Kvanthopp - om att läsa för att leva

Tänk på allt du läser under en vecka - sociala medier, mejl, googlade texter, rapporter, tidningar, tidskrifter, faktalitteratur, romaner m.m. Vad behöver du på riktigt? Hur skulle den ultimata veckoläsningen se ut om du ordinerade en sådan till dig själv? Om du tänkte på läsningen på samma sätt som vi brukar tänka på mat och göra upp rekommendationer?

Vi ställde vi frågan till olika personer med anknytning till vetenskap och teknik och fick de mest inspirerande - och olika - svaren.

Avsnitt

 • Redan Platon funderade för 2500 år sen på hur folk kunde tänka så mycket på vad de åt, men så lite på vilka saker de andligen intog, konstaterar filosofen Joel Backström. I intervjun talar han om sitt förhållande till läsning och vad han tycker är viktigt.
  - Vi borde mer fundera på vårt förhållningssätt till text vi inte tänker på att vi läser, konstaterar Backström.
  Ulrica Fagerström intervjuar.

 • Träffa Åsa Lindberg, utbildad fysiker med laser som specialområde, nu akademisekretare på Svenska tekniska vetenskapsakademin i Finland som bl.a. är med och arrangerar TekNatur-tävlingen för unga samt en av bakgrundskrafterna för Millenniumpriset i teknologi.
  Åsa gillar bl.a. spännande svenska deckare och har en splitterny läshobby - textade filmer utan ljud.
  Ulrica Fagerström intervjuar.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Hennes farfar försvann spårlöst i Stalins Sovjetunionen och hennes släkt slutade prata om saken. I förlängningen blev händelseförloppet en av orsakerna till att Laura Kolbe själv valde att bli historiker. Nu väntar den här historien på att bli bok och i den processen läser hon själv liknande böcker, där folk letar information om försvunna släktingar. Men det blir mycket annat också, i sitt arbete som professor i europeisk historia vid Helsingfors universitet finns det mängder av läsning på schemat. Ulrica Fagerström intervjuar.

 • Han jobbar med frågor kring djur och natur och det präglar också hans läsning. Träffa biologen Anders Albrecht på hans arbetsrum i Naturhistoriska centralmuseet, en enhet underlydande Helsingfors universitet. Här forskar Anders i bladlöss då han inte är upptagen av undervisning eller ute på fältstudier i naturen. I intervjun berättar han bland annat om hur han behöver faktagranska sina drömmar... Ulrica Fagerström intervjuar.

 • Tuomas Heikkilä fascineras av medeltiden och har ägnat åratal åt att ta fram för oss nu levande ny information både om den finländska, nordiska, tyska och på sistone även romerska medeltiden.
  I Kvanthopps serie om den bästa personliga läsningen berättar han bl.a. om helgonbiografierna som han för tillfället njuter av att läsa under arbetstid.
  Ulrica Fagerström intervjuar.

 • I intervjuserien inledande del träffar vi Thomas Hackman som forskar i stjärnfläckar. Han minns Märta Tikkanens "Århundradets kärlekssaga" som en av de första omvälvande läsupplevelserna. Men nu i vardagen har ett nytt element i fråga om läsning kommit in - innehållsförteckningar.
  Ulrica Fagerström intervjuar.

Lyssna också