Radio 1 vastaa

Kaj Färm: Jazzin ja keskiajan syksy

 • 4 min
 • tillsvidare

"Toivottavasti toimittajanne ainakin lukevat läpi palautteeni. Niissä radio-ohjelmissa, joissa palautteita luetaan ääneen, käsitellään kai vain kehuvia palautteita."
Ja höpsistä! Nytkin aloitin heti moitteilla. Näin ne kuuluvat:

"Jonkin aikaa sitten Radio 1 kertoi keskittävänsä jazzohjelmat sunnuntai-iltaan. Siellä onkin sitten pitkä lähetys. Ja olkoon, silloin ei jazzin vihaajan tarvitse radioon päin katsoakaan. Mutta minkä ihmeen vuoksi sitä jazzia pitää puskea minun rauhalliseen perjantai-iltapäivääni? Yle radio 1 on rauhallinen taustani viikonlopun alkaessa mutta rauhallisuus häipyy välittömästi kun jazzia alkaa tulla. Ettekö oikeasti voisi pitää lupaustanne ja lähettää jazzinne vain sunnuntai-iltaisin? Jazz on minulle kuin punainen vaate härälle, se ärsyttää ja nostaa verenpaineen pilviin."

Jazz-musiikki on todellakin keskitetty sunnuntai-illan jazz-klubiin. Toki jazzia kuullaan silloin tällöin myös Muistojen bulevardissa, mutta harvoin muissa ohjelmissa. Perjantai-iltapäiviin ei siis ole perustettu mitään jazz-paikkaa. Mutta jatketaan kirjettä:
"Toinen perjantai-iltapäivääni häirinnyt juttu oli "Näistä levyistä en luovu"-ohjelma. Olen toki tottunut alatyyliseen kielenkäyttöön, valitettavasti, pakosta, mutta radio ykkösen musiikkiohjelmiin se ei mielestäni kuulu.
Vastauksenne minulle varmaan kuuluu että kannattaisi a) laajentaa musiikkimakua jazzin suuntaan, b) löysätä pipoa, c) tulla nykyaikaan tai d) vaihtaa kanavaa mutta niihin mihinkään en vapaaehtoisesti suostu.
Haluaisin edelleen, että minulle mukavin ja tutuin radiokanava säilyisi sellaisena että viitsisin sitä kuunnella. Toivon että vanhojen uskollisten kuuntelijoidenkin ääni olisi tärkeä kanavanne toimittajille.
Lokakuun terveisin kuuntelija pohjoisesta."

Kiitoksia sinne pohjoiseen. Ensinäkin tuohon monivalintatehtävään: missään nimessä en kannata ainakaan kohtaa d eli kanavan vaihtamista, hyvä että et suostu. Muista kohdista voidaan keskustella.
Alatyylisestä kielenkäytöstä olen aivan samaa mieltä ja kyllä: uskollisten kuuntelijoidemme mielipide on meille tärkeä.

Mahtuu tähän ohjelmaan kiitoskin:
"Kiitos Elli Salon radioluennasta Yle Radio 1:ssä.
Tämä Elli Salon lukema Huizingan "Keskiajan syksy" on
ajatuksia herättävä onnistuminen ääneen luennan tasossa. Ylen
puheohjelmissa aikoinaan Tuomas Anhavan luomasta ideaalista (Anhava
luki muistaakseni Giuseppe Acerbin matkakirjan sekä Lönnrotin matkoja) Elli
Salo poikkeaa, mikä osoittaa itsenäisyyttä. Nerokkuutta radiotuotannossa on luettavan teoksen luonne, aika Unheimlich menneiden vuosisatojen ajatuskummallisuuksien kirjauksena.
Ja sen sitten Salo tarjoilee tyynesti: tällainen on ihminen!"

Kiitoksia. Myös minä olen ihastunut tavasta, jolla Elli Salo lukee lempiteostani "Keskiajan syksy". Vielä pari sanaa musiikista yleensä ja Aamusoitosta erityisesti:

"Kiitos taas Aamusoiton kokoajalle. Oli oikein riemullista kuunnella mieleistään musiikkia hyvin nukutun yön jälkeen. Aamusoitto parhaimmillaan lisää huimasti nostetta hyvinä aamuina.
Erityisesti innosti Bachin sonaatti huilulle ja kanteleelle. Se oli kaunista ja ylevöitti mieltä. Kiitos. Myös Jorma Silvastia on aina ilo kuulla.
Sydämelliset kiitokset kaikille Ylen ykkösen musiikkitoimittajille musiikillisista rajoista piittaamatta! Teette tavattoman arvokasta työtä. Varsinkin meille ns. haja-asutusalueiden kuuntelijoille te olette arkipäivien ilo, riemukkaasti soiva orkesterimme. Jatkakaa ja jaksakaa."

Sen verran täydennän tyytyväisen kuuntelijan kirjettä, että tuossa Bachissa oli kyse Sonaatista huilulle ja continuolle numero 1, mikä oli nerokkaasti sovitettu huilulle ja kanteleelle. Huilistina oli Sami Junnonen ja kanteletta soitti Heidi Äijälä.

Lähettäkää taas palautetta kaikkia mahdollisia reittejä pitkin esimerkiksi nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi.
Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

Rauhallista viikonloppua.

Kaj Färm

Yle Radio 1 vastaa 29.10.2016

Sändningar

 • lö 29.10.2016 12.50 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Nyt on kuulkaas tullut palautetta! Osansa saavat uudet ohjelmat, muuttuneet lähetysajat, poistuneet ohjelmat sekä poistuneet toimittajat. Myös uudet kanavasivut on huomattu: osa kiittelee, mutta monet myös moittivat. Moitteisiin on aihettakin ja siksi pyydän pitkämielisyyttä. Sivut eivät ole vielä aivan valmiita ja vikoja korjataan ja ominaisuuksia kehitetään koko ajan.

  Ja sitten on nämä presidentinvaalit: Vaikka kanavallamme ei olekaan ollut varsinaisia vaalitenttejä, mikä sekin on aiheuttanut ymmärrettävää kummastusta, niin kommentteja ja kannanottoja piisaa. Ollaan sitä mieltä, että omaa ehdokasta kohdellaan kaltoin ja vastustajia paapotaan. Se on perin inhimillistä ja kaikkien vaalien kohdalla toistuvaa. Luulisi kuitenkin, että tällaiset palautteet menisivät televisioon, missä näitä vaaliohjelmia lähetetään. No, eivätköhän hekin ole saaneet osansa.
  Paljon on myös mielipiteitä vaaliteknisistä ja muista sen tyyppisistä asioista. Kiitoksia niistä, mutta on toisaalta todettava, että moniin asioihin meidän on aivan mahdotonta vaikuttaa. Esimerkiksi kysymys siitä, kuinka lähellä vaaleja galluppeja saa julkaista on tietenkin kiinnostava, mutta Yleisradio ei näistä asioista päätä. Taitaa olla oikeusministeriön asia.

  Mutta on ohjelmia kiiteltykin. Esimerkiksi Outi Paanasen perjantaina debyyttinsä tehnyt uusi ohjelma ”Narrin aamulaulu” sai heti runsaasti kiitosta eikä ihme. Outi osaa.
  Kalle Haatasta on kiitelty, joskin osalle tuo perjantaiaamu tuntuu olevan hankala aika. Heitä muistutettakoon siitä, että ohjelma uusitaan myös perjantai-iltana kello 22.05. Ja ainahan on Areena.

