Kultakuume

må 31.10.2016

 • 48 min
 • tillsvidare

Taidekuraattori tekee muutakin kuin valitsee taulut gallerian seinille. Kultakuume selvittää, ovatko taidenäyttelijöiden kuraattorit taiteilijoiden parhaita ystäviä vai vallankäyttäjiä. Studiossa työtään avaavat kaksi kuraattoria, Laura Köönikkä ja Jussi Koitela.

Tieto on valtaa. Kultakuume onnittelee tänään tietokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkuuden kirjastaan Karhu - voimaeläin saanutta toimittaja Kimmo Ohtosta. Ohjelma esittelee myös viikonloppuna Tietokirjailija-palkinnon saaneen, jo aiemmin Valtion tiedonjulkistamispalkinnolla palkitun Helena Telkänrannan teoksen Millaista on olla eläin.

Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Jakke Holvas.

Sändningar

 • må 31.10.2016 15.54 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Kitaristi Vilkka Wahl on Turku Jazz Festivalin Vuoden artisti. Wienissä asuvan turkulaislähtöisen kitaristin sävellykset saavat inspiraationsa elämän perimmäisistä kysymyksistä. Vilkka Wahl Quintetin debyyttilevý on syntynyt yhteistyössä Ylen kanssa.

  Kohti keskeytymäntöntä dialogia. States of Control -näyttely Suomenlinnassa esittelee kansainvälisten taiteilijoiden tulkintoja poliittisista kysymyksistä, jotka liittyvät historian tulkintoihin, mediaan ja informaationvaikuttamiseen.

  Encore! Makupaloja viikon varrelta. Kansanpuistot perustettiin opastamaan työväenluokkaa tavoille; Tromba Marina on maailman ihmeellisin soitin; Sopraano Johanna Rusanen on Väinö Raition unohdetun oopperan prinsessa Cecilia; Ääni- ja instaatiotaiteilija Hans Rosenströmin näyttelyssä gallerian seinillä jäätikkö sulaa ja Iso-Britannia eroaa EU:sta.

  Kolumni. Titanic haisi pierulle – ja hyvä niin. Kultakuumeen uusi kolumnisti on kirjailija Antti Heikkinen.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Kai Ristola.

 • Into Kustannus täyttää 10 vuotta. Alunperin pienestä pamflettikustantamosta on vuosien aikana kasvanut merkittävä keskisarjan kustantamo. Into Kustannuksen teokset herättävät yhä keskustelua, mutta lisäksi löytävät myös laajemman yleisön. Vieraana Jaana Airaksinen.

  Eivätkä itkuvirret. Helsingin Seurasaaressa käydään viikonloppuna läpi kolmipäiväinen, kuvitteellinen kuolinrituaali. Kuolinriitti noudattaa vanhojen karjalaisten hautajaisten kaavaa, jonka keskiössä olivat itkuvirret. Kansanmuusikko Emmi Kuittinen yhdistää itkuvirsiä niin tanssiin kuin stand up -komiikkaan.

  Kiinnostus sähköisiin kirjatuotteisiin kasvaa voimakkaasti. Mutta milloin kiinnostus kirjoihin näkyy asiakasystävällisimmissä hinnoissa? Haastattelussa Otavan kaunokirjallisuuspäällikkö Antti Kasperi sekä tuore esikoiskirjailija Cristina Sandu.

  Kultakuumeen juontajana on Janne Junttila.

  Kuva: Jarmo Nauska

 • Ikitie-elokuva käsittelee historian haavoja. Elokuva perustuu Antti Tuurin vuonna 2012 ilmestyneeseen romaaniin. Tapahtumat sijoittuvat Lapuan liikkeen ja Stalinin vainojen aikaan. Tuuri sai kirjan julkaisemisen aikaan runsaasti yhteydenottoja ihmisiltä, joiden sukulaisia oli hävinnyt 1930-luvun vainoissa.

