Arkisto

Suomen ensimmäinen auto. Haastatteluja, koonnut Jaakko Nousiainen

 • 19 min
 • tillsvidare

Arkisto-ohjelmassa kuullaan muistoja Suomen ensimmäisestä autosta, lohjalaisen kamariherra, kartanonomistaja ja tehtailija Hjalmar Konstantin Linderin autosta. Haastatteluja on koonnut Jaakko Nousiainen. Ohjelma on vuodelta 1961.

Sändningar

 • sö 11.9.2016 15.35 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Ohjelma on vuodelta 1961.

 • Martti Silvennoisen kokoama ohjelma vie Jyväskylään teollisuushalleihin ja kertaa eläväisesti kaupungin kulttuurihistoriaa ja teollisuuden ripeää kasvua sekä mainetta "Suomen Ateenana". Äänite on vuodelta 1953.

 • Millainen tunnelma pankkkikonttorissa oli markka-uudistuksen koittaeessa vuoden 1963 alussa? Raha-uudistusta oli valmisteltu pitkään, ja se koitti vihdoin 1. tammikuuta. Ohjelmassa vieraillaan pankkikonttorissa vuoden 1963 ensimetreillä. Mitä uudistuksesta ajattelivat kassanhoitaja, pankinjohtajat tai konttorissa käymässä olevat niinsanotut tavalliset ihmiset. Haastatteluja ja tunnelmia keräsi toimittaja Martti Timonen.

 • Arkisto-ohjelmassa muistellaan Helsingin konserttielämää ja kulttuurihistoriaa pitkälle 1800-luvulle saakka. Millaisia muistoja muusikoilla oli vuonna 1833 valmistuneen Helsingin kaupungintalon juhlasalista ja sen akustiikasta tai konserttikäytännöistä? Ohjelmassa kuvaillaan muiden muassa juhlasalissa pidettyjä populäärikonsertteja ja niiden eläväistä yleisöäkin. Muistelijoina ovat muusikot Martti Pajanne ja Väinö Arjava. Toimittajana on Auli Räsänen.

 • Arkisto-ohjelmassa vuodelta 1956 Elli Laurila muistelee lapsuuttaan Sakari Topeliuksen tyttären kotona. Laurila vietti Topeliuksilla kesälomia ja joulunaikoja. Tunnelma Topeliuksilla oli lämmin ja mieleen ovat jäänet yhteisistä ajoista myös näytelmät ja sadut. Äänite on vuodelta 1956.

 • Arkisto-ohjelmassa kuullaan, millaista käytännön marttatyö on ollut vuosien varrella - ja miten työ on rikastuttanut myös pitkään järjestössä toimineiden naisten omaa elämää. Jutussa haastatellaan marttoja Pohjois-Karjalan piiriliiton täyttäessä pyöreitä vuonna 1967. Tunnelmia ja kokemuksia martoilta keräsi toimittaja Hilkka-Maija Ilppola.

 • Millainen on jouluaatto erämaakämpällä? Arkisto-ohjelmassa ollaan Lieksan takamailla ja hiihdetään kohti Särkkäjärven rannalla odottavaa kämppää. Pakkasta on lähtiessä 11 astetta, taivas on kirkas. Toimittaja Martti Timosen kanssa hiihtomatkaa kämpälle tekee Kalle A. Kuittinen ja latua näyttää Särkkävaaran vartion päällikkö Aarre Vihinen. Mistä jouluinen tunnelma kämpällä syntyi - jouluaattona 1965?

 • 80-vuotias Hilda Henriksson muistelee elämää kellokoskelaisessa torpassa sekä työtä tarksvärkissä Kellokosken kartanossa. Miten kaikki sujui aikana ennen koneita? Henriksson muistaa, että Helsingissä käytiin hevosella Entä millaista oli elämänmeno lapsena joulunaikaan? Haastattelijana on Niilo Ihamäki. Ohjelma on vuodelta 1961.

 • Anni Helena Rämön koostama Emännännurkkaus: Vanhan koulun kultaiset muistot -ohjelma on omistettu suomalaisen koulun historialle, aikana jolloin elettiin koulumaailman murrosta. Suomessa siirryttiin peruskoulujärjestelmään viimeistään vuonna 1977. Tässä vuonna 1976 valmistuneessa arkisto-ohjelmassa kurkistetaan kolmen koulun historiaan osin pitkällekin taaksepäin. Jutussa kysytään entisiltä oppilailta, millaista koulujen arki on ollut eri vuosikymmeninä, millaista oli valmistua ylioppilaaksi 1910-luvulla ja millaisia ajatuksia muodista opettajilla on ollut koululaisten pukeutumiseen liittyen.

 • Millaisia muistoja Alli Paasikivellä oli elämästä presidentin rinnalla ja Presidentinlinnan emäntänä? Ja mitkä asiat olivat vuosien varrella Alli Paasikivelle itselleen erityisen tärkeitä ja sydäntä lähellä? Saara Palmgrenin toimittama ohjelma ”Emäntänä Linnassa” on vuodelta 1959.

 • Suomessa naisten kansallispukujen historia on poikkeuksellisen rikas ja värikäs. Millaista historiaa ja kansanperinnettä pukuihin liittyy - ja millaista on koristeellisten pukujen kieli?
  Arkisto-ohjelmassa "Kansallispukujen vaiheita" haastateltavina ovat opettaja Hilda Kuronen, rouva Kyllikki Vikström ja maisteri Sylvi Kauhanen. Toimittajana on Asta Heickell, ja ohjelma on vuodelta 1964.

 • Arkisto-ohjelmassa kuullaan ensimmäisen eduskunnan jäsenen, Juhani Leppälän haastattelu. 87-vuotias kunnallisneuvos Leppälä muistelee tässä vuonna 1967 tehdyssä ohjelmassa dramaattista aikaa vuonna 1907 ja ensimmäisen eduskunnan syntymistä ja alkuaikojen käänteitä. Toimittajana on Niilo Ihamäki.

Inga kommande avsnitt

Lyssna också