  Myös yksi pieni uudistus on huomattu, ainakin Kiteellä:

  ”Suuret kiitokset positiivisesta yllätyksestä!
  Olemme jo ikääntynyt aviopari, jotka sänkyyn mentyä
  tekevät ristikoita ja sudokuita sekä radio on auki radio 1:n puolella.
  Vuoden alkupäivinä tuli yllätys kun kello 23.00 tulee iltahartaus.
  Aivan mieltä tyynnyttää. Kiitoksin Irma ja Unto Kiteeltä.”

  Onpa varsinainen idylli: Selkä tyynyä vasten, sudoku tai sanaristikko sylissä ja taustalla soi Yle Radio 1. Siinähän on valmis käsikirjoitus vaikka mainokseen! Kiitoksia Irmalle ja Untolle.

  Yksi asia on saanut paljon huomiota. Se ei varsinaisesti liity Yle Radio yhteen, vaan sisarkanavaamme pääkaupunkiseudulla kuuluvaan Yle Mondoon. On ihmetelty, miksi NPR:n eli Yhdysvaltain National Public Radion osuudet poistuivat ohjelmistosta vuodenvaihteessa. Ihmettelemme sitä itsekin. Olemme vuosia releoineet nuo NPR:n ohjelmat suoraan satelliitista, kuten muutkin Mondon ohjelmat. Jostain syystä vuodenvaihteessa satelliittitarjonnasta poistui mainittu NPR. Olemme koettaneet selvittää Washingtonista, mistä on kyse, mutta emme ole saaneet vastausta. On mahdollista, että U.S.A:n nykyhallinnon penseä suhtautuminen Public Radioon on aiheuttanut sen, että he ovat säästösyistä luopuneet satelliittijakelusta ja keskittyvät nyt nettiin. Jatkamme asian selvittelyä, mutta ainakin toistaiseksi NPR:n korvaa BBC.

  Kiitoksia erittäin runsaasta palautteesta, yritän lukea kaiken, jopa luonnehdinnat presidenttiehdokkaiden ulkonäöstä.

  Varsinaisesti Yle Radio yhteen liittyvää palautetta toivon toki vastakin ja sitähän voi lähettää joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Rauhallista viikonloppua.

  Kaj Färm

 • Kaiken maailman työelämägurut ja life style -oppaat hokevat hokemasta päästyään, että "muutos on mahdollisuus". Sitten on näitä tosielämän guruja, jotka ovat sitä mieltä, että muutos on mahdottomuus tai ainakin kaikki muutos on aina pahasta.

  Odotetusti olen törmännyt tähän jälleen näin vuodenvaihteessa, kun ohjelmistoa on uusittu osin aika reippaastikin. Kritiikkiä on tullut sekä vanhojen ohjelmien päättymisestä kuin uusien ohjelmien alkamisestakin. Joidenkin uutislähetysten lyhentynyt kesto on myös kohdannut kovaa kritiikkiä. On jopa epäilty, että Suomen kansaa tarkoituksella tyhmennetään, kun vähennetään taustoittavan tiedon jakelua.
  Tähän voin suoraan vastata, että nimenomaan taustoittavan tiedon tarjonta tulee Yle Radio yhdessä lisääntymään, kun Ykkösaamun uudistus saadaan toteutumaan. Se ei aivan ehtinyt tähän vuodenvaihteeseen, mutta helmikuun lopussa pääsette jo siitä nauttimaan.

  On esitetty voimakas epäily siitä, että radiokanavia uudistetaan pelkästään uudistamisen riemusta. Näin ei ole. Esitän tässä nyt kaksi pääasiallista syytä muutoksiimme:
  Kuluneena vuotena ja vuodenvaihteessa harvinaisen moni Yle Radio 1:n toimittajista jäi eläkkeelle kuten kirjallisuusohjelmien Seppo Puttonen ja Eeva Luotonen, musiikkitoimituksen Helena Hannikainen sekä Juha Kulmanen, joka tuotti muun muassa eurooppalaisia, amerikkalaisia ja kolmannen maailman puheenvuoroja sekä Julkista sanaa. He kaikki olivat selkeästi oman korkean profiilinsa omaavia tekijöitä, ja siksi juuri samanlaisten tuotteiden tekemistä ei kenenkään muun ollut mielekästä jatkaa. Tämä ei tietenkään tarkoita, ettei kirjallisuus- ja musiikkiohjelmia enää tehtäisi, vaan niitä tekevät nyt muut omalla otteellaan. Myös eurooppalaisia näkemyksiä tullaan kuulemaan kokeneen toimittajan Jorma Mattilan tuottamassa sarjassa "Moniääninen Eurooppa", mikä kuullaan lauantaisin kello 12.30 ja toisena lähetyksenä keskiviikkoisin kello 17.30. Itse odotan paljon tältä sarjalta.
  Toisaalta jaan kyllä sen huolen, että kuulemmeko enää niin sanotun kolmannen maailman ääntä täällä Radio yhdessä. Useinhan on niin, että valtaosa maailmaa näyttäytyy meille ainoastaan uutisissa sotien ja katastrofien yhteydessä ikään kuin siellä ei muuta elämää olisikaan. Tärkeää on, että kuulemme esimerkiksi Afrikasta afrikkalaisten itsensä kertomana eikä pelkästään länsimaisten toimittajien analyyseissä. Tätä täytyy pitää silmällä ja onhan meillä siihen välineitä, kuten useita keskusteluohjelmia, sarjoja ja tietenkin klassikko-ohjelma ”Maailmanpolitiikan arkipäivää”. Se kuullaan muuten ensilähetyksenä juuri ennen Moniäänistä Eurooppaa eli lauantaisin kello 12.10 ja toisena lähetyksenä tiistai-iltana kello 21.30.

  Toinen erittäin tärkeä syy muutoksiin on se, että maailma muuttuu, kuuntelijat tai ainakin heidän tarpeensa muuttuvat ja mediakenttä muuttuu. Radio yksi ei halua kalkkeutua, jäykistyä tai dementoitua toistamaan menneen maailman sanomaa. Tämä kanava haluaa pysyä dynaamisena kulttuurin, asiapuheen ja monipuolisen musiikin ehdottoman laadukkaana sivistyksen soihtuna. Se edellyttää harkittua, mutta määrätietoista evoluutionaarista kehitystä, ja sitä me tässä nyt koetamme saada aikaan.

  Kertokaa te hyvät kuuntelijat, kuinka me siinä onnistumme. Palautetta voi lähettää joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Oikein hyvää alkanutta vuotta kaikille.

  Kaj Färm

  Radio 1 vastaa 13.1.2018

 • Palataanpa heti asiaan, joka on kirvoittanut monenlaista palautetta ja tuottanut myös syvää mielipahaa. Kyse on Nuntii Latinista. Ohjelmaahan oltiin lopettamassa jo ensi vuoden alusta lähtien. Keskusteltuamme asiasta ohjelman kantavien voimien, maailmanluokan latinistien ja tiedeyhteisön arvostettujen jäsenten Reijo Pitkärannan ja Tuomo Pekkasen kanssa olemme päätyneet seuraavaan ratkaisuun: On selvää, että jo inhimillisistä syistä Nuntii Latinii lähestyy kaarensa loppua, onhan sitä tehty jo syksystä 1989 alkaen. Halusimme kuitenkin lopettaa ohjelman hieman arvokkaammin, joten sovimme, että ohjelman lopetusajankohtaa siirretään niin, että saamme sille komean kolmikymmenvuotisen historian eli ohjelmaa tehdään vielä kevätkauteen 2019 saakka. Eli huhut Nuntii Latinin kuolemasta olivat liioiteltuja ja joka tapauksessa ennenaikaisia. Ohjelma jatkuu vielä puolitoista vuotta.
  Itse olen tästä ratkaisusta hyvin onnellinen - toivottu joululahja.