  Helsingissä sijaitsevan Seurasaaren synty liittyy eurooppalaiseen kansanpuistoaatteeseen. Rahvaan vapaa-ajan viettoa haluttiin kontrolloida, ja kansalle tehtiin 1800-luvun lopulla omia puistoja. Professori Maunu Häyrynen johdattaa Seurasaaren kansanpuistohistoriaan.

  Elvis Presley oli populaarikulttuurin alkuräjähdys. Keskiviikkona 16.8.2017 on kulunut 40 vuotta rock'n'rollin kuninkaaksi mainitun Elvis Presleyn kuolemasta. Kultakuumeessa selvitetään, miten Elviksen nahkatakki päätyi Vallovaaran kylään Suomen Lappiin, soitetaan Elvis-tupaan Jyväskylän Vaajakoskelle ja Memphisiin Tennesseehen, missä fanit ympäri maailmaa ovat kokoontuneet muistamaan Elvistä.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Niina Mäkeläinen.

 • Helsingin juhlaviikkojen klassisen musiikin tarjontaa moititaan laihaksi. Taiteellisen johtajan Topi Lehtipuun mielestä Helsingissä on ympäri vuoden tarjolla paljon hyvin laadukasta klassista musiikkia. Sopraano Johanna Rusanen valmistautuu Väinö Ration "Prinsessa Cecilia" -oopperan vaativaan rooliin.

  Sambiassa opetellaan lukemaan suomalaisohjauksessa suomen kielen erikoispiirrettä hyväksikäyttäen. Suomen kielen ääntämys soveltuu loistavasti bantukieltä puhuvien sambialaislasten lukemaan opetteluun, ja kokonaiset perheet oppivatkin lukemaan ja kirjoittamaan bantuksi suomalaisen mobiilisovelluksen avulla. Kultakuumeen vieraana on kehitysneurologian professori Heikki Lyytinen.

  Runous voi auttaa lasta ottamaan kielen omakseen. Tämän havaitsi kirjailija Johanna Venho. espoolaiskoulujen runopajoissa. Havainnosta syntyi tarina maahanmuuttajalapsen kirjoittamaan oppimisesta, jolla Venho voitti Rohkeus-teemaisen kirjoituskilpailun.

  Maailman ihmeellisin soitin tromba marina on trumpetilta kuulostava harppu. Maailmassa on vain kourallinen muusikoita, jotka osaavat soittaa tätä lähes sukupuuttoon kuollutta soitinta. Yksi heistä, saksalainen Eberhard Maldfeld, konsertoi Turussa barokkiorkesteri Kuninkaantien muusikoiden kanssa.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Pauliina Grym.

 • Helsingin kaupunginteatteri palaa evakosta kotiin. Uudistunut näyttämötekniikka on kansainvälisesti vertailukelpoinen, mutta yleisön ei pitäisi havaita kuin teatterin taika.

  "Taidetestaajat" vie 8-luokkalaiset taidekohteeseen pääkaupunkiseudulle. Suomen 64 000 kahdeksasluokkaista opettajineen pääsee tänä lukuvuonna ilmaiseksi esimerkiksi teatteriin, oopperaan, museoon tai taidenäyttelyyn. Esimerkiksi Kittilän yläaste matkustaa katsomaan Madama Butterfly*ta Kansallisoopperaan. Kulttuurin jättihankkeen tarkoituksena on purkaa nuorten ennakkoluuloja taidetta kohtaan.

  Pitkät hiukset ovat naisen historiallinen riippa. Naisten tukan pituutta ovat säännelleet vallankumoukset ja sodat, mutta aina on nopeasti palattu sovinnaiseen pitkään hiusmalliin. Peruukeilla ja hiuslisäkkeillä tehdään tänään miljardibisnestä.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Janne Junttila.

 • Television suosikkisarjoilla houkutellaan katsojia teatteriin. Mikkelin teatteri on  tämän kesän esittänyt Metsolat - Urjanlinna näytelmää. Näytelmä perustuu legendaarisen miljoonayleisöt saavuttaneeseen tv-sarjan 20 ensimmäiseen osaan.

