Radio Suomi Kuopio

Kahvila kohtaamisia -toiminta on läsnä ihmisen arjessa

 • 6 min
 • tillsvidare

Siilinjärven seurakunnan diakoniatyön Kahvila Kohtaamisia -toiminta käynnistettiin noin puolitoista vuotta sitten.
Ideana on mennä sinne, missä ihmiset kokoontuvat. Diakonian ja seurakunnan tehtävä on olla arjessa ihmisten rinnalla.
Diakoniatyöntekijä Auli Hokkanen ja Siilinjärven seurakunnan kirkkoherra Seppo Laitanen kertovat Kahvila Kohtaamisista Juha Vauhkosen haastattelusssa.

Sändningar

 • to 1.9.2016 11.25 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Walkers-auto, eli tuttavallisemmin Wauto, on liikkunut nuorten parissa Kuopion alueella elokuusta lähtien. Nuorten kohtaamispaikaksi muutettu asuntoauto liikkuu haja-asutus ja kuntaliitosalueilla. Joka toinen viikko Wauto liikkuu Kuopion keskustan alueella.
  Muuruvedellä auto parkkeerattiin kylätalon pihaan. Kuopion kaupungin etsivän nuorisotyön työntekijät Mika Vesterinen ja Marja Heikkinen ovat Marianne Mattilan haastattalussa. Wautoon on tutustumassa myös paikallisia nuoria ja kyläyhdistyksen väkeä.

 • Kuopiolainen salibandyseura Welhot tekee tänä vuonna paikallista lajihistoriaa. Welhot pelaa seurahistoriansa ensimmäisen pääsarjaottelun Salibandyliigassa ja samalla se juhlii kaksikymmenvuotista taivaltaan. 1990-luvun alkupuolella seuraa perustamassa ollut nykyinen Welhojen juniorivalmentaja Antero Nissinen muistelee Marianne Mattilan haastattelussa Welhojen vaiheita ja aikaa, jolloin tutustui itse lajiin Kuopion yliopistossa.

 • Ylen tosielämän sairaalasarja Elossa 24h saa jatkoa. Toista tuotantokautta varten nelisenkymmentä kameraryhmää oli jälleen vuorokauden ajan eri puolilla Suomea seuraamassa potilaita, heidän läheisiään ja hoitohenkilökuntaa. Kuopion yliopistollisessa sairaalassa kuvattiin lihavuusleikkaukseen menevää suonenjokista Mari Nuutista ja hänen puolisoaan Seppo Pylkkästä sekä hoitavaa kirurgia Pirjo Käkelää. Potilaat tekevät tarinan ja heidän kohtaamisensa hoitohenkilökunnan kanssa. Elävän elämän tarinat yllättävät, sanoo toimittaja, käsikirjoittaja Minna-Ella Aaltonen. Toimittajana Varpu Mäntymäki.
  Elossa 24h toinen kausi alkaa tammikuussa.

 • Tilanne on tämä: Itä-Suomen aluehallintovirasto torppasi kaupungin ja rinneyrittäjän hakemuksen laskettelurinteen lumettamisesta. AVI pelkää, että harvinaisten sienten kasvuolosuhteet kärsivät, jos rinnettä lumetetaan läheisen järven vedellä. Harvinaisten niittysienien olemassaolo on kuitenkin tiedetty jo 1980-luvulta lähtien. Ensimmäisen niistä, viherhäiverusokkaan, löysi vuonna 1983 Kuopion Lyseon biologian ja maantiedon lehtorina toiminut Jukka Vauras. Kuopion kaupungin ympäristönsuojelusuunnittelija Timo Perätie kertoo, että tilanne on ollut vuosien aikana kaikkien osapuolien tiedossa. Marianne Mattila kävi hänen kanssaan sieniretkellä. Samalla käytiin läpi Antikkalan sienihistoriaa.

  Kuvassa sienitutkija Jukka Vauraan vuonna 1983 kuvaama viherhäiverusokas, Entoloma olivaceotinctum.

 • Tässä dokumentissa selvitellään savolaisuuden ydintä. Luontotoimittaja Maija Ilmoniemi tutustui paikalliseen ruokakulttuuriin, ihmishahmoon ja olemukseen. Retkestä savolaisuuteen tuli todellinen seikkailu.