  Kummastusta ja hämmästystä on herättänyt myös Leikolan ja Lähteen, viime kuukausina Lähteen ja Hämäläisen, poistuminen ohjelmistosta. Alunperinhän tämä johtui siitä, että Markus Leikolalle tuli sentapaisia muita työsitoumuksia, että hän ei voinut ohjelmassa jatkaa. Päädyttiin siihen erinomaiseksi osoittautuneeseen ratkaisuun, että jo sovitut ohjelmat tehtäisiin Jussi Lähteen ja kokeneen politiikantoimittajan Unto Hämäläisen voimin. Näin myös tehtiin.
  Nyt olemme tilanteessa, jossa kaikki sovitut työt on tehty, mutta jatkosta ei ole tietoa.
  On hyvin mahdollista ja mielestäni myös toivottavaa, että muiden kiireiden laannuttua Jussi Lähde ja Markus Leikola palaavat vielä Yle Radio yhden ohjelmistoon, mutta ainakaan kevätkaudella 2018 se ei ole vielä mahdollista - ehkä myöhemmin. Se näkee, ken elää.

  Kanavalle on muuten tulvinut kiitoksia jouluohjelmista, koko ohjelmistosta, runsaasti suorastaan palvovia kiitoksia kuuluttajille, toimittajille, musiikille ja melkein mille tahansa. Luen esimerkiksi pari lyhyttä viestiä:

  "Kiitos päättymässä olevasta vuodesta koko ykkösen väelle ja aivan erityisesti kuuluttajille ja musiikkitoimittajille.
  Hyvää joulua ja menestysrikasta vuotta 2018!"
  Näin toivotti eräs sipoolainen Matti, jonka joku saattaa liittää takavuosien kilpailuvirastoon. Kiitoksia ja hyvää joulua Sipooseen.

  Seuraava palaute kiteyttää kymmenet viestit:
  "Suunnattoman suuret ja sydämelliset kiitokset kaikesta kauniista, ihanasta joulumusiikista, jota kanavaltanne on kuulunut.
  Kiitos paljon ja Joulun Rauhaa teille kaikille."

  Kiitos. Joulu ja koko juhlakauden ohjelmistommehan on vasta pääsemässä vauhtiin ja uskon, että sieltä löytyy kiintoisaa ohjelmaa lähes joka makuun. Ei nyt ihan kaikkeen, mutta paljon kuitenkin. Olkaa kuulolla.

  Omasta puolestani haluan kiittää kuuntelijoitamme kuluneesta vuodesta ja siitä aktiivisuudesta, jolla olette ottaneet osaa myös kanavan kehittämiseen. Palautteenne on ensiarvoisen tärkeää. Tämä palauteohjelma lomailee nyt pari viikkoa, mutta ensi vuonna palataan asiaan hieman muuttuneisiin kellonaikoihin eli tämä ohjelma kuullaan vuonna 2018 lauantaisin ensin kello 12.05 ja toistamiseen kello 17.10. Uutisten perässä siis.

  Toivotan kaikille kuulijoille ja heidän perheilleen sekä muulle lähipiirille oikein hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2018.

  Kaj Färm

  Yle Radio 1 vastaa 23.12.2017

 • "Ette nyt rupea muuttelemaan ja uudistamaan mitään siellä Radio 1:ssä. Se on juuri nyt niin hyvä kuin vain voi olla!"

  Tämän vaatimuksen esitti "Radio yhden ikuinen rakastaja" Helsingistä.

  Hänelle vastaan, että kylläpäs muuttelemme ja uudistamme, koska on pakko. Pelkästään se, että monet kanavan kantavat voimat, kuten esimerkiksi Seppo Puttonen ja Eeva Luotonen kirjallisuusohjelmista, ovat jäämässä tai juuri jääneet eläkkeelle aiheuttaa sen, että jotain uuttakin on tehtävä. Muutenkin niin media- kuin muukin maailma kehittyy nykyään niin kiivasta tahtia, että - käyttääkseni jo hieman kulunutta, mutta silti oikeaan osuvaa sanontaa: on juostava aika lujaa, että pysyy edes paikoillaan. Taantuahan ei kukaan halua.

  Kaiken lisäksi kanavalle suunnitellut uudet ohjelmat ovat hyviä ja Yle Radio yhden tyylikirjoon mainiosti sopivia. Esittelen muutamia:

  Päivittäinen kulttuuriohjelma "Kultakuume" on luomassa nahkaansa kokonaan uudelleen jopa niin, että ehkäpä sen nimikin muuttuu, saa nähdä. Joka tapauksessa yhä edelleen jokaisena arkipäivänä kello viisitoista on luvassa paneutunutta ja fiksua, mutta samalla rentoa puhetta kulttuurin eri aloilta. Onhan tähänkin asti näin ollut, mutta nyt kulttuuritoimituksen luovat voimat ovat päättäneet päivittää koko konseptin.

  Musiikkiohjelmiakin on tulossa lisää, esimerkiksi Outi Paanasen uusi ohjelma "Narrin aamulaulu" kuullaan perjantaisin kello 11 ja Outi varmasti tulee myöhemmin avaamaan, mistä on oikein kysymys. Outin tuntien jostain hyvästä kuitenkin.
  En tiedä onko tämä uutta tai vanhaa, mutta joka tapauksessa Riston valinta palaa keskiviikkoaamupäiviin tauon jälkeen. Risto Nordell on siis palanut laajoilta maailmanmatkoiltaan Suomeen. Rooman kukkuloilta Pasilan kallioille, etten sanoisi.

  Uudenlaisiakin musiikkiohjelmia on luvassa: Maanantaisin kello 14 tulemme kuulemaan Pasi Hiihtolan ohjelmaa "Euroopan valot", jossa Pasi on luvannut valottaa monipuolisesti erilaisia eurooppalaisia musiikki-ilmiöitä chansonista fadoon ja vaikka kelttiläiseen harppuun. Pasi Hiihtolahan on myös Radio yhden kuuntelijoille tuttu esimerkiksi Muistojen bulevardin levylistojen laatijana.
  Tuuli Saksalakin on tuttu, mutta nyt hän aloittaa kanavallamme uuden ohjelman nimeltä "Keidas". Se kuullaan torstai-iltaisin kello 17.20 ja Tuuli on luvannut soittaa siinä kaikenlaista hyvää musiikkia ympäri maailmaa.
  "Naisia huipulla" taas on Anna-Liisa Haavikon uusi haastatteluohjelma, jossa nimensä mukaisesti kuullaan eri alojen huippunaisien ajatuksia. Ohjelma kuullaan keskiviikkoisin kello 12.15.
  Myös varhaisaamuihin tulee muutosta sen myötä, kun Ykkösaamun päivitetty versio saadaan käyntiin. Päinvastoin kuin muut muutokset, jotka astuvat voimaan loppiaisesta, tätä aamu-uudistusta joudutaan odottelemaan vielä tuonne helmikuun loppupuolelle, ja lisää kerromme, kun aika on.
  Yhden pienen muutoksen mainitsen vielä: Useat kuuntelijamme ovat toivoneet, että kello 18.50 kuultava iltahartaus uusittaisiin vielä myöhäisillassa, maailman jo rauhoituttua. Näin rupeamme nyt tekemään ja iltahartaus kuullaan toistamiseen kello 23.00 eli iltaohjelmiston ja Yöklassisen välissä. Hyvä hetki hiljentyä.

