Pia med flera podcast

Pia med flera podcast: Ska chefen veta om ditt privatliv?

 • 34 min
 • tillsvidare

Vad är det som krävs av en chef i dag? Hur skall man kunna se till den enskilde medarbetarens behov och styrkor och samtidigt skapa en rättvisa och en god anda? Pia Abrahamsson diskuterar med VD Jens Berg och ledarskapscoachen Christel Berghäll- Högström. Programmet sändes den 4 september 2016.

Sändningar

 • to 8.9.2016 11.20 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Det lilla ordet förlåt kan vara både lätt och svårt att säga. Det kan vara det som man hastigt hasplar ur sig då man ser att man sårat någon. Eller sen kan det vara hart när omöjligt att säga eller höra då känslan av oförrätter hänger över en. Hur ska man hitta ett sätt att verkligen försonas, och behöver man förlåta allt? Pia Abrahamsson diskuterar med terapeuten Mela Nyholm och Yvonne Terlinden som är familjerådgivare. I programmet hörs också Petra Krantz Lindgren, känd beteendevetare och författare i Sverige, om hur vi lär våra barn att visa respekt och inse följderna av det de gör. Programmet sändes den 7 maj 2017.

 • "Den som inte vill arbeta ska heller inte äta." Thessalonikerbrevet är väldigt tydligt beträffande vår skyldighet att bidra till det gemensamma bästa. Men hur definierar vi egentligen arbete? Vad menar man med att alla skall sysselsättas? Och hur skulle det se ut i samhället om det inte fanns ett ekonomiskt tvång till att gå på jobb? Skulle människan ligga på sofflocket då eller finns det ett inneboende behov hos oss att bidra till det gemensamma bästa? I studion Mari Lindman som skriver en avhandling om arbete och mening, och Johanni Larjanko som jobbar med livslångt lärande. Programledare är Pia Abrahamsson. Programmet sändes den 8 mars 2015.

 • Skam är egentligen en väldigt egoistisk känsla. Då vi känner skam är vi fokuserade på oss själva, hur vi ter oss i andras ögon, mera än på den/de andra runtom oss. Men skammen är också en av våra första känslor, vi föds in i relationer och söker bekräftelse på att vi är värda att bli accepterade och älskade. Hittar vi inte den bekräftelsen känner vi skam. Men går det att leva utan skam och är man skamlös då? Pia Abrahamsson diskuterar med Karolina Wiegner, mental tränare, Axel Aminoff, psykolog och psykoterapeut och Fredrik Westerlund som är filosof och forskar i skam som en livsfråga.

 • Vi hittar de sportiga och ger dem träning, uppmuntran och en plats i laget. De konstnärliga får bildskola och musikinstitut. Men kan vi stöda språkgenierna, matematikerna och filosoferna? Pia Abrahamsson diskuterar med Christer Holmlund, förbundsordförande på Finlands svenska lärarförbund och Camilla Svens-Liavåg som är speciallärare och också håller kurser inom öppna universitetet om specialbegåvade barn

 • Hur är det att vara gammal i dag och när räknas man som "äldre"? Åldrandet är ju både en kroppslig och social process. Alltid är man äldre än någon i sällskapet, blir man kategoriserad enligt åldersuppfattningar? Vega Söndag diskuterar åldrande i en kultur som präglas av ett idealiserande av ungdomlighet. Gäster är författaren Birgitta Boucht och journalisten och chefredaktören Janne Wass. Pia Abrahamsson är värd för diskussionen. Programmet sändes den 9 oktober 2016.

 • Mikael Kilpi har levt med havet intill sig i hela sitt liv. Både i yrkeslivet och privat. Havet bjuder alltid på nya ansikten och ger själen ro.

 • Varför hårdnar den politiska retoriken? Människor över hela världen följer med debatten i USA där Donald Trump uttrycker sig på ett aldrig tidigare skådat sätt. Sprider sig det här sättet att göra politik också till våra breddgrader? Är politik underhållning? Och finns det någonting bra i populism? Ari Nykvist, lärare och medieforskare vid Åbo Akademi diskuterar med Carita Rosenberg-Wolff som är lektor i retorik vid Helsingfors universitet. Redaktör är Pia Abrahamsson. Programmet sändes den 11 september 2016.

 • Moral och samvete är viktiga för att vi skall kunna leva tillsammans. Men vi tycks ha väldigt olika uppfattningar om vad som är moraliskt försvarbart. Varifrån kommer moralen och finns det ett absolut rätt och fel? Kan också djur ha en moral, och hur möta dem som har en annorlunda känsla för rätt och fel? ? Filosofen Hannes Nykänen diskuterar med Fredrik Sonck som är kulturchef på Huvudstadsbladet. Redaktör är Pia Abrahamsson. Programmet sändes den 2 oktober 2016.

 • På 1500-talet kom Gutenberg och tryckerikonsten och böckerna blev tillgängliga för många fler än tidigare. På 2000-talet kom sociala medier och möjligheten att nå "hela världen" med ett klick. Vad händer och hur inverkar det här på hur vi tar emot information och kommunicerar med varandra? I studion svenska yles webbutvecklare Alexander Granholm och Josefine Janhonen som jobbar med att producera some innehåll för näringslivet. Pia Abrahamsson är programledare. Programmet sändes den 16 oktober 2017.

 • När har du på riktigt känt dig hungrig senast? - Under fem år har Martin Caparr'os försökt kartlägga hur det kommer sig att 800- 900 miljoner mänskor i världen inte får tillräckligt att äta eller svälter. I Boken "Hunger" kartlägger han hur systemet fungerar. Anna Dönsberg har läst om stora och viktiga frågor kring varför människor svälter fast det skulle finnas tillräckligt med mat för oss alla.
  Redaktör är Pia Abrahamsson. Programmet sändes den 9 oktober 2016.

 • Hur viktigt är det att försonas och förhålla sig till de människor jag inte valt, utan som getts mig? Som son, som bror, som far .. Peter Sandström i studion.

 • Kommer eleverna att verkligen lära sig baskunskaper nu då en ny läroplan ställer nya krav på både elever, föräldrar och lärare. Vilka är riskerna och vilka möjligheterna. Rektor Mia Förars-Pöytäniemi diskuterar med modersmålsläraren Rolf Blauberg. Redaktör är Pia Abrahamsson. Programmet sändes den 19 september 2016.

Inga kommande avsnitt

Lyssna också