Radioateljee

Sukupuu

 • 41 min
 • utgått

Mitä historia on? Jatkuvasti muuttuvia faktoja, joita pitäisi tulkita uudestaan? Moni historiantutkija on sanonut, että jokaisella sukupolvella on velvollisuus kirjoittaa historia uusiksi. Nykyhetki muuttaa perspektiivejä menneisyyteen. Ja menneisyyden hallinta on tunnetusti vallan keskeinen muoto ja keino. Menneisyys ei muutu, mutta käsitykset saattavat muuttua suuresti. Historiakäsitys on jatkuvasti muuttunut, tarinoista ja kronikoista on siirrytty faktoihin perustuvaan tieteeseen. Mutta silti tulkinnoista kasvaa helposti historian väärinkäyttöä, mikä tänä päivänäkin voi erittäin hyvin.

Sukututkimus on kasvanut viime vuosina voimakkaasti kun alan harrastajat ovat päässeet digitaalisten arkistojen äärelle entistä helpommin. Moni on löytänyt sukujuuriensa haaroja ympäri maailmaa. Radioateljeen ohjelma Sukupuu vie kuuntelijan äänimaisemamusiikin avulla historian tulkintojen sokkeloihin.

Sukupuun käsikirjoitus ja ohjaus: Harri Huhtamäki, kertojat: Minna Haapkylä, Elsa Saisio ja Antti Reini, äänimaisemamusiikki: HattiBhutamBand: Harri Huhtamäki, Esa Karjula, Tuomas Norvio ja Tapani Rinne, tekninen toteutus ja äänisuunnittelu: Tuomas Norvio, tuottaja: Harri Huhtamäki

Sändningar

 • fr 28.10.2016 22.05 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • - vuoden vaihtuessa

  Uutena vuotena on tapana tehdä erilaisia lupauksia. Moniko uskoo niihin? Vai ovatko ne valkoisia valheita tai vaaleanpunaisia itsepetoksia? Nykyään usko lupauksiin tuntuu olevan heikoilla, varsinkin jos lupauksen antajat ovat ekonomisteja, johtajia tai poliitikkoja. Toisaalta ihmiset haluavat uskoa melkein mitä tahansa, jos se helpottaa elämistä. Näin huijareilla on kasvavat markkinat.

  Radioateljeen Uusi Vuosi -ohjelmassa kaikki on totta, vaikka välillä saattaa kuulostaa, että ei olisi. Ohjelman keskeisenä hahmona on "Julkunen Tiprusta". Hänen kauttaan kuulostellaan lupauksia, uskottavuutta.
  Ohjelman käsikirjoitus ja ohjaus: Harri Huhtamäki. Kertoja: Tom Wentzel. Tekninen toteutus: Pekka Lappi. Tuottaja: Harri Huhtamäki

 • Radioateljee oli pieni ja omaperäinen ohjelmayksikkö Ylen Radio 1 -kanavalla lähes 40 vuotta. Sen tuottamia ohjelmia kutsutaan feature-ohjelmiksi. Käsitteellä tehdään eroa niin radiodokumentteihin kuin radiodraamaankin. Feature-ohjelmien dramaturgiset ja ohjelmalliset tavoitteet ovat olleet alusta lähtien äänellisiä – akustisia. Pyrkimyksenä on ollut tehdä ohjelmia, jotka perustuvat dokumentaarisiin äänityksiin. Musiikilla oli myös tärkeä rooli. Keskeinen kysymys on ollut miten yhdistää dokumentaariset äänet, äänimaisemat, musiikki ja puhe, ja teksti. Miten integroida nuo elementit kokonaisuudeksi, joka on enemmän kuin osatekijöiden summa? Ongelmaan ei, Radioateljeen pitkäaikaisen tuottajan Harri Huhtamäen mukaan, ole reseptiä. Huhtamäki ja äänisuunnittelija Pekka Lappi jäivät eläkkeelle keväällä 2017. Pekka Kyrön ohjelmassa ”Äänet, mielet ja merkitykset - Mitä Radioateljee esitti?” luodaan kokonaiskuvaa Radioateljeen neljästä vuosikymmenestä.

 • - perinteinen ohjelma

  Joulu on siitä ihmeellinen juhla, että kaikki keskittyy lapsuuteen. Jouluna lapset viihtyvät ja aikuiset yleensä palaavat omaan lapsuuteensa - muistellen ja tarinoiden. Aikuisilla on myös hyvin usein käsitys, että heidän omassa lapsuudessaan joulu oli "vielä joulu". Silloin oli enemmän lunta, kaupallisuus ei rehottanut niin räikeästi, joululaulutkin olivat parempia. Joulu on lapsuuden kulta-aikaa.
  Radioateljee on tehnyt tältä pohjalta ohjelman, jossa ei taatusti kuulla mitään mikä poikkeaisi "oikeasta joulusta". Klassikon ovat toteuttaneet Harri Huhtamäki, Pekka Lappi ja Tom Wentzel.

Inga kommande avsnitt

Lyssna också