  Kaikenlaisia uudistuksia on siis luvassa, mutta on hyvä muistaa, että valtaosa ohjelmista Muistojen bulevardista Tiedeykköseen ja RSO:n konsertteihin pysyy ennallaan. Vuonna 2018 on siis luvassa edelleenkin sama tuttu kulttuurin, asiaohjelmien ja musiikin laatukanava kuin aikaisemmin. Ei siis kannata hermostua tästä. Joulun alla kun on niin paljon muutakin hermoiltavaa.
  Mielelläni vastaan kysymyksiin, otan vastaan ideoita ja palautetta tuttujen väylien kautta eli joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Nautitaan tästä kolmannesta adventtiviikonlopusta.

  Kaj Färm

 • Kovin paljon mielipahaa on nostattanut tieto, että Yle on lopettamassa latinankieliset uutiset eli Nuntii Latinin. Myös minä olen tästä päätöksestä pahoillani. Koska minä en kuitenkaan ollut kyseistä päätöstä tekemässä, olemme sopineet, että asiaa kommentoi pääasiassa päätöksen valmistellut Timo Järvi asiaohjelmien Tampereen yksiköstä. Tiedän, että Timolla on päätökseen omat perusteensa ja hän varmaan niitä mielellään selvittää kyselijöille. Siis timo.jarvi@yle.fi Se on oikea osoite.

  Sitten Seijan ongelmaan:

  "Minulla on joka arkiaamupäivä kello kymmeneltä ongelma: minun pitäisi jakaantua kahdeksi kuulijaksi. Haluan seurata maailman menoa ja kuuntelen mieluusti Radio Suomen Ajantasan. Mutta: Täsmälleen samaan aikaa alkaa Radio 1:ltä mielenkiintoinen puheohjelma,
  ma - Roman Schatzin Maamme kirja
  ti - Satu Valto
  ke - Brysselin kone
  to - Mikä maksaa
  pe - Lähde ja Hämäläinen

  On valittava, ja valinta on vaikea. Liian usein Ajantasa voittaa, ja se on iso harmi. Tiedän, että voisin Areenasta kuunnella sen kuulematta jääneen, mutta nettitallenteen erikseen hakeminen on jo työläämpi käyttöliittymä, kuin suoran lähetyksen kuunteleminen. Hakeminen jää tekemättä - paitsi Lähde ja Hämäläinen on kyllä ehdottomasti kuultava, vaikka Areenasta.

  Miksi Radio1 ei voisi sijoittaa kymmeneltä alkavaa puheohjelmaa tuntia myöhemmäksi klo 11? (Oletan, että Ajantasa ei mihinkään muutokseen taivu, siksi osoitan pyynnön Radio 1:lle). Nyt tuntuu, kuin Yle tekisi kiusaa puheohjelmia metsästäville, sijoittamalla niitä aamupäivällä päällekkäin samaan aikaan eri kanaville.

  Valitettavasti ennen muiden kanavien puheohjelmia uusintana lähettänyt Yle Puhe myllättiin aivan pilalle, se olisi voinut paikata tilanteen. Voisiko kanavakoordinoinnin ajatella tältä pieneltä osin mitenkään uusiksi?
  Ohjelmista kiittää Seija.”

  Seija on tässä oikealla asialla. Olemme vuosia koettaneet rakkaan sisarkanavamme Radio Suomen kanssa etsiä ratkaisua tähän koordinaatio-ongelmaan. Tuo ohjelmien siirto kello yhteentoistakin on ollut testattavana, mutta kovin monet kokivat sen huonoksi johtuen siitä, että heidän lounastuntinsa osui siihen aikaväliin.

  Mutta ensi keväänä kaikki on toisin ja ongelma ratkaistu! Ja toisin kuin Seija arveli, meidän ohjelmamme pysyvät kello kymmenessä, mutta Radio Suomi on rakentamassa ajankohtaistarjontaansa uudelleen ja hieman eri kellonaikaan. Uudistus ei ehdi valmiiksi aivan vuoden alkuun, mutta hyvin pian kuitenkin. Radio Suomi taatusti tiedottaa asioista sitten, kun ne on valmiiksi saatu. Uskoisin, että hyvin pian.

  Tämä on todella merkittävä seikka, sillä tämä päällekkäisyys on harmittanut myös monia muitakin kuin Seijaa.

  Kiitoksia taas runsaasta palautteesta, kaikki on luettu ja tutkittu. Näin loppuvuonna leviävät huhut ja kasvaa huoli lempiohjelmien loppumisesta ja kaikenlaisesta uudistusmylläkästä. Jotakin uutta aina syntyy sekä vanhaa uudistuu ja jotkut ohjelmat loppuvatkin. Palaan näihin asioihin viimeistään parin viikon kuluttua, mutta olkaa huoleti: Yle Radio 1 pysyy yhä laatuohjelmien luotettavana kanavana.

  Lähettäkää silti kysymyksiänne, ehdotuksianne ja kaikenlaista muuta palautetta joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Huomenna on sitten jo ensimmäinen adventti. Hyvää joulukuuta.

  Kaj Färm

  (Radio 1 vastaa 2.12.2017)

 • "Kylläpähän Faunin iltapäivän toimittajat aloittivat tämän päivän konsertin hienosti. Kurjet-laulu kuullosti upealta Dmitri Hvorostovskin muistoksi. Eipä ole laulun venäläistä sanomaa usein kuultu suomennettuna niin kuin sen nyt kuuluttaja musiikkiesityksen jälkeen kauniisti esitti."

  Tämä Tuulan keskiviikkona lähettämä viesti edustaa hyvin sitä valtavaa määrää eri välineiden kautta tullutta kiitosta siitä tyylikkäästä tavasta, jolla kanava kunnioitti poismennyttä suurta laulajaa. Poismenostahan kerrottiin uutisissa juuri ennen Faunin iltapäivää. Erityinen kiitos kuuluttaja Jari Aulalle, joka monitaiturina käänsi laulun sanat venäjästä aivan ex-tempore.

  Dmitri Hvorostovskia on sittemmin muistettu myös muissa ohjelmissamme, kuten perjantaisessa "Klassista kahteen" ohjelmassa.

  Sitten puhetta kuunnelmatarjonnasta:

  "Paljon kiitoksia lukuisista hienoista kuunnelmista, joita olette ladanneet Areenaan. Tänään taas oli ilmestynyt pari dekkaria, jotka on heti ladattava puhelimeen kuunneltavaksi.
  Tunnin - parin lenkit sujuvat mukavasti kuunnellessa, eikä bussi- tai junamatkatkaan ole niin pitkiä kuin olisivat ilman kuunnelmia. Kuunnelmat sopivat kuunneltaviksi oikein hyvin myös fillaria rassatessa, puuta veistellessä ja vaikka mihin askarointiin. Tosi merkittävä apu niistä on ainakin minua vaivaavan siivouskeljutuksen helpottamiseen. Kuunnelmat ja lukeminen ei toimi yhtä aikaa, ainakaan minulla, mutta se ei liene tarpeellistakaan." Ei. Ei se ainakaan meiltä miehiltä onnistu.

  Rami viittaa tässä Areenasta löytyvään erinomaiseen sivustoon, josta löytyvät monet kuunnelmaklassikot ja dekkarit vielä erikseen lajiteltuna. Sinne vain penkomaan! (https://areena.yle.fi/radio/ohjelmat/draama)

  Seuraavaksi kaaviopoliittinen kannanotto ja ehdotus Nooralta:

  "Hei. Johanna Korhosen Valkoista valoa -ohjelma on ehdottomasti suosikkiohjelmani Yle Radio 1:n ohjelmatarjonnassa, joten iloitsin kovasti kun sen lähetysaika siirtyi keskiviikolle klo 14. Sen sijaan sen uusintalähetys heti torstaina klo 11 on todella ärsyttävä, kun joka päivä töissä radiota kuuntelevana saman ohjelman joutuu kuuntelemaan heti uudelleen. Voisiko tämä hyvän ohjelman uusintalähetyksen siirtää pois arkipäivän virka-ajalta, jolloin samoja juttuja ei tarvitsisi kuunnella moneen kertaan? Tilalle voisi ottaa vaikka jonkin viikonlopun ohjelman uusinnan, jolloin työajalla kuuntelevat saisivat uutta kuunneltavaa, vaikka ohjelma ei uutta olisikaan."