  Perjantain kolumnisti teatterimies Juha Hurme vetää loppukesän kirjailijavisan.

  Encore! Makupaloja viikon varrelta. Scifi- ja fantasiakirjallisuuden tapahtuma Worldcon Helsingissä. Suttailuna paheksuttu katutaide on saanut virallisen hyväksynnän. Juhlavuottaan viettävä Suomi missasi markkinaraon: missä on turisteille kaupattava Suomi 100-krääsä?  

  Gallerian seinillä jäätikkö sulaa ja Iso-Britannia eroaa EU:sta. Ääni- ja installaatiotaiteilija Hans Rosentströmin yksityisnäyttely Helsingissä tutkii suhdettamme luontoon ja toisiimme. Millaista aikaa elämme, kysyy taiteilija. 

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Kai Ristola.

 • Kalevalaishenkinen loitsu poistaa töihinpaluuahdistuksen. Kultakuumeen pyynnöstä
  kalevalainen ensiaputiimi Ulla-Sisko Jauhiainen, Elina Lappalainen, Amanda Kauranne laulavat ahdistuksen pois. Trio ja teatteriohjaaja Taina Mäki-Iso ovat löytäneet Kalevalasta tähän aikaan sopivia parantavia ajatuksia.

  Aino Kallas -elämäkerta kokoaa kirjailijan kansainvälisen uran yksiin kansiin. Kirjailija Aino Kallas (1878-1956) asui viidessä maassa, sai viisi lasta ja kirjoitti mittavan tuotannon. Silja Vuorikurun kirjoittama elämäkerta "Maailman sydämessä" kertoo Aino Kallaksen tarinan lapsuudesta vanhuuteen.

  Fantasia- ja tieteiskirjallisuuden fanitus kulkee perheissä. Palkittu tieteiskirjailija Eeva-Liisa Tenhunen sai ensimmäisen scifi-kirjansa omalta pojaltaan. Äiti ja poika viettivät yhteistä aikaa maailman suurimmassa fantasia- ja scifi -tapahtumassa Worldconissa Helsinkin Messukeskuksessa.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Niina Mäkeläinen.

 • Turistin on vaikea löytää Suomi100-tavaraa ja tietoa Suomen historiasta. Elokuu on eurooppalaisten lomakuukausi. Suomeen saapuvien tuhansien turistien on vaikea löytää infoa Suomesta, sen historiasta - eikä Suomi100-mukeja tai t-paitojakaan ole tarjolla.

  Teatterikesässä näyttelijät puhuvat työstä ja taiteesta. Tampereen Teatterikesän kotimaiseen ohjelmistoon valitaan Suomen parhaat teatteriesitykset. Yleisölle festivaali on maan tärkein teatterikatselmus, näyttelijöille se on myös mahdollisuus tavata kollegoita kerran vuodessa. Kultakuume esittelee ohjelmistoa ja päästää tekijät ääneen.

  Documenta - miljoonan kävijän nykytaidetapahtuma. Yksi maailman merkittävimmistä taidetapahtumista pidetään viiden vuoden välein Kasselissa Saksassa. Toisen maailmansodan jälkeen taide-elämän elvyttämiseksi perustettu Documenta järjestetään tänä vuonna 14. kerran.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Janne Junttila.

 • Museovirasto jakaa netissä tietoa koulurakentamisesta. Koulurakennuksella on tärkeä sija monen lapsuudessa ja nuoruudessa. Koulurakennus.fi sivustolla asiantuntijat jakavat tietoa, kokemuksia ja rohkaisevia esimerkkejä kukoistavista koulurakennuksista.

  Mökkilaituri, kahvi ja hevimusiikki - kaksituhatluvun kansallisaarre on kaukana Kalevalasta. Kansallismuseon Kansallisaarteen etsintä -kampanja kerää Suomen juhlavuoden kunniaksi suomalaisten aarteita verkkosivuilla ja Instagramissa. Osa aarteista valitaan esille Kansallismuseon näyttelyyn joulukuussa 2017.

