Ajantasan Kaukoputki

ti 6.9.2016

 • 30 min
 • tillsvidare

Miten monin tavoin liberaalin maailmanjärjestyksen voi ymmärtää? Entä mikä sitä horjuttaa? ISIS, populististen puolueiden nousu, turvapaikanhakijat, Venäjän toiminta vai Yhdysvaltain presidenttiehdokas Donald Trump? Iran ei unohda pitkää kulttuurihistoriaansa, ja se näkyy maan suhtautumisessa esimerkiksi Saudi-Arabiaan. Norjan kuninkaallisten vierailu Suomessa vie ajatukset armeijaan. Kaukoputkessa myös tuulahdus turvallisuuspoliittista keskustelua. Vieraina maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen Helsingin yliopistosta ja Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak. Iida Ylinen juontaa.

Sändningar

 • ti 6.9.2016 10.30 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Mihin kaikkeen kytkeytyy haaveunissa jo niin todellisen tuntuinen Jäämeren junarata? Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak ja maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen pohtivat, miten moniulotteisesta hankkeesta on kyse, kun juna kulkisi Jäämereltä Norjan Kirkkoniemestä Suomen Lappiin. Ratahankkeeseen yhdistyvät arktinen ulottuvuus, Kiinan voimistuminen, liikenneinfrahankkeiden ympäristövaikutukset, saamelaisten asema ja Koillisväylä eli pohjoinen meritie. Ruotsi valmistautuu suurimpaan sotilasharjoitukseensa vuosikymmeniin. Lisääkö Ruotsi jännitettä Itämerelle? Samoihin aikoihin myös Venäjä käy omaan sotilasharjoitukseensa. Ranskassa presidentti Macron on luvannut kansallistaa suuren laivanrakentajan. Miksi? Toimittajana on Iida Ylinen.

 • Kaukoputkessa rikotaan kielirajoja. Mitä jos kielirajat murtuisivat lopulta koko maailmasta tekoälyn avulla? Ihmiset kommunikoisivat sujuvasti keskenään, vaikka heillä ei olisi yhteistä kieltä. Tästä luvassa pientä esimakua, kun keskustelijoina ovat maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen ja Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak. Aiheina tekoäly, koneoppiminen ja tekoälyn teologia. Entä pelastaako Google Translate suomen kielen? Ja mitä annettavaa koneoppimisella on tutkijoille? Palaamme myös vuoteen 1989, jolloin eräs 26-vuotias liberaali poliitikko ja toisinajattelija puhui Budapestissa valtaville ihmisjoukoille ja vaati Neuvostoliiton joukkoja vetäytymään Unkarista. Missä hän on nyt? Kaukoputkessa myös Ison-Britannian pääministeri Theresa Mayn puheet terrorismista ja ihmisoikeuksista. Toimittajana Iida Ylinen.

 • Miten yksittäiset kansalaiset voivat nostaa oikeusjutun korkeaa poliittista päättäjää vastaan, kuulemme esimerkin Uudesta-Seelannista. Entä miksi Brexit alkoi jo 450 000 vuotta sitten? Ja Uruguayn kaikkien aikojen ulkomainen investointi UPM:n sellutehdas on esillä myös. Iida Ylisen johdolla keskustelemassa Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak ja Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen.

 • Kuntien päätöksenteko kytkeytyy yhä useammin ylikansallisiin verkostoihin. Etenkin suuret kaupungit ovat suuria tilaajia - voiko puhua jopa maailmanpoliittisista toimijoista?
  Puhumme myös köyhyydestä. Miksi sen vähentäminen ei jatkossa ehkä olekaan niin helppoa?
  Kiinan johtaja saapui vierailulle Suomeen ja vaiensi toimittajat tiedotustilaisuudessa. Kun suurvallan johtaja tulee kylään, "maassa maan tavalla" on korulause.
  Mitä C S-P ja Teivo Teivainen olisivat Xi:ltä kysyneet?
  Päivitys Lähi-itään:
  Lähi-idän tilanne on jälleen liikkeessä. Suomessa on totuttu poliitikkojen muistuttamaan siitä, miten "YK:lla pitää olla rooli" esimerkiksi Syyrian sodan ratkaisussa. "Sotimisella tätä ei ratkaista." Millä sitten?

 • Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin tapa poiketa diplomatian ja kansainvälisen politiikan perinteisistä käytännöistä on saanut monet takajaloilleen. Miksi moni jaksoi olla toiveikas sen suhteen, että presidenttinä Trump toimisi maltillisemmin kuin vaalikampanjansa aikana? Entä miksi Trumpin Israelia koskevat lausunnot pääsivät ehkä vähän yllättämään? Kaukoputki käännetään myös kohti Ranskan vaaleja. Vieraina Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak ja Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen. Iida Ylinen toimittaa.

 • Aiheina vaalihakkerointi, Israel, USA ja vapaus. Vieraina UPI:n vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak ja Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen. Toimittajana Iida Ylinen.

 • Vuoden viimeinen Kaukoputki kiikaroi uutistapahtumia vuoden 2016 varrelta. Keskustelua huumepolitiikasta, globalisaatioon pettyneistä, totuudellisuudesta, menneisyyden hallinnasta ja siitä, kuka on maailmanpolitiikan vuoden henkilö. Vieraina Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak ja maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen Helsingin yliopistosta. Toimittajana on Iida Ylinen.

 • Kuuban pitkäaikainen presidentti Fidel Castro kuoli 90 vuoden iässä. Millaisia näkymiä tämä avaa Kuuballe tai esimerkiksi Kuuban ja Yhdysvaltojen suhteille? Donald Trump on pannut kapuloita kauppasopimusten rattaisiin, vaan miksi kauppasopimusten vastustajat eivät pelkästään hurraa? Kaukoputken vieraina ovat Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak ja maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen Helsingin yliopistosta. Toimittajana on Iida Ylinen.

 • Pohjois-Dakotassa mielenosoittajat puolustavat intiaanireservaattia öljynporaajilta. Viesti kiirii Facebookissa. Kuinka sosiaalinen media toimii demokratian väylänä?
  Islannissa on puhunut perinteinen kansanvalta. Parlamenttivaaleissa povattiin suurta voittoa Islannin piraattipuolueelle. Mitä asioita se ajaa? Entä voittaja, Itsenäisyyspuolue? Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak ja maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen Helsingin yliopistosta tähyävät maailmalle. Iida Ylinen toimittaa

 • Onko kansanäänestys enemmistön tyranniaa?
  Kaukoputki kiikaroi moneen suuntaan: Etelä-Amerikkaan, Iberian niemimaalle, Karibialle ja Lähi-itään. Kolumbialaiset eivät hyväksyneet kansanäänestyksessä rauhansopimusta hallituksen ja Farc-sissien välillä. Espanjassa hallituskriisiin odotetaan taas ratkaisua. Jamaika on lieventänyt huumepolitiikkaansa. Syyriassa taistelut kovenevat ja jopa sairaaloista on tullut sotatannerta. Kaukoputkeen katsovat Upin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak, maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen ja toimittaja Iida Ylinen. He muistelevat myös maailman oudoimpia kansanäänestyksiä.

 • Miten monin tavoin liberaalin maailmanjärjestyksen voi ymmärtää? Entä mikä sitä horjuttaa? ISIS, populististen puolueiden nousu, turvapaikanhakijat, Venäjän toiminta vai Yhdysvaltain presidenttiehdokas Donald Trump? Iran ei unohda pitkää kulttuurihistoriaansa, ja se näkyy maan suhtautumisessa esimerkiksi Saudi-Arabiaan. Norjan kuninkaallisten vierailu Suomessa vie ajatukset armeijaan. Kaukoputkessa myös tuulahdus turvallisuuspoliittista keskustelua. Vieraina maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen Helsingin yliopistosta ja Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak. Iida Ylinen juontaa.

 • Yhdysvalloissa suurmiehet väistyvät seteleistä, kun tilalle halutaan naisten ja vähemmistöjen oikeuksia ajaneita naisia. Englannissa seteliä voi koristaa David Bowie. Brasilian kukoistusta on seurannut kuihtuminen. Ensiksi Brasilialle kävi Norjat, kävikö myös Kreikat? Yhdysvaltojen perustajaisästä on väännetty hiphopia suoltava sankarihahmo Broadway-musikaaliin. Historian väärinkäyttö konflikteissa esillä loppuviikosta Helsingissä. Kaukoputkessa vieraina maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen Helsingin yliopistosta ja Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Ajantasan Kaukoputki tähyää kansallismielisyydessä kiehuvaan Aasiaan. Ohjelmassa pohditaan myös, miksi poliitikot yhä useammin lausuvat jumalan nimen.
  Vakiovieraina maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen Helsingin yliopistosta ja tutkija Charly Salonius-Pasternak Ulkopoliittisesta instituutista. Toimittajana on Annu Passoja.

Lyssna också