  Ette muuten usko millaista sudokua tämä kaavioitten tekeminen onkaan. On niin monia näkökohtia, joita tulee ottaa huomioon ja sitten on vielä se kahlitseva tosiasia, että jokaisessa vuorokaudessa on 24 tuntia ja niissä jokaisessa 60 minuuttia. Ja suuri määrä erimittaisia ohjelmia. Mutta en valita, pitää mielen virkeänä.

  Nooran huomio on aivan oikea ja olemmekin nyt löytämässä ratkaisun, jossa Valkoisen valon uusinta olisi mainitun "virka-ajan" ulkopuolella. Ei kuitenkaan myöhäisillassa vaan ehkä kello 17 ja 18 välissä. Teemme tässäkin parhaamme. Kiitos yhteydenotosta.

  Kiitokset myös kaikesta muusta palautteesta, jota on tullut runsaasti. Kaikkea en ehdi tässä lukemaan, mutta kaikkeen kyllä paneudun hiljaisessa kammiossani suurella vakavuudella.

  Lähettäkää siis lisää palautetta, kiitosta, moitetta ja rakentavia ideoita. Kuuntelijoillehan tätä kanavaa tehdään.

  Väylät ovat tutut eli joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Nautitaan tästä marraskuun viimeisestä viikonlopusta.

  Kaj Färm

  (Radio 1 vastaa 25.11.2017)

 • "Kiitoksia Kuusi kuvaa-ohjelmista. Ne ovat aivan ihania! Erityisesti pidin Jorma Uotisen kuvista, mutta kyllä ne kaikki ovat hyviä. Intiimejä, persoonallisia, mutta eivät millään muotoa tungettelevia. Tuhannet kiitokset niistä."

  Näin kirjoitti Niina. Kuusi kuvaa kuullaan lauantaiaamuisin kello 8.05 ja jos joku nyt ei sattuisi vielä silloin olemaan hereillä ja radion äärellä uusitaan sama ohjelma sunnuntaisin kello 17.15. Ja tietenkin jaksot - myös tuo mainittu Jorma Uotisen jakso - löytyvät Yle Areenasta."

  Jarmo puolestaan on tohkeissaan - hänen oma ilmaisunsa - keskiviikon 15.11. Brysselin-kone ohjelmasta, jossa Maija Elonheimo haastatteli Helsingin yliopiston kansainvälisen vero-oikeuden professori Marjaana Helmistä, kun aiheena oli EU:n uudistuva verolainsäädäntö. Kukapa ei nyt tuosta innostuisi.

  "Todella tärkeää, että kansainvälisestä verotuksesta puhutaan ja kaiken maailman porsaanreikiä tukitaan. Hyvä, että näistä asioista puhutaan selkeästi ja asiantuntevasti eikä pelkästään haeta sensaatioita. Veroasiat eivät ehkä jokaisen mielestä tunnu kaikkein mielenkiintoisimmilta asioilta, mutta kyllä ne ovat, kun asiat esitetään hyvin. Brysselin kone käsittelee aina asiat hyvin ja ymmärrettävästi" kirjoittaa Jarmo. Näin muuten on.

  Muistojen bulevardi saa taas runsaasti huomiota ja kiitosta. Siihen liittyen syyllistyn nyt huhujen levittämiseen, mutta korviini on kantautunut, että noin periaatteessa jo eläkkeelle jäänyt Jake Nyman palaisi taas ensi vuoden alkupuolella kokoamaan Muistojen bulevardia. Tätähän on todella paljon toivottu. Toivotaan kovasti, että tämä huhu myös toteutuu. Peukut pystyyn.

  Luetaan vielä Ritvan suosikkilista:

  "Kiitos Yle Radio 1 seuraavista ohjelmista erityisesti:
  - Tiedeykkönen tiistaisin ja perjantaisin
  - Radioateljee
  - Johanna Korhosen ohjelmat
  - Historia-sarjat
  - Näistä levyistä en luovu
  - Roman Schatzin ohjelma
  - Tämän runon haluaisin kuulla ja yleensäkin kirjallisuuteen liittyvät ohjelmat
  Uskollisena radion kuuntelijana iloitsen näistä ja vielä lisäksi monista muista ohjelmistanne. On ilo saada olla kanssanne kuulolla. Kiitos."

  Näin siis Ritva. No kiitos, kiitos itsellenne. On ilo meille, että olet kanssamme.

  Jottei ylenpalttinen hilpeys ja maailmallisuus saisi liian suuria mittoja, otetaan tähän loppuun ankara moite:

  "On aivan käsittämätöntä kuinka budjettikeskustelua käsiteltiin Ylen uutisissa: keskityttiin hallituksen esitykseen ja vain demareiden vaihtoehtobudjettiin. Muut puolueet kuten esimerkiksi Perussuomalaiset jäivät parin maininnan varaan. Vaadin, että kaikkia puolueita kohdellaan tasapuolisesti verovaroin kustannetussa Ylessä!"

  Toki kohdellaankin Sami, mutta tässä tapauksessa uutisoitiin eduskunnassa käytyä keskustelua. On aivan selvää, että jos eduskunnassa keskustelu kärjistyi nimenomaan valtionvarainministerin ja suurimman oppositiopuolueen erilaisiin kannanottoihin, niin se nousee esiin myös uutisoinnissa. Kyse oli uutislähetyksestä eikä mistään vaaliohjelmasta. Siinä on käsittääkseni suuri ero.

  Kiitos jälleen kaikesta palautteesta, mitä toivon lisää. Myös erilaisia ohjelmaehdotuksia otan kernaasti vastaan. Sitä kaikkea voi lähettää joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Voimaannuttavaa viikonvaihdetta kaikille!

  Kaj Färm

  (Radio 1 vastaa 18.11.2017)

 • Alkuun eilen tullut palaute koskien aamupäivän politikointia:
  "Tämä uusi Lähde ja Hämäläinen toimii yhtä hyvin kuin edeltäjänsä Leikola ja Lähde. Kiva kuunnella vuoden loppuun asti Unto Hämäläisen sanallista säilää ja runsaan tiedollisia näkemyksiä. Juontajat osaavat katsoa taidokkaasti historiaan, ja tuoda sieltä oppeja tähän päivään."
  Olen tämän kuuntelijan kanssa täsmälleen samaa mieltä: Markus Leikolan jouduttua muiden sitoumustensa takia astumaan syrjään oli aivan suurenmoista, että Unto Hämäläinen suostui tulemaan tilalle. Saappaathan olivat toki suuret, mutta suuri on Unto Hämäläisen jalkakin. No onpa kamalaa kuvakieltä.
  Joka tapauksessa tämän voi todeta vaikka kuuntelemalla Areenasta eilinen keskustelu jossa käsiteltiin Venäjän lokakuun vallankumousta, josta tuli marraskuun seitsemäs päivä kuluneeksi sata vuotta. Jussi Lähteen ja Unto Hämäläisen lisäksi asiasta olivat keskustelemassa Turun yliopiston tutkijatohtori Pia Koivunen sekä entinen Suomen Moskovan suurlähettiläs - ja nykyinen kirjailija Hannu Himanen. Suosittelen lämpimästi.

