Radio Suomi Turku

Kallen Kantapöytä 2.9.2016 - Valehoitajia ja väärää murretta

 • 21 min
 • tillsvidare

Ovatko television murreparodiat ottaneet oikeiden murteiden paikan ihmisten mielessä? Onko kohtuullista pyytää valmistumatta jääneeltä sairaanhoitajalta 13 vuoden palkat takaisin?

Tällaisia pohtimassa Kalle Talosen kanssa Kantapöydässä Mikko Kouki, Sinikka Svärd ja Roope Lipasti.

Sändningar

 • to 1.9.2016 14.40 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Kenestä Aleksi Randellin seuraaja Turun kaupunginjohtajana? Tai kenties pormestarina...? Miltä Turun keskusta näyttää vuonna 2050?

  Kallen Kantapöydässä Kalle Talosen kanssa turkulaisaiheita kääntelemässä Satu Rasila, Armas Lahoniitty sekä Tapani Kinnunen.

 • Ehkä vain kerran tuhannessa vuodessa käy niin, että Helsinginkin media joutuu myöntämään, että Suomea vetää nousuun tällä kertaa Turku. Siksi Markku Wileniuksen työryhmän visio Turun keskustasta vuonna 2050 iskee hyvään saumaan, Jorma Tuominen tuumii Jorman järeissä.

 • Työväen- ja kansanopistojen ilmoittautumisaika on käsillä. Musiikinopiskelu on vuosi toisensa jälkeen yksi suosituimmista aloista. Turun suomenkielisessä työväenopistossa on tarjolla laulua ja soittoa monelta eri näkökantilta. Opistossa ollaan juurimusiikin jäljillä, järjestetään kotiseutuhenkisiä iltamia kuorolauluineen ja tutustutaan vaikka 60-luvun suomalaiseen folkrockiin.
  Kukapa meistä ei haluaisi olla iltanuotiolla se ihminen, joka soittaa kitaraa ja muut kokoontuvat laulamaan ympärille. Tai sitten se, jota pyydetään aloittamaan syntymäpäiväonnittelulaulu. Jutellaan musiikista, sen oppimisesta ja opettelusta Turun suomenkielisen työväenopiston musiikinopettajan Risto Ala-Kailan ja Tarja Hiltusen kanssa.

 • Mark Bertenyi aikoo kasata Suomen Turkuun Suomen suurimman bändin: hakusessa on 1000 soittajaa ja laulajaa. Jäseniä kerätään Facebookissa ja ilmoittautumistahti on kova. Vaikuttaa vahvasti siltä, että Bertenyin korkealentoinen ajatus saada tuhannen hengen bändi kasaan ja keikalle Suomen Turkuun toteutuu. Sannimari Lehtilä tapasi Mark Bertenyin.

 • Kaikki paitsi purjehdus on turhaa. Jos purjetta ei olisi keksitty, maailmankauppaa olisi käyty soutupaateilla aika pitkään. Purje kuitenkin keksittiin ja se globalisoi kotiplaneettamme. Jorman järeissä Jorma Tuominen tervehtii purjeita ja niiden osaavia käyttäjä, Tall Ships Racen miehistöjä.

 • Silkkitie kiehtoo yhä. Ikivanha kauppareitti tuo mieleen eksotiikkaa, kamelikaravaaneja autiomaassa, kiinalaista posliinia, ruudin ja silkin salakuljettajia.Kiinan palattua maailmankaupan keskiöön kiinalaiset itse ovat alkaneet puhua Uudesta silkkitiestä. Uusi silkkitie on tuonut meille tavaraa mutta myös vienyt työpaikkoja itään. Jorma Tuominen sanoo Jorman järeissä: Silkkitie is back!

 • Olisiko keskiaikaiselle turkulaiselle yllätys, jos hänet heitettäisiin viisisataa vuotta eteenpäin ja Aurajoen rannassa olisi edelleen keskiaikaiset markkinat? Ehkä siellä olisi tuttua ja turvallista. Aikamatkustajan olisi syytä kiittää 20 vuoden takaisia nuoria roolipelaajia, joiden ahkeruuden ansiosta keskiaika saatiin palautettua Turkuun yhdeksi viikonlopuksi kerrallaan. Jorma Tuominen laittaa Jorman järeiden ajaksi päähän viidensadan vuoden takaiset silmälasit.

 • Kantapöytäläisten takana siintää Turun ratapiha, johon Supercell-miljonäärit yhdessä Saku Koivun kanssa ovat kaavailleen Suomen suurinta elämyskeskusta. Puolella miljardilla eurolla pitäisi syntyä vuoteen 2022 mennessä mm. 10 000 ihmistä vetävä jäähalli, ympärivuotinen perhematkailukeskus, jättimäinen tornihotelli, nuorten syrjäytymistä ehkäisevä Me-talo sekä asuntoja 1000:lle ihmiselle.

  Miten Kantapöydän kansalaisraati suhtautuu suunnitelmiin, ja mitä kaikkea elämyskeskuksesta voisikaan löytyä? Niin ja entäs sitten Artukaisten Gatorade-Center, mitä sillä tehdään? Kuuntele!

  Kalle Talosen kanssa kantiksina Marko Laihinen, Satu Rasila sekä Tomi Lohikoski.