 • Suomen Kuvalehden toimittaja Riitta Kylänpää on koostanut elämäkerran Pentti Linkolasta. Linkola on käsite, haastaja, joka ei jätä ketään kylmäksi. Linkolan mielipiteet saavat aikaan keskustelua ja hän on myös tunnetuin ekologisen elämänmuodon puolestapuhuja Suomessa. Riitta Kylänpäätä haastattelee Seppo Tikkanen.

 • Tämä selvisi Ylä-Savon ammattiopiston leipuri-kondiittoriopiskelijoiden leipänäyttelyssä. Valtakunnallisen leipäviikon näyttelyssä on esillä perinneleipiä, koristeleipiä - kotimaasta ja muualta maailmasta. Viikon teemana on ruisleipä, jota syödään Suomessa eniten. Jokainen suomalainen syö vuodessa keskimäärin noin 15 kiloa ruista. Marianne Mattilan haastatelussa ovat puolen vuoden sisällä ammattiinsa valmistuvat Sonja Poikonen ja Noora Kontio sekä lehtori Outi Leinonen.

 • Pohjois-Savossa voi ladata omaan puhelimeen mobiilisovelluksen, joka näyttää kolmen paikallisen luontopolun kartalla ja esittelee samalla kohteesta eri paikkoja. Kunhan sovellusta vielä kehitetään, saadaan sinne mukaan paikallisia tarinoita. Mukana ovat Sonkajärven Jyrkkä, Varkauden Harjuranta ja Leppävirran Orinoro. Orinoro löytyy Mustinmäen kylästä ja sieltä löytyy myös mobiilisovelluksen idea. Luontopolku on ollut todella suosittu viime vuosina, kävijöitä on ollut tuhansia esimerkiksi kesän 2017 aikana. Paikallisen kyläyhdistyksen tavoitteena on tietysti hyötyä kävijöistä. Orinoro on rotko, jonka kautta polku kulkee. Sen syvyys on lähes 20 metriä. Alueesta tehtiin luonnonsuojelualue vuonna 1986. Marianne Mattila testaa, miten mobiisovellus toimii käytännössä, mukana on kyläyhdistyksen puheenjohtaja Henna Tiitinen.

 • Testamenttilahjoitukset ovat merkittävä osa eri järjestöjen varainhankintaa. Esimerkiksi Unicef on saanut testamenttilahjoituksia jo usean vuosikymmenen ajan ja nyt järjestön oma kiertuebussi tuo asiaa tutuksi vierailemalla muutamilla paikkakunnilla syyskuun aikana. Unicef sai viime vuonna noin miljoona euroa testamenttilahjoituksina, kuukausilahjoituksista kertyi kasaan yli 13 miljoonaa euroa. Moni testamenttilahjoitukseen päätyvä onkin lahjoittanut rahaa järjestölle jo aikaisemmin. Marianne Mattila tapasi kuopiolaisen asianajajan Tapio Olkkosen ja Unicefin Sara Erosen kiertuebussin ollessa Kuopion torilla.
  Kuva Nilla Varpunen / Unicef

 • Millaisia vinkkejä viisikymppisiä juhliva Olavi Rytkönen antaisi itselleen 90-luvun loppupuolelle, jolloin hän teki Asterixin Savon murteella ja miksi juuri Sonkajärveltä tulee kuuluisuuksia? Juhani Forsman ja Petri Julkunen haastattelevat. Aluksi esittely Rytkösen toimenkuvasta pidemmän kaavan mukaan:

 • Toimittaja Tuomas Enbuske kritisoi koko maan asuttamista ja maanviljelyä tukien avulla. Millainen maaseutuajatus sytyttää Tuomaksen ja entä jos kaikki maalaiset muuttaisivat Etelä-Suomeen? Petri Julkunen haastattelee.

 • Kinttusalmensuo on laaja ja pääosin ojittamattomana säilynyt suomosaiikki.
  Suo sijaitsee Sonkajärven pohjoisrajalla Laakajärven Luodelahden luoteispuolella.
  Kinttusalmensuo on merkitykseltään valtakunnallista arvoluokkaa lähenevä suokokonaisuus.
  Juha Vauhkonen lähti rämpimään Kinttusalmensuolle Iisalmen Luonnonystäväin yhdistyksen puheenjohtaja Jarmo Yliluoman kanssa.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Kuopion pakkaspäivien yksi vetonauloista on musiikkikeskuksessa esitettävä (23.-24.1.) Pakkassirkus Usva. Siinä esiintyvät taitavat nuoret sirkuksen harrastajat Kuopion Sirkuksesta yhdessä kaupungin sinfoniaorkesterin kanssa. Toimittajana Varpu Mäntymäki.

