkaa toimintaansa tiloissa vielä parinkymmenen vuoden ajan. Pro Lapinlahti viettää tänä vuonna 30-vuotisjuhlaansa. Anna Keränen vieraili sairaalarakennuksessa ja tapasi Pro Lapinlahti -yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Katja Liuksialan, Heimon toimitusjohtaja Jarno Alastalon ja vapaaehtoisena työskentelevän Risto Ruuthin.

 • Mikko Maasola puhuu viikon lopuksi. Kylmyys on miehestä vaikuttavimmillaan makuukammarissa. Oli sitten kyse Kittilän jääkylästä tai normaalista arava-asunnosta.

 • Amerikassa harjoittavat laillisesti viihdekäyttöä. Meilläkin löytyy jo elintarvikemyymälästä viihdekäyttöön tarkoitettuja sekoituksia. Vaan mitä on se tulevaisuuden viihdekäyttö, joka ei tuhoa päätä ja häntää - ja maksaa? Maallikkosaarnaaja Maasola saarnaa kuin viimeistä päivää.

 • Casting eli roolitus on tärkeä osa tv-sarjoja, mainoksia ja elokuvia. Roolittaja esittelee ohjaajille näyttelijöitä, jotka heidän mielestään sopisivat kyseisiin tuotantoihin. Mutta miten roolittaja käytännössä hommansa hoitaa ja millä perusteella suosituksia jaetaan? Muun muassa se selviää nyt, kun kurkistetaan valokeilan taakse.

  Pia Pesonen ja Tutsa Huuhka ovat ammattimaisen castingin pioneereja Suomessa. Heidän ansioluettelonsa on pitkä ja vakuuttava. Anna Keränen tapasi heidät.

Inga kommande avsnitt

Lyssna också