  Sitten kuuntelijapalautetta Kannuksesta. Näin kuuntelija, joka kutsuu itseään "mummeliksi":
  "Kirkkomusiikin ja hengellisen musiikin sävel on vapaa -ohjelma on ihan parasta mitä yle 1:ltä kuuluu! Erityisesti 4.11. toiveet olivat niin kauniita ja juontajat suloisia. Toiveeni on, että Yle 1 pysyisi klassisen musiikin ja asiaohjelmien linjoilla. Täällä periferiassa kun ei esimerkiksi klassisen musiikin kanava toimi. Ja on mukava, kun radiosta kuuluu välillä musiikkia ja välillä puhetta. Mukaan olette kuitenkin viime vuosina ottaneet enemmän kevyttä musiikkia ja ohjelmaa yhtenä esimerkkinä Muistojen bulevardi. Olisi mukava tietääkin, lisääntyvätkö, vähenevätkö vai pysyvätkö kuuntelijaluvut ennallaan esimerkiksi edellä mainitun Muistojen bulevardi -ohjelman aikana? Hyvästä puhe-musiikki-ohjelmasta esimerkki on Johanna Korhosen Valkoista valoa. Ohjelman sisältö on mielenkiintoinen, toteutus upea, musiikki klassista niin hienoja valintoja! Siis toiveeni on, että ei "rillumareitä" Yle 1:lle! Siten sekin kansanosa joka ei rillumareitä halua kuunnella, voisi kuunnella radion kanavaa, josta kuuluu sekä musiikkia, että puhetta. Ystävällisesti teitä tervehtien Mummeli Kannuksesta."

  Kiitoksia palautteesta, koetan vastata nopeasti: Muistojen bulevardi on selvästi nostanut aamujemme kuuntelijamääriä. On jopa niin, että tällä hetkellä se on kanavan kuunnelluin musiikkiohjelma. Sillä on siis selvästi ollut kysyntää ja tosiasiahan on, että mikään muu kanava Suomessa - Ylen tai kaupallinen - ei soita sen tyyppistä musiikkia, kuin mitä Muistojen bulevardi tarjoaa kuutena aamuna viikossa.
  Tätä ei kuitenkaan pidä käsittää niin, että olisimme lisäämässä vanhan viihdemusiikin osuutta kanavalla jonkun muun musiikin kustannuksella. Niin sanottu klassinen musiikki mukaan lukien hartausmusiikki pysyy vastaisuudessakin kanavan kivijalkana. Kuten myös Radion sinfoniaorkesterin suorat ja taltioidut konsertit. Lisäksi vanhaan tapaan myös niin erityyliset kansanmusiikinlajit kuin jazz-musiikkikin pysyvät kanavan ohjelmistossa.
  En oikein näe mitään syytä vastakkainasetteluun tässä kysymyksessä. Samaan tapaan, kun meillä on puheohjelmissa kovin paljon kirjoa Sari Valtosta, Lähde ja Hämäläiseen ja sieltä vaikka tiedeohjelmiin, niin eikö samanlaisena rikkautena voitaisi pitää avarakatseisuutta myös musiikin suhteen? Toivon kovasti, että voisi.

  Kiitoksia taas palautteesta - lupaan olla lomailematta, ettei haagalaisen Joukonkaan tarvitse enempää hermostua, kun ei palauteohjelmaa viime lauantaina kuulunut.
  Lähettäkää siis lisää ideoitanne ja palautetta joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.
  Rauhallista viikonloppua ja iloista isänpäivää. Hyvä me!

  Kaj Färm

  Yle Radio 1 vastaa 11.11.2017

 • ”Tervehdys Espoon Haukilahdesta.” Kas kas, melkein naapurin kavereita tämä.

  ”Onpa mainiota, että kanavallani Radio yhdessä voi seurata lähes samanaikaisesti kahta kerta kaikkiaan erinomaista asiaohjelmasarjaa, jotka kuvaavat yhdessä oivallisesti Suomemme asemaa. Tarkoitan tällä monipuolisesti toteutettua Venäjän vallankumoussarjaa, jossa Suomellakin oli osansa ja sitten toista hyvää sarjaa, jossa kerrattiin Suomen ja Yhdysvaltojen sodanjälkeisiä suhteita. Hienoa työtä teette siellä hyvät naiset ja herrat!”

  Tämän tosiasian totesi Eki Haukilahdesta ja tarkoitti Jukka Kuosmasen toimittamaa ”Venäjän vallankumous” -sarjaa sekä historiasarjaa ”Suomi ja Yhdysvallat talvisodasta kylmään sotaan”, jonka toimitti Harri Alanne. Molemmat laatusarjat löytyvät yhä Areenasta eli sinne vaan!

  Sitten tunnustuksiin:

  ”Hei Yle radio 1 (rakkaani :-),
  Ensin muistojen bulevardissa "Matti Jurva: Ihminen älä hermostu" sai minut hyvälle tuulelle lempeällä "ajan kuvalla". Kirjoitettu ja esitetty varmasti paljonkin ennen syntymääni.
  Jäin ajattelemaan kappaleen ajankuvaa ja henkeä verrattuna tähän hetkeen, kun somessa ja mediassa on paljon ilketyttä, agressiivista arvostelua, syyttämistä ja vallanhimoa.
  Sitten puolilta päivin 'Julkisessa sanassa' korvani heräsivät: "kuulijalla mielipide ja fakta menevät sekaisin, sekoittuvat", mikä oli kiteytettynä eilisen keskusteluni huippukohta ystäväni kanssa. Julkinen sana jatkoi eilisen keskusteluni kiteytystä toiveella: "pyydä anteeksi, anna anteeksi". Voi kun tämä pari toteutuisi edes pienessä mittakaavassa somen ehkä kovinkin syyttävissä liekityksissä.
  Yle Radio 1 on hieno ja tärkeä radio, aidosti ja kunnolla toimitettujen ohjelmien tekijä. Kiitos! Terveisin, Sanna”

  Sanna viittasi Anna-Liisa Haavikon toimittamaan keskiviikkoiseen Julkiseen sanaan, jonka alaotsikko on ”Mediakohun loiventajat” Sekin löytyy yhä…. no te tiedätte mistä.

  ”Olipa mielenkiintoinen Tiedeykkönen jälleen, kun puhuttiin olioiden sisäisestä kellosta. Hauska yksityiskohta, että moinen kello löydettiin ensimmäiseksi kukasta ja mistäs muusta kuin herkästä mimoosasta”, kirjoittaa Oululainen herra L. Hän tarkoittaa Leena Mattilan tiistaista Tiedeykköstä, minkä aiheena oli: ”Miksi me ja muut eläimet noudatamme maapallon pyörähdysaikaa?”

  Ja lopuksi toisentyyppiseen ohjelmistoon:

  ”Hyvää aamupäivää Tampereelta. Haluan kiittää hartaista sävelistä, mitä kuuntelin 24.10. ennen iltahartauden alkua.
  Musikiin oli valinnut Markus Virtanen. Tässä esitettiin virsi 310 kokonaan mikä oli minulle todella tärkeä asia. Yleensä virsi esitetään pilkottuna. Voin mainita että olen Radio 1:den hartauksien ja sävelten suurkuluttaja vuosikymmenien saatossa.
  Näin tuon kiitokseni tästä ohjelmasta, sekä virrestä 310.”

  Kiitoksia kiitoksista Seppo ja kaikki muutkin.

  Lisää palautetta taas toivon ja sitähän voi antaa joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Rauhaisaa viikonloppua.