  Vaihtoehtoisen historian kirjoittaminen vaatii historian käännekohtien havaitsemista. Näin sanoo kirjailija Johanna Sinisalo, joka vastaanottaa Wordlconissa "Libertarian Futurist Societyn" Prometheus-palkinnon teoksestaan "Auringon ydin".

  Tieteis- ja fantasiakirjallisuuden ammattilaiset ja harrastajat kokoontuvat Helsinkiin. Tieteis- ja fantasiakirjallisuuden 75. kansainvälinen suurtapahtuma Worldcon järjestetään Helsingissä 8.-13. elokuuta. Tarjolla on yli 800 tuntia ohjelmaa tieteiskirjallisuuden tiimoilta.Kultakuumeen studiossa Worldconin puheenjohtaja Jukka Halme sanoo tapahtuman saamisen Suomeen olevan jääkiekon MM-kultaa suurempi saavutus.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Pauliina Grym.

 • Hauskemmassa Helsingissä on jo kilometri luvallista graffitiseinää. Itä-Pasilaan betoniviidakossa sijaitsee uusi luvallinen graffiittien maalamista varten tuotu pinta, katutaidevaunu. Mediatuottaja Antti Salminen paljastaa, että uusia pintoja Helsingissä on tulossa lähiaikoina runsaasti.

  Graffiti salonkikelpoistuu muuttaessaan museoon. Keravan taidemuseon näyttely "Rakkaudesta vapauteen" esittelee parikymmentä graffititaiteilijaa ja avaa katukalligrafian käsitettä, tyyliä ja niiden taustoja. Suomessa ei toistaiseksi ole järjestetty ainoatakaan pelkästään graffititaiteeseen keskittynyttä museonäyttelyä – ainakin tekijöiden mielestä se on aiemmin jäänyt katutaiteen tai muiden kuvataiteen muotojen varjoon. Studiossa näyttelyn kuratoinut Jouni "Psyke" Väänänen.

  Suomalaisten kylpyläkulttuuri on kestänyt vallanvaihdot ja ottaa kaupungeissa uutta jalansijaa. Ensimmäiset kylpylät avattiin Suomeen jo 1700-luvulla. Nyt ne elävät uutta tulemistaan, Helsingin keskustaan on avattu uudet keitaat Löyly ja Allas uimisen ja saunomisen ystäville. Historioitsija ja Euroopan historian dosentti Liisa Suvikumpu kertoo unohtuneesta loistokkaasta kylpylähistoriasta ja paljastaa, mikä kylpylöissä edelleen kiehtoo.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Sari Möttönen.

 • Muotoilu sai ylivallan Mikkelin asuntomessujen Wave-talossa. Arttitehti Seppo Mäntylän mukaan ainoa mahdollisuus tehdä lennokkaita rakennuksia on yhdistää puuta ja terästä.

  Lapsena ilahduttaneet elokuvat ilahduttavat loppuelämän ajan. Mäntyharjun Ilokuvafestivaalilla esitetään hyvän mielen elokuvia valmistumisvuotta katsomatta.

  Encore! Makupaloina viikon varrelta nautiskellaan elokuvia Valerian ja Miami. Mielenkiintoiset televisiosarjat katsotaan nykyisin verkon suoratoistopalveluista.

  Kultakuumeen kolumnisti runoilija-kirjailija Riina Katajavuori miettii synnyinmaan vaikutusta identiteettiin.

  Robert Doisneau ( 1912-1994 ) oli kotikaupunkinsa Pariisin arjen väsymätön kuvaaja. Doisneaun mustavalkoiset valokuvat taltioivat kaupungin tavallisten asukkaiden arkea seitsemän vuosikymmenen ajan. Humanistisen valokuvauksen mestariksi nostetun Robert Doisneaun tuotannon laaja näyttely on esillä Turun taidemuseossa.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Pauliina Grym.

 • Oulussa on käynnissä kulttuurin superkuukausi. Makrokonserteissa kymmenhenkinen arvalla valittu yleisö pääsee lähelle esimerkiksi Verneri Pohjolaa yllättävässä paikassa.