 • Kansanedustaja Markku Rossi (kesk.) antaa huonon arvosanan hallitukselle kuluneesta syyskaudesta. Hallituspuolueen Markku Eestilä (kok.) vastaa kritiikkiin ja pyytää katsomaan asioita kauemmas. Yle Savon kansanedustajatentissä puhutaan eduskunnan hyväksymästä rakenneuudistuksesta ja kuntien valtionosuuksista sekä arvioidaan sote-uudistusta ja eduskunnan syyskautta. Toimittaja on Jukka Eskanen.

 • Toiset ovat erämiehiä ja toiset ovat enemmän kaupunkilaisia. Miten erämieheksi kasvetaan? Pohjois-Savon vuoden 2013 erämies Matti Herd kertoo tarinansa, jossa luonnosta ammennetaan monipuolisesti. Toimittajana on Jouni Pilto.

 • Ihmisen paras ystävä voi olla paitsi omistajansa silminä, myös korvina. Kuulovammaisten avuksi koulutettuja kuulokoiria ei ole vielä Suomessa kuin parikymmentä. Toimittajana on Heidi Törnroos.

 • Timo Mustakallio -laulukilpailun voittanut Miina-Liisa Värelä esiintyy perjantaina oopperagaalassa Kuopiossa. Värelä vieraili torstaina Radio Savon lähetyksessä, jossa hänelle esitettiin yllättävä toive. Toimittajana Juhani Forsman.

 • Kuopion jäämaraton alkoi keskiviikkona perinteisillä koululaisluisteluilla. Kallaveden jäällä viilettää kahden päivän aikana noin 6 000 koululaista. Luistinradalla kävi liukastelemassa toimittaja Petri Julkunen.

 • Lavarunouden Suomenmestaruus on taas pian jaossa. Runopuulaakin finaali käydään viikon päästä lauantaina Kuopiossa. Lavarunouden hallitseva Suomenmestari, kuopiolainen Jukka Kervinen kävi Radio Savon vieraana. Toimittajana Anu Myllärinen.

 • Jos joku ruoka on tämän kauden ruoka, niin se on hirvi. Mutta mistäs sitä hirveä saa, jos pyssy ei pysy kädessä ja mehtuuhommat ovat vieraita? No hirvenlihahuutokaupasta tietenkin. Pöytä on katettu -sarjamme tässä osassa laitoimme ensikertalaisen Kuopion Lamperilan kylälle lihaa etsimään. Asialla Petri Julkunen:

 • Kuopiossa meneillään oleva ANTI-festivaali näyttäytyi keskiviikkona hieman erilaisemmassa ympäristössä. Kuopion yliopistollisessa sairaalassa nähtiin kuoroesitys, joka ei tällä kertaa sisältänyt laulua sen perinteisimmässä merkityksessä. (Uudelleen) virittäytyvä kuoro johtajansa sanoin ilmaantui sairaalan käytäville. Vajaan tunnin kestäneen kierroksen aikana ryhmä liikkui niin neurologian kuin päivystyspoliklinikan käytävillä ja herätti ihmetystä ja ilmeistä päätellen myös ihastusta. Toimittajana on Antti Karhunen.

 • Savo tulee tutuksi Ahtisaaren presidentintekijä, lobbari, toimittaja ja kirjailija Jussi Lähteen uusimmasta romaanista nimeltä "Napit vastakkain", jossa savolainen untuvikkokansanedustaja Känsä joutuu valintansa jälkeen melkoiseen pyöritykseen Arkadianmäellä ja muuallakin. Totta vai tarua, sen selvittää kirjailijan kanssa Petri Julkunen. Ja taitaapa tarinatuokion lopussa selvitä Suomen tuleva presidenttikin.

 • Mitä kuuluu Euroopan parlamenttiin ja parlamentaarikko Riikka Mannerille Brysseliin? Varkautelainen Manner toimi aiemmin Paavo Väyrysen lehdistöavustajana. Mitä Manner ajattelee Väyrysen presidenttiehdokkuudesta? Muun muassa siitä otti selvää Kati Myöhänen.

Lyssna också