  Kaj Färm

  (Radio 1 vastaa 28.10.2017)

 • Kuten ehkä muistatte, moitti Hannu Taanilaa kaipaava Martti kanavaa viime viikolla monenlaisista synneistä, joista varsinkin Muistojen bulevardia koskenut kritiikki on herättänyt paljon vastustusta. Luen nyt otteita nimimerkin ”Keski-ikäinen musiikinystävä” lähettämästä pitkähköstä sähköpostista:

  ”Ihmettelinpä kovasti sitä palautteen lähettäjää, joka luonnehti Muistojen bulevardia 'polvillaan oloksi amerikkalaisen populaarimusiikin edessä'. Kun minusta yksi Muistojen bulevardin ansioista on juuri se, että siinä soitetaan suomeksi ja englanniksi esitettyjen levyjen lisäksi esim. ranskan-, venäjän-, saksan-, ruotsin-, italian-, kreikan-, tai vironkielisiä. Todella arvokasta, että kanavallanne on populaarimusiikkia näin monipuolisesti esittelevä säännöllinen, vieläpä päivittäinen, ohjelma. Ja tottahan on, että suuri osa meilläkin tunnetusta viihdemusiikista on tullut Yhdysvalloista tai sen kautta - hyvä tai huono asia, mutta ei se ainakaan Ylen musiikkitoimittajien syytä ole."

  "Vaikka ehkäpä MB voisi enemmänkin peilata sitä "suomalaisten kollektiivista muistojen maailmaa", mistä samainen arvostelija vähän kaunopuheisesti muistutti. Sopiva suhde saattaisi olla, että puolet suurelle yleisölle taatusti tuttuja kappaleita, toinen puoli sitten vähän harvemmin kuultua, erikoisempaakin. Jokainen harvinaisempikin sävelmä kun hyvinkin voi olla ainakin jollekulle kuuntelijalle tuttu ja rakas. Itse esimerkiksi ilahduin kovasti lauantaisen konsertin päättäneestä Cincinnaty Kid -sävelmän tyylikkäästä instrumentaaliversiosta - se jäi jopa "korvamatona" soimaan tunneiksi."

  "Vielä pikku kommentti samaan viestiin. Kaikella kunnioituksella Juice Leskis -vainaata ja hänen loistavan nerokasta riimittelytaitoaan kohtaan, Muistojen bulevardille minä en häntä kovasti kaipaisi, siksikään, että eiköhän hänen levyjään kuulla radiossa muutenkin ihan sopivasti."

  "Ja sitten vielä parit tärkeät terveiset MB:n tekijöille. Nimittäin kiitokset siitä erityisestä huomaavaisuudesta meitä musiikin ystäviä, samoin kuin musiikin tekijöitä kohtaan, että ohjelmassa on kiinnostavat kuulutukset joissa myös tekijätiedot ja vuosiluvut mainitaan.”

  Näin nimimerkki ”keski-ikäinen musiikinystävä Helsingistä”.

  Lisäksi hän tosin toteaa, että joskus kuulutuksissa on epätarkkuuksia ja asiavirheitäkin. Pyrimme tietenkin niitä välttämään, mutta ainahan tekevälle sattuu.

  Sitten toisenlaiseen musiikkiin:

  ”Mitä Suurimmat kiitokset toimittaja Outi Paanaselle tähänastisesta todella loistavasta sarjasta jossa käsitellään edesmenneitä suomalaisia oopperalaulajia. Lisää tämän tasoisia juttuja niin kyllä korva ja sielu nauttivat. Ystävällisin terveisin Riku”

  Kuuntelija tarkoittaa maanantaisin kello 14 kuultavaa ”Laulun paikka”-ohjelmaa. Ensi maanantaina Outi Paanasen esittelyssä on muuten tenori Pekka Nuotio.

  ”Jälleen kiitokset Roman Schatzin Maamme-kirjasta, jossa paneuduttiin hyvin ajankohtaiseen aiheeseen. Oli jopa niin hyvä, että oli aihetta puffata omassa Facebook-päivityksessäni. Hän osaa valita hyvin haastateltavat. Välittänette kiitokset ja terveiseni tekijälle.”

  Näin kiittelee herra Saari. Kuvaavaa on, että tuo viime maanantainen ”Mikä suomalaisia ahistaa” -jakso on herättänyt myös närkästystä lähinnä Romanin epäsuomalaisen taustan vuoksi. Kaikkea kanssa!

  Sekin on vielä kuunneltavissa Areenassa ja tässä yhteydessä korjaan viime lauantaina antamani väärän todistuksen:

  Sanoin, että kiitelty Aino Maija Pennasen reformin juhlavuoteen liittyvä ”Yhdeksän virttä muutoksesta”-sarjan osat olisivat kuunneltavissa Areenasta vain 30 vuorokautta ensiesityksen jälkeen. Näinhän yleensä musiikkia sisältävien ohjelmien laita onkin, mutta näin juhlavuoden kunniaksi Yhdeksän virttä muutoksesta kaikki osat ovat kuunneltavissa aina marraskuun loppuun saakka. Iloinen uutinen!

  Kiitoksia tällä kertaa keskustelevasta palautteesta. Paljon jäi lukematta, mutta palataan asiaan ja lähettäkää lisää joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Rauhallista viikonloppua.

  Kaj Färm

  (Radio 1 vastaa 14.10.2017)

 • No niin. Ilmatkin ovat viimeaikoina olleet melko ankeita niin, että aloitetaan tämäkin ohjelma ankarilla, mutta asiallisilla moitteilla. Niitä lähettää laajassa kirjeessään Martti. Kirje on tosiaan melko pitkä, joten luen siitä vain osia, mutta koetan referoida sen oleelliset annit. Alun luen sellaisenaan, jotta pääsisimme oikeaan tunnelmaan:
  "Hyvää päivää. Haluaisin kysyä, mikä on Ylen suunta? Niin sanotut ohjelmauudistukset ovat viihteellistäneet ohjelmatarjontaa. Missä on Ylen tehtävä kansanvalistajana? Menneinä vuosikymmeninä käytettiin sanaa sivistystyö, nykyisin sille kai nauretaan."
  Tämän jälkeen kuuntelija muistelee 1960-lukua, jolloin hän koululaisena yhdessä veljensä kanssa mielellään kuunteli eri tiedemiesten tiukan asiallisia luentoja eri aiheista.
  "Menneen ajan toimittajat myös hallitsivat suomen kielen nykyisiä paremmin" toteaa Martti, mutta jatkaa, että kielenkäyttöäkin tärkeämpää on ohjelmien sisältö. Hän kertoo kaipaavansa yhä viiden - kuuden vuoden takaisia aamujen puheohjelmia joita toimittivat muiden muassa Kirsi Virtanen, Markku Heikkinen ja Tuomas Enbuske.
  "Tuolloin Enbuske ei vielä ollut myynyt itseään viihteelle (lue: rahalle), vaan oli vakavasti otettava toimittaja," hän toteaa ja päätyy vielä muistelemaan Hannu Taanilaa: " Vuosia sitten tapasin Taanilan Helsingin kirjamessuilla ja kysyin, miksi häntä ei radiossa enää kuulla. Hän vastasi, että ei hän ohjelmientekoa lopettanut, ohjelmat lopetettiin: Yle antoi hänelle kenkää. Miksi? En ole ainoa, joka kaipaisi häntä takaisin radioon."
  En ollut tuolloin vielä tässä positiossa, mutta ymmärtääkseni Hannu Taanila jäi aivan säädetyssä järjestyksessä hyvin ansaitsemalleen eläkkeelle. Silloin tällöin häntä on erilaisissa ohjelmissa kuultu senkin jälkeen, mutta on hyvä muistaa, että hän on jo 78 vuotias. Minusta on oikein antaa hänen nauttia ajastaan ja toisaalta antaa nuoremmille tekijöille tilaa. Aika aikaansa kutakin.
  Martti epäilee, että näiden muutosten tarkoitus on ollut "polarisoida kansalaisten kulttuuristen vaikutteiden kenttä mahdollisimman "länsimaiseksi"?
  Tästä esimerkkinä hän käyttää "Muistojen bulevardi"-ohjelmaa, mikä on "ilkeästi sanoen enimmäkseen polvillaanoloa amerikkalaisen populaarimusiikin edessä. Kappaleet eivät useinkaan kuvasta suomalaisten kollektiivista muistojen maailmaa, jos sellaista yleensä onkaan". Tässä yhteydessä hän pahoittelee, ettei ole kuullut yhtään Juice Leskisen kappaletta Muistojen bulevardilla.
  Lopussa on hieman kiitostakin, joskin olen havaitsevinani siinä hieman sarkasmia:
  "Yksi hyvä asia tässä radio-ohjelmien alaspäinmenossa on: jää enemmän aikaa lukea kirjoja."
  Ja aivan lopuksi hän esittää minuakin koskevan arvelun:
  "Epäilen, että Kaj Färm ei tätä puheenvuoroani ohjelmassaan lue. Olen havainnut, että seulan läpi pääsevät enimmäkseen Yleä silittivät hymistelyt, jotka ohjelmien kehitystyön kannalta ovat jotakuinkin merkityksettömiä."
  Näin siis helsinkiläinen Martti. Kiitoksia tästä ja anteeksi, etten aivan koko kirjettä ehtinyt lukemaan, sillä pitäähän minun jättää tilaa myös niille silityksille. Itse uskon, että positiivinen palaute voi olla innostavaa ja kannustavaa, mutta toki otamme onkeen myös moitteista.