  Young Adults -kirjailijat rikkovat rakenteita ja kokeilevat - kaikki lähtee kuitenkin henkilöistä. Maailmalla suosittua nuorille aikuisille suunnattua YA-kirjallisuutta kirjoitetaan ja markkinoidaan myös Suomessa. Young Adult -kirjallisuustapahtuma Hel-YA! tuo viikonloppuna yhteen kirjailijat ja fanit. Kultakuumeessa genrestä keskustelevat kirjailijat Siri Kolu ja Elina Rouhiainen.

  Kazakstanissa elvytetään omaa kieltä ja kulttuuria. Entisessä neuvostotasavallassa omaa identiteettiä rakennetaan esimerkiksi omankielisen pop-musiikin avulla. Menossa on myös Astanan maailmannäyttely.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Niina Mäkeläinen.

Klipp

 • 16.8.2017 on kulunut 40 vuotta rock’n’rollin kuninkaan Elvis Presleyn kuolemasta. Kenenkään toisen populaarikulttuurin tähden uraa ja elämää ei seurata edelleen yhtä kiinteästi. Toimittaja Kai Ristola selvittää, miten Elviksen nahkatakki päätyi Vallovaaran kylään Suomen Lappiin, soitetaan Elvis-tupaan Jyväskylän Vaajakoskelle ja Memphisiin Tennesseehen, missä fanit ympäri maailmaa ovat kokoontuneet muistamaan Elvistä.

 • Hannaleena Hauru on ensimmäinen 80-luvulla syntynyt nainen, joka ohjaa pitkän elokuvan Suomen Elokuvasäätiön tuella. Ohjaajan ensimmäinen pitkä elokuva ”Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset” olisi voinut valmistua jo viitisen vuotta sitten, jos Elokuvasäätiö olisi myöntänyt jatkoa Haurun saamalle käsikirjoitustuelle. Hauru toivookin, että alle kolmekymppiset pääsevät näyttämään kykynsä ja hän kaipaa läpinäkyvyyttä elokuvarahoitukseen.

  Kuva: Filmikamari/Lars Johnson

 • Tasa-arvon saavuttamiseksi tarvitaan empatiaa, viisautta ja uteliaisuutta, sanoo näyttelijä ja näyttelijäntaiteen professori Elina Knihtilä. Kesän alussa julkaistu tutkimus osoitti, että naiset ovat elokuva-alan rahanjaossa vähemmistöä. Alan toimijoista lähes puolet on naisia, mutta naisten ohjaamille elokuville ja naispuolisille elokuvataiteilijoille on ohjautunut viime vuosina vain neljännes tuotantoon suunnatusta julkisesta rahoituksesta.

  Elina Knihtilä, joka on myös elokuva- ja televisioalan tasa-arvoa edistävän WIFT Finlandin puheenjohtaja pohtii Kultakuumeessa yhden tarinan vaaraa ja esittää toivomuksen portinvartijoille.

 • Yleisradion runouspalkinto Tanssiva Karhu -ehdokkaista esitellään tänään 24-vuotiaan Erkka Filanderin teos Torso. Peruskoulun jälkeen kirjoittamiseen keskittyneen Filanderin asuminen Roomassa vaikutti teokseen, jonka kantavia teemoja ovat marttyyrius ja yhdelle asialle pyhitettyjen rakennusten arkkitehtuuri. Toimittaja on Niina Mäkeläinen.

 • Kultakuume esittelee toukokuussa kuusi Tanssiva karhu –runopalkinnon ehdokasta. Vuorossa Sirpa Kyyrönen teoksellaan Ilmajuuret. Kyyrönen on paitsi runoilija myös runousaktiivi. Hän on toiminut niin runousosuuskunta Poesiassa kuin runoyhdistys Nihil Interitissä. Naiseus ja äitiys ovat hänen runojensa toistuvia aiheita. Tanssiva karhu- palkintoehdokkaana oleva Ilmajuuret on Kyyrösen kolmas runoteos. Ilmajuurten runojen puhuja on äiti ja nainen, joka kasvattaa juuria puolisoon ja perheeseen ja opettelee päästämään irti isoiksi kasvaneista lapsistaan. Toimittaja on Niina Mäkeläinen.