 • Musiikkinäytelmä voi syntyä vaikka aamiaispöydän keskustelusta, sen saivat huomata näytelmäkirjailija Eeva Siivonen ja muusikko Harri-Tapio Siivonen. Aurajoella on turkulaisen Tehdas teatterin ensimmäinen kesäesitys. 1900-luvun alussa työläismiehet ovat rakentaneet oman paatin ja seilaavat joella. Läppä lentää ja laulu raikaa. Vanha arkkiveisu Aurajoella runkona kritisoi tsaarinajan Suomen kovaa kapitalismia. Jorma Tuominen tapasi kesänäytelmän äidin Eeva Siivosen.

 • Jorman järeät ennakoi muutama viikko sitten, että Sipilän hallitus ajaa karille alkoholipakettinsa kanssa. Niin ajoi. Ideologinen kuilu voi aueta sellaisessakin kohtaa, että onko 5,5 prosenttia alkoholia paljon vai vähän. Jorman järeät ennakoi muutama viikko sitten, että Sipilän hallitus ajaa karille alkoholipakettinsa kanssa. Niin ajoi. Jorma Tuomisen happy hour kysyy, voitaisiinko kansanterveyden diabetesongelma hoitaa sokerilain kokonaisuudistuksella? Jos vastaus on ei, niin mitä järkeä on alkoholilainsäädännön kokonaisuudistuksessa. Pienikin riitakohta voi kaataa paketin ja kaataa kanssa.

 • Hallituspuolueet eivät tunnu saavan sovittua siitä kuinka vahvaa olutta kaupassa saisi myydä. Miksi tästä aiheesta päättäminen on niin vaikeaa? Veijo Hietala palaa analyysissaan aina ensimmäiseen omaan viinakauppareisuunsa. Ranskassa teininä kasvanut Anu Salminen kertoo että silloin ei tullut mieleenkään hamstrata bileisiin viinaa, koska sitä oli koko ajan kaikkialla saatavilla. Pete Poskiparta puolestaan paljastaa miksi hän on lähettänyt Mauri Pekkariselle siideripullon.

  Kantapöydän neuvoa-antavaa keskustelua johtaa Kalle Talonen.

 • Voisi luulla, että viimeinen asia minkä takia missään kaivettaisiin sotakirveet maasta, olisi diplomi-insinöörien koulutus. Maan hallitus ajattelee, että Turussa voidaan juuri ja juuri kouluttaa diplomi-insinöörejä, kunhan koulutusta ei vaan järjestä Turun yliopisto. Tätä peliä on pelattu 80-luvulta asti. Mikä turkulaisinsinöörissä pelottaa, sitä pohtii Jorma Tuominen. Eikö saa keksiä turkulaisia kränkhärveleitä?

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Robert "Kool" Bell Ari Welling haastattelussa ennen Pori Jazzin keikkaa 19.7.2015.

 • Mikko Jokinen on vaikuttanut pari viime vuotta Laosin pääkaupungissa Vientianessa. Kaakkois-Aasian valtio on ympäristöhaasteiden keskellä, koulutettuja ihmisiä on vähän ja luonnonvaroille monen sortin ottajia kärkkymässä. Jorma Tuominen tapasi Turun entisen ympäristöjohtajan hänen puutarhassaan 36 asteen varjossa.

 • Synnytyksiä Turussa simuloidaan uudessa simulaatiohuoneessa. Synnyttävää naista mallintaa Elsaksi nimetty nukke, kertoo opetushoitaja Sanna-Mari Manninen.

 • Kuinka löytää rikosromaaneja, jotka eivät tihkuisi verta ja seksiä? Kirjastonhoitaja Antti Impivaara vinkkaa, että netistä löytyy passeli palvelu kirjasampo.fi, joka helpottaa löytämään omaan makuun sopivaa lukemista. Jouni Koutosen vieraana Impivaaralta kyseltiin myös, kuinka kirjastojen Vaski-järjestelmässä saa lainojen myöhästymisvaroitukset toimimaan.

 • Turun Radion Toriparkissa puhuttivat tällä kertaa isot ja pienet yksiköt sekä Turun telakan saama suuri tilaus. Kalle Talosen isännöimässä toriparlamentissa istuivat kirjailija Roope Lipasti, lastenlääkäri, entinen Turun apulaiskaupunginjohtaja Kaija Hartiala sekä mediatutkija Veijo Hietala. Aluksi keskustelun kohteena oli Turun Hirvensaloon suunniteltu jättimäinen koulu, johon sijoitetaan noin 800 ala- ja yläkoululaista sekä 150 päiväkotilasta.

 • 80 vuotta täyttävä emeritusarkkipiispa John Vikström näkee Suomen vastakkainasettelun maana. Yhteiskunnassamme lisääntynyt eriarvoistuminen huolestuttaa emeritusarkkipiispaa. Arvot ovat koventuneet, mutta ilokseen Vikström on huomannut, että myös solidaarisuus on noussut uudeksi keskustelun aiheeksi. Petra Ristola haastattelee.

 • Brändi on tärkeä ja rahanarvoinen asia tuotteille ja yrityksille, mutta nykyään myös paikoille. Kaupungit ja kunnat brändäävät itseään entistä innokkaammin, jopa kokonaisia maita ja maanosiakin voidaan nykyään brändätä! Brändäämisellä tavoitellaan paitsi uusia asukkaita, myös yrityksiä ja sijoittajia. Etenkin kulttuuria käyttää moni pitäjä keppihevosenaan, mutta Turussa tämä on luonnollisesti viety pisimmälle kulttuuripääkaupunkivuoden myötä. Markkinoinnin tutkijatohtori Ulla Hakala ja tohtorikoulutettava Janne Lindstedt kävivät Kalle Talosen ja Jouni Koutosen haastattelussa.

Lyssna också