  Samaa aihepiiriä käsittelee kirje Lahdesta:
  "Joskus sitä marmattaa ja moittii, ja sitten, kun asiaan tulee parannus, unohtaa kiittää. Nyt haluan kiittää siitä, että viime aikoina on saatu nauttia "perinteisistä" Lauantain toivotuista levyistä, mikä tarkoittaa sitä, että levyjen valitsija on toiveidemme mukaan valinnut lyhyitä kappaleita, ei liian erikoisia, mutta ei myöskään puhki kuluneita. Olemme iloisia tästä!
  Toinen suuren kiitoksen aihe on Aino Maija Pennasen virsiohjelma. Jos paras arvioidaan viiden tähden arvoiseksi, tämä saa viisi ja puoli.
  Nämä (piikittömät) ruusut tulevat kahdelta ikinuorelta Lahdesta"
  Tuo mainittu Aino Maija Pennasen ohjelma on nimeltään Yhdeksän virttä muutoksesta. Sarja avaa oven 1500-luvulle ja reformaation aikaan. Jokainen osa rakentuu yhden, kaikissa virallisissa virsikirjoissa mukana olleen virren ympärille.
  Ohjelma kuullaan keskiviikkoisin kello 11 ja pikaisena uusintana sunnuntaisin kello 14. Areenastakin ohjelmat ovat kuultavissa, mutta tekijänoikeussyistä vain 30 vuorokautta ensiesityksen jälkeen.

  Kiitoksia niin ruusuista kuin risuistakin. Kumpaakin sorttia toivotaan lisää, kuten myös toiveita ja ideoita. Niitä voi lähettää joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Yle Radio 1 vastaa 7.10.2017

 • Taas on lauantai ja aika käydä läpi tänne saapunutta palautetta. Aloitetaan Minnan kysymyksellä:
  "Hei, satuin viime torstaina joskus puolenpäivän jälkeen ja joka tapauksessa ennen kolmea kuulemaan pienen pätkän ohjelmaa, jossa puhuttiin empatiasta ja oikeudenmukaisuudesta. Keskustelemassa oli käsittääkseni useampi nainen ja siinä puhuttiin myös kirjallisuudesta. Pystyin olemaan vain hetken radion äärellä, mutta keskustelu tuntui kovin mielenkiintoiselta. Ongelmana on, että näillä tiedoilla sitä on hankala lähteä etsimään Areenasta tai mistään. Pystyisittekö te arvaamaan, mitä ohjelmaa olen kuullut? Jo etukäteen kiittäen Minna Kangasalta."
  Pystymme toki ja uskaltaisin sanoa, että pystymme jopa parempaan kuin arvaukseen: Mitä ilmeisimmin kuultu ohjelma oli Satu Kivelän toimittama Laajakulma. Ohjelman viimetorstainen aihe oli "Millainen on oikeamielinen ihminen" ja siinä keskustelijoina olivat journalisti Reetta Meriläinen ja Vihreän langan päätoimittaja Riikka Suominen. Laajakulma kuullaan torstaisin kello 12.10 lähtien ja tuo mainittu jaksokin löytyy aivan varmasti Areenasta. Mielenkiintoisia kuunteluhetkiä.

  Kari taas ihmettelee kirjeessään toimituspolitiikkaa yleensäkin:
  "Miksi aina haastatellaan joitain professoreita tai virkamiehiä? Näissä liikenneasioissa olisi vaikka hyvä haastatella meitä taksikuskeja. Mehän siellä liikenteessä eniten olemme ja tiedämme asioista varmaan paremmin kuin joku työhuoneessaan papereita tiiraileva professori."
  No, toisaalta voisi ajatella, että liikenteessähän se professorikin on joka päivä mennessään sinne kammioonsa kotoaan ja jopa takaisin. Jollain härvelillä hekin liikkuvat, mutta en ollenkaan väheksy taksikuskien ammattitaitoa ja asioiden esittämistaitoa monessakin asiassa. Se on tullut kyllä tutuksi.

  Sitten palautetta otsikolla "Maisteria ikävä!":
  "Kesäkauden yksi huippuohjelmista on Minna Lindgrenin henkeäsalpaavan tiedoista rikas, hauska ja näköaloja avartava musiikkiohjelma. Miksi tämä huipputyyppi vaikenee talvisin Yle1:ssä?
  Kiitosta voisi antaa myös pitkälle riville muitakin Yle 1:n osaavista toimittajista ohjelmineen. Radio Yle 1 on mahtava!
  "I väntan på magister".
  Näin kirjoitti Marja. Moninaisia ovat maisteri Lindgrenin kiireet ja tekemiset. Elämme kuitenkin toivossa, että saamme jälleen häntä kuulla, jos ei aiemmin, niin ainakin kesällä.

  Aamusoittoja puolestaan kiittelee Ritva:
  "Aivan ihania kappaleita löydätte aamuihin. Välillä tuntuu siltä, ettei malttaisi lähteä päivän töihin ollenkaan, kun aamutunnelmanne on niin rauhoittava ja kaunis."
  No voi. Toivottavasti eivät hallituspiirit kuulleet tuota: eihän tuollainen työintoa laskeva ohjelma ole lainkaan kikyn mukainen ja tuskin se soteakaan edistää. Kiitos kuitenkin Ritvalle, välitän terveiset Aamusoittojen toimittajille.

  Kikystä huolimatta lähettäkää lisää kysymyksiä, ideoita ja palautetta.
  Sitä kaikkea voi tehdä joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Syys alkaa olla kauneimmillaan. Hyvää viikonloppua.

  Kaj Färm

  Yle Radio 1 vastaa 23.9.2017

Lyssna också