 • Kultakuume esittelee kuusi Tanssiva karhu –runopalkinnon ehdokasta. Vuorossa on Harri Nordell teoksellaan Hajo. Tanssiva karhu -palkinnon Nordell on jo voittanut kerran kokoelmallaan Tomunhäikäisyvalo vuonna 2000. Hajo on Nordellin kuudes runoteos. Alkuaikojen teosten tapaan sen tyyli on tiivis ja minimalistinen. Uusia sanoja luova ja haiku-muotoakin käyttävä teoksen voi tulkita käsittelevän hajoamista ja katoamista – vaikka runoilija itse ei haluakaan nimetä teokselleen teemaa. Toimittaja on Niina Mäkeläinen.
  Kuva: Veikko Somerpuro

 • Tanssiva karhu runouspalkinto ehdokkaiden esittelyvuorossa on Catharina Gripenbergin ja teos "Handbok att bära till en dräkt". Palkintoraati on kuvaillut kirjaa seuraavasti: Kirja käsittelee perustavanlaatuista sopeutumattomuutta, olomuotoa johon ei löydy neuvoja itsehoito-oppaista. Runot puhuvat identiteetistä ja sen puuttumisesta, josta Gripenberg lopuksi kirjoittaa itsensä vapaaksi: ”Näyttää siltä että olen jäänyt eloon”. Lisa Enckell sai runoilijan kiinni Japanista.

 • Kultakuume esittelee toukokuussa kuusi Tanssiva karhu –runopalkinnon ehdokasta. Vuorossa on tamperelainen runoilija ja kuvataiteilija Tiina Lehikoinen ja runoteos Multa. Mullan yksi teema liikkuu vuoden kiertokulussa ja maan mullassa, mutta se myös kirja minulta sinulle: kirjoittajalta muistisairaalle kirjan sinälle. Kirja on myös eräänlainen kokonaistaideteos, sen keltamustavalkoisessa on Tiina Lehikoisen tekemä kuva. Toimittaja on Anna Tulusto.

  JJ:
  Runoilija Tiina Lehikoista haastatteli Anna Tulusto.

 • Kultakuume esittelee kaikki kuusi Tanssiva karhu –runopalkinnon ehdokasta. Sarjan aloittaa V.S. Luoma-aho ja hänen teoksensa Mantra. Anna Tulusto tapasi kolmekymppisen runoilijan, joka arvostaa lyyristä proosaa ja löytää itsestään aforistikon. Seuraavassa avataan myös runoilijan mahdollista pessimismiä ja mietitään, mitä tekemistä sillä on jokerin-roolin kanssa. Aloitetaan kysymällä, miksi V.S. Luoma-aho alkoi runoilla.

 • Kari Heiskanen ohjaa Suomenlinnan kesäteatteriin Aleksis Kiven Seitsemää veljestä. Toimittaja on Niina Mäkeläinen.

 • Oopperalibretistien Laila Hirvisaaren ja Eve Hietamiehen matka Mannerheimin seurassa kesti kaksi vuotta. Suomen marsalkka Gustaf Mannerheim oli aikamoinen hurmuri, joka liikkui sulavasti ruhtinattarien, kreivittärien ja paronittarien seurassa. Kaksi naista oli hänelle kuitenkin erityisen rakkaita.

 • Italowesternien "mies ilman nimeä", Likainen Harry ja Armottoman William Munny. 31. toukokuuta 87 vuotta täyttävä Clint Eastwood on lännenelokuvien näyttelijälegenda, joka 1990-luvulla kuoppasi westernit ja on siitä asti menestynyt elokuvaohjaajana. Toimittaja Janne Sundqvist kävi kuuntelemassa Eastwoodia Cannesin elokuvajuhlilla.